Cóż... nie rozpisywałem się bo byłoby to co najmniej długie niczym praca magisterska, a po części rzeczy "drażniące" zostały wypisane, ale postaram się wypisać chociaż parę najważniejszych i irytujących rzeczy:
-zbyt szybki i mocny berdysz oraz pozostałe sieczne bronie drzewcowe (halabardy, kosy etc.)
-zbyt silny czekan (44 obrażeń to przesada)
-zbyt mocne nadziaki
-zbyt słabe szable
-zbyt słabe piki (nie ma sensu kombinować i dzielić piki na przebijające i cięte)
-piki którymi da się blokować
-zbyt mocne puszki
-Turcy i Tatarzy którzy mogą wziąć osiem rzutek na plecy
-piki i halabardy które można wziąć na plecy
-przeładowywanie podczas galopu
i to chyba tyle.
Nowa wersja bardzo mi się spodobała (świetne nowe modele, nowa frakcja i ożywienie sceny) ale jednak ten balans i granie na tylko jedną broń i jednostkę naprawdę psuje całą rozgrywkę.
EDIT: co do pik to się myliłem, piki są dobre ale zbyt krótkie jak dla mnie (nie chodzi mi o realizm ale o rozgrywkę).
No i to to Ja rozumiem.
To jedziemy:
-o berdyszach, nadziakach i szablach już pisałem, więc tutaj będzie to do przetestowania w kolejnej wersji...
-O czekanach zapomniałem, muszę sobie to dopisać.
-Pikami da się blokować tylko najkrótszymi, bo ogólnie można to robić. Założyłem że postać w grze ma około 1,7 metra i pod to dopasowałem piki maksymalnie 5,5 metra. Dłuższych nie było i nie wszystkie nacje mają te najdłuższe.
-Co do typu obrażeń to nie ma problemu by zostawić tylko przebijające. Jeśli tak będzie wola ludu.
-Puszki są mocne ze względu na przestawione pochłanianie obrażeń przez pancerz, za co już się zabrałem...
-Sprawa rzutek była poruszana, i wydaje mi się że wystarczy dodać to do listy przedmiotów które można kupić tylko w jednej sztuce, ich obrażeniom się przyjrzę.
-Piki halabardy na plecach to chyba jakiś bug, trzeba sprawdzić
-przeładowywanie chyba już zajął się Daedal
Dodajcie widłom z 3-5 pkt obrażeń, bo aktualnie nie są w stanie się równać z innymi broniami drzewcowymi
Widły zostały zapomniane przez świat stąd takie staty...
ODDAJCIE HUSARII STARE WARIANTY KOLORYSTYCZNE !!!
Husaria to czerwone sukna, inne kolory pozostaną dla potrzeb klanów lub konkretnych osób.
Oddajcie Husarii co husarskie a rajtarom co rajtarskie.
Polski rajtar wygląda... nie wygląda.
Oddajcie ciuszki z białymi, czerwonymi i najważniejsze niebieskimi rękawami :)
No i kapelutki wymienić.
Polski rajtar jest jak najbardziej zgodny z realiami. Co dokładnie Ci przeszkadza?
Kolory ubrań musiały ulec zmianie ze względu na dodanie frakcji zachodniej, trzeba było to jakoś odróżnić.
Kapelusze są takie same jak wcześniej, tylko w pakietach, brakuje na tą chwilę pakietu z piórami.
Swoją drogą zauważyłem też, że złamaną piką można uderzać z wszystkich stron. Tak ma być?
Dlaczego nie można by było machać kawałkiem kija?
Szable powinny dostać +5 do obrażeń, ale niektóre. Oczywiście te mające poniżej 20.
Te mające poniżej 20 ptk są przeważnie szybsze, więc łatwiej dostać bonus od szybkości.