Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: [Multiplayer] Dyskusja na temat frakcji, jednostek, przedmiotów i ich balansu  (Przeczytany 380347 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Bruce Campbell

• Lew
    • Użytkownik
    • Piwa: 937
    • PodPułkownik 1ppS, Cesarz THD, Giermek 21pp
      • datadream2004 コギ花
    • Steam ID: Mój status Steam
    Odp: [Multiplayer] Dyskusja na temat frakcji, jednostek, przedmiotów i ich balansu
    « Odpowiedź #2385 dnia: Kwietnia 18, 2015, 23:56:47 »
    (click to show/hide)
    Właśnie ściągam, mam nadzieję już teraz wiem że będzie ekstra :D

Offline Dawry

• Użytkownik
    • Piwa: 9
    Odp: [Multiplayer] Dyskusja na temat frakcji, jednostek, przedmiotów i ich balansu
    « Odpowiedź #2386 dnia: Kwietnia 19, 2015, 12:34:18 »
    EDIT (trzeci):
    Moje sugestie co do nowej wersji:
    -Lepszy łuk Lagemdżego przenieść na Azaba
    -Przywrócić stary model szustokorów i zwrócić szustokory dragonom.
    -Przywrócić pistolety dla lekkiego cav w Polsce.
    -Do puli kapeluszy dodać po 3 (?) kapelusze z poprzedniej wersji, to samo z butami.
    -Kolety z niebieskimi rękawami u polskiego Rajtara, błagam.
    « Ostatnia zmiana: Kwietnia 20, 2015, 17:55:54 wysłana przez Dawar »

Offline b@rtu$

• Moderator
    • Użytkownik
    • Piwa: 47
    • RW_Pocztowy_Bartus
    « Odpowiedź #2387 dnia: Kwietnia 20, 2015, 17:47:35 »
    Kiedyś, gdzieś w jakimś temacie była rozmowa o łukach dla Tufekczi.
    Zostaną one dodane?
    Raczej nie.
    Zgadzam się. Jeśli mielibyśmy być super historyczni to z piechoty wybranieckiej trzeba by zrobić inżynierów z samymi toporkami inżynierskimi i łopatami.

A swoją drogą co robi piastun w delugu, przecież nie ma takiej jednostki...
    Hajduk= nie do końca tak. Hajduk "spadł" do rangi czegoś w rodzaju gwardii rotmistrza, lub innego wodza. Nie walczyli zbyt często.

Piastun= jaki Piastun? gdzie?

EDIT:
    Błagam, przywróćcie do nowej wersji stare ubranka i kapelusze w Szwecji i dla Rojtrów w Polsce oraz Niebieskie i zielone zbroje husarskie :_:
    Poprzednie były nie historyczne, więc nie ma takiej opcji. Możesz natomiast napisać co Ci się w nich nie podoba, może coś poradzimy.

Odniosę się do tego co jest w bugtackerze(tego ważniejszego):
    1. Problem z ikonami itemów(cześciowe braki), to zostanie poprawione jeśli czas na to pozwoli.
    2. Lanca husarza z opisu (6,5 metra, w ekwipunku jest 5,5), sprawdzę o co chodzi.
    3. Jazda Kozacka RON, Petyhorcy jeszcze nie zostali wprowadzeni, a opis jest gotowy, stąd nieporozumienie.
    4. Lekka kawaleria, będzie miała ubrania tatarskie, póki co brak na to czasu.
    5. Szustokory oficerów i chorążych u niektórych nacji są jeszcze w toku przerabiania.
    6. Chorwat i polskie konie, po protu nie ma nowych koni jeszcze...
    7. Szabla vs płyta, ogólnym założeniem było uniemożliwienie wygrania pojedynku z przeciwnikiem w płycie, wychodzi na to że może posunąłem się zbyt daleko. Możliwe rozwiązania:
    -podniesienie obrażeń
    -poniesienie szybkości
    -ogólnie zmniejszenie pochłaniania ciętych przez pancerze(chyba to najlepsze).
    8. Berdysze, będą przede wszystkim spowolnione i to dość mocno, miało być to zrobione przed wydanie patha, lecz zapomniałem...
    9. Rapiery, ogólnie występujące w grze na tą chwilę to rapiery tzw cywilne, wąskie ostrza nadające się tylko do pchnięć.
    10. Ktoś pisał o szybkości broni że 102 ptk to maks, wydaje mi się że broń krótka jak np jakaś karabela powinna mieć więcej, słucham jednak sugestii jak to według Was powinno wyglądać, najlepiej na konkretnym przykładzie.
    11. Ogólnie randomowe itemy. Z założenia mają to być nakrycia głowy i ubrania zwykłej piechoty, która raczej nie powinna mieć możliwośći dobierania sobie spodni do koloru kurtki. Więc albo tak i różnorodność, albo góra 3 itemy do wyboru, różniące się sam nie wiem teraz czym... Słucham jednak sugestii.
    12. Nadziaki, rozumiem że są op, możliwe rozwiązania:
    -dodanie łamliwości
    -obniżenie prędkości i obrażeń w jakimś stopniu
    -podniesienie ich ceny.
    13.Krótkie piki i możliwość blokowania. Podobno można to robić do pewnej długości. Zostało dodane dla potrzeb samotnych wilków. Jeśli przeszkadza to możliwe rozwiązania:
    -zwiększenie ceny, do stopnia wyboru pomiędzy dobrą płytą lub taką piką(długie dostawali, sami sobie skracali, jako wytłumaczenie ceny).
    -wasza sugestia?
    14. Opis kirasjerów dotyczący występowania rapierów jest pomyłką.
    15. Celność broni palnej, podobno za wysoka?

Jak coś Wam przyjdzie jeszcze do głowy to piszcie. Nie pisaliście nic o pałaszach, rozumiem że są ok? Jakaś inna broń jeszcze jest op lub za słaba?

Offline Dawry

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2388 dnia: Kwietnia 20, 2015, 18:03:11 »
    Pałasze. Ograniczono ich ilość. W sumie to dobrze. Bolą mnie wszystkie szable i inne bronie mające mniej niż 20 cięcia. Więc skłaniam się ku opcji zwiększenia obrażeń  właśnie tych szabel i moja kolejna sugestia. Szybkość broni. Może do zakresu długości zrobić odpowiednią szybkość? Przynajmniej do jednoręcznych.
    np.
    1.Długość: 120-105 Szybkość 85-95
    2.Długość: 105-85 Szybkość 95-100
    3.Długość: 85-w dół Szybkość: 100-105
    Oczywiście np. z pewnymi wyjątkami jak nadziak :)
    Czy pikinier dalej będzie trzymał berdysz tak jak to jest w 0.91 czy będzie trzymał go jak w poprzedniej wersji?
    Edit:
    Sugestia co do krótkich pik od Ciebie bartusie jest dobra.
    A będą rapiery "niecywilne"?

Zedytowałem też poprzedni post, miłoby było gdybyś zajrzał :)

Offline Hendryk

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2389 dnia: Kwietnia 20, 2015, 18:12:51 »
    Wiem, ze chailes wzmocnisc nadziaki, to wzgledem 0.8 wystczylo dodac im +5 do obrazen, poza tym juz na 0.8 nadzaki byly lepszym rozwiazaniem dla rajtarii niz szabla/rapier.

Offline Dawry

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2390 dnia: Kwietnia 20, 2015, 18:13:19 »
    Zgodzę się z przedmówcą :)

Offline Hendryk

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2391 dnia: Kwietnia 20, 2015, 18:17:05 »
    Nadmienie, ze ta rozwiazanie dla Niemcow z krotkimi a szybkimi "nozykami" jest genialne.

Offline ManGo

• Użytkownik
    • Piwa: 49
    • Za Ślůnsk i gumiklejzy
    « Odpowiedź #2392 dnia: Kwietnia 20, 2015, 18:23:34 »
    Najlepszy balans jaki dotąd był to ten z 0.83 wszystkie bronie, zbroje i frakcje były idealnie wyważone.
    Co do aktualnego balansu to przypomina on nieco z balansu ten z 0.5 gdzie jedna frakcja jest nie do przebicia a drugą nie da się grać, a sama rozgrywka jest prawie jak ta z Dzikich Pól. Zawsze docenialiśmy Deluga dlatego że jest Delugiem a nie Dzikimi Polami. :P

Offline Askorti

• Użytkownik
    • Piwa: 53
    « Odpowiedź #2393 dnia: Kwietnia 20, 2015, 18:26:28 »
    Łamliwość nadziaków nie bardzo, a przynajmniej nie tych najlepszych. W ogóle łamanie się broni przybocznej to byłby bezsens, bo jak się złamie(a złamie się zawsze wtedy, gdy jest najbardziej potrzebna) to jest się z ręką w nocniku i wtedy żadna inna statystyka broni Ci tego nie wynagrodzi, pozostaje tylko frustracja.
    Sugerowałbym zmniejszenie prędkości + obrażeń i będzie git. Poza tym, broń dobrej jakości się podczas walki ot tak po prostu nie łamała.

Offline Dawry

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2394 dnia: Kwietnia 20, 2015, 18:39:22 »
    O i myślenie ManGo jest najlepsze!

Offline b@rtu$

• Moderator
    • Użytkownik
    • RW_Pocztowy_Bartus
    « Odpowiedź #2395 dnia: Kwietnia 20, 2015, 19:10:11 »
    EDIT (trzeci):
    Moje sugestie co do nowej wersji:
    -Lepszy łuk Lagemdżego przenieść na Azaba
    -Przywrócić stary model szustokorów i zwrócić szustokory dragonom.
    -Przywrócić pistolety dla lekkiego cav w Polsce.
    -Do puli kapeluszy dodać po 3 (?) kapelusze z poprzedniej wersji, to samo z butami.
    -Kolety z niebieskimi rękawami u polskiego Rajtara, błagam.
    Stare szustokory nie mogą powrócić, są niehistoryczne, ale możecie napisać co Wam nie pasuje w tych nowych, bo praktycznie to jest to to samo tylko kuleje trochę tekstura, jest krótsza i ma ładniejsze  i bardziej historyczne dodatki.
    Lekka kawaleria będzie zbyt mocna gdy dodam jej pistolety. Poza tym przeważnie kawaleria miała karabiny.Pistolet to droga rzecz...
    Kapelusze są te same co w poprzedniej wersji, tak samo buty, tylko losowe warianty.
    Kolety nie powrócą, niebieski jest umownym kolorem Szwedów.

Pałasze. Ograniczono ich ilość. W sumie to dobrze. Bolą mnie wszystkie szable i inne bronie mające mniej niż 20 cięcia. Więc skłaniam się ku opcji zwiększenia obrażeń  właśnie tych szabel i moja kolejna sugestia. Szybkość broni. Może do zakresu długości zrobić odpowiednią szybkość? Przynajmniej do jednoręcznych.
    np.
    1.Długość: 120-105 Szybkość 85-95
    2.Długość: 105-85 Szybkość 95-100
    3.Długość: 85-w dół Szybkość: 100-105
    Oczywiście np. z pewnymi wyjątkami jak nadziak :)
    Czy pikinier dalej będzie trzymał berdysz tak jak to jest w 0.91 czy będzie trzymał go jak w poprzedniej wersji?
    Edit:
    Sugestia co do krótkich pik od Ciebie bartusie jest dobra.
    A będą rapiery "niecywilne"?

Zedytowałem też poprzedni post, miłoby było gdybyś zajrzał :)
    Głównym bólem jest jak pisałem ustawienie pochłaniania obrażeń ciętych przez pancerz. Poprawie to i te 20 ptk nie powinno być wtedy problemem.
    Szybkość broni to przede wszystkim jej długość+ kara za szerokość ostrza(broń biała)+ dodatki jak paluch, rissoto, jakość broni.
    Proponuję zatem poprawić pochłanianie i dodać maksymalnie 2 ptk do każdej szabli powinno być ok.
    Nadziaki dostaną większą karę do szybkości za obrażenia przebijające, obrażenia też powinny być mniejsze.
    Ogólnie rapiery niecywilne będą, prawdopodobnie zamienię je z którymś z pałaszy walońskich i dostaną je jednostki które mają dostęp do pałaszy walońskich piechoty.
    Najlepszy balans jaki dotąd był to ten z 0.83 wszystkie bronie, zbroje i frakcje były idealnie wyważone.
    Co do aktualnego balansu to przypomina on nieco z balansu ten z 0.5 gdzie jedna frakcja jest nie do przebicia a drugą nie da się grać, a sama rozgrywka jest prawie jak ta z Dzikich Pól. Zawsze docenialiśmy Deluga dlatego że jest Delugiem a nie Dzikimi Polami. :P
    Post całkowicie frustrujący, podajesz jakieś problemy ale bez konkretów, poproszę zatem o konkrety.

Ogólnie stworzyłem sobie pewien arkusz oparty o wersję 0.83 który pomógł by mi wprowadzić nową broń i nadać charaktery tym które były według mnie takie sobie, ale gdzieś popełniłem błąd skoro jest tyle głosów przeciw. Dlatego też zajrzę jeszcze do tego arkusza i wprowadzę zmiany.

Łamliwość nadziaków nie bardzo, a przynajmniej nie tych najlepszych. W ogóle łamanie się broni przybocznej to byłby bezsens, bo jak się złamie(a złamie się zawsze wtedy, gdy jest najbardziej potrzebna) to jest się z ręką w nocniku i wtedy żadna inna statystyka broni Ci tego nie wynagrodzi, pozostaje tylko frustracja.
    Sugerowałbym zmniejszenie prędkości + obrażeń i będzie git. Poza tym, broń dobrej jakości się podczas walki ot tak po prostu nie łamała.
    Zamierzałem też zabrać łamliwość broni podstawowej. Jedyne co powinno się łamać to kopie, lance i koncerze.

Offline Hendryk

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2396 dnia: Kwietnia 20, 2015, 19:21:07 »
    Bartek, chodzi mu chyba o powrot kozackich nozownikow, puszek z pistoletami i teraz dochodza berdyszownicy. Zreszta Bartek wiesz co ja o tym sadze:)

EDIT: Bez konkretow powiem tak, ze znowu zacznie sie naduzywanie jednej klasy i jednej konfiguracji uzbrojenia. W kozakach nadzy nozownicy, w RON-ie husarz z pistolami i nadziakiem, to samo w Szwecji, Moskwa to tylko berdyszownicy tylko Tatarzy sa teraz wykopani z obiegu, chociaz te rzutki...

Offline Dawry

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2397 dnia: Kwietnia 20, 2015, 19:39:10 »
    Kolety nie powrócą, niebieski jest umownym kolorem Szwedów.

A Kurlandia? Polska mogła mieć Rajtarów stamtąd więc może uprzemy się, że kolorem umownym Kurlandii jest niebieski (może nawet nie ten sam odcień)? :3
    (click to show/hide)
    EDIT:

To jak będzie z tymi lepszymi łukami dla Azabów?
    « Ostatnia zmiana: Kwietnia 20, 2015, 20:59:48 wysłana przez Dawar »

Offline b@rtu$

• Moderator
    • Użytkownik
    • RW_Pocztowy_Bartus
    « Odpowiedź #2398 dnia: Kwietnia 20, 2015, 21:04:18 »
    Azab to hołota, mięso armatnie...

Proponowane zmiany na kolejną wersję:
    Ogólne:
    • Szable +3ptk do obrażeń
    • Nadziaki -3ptk do szybkości, oraz obrażenia przebijające -4
    • Cena pik 250mm i 300mm +200
    • Berdysze  halabardy -4ptk szybkość, oraz -5ptk obrażeń
    • Zmiana pochłaniania obrażeń ciętych przez pancerz z 0,85 na 0,7
    • Zmiana pochłaniania obrażeń przebijających przez pancerz z 0,1 na 0,3
    HRE(MUST TODO)
    • Burgonety dla piechoty i rajtarii
    • Ubrania i czapki dla jazdy chorwackiej
    • Sprwadzić dostępną broń dla chorwata
    • Uporządkować broń palną dla wszystkich jednostek strzeleckich piechoty
    • Ubrania dla pogranicznych, najważniejsze te z futrem na plecach...
    • Sprawdzić dostępną broń dla Pogranicznika
    • Rapier niemiecki militarny dla piechoty
    • Chorwaci, zmiana koni

Offline Hendryk

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2399 dnia: Kwietnia 20, 2015, 21:08:16 »
    Wieksza kara do obrazen dla berdyszy -10 i moze wieksza do szybkosci.