Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: [Multiplayer] Dyskusja na temat frakcji, jednostek, przedmiotów i ich balansu  (Przeczytany 381186 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline b@rtu$

• Moderator
    • Użytkownik
    • Piwa: 47
    • RW_Pocztowy_Bartus
    Odp: [Multiplayer] Dyskusja na temat frakcji, jednostek, przedmiotów i ich balansu
    « Odpowiedź #2370 dnia: Marca 16, 2015, 13:08:42 »
    Problem jest w tym że zwiadowca nie ma być zabijaką...
    ... Taka osoba nie zabiera ze sobą 8 pistoli żeby z każdego wystrzelić tylko na spokojnie z muszkietu albo najlepiej z łuku bo cichy.
    Zależy jak na to patrzeć. Jednostka powinna mieć dostęp do dobrego sprzętu, być mobilna i dobrze uzbrojona. Nie zawsze da się skradać i strzelać z daleka, wtedy lepiej mieć 2-3 pistolety...
    ...tylko opanowanym, trzeźwo myślącym rozpoznaniem czekającym na okazje oddania perfekcyjnego strzału lub złapania delikwenta.
    Hmm... możemy wpłynąć na statystyki jednostki, ale już nie na osobę sterującą postacią.
    Poza tematem: niektórzy kozacy walczyli dwoma szablami
    Tak jak i Polacy, Tatarzy i pewnie wielu innych walczących szablą.
    Narwaniec zawsze się trafi ;).

Offline Rivet

• Użytkownik
    • Piwa: 128
    • Terror belli, decus pacis
    Odp: [Multiplayer] Dyskusja na temat frakcji, jednostek, przedmiotów i ich balansu
    « Odpowiedź #2371 dnia: Marca 16, 2015, 13:32:13 »
    Żart, czy nie żart, bo nie jestem pewien?

Tak jak i Polacy, Tatarzy i pewnie wielu innych walczących szablą.
    Narwaniec zawsze się trafi ;).

jak taki kozak wypił gorzały to tymi szablami kule odbijał w locie  :) podobno potrafili jeszcze szczamberować pochyloną kopie husarską

Rivet uczy, Rivet bawi. Jeśli masz pytania odnośnie Epoki Napoleońskiej wal do Riveta

Offline Gregoriian

• Użytkownik
    • Piwa: 20
    • Znany jako Dalekowidz
    « Odpowiedź #2372 dnia: Marca 16, 2015, 15:56:30 »
    Zdarzali się też narwańcy zakładający jeden pancerz na drugi, hej dodajmy podwójne pancerze! Z tego co wiem, niejeden zjadł zęby już próbując wprowadzić walkę dwiema broniami do silnika WB :P

Codo balansu, ex piechota cudzoziemska bez żadnego pancerza biega niczym Usain Bolt co jest dość fajne, ale troche nieludzko to wygląda.

Bartusiu, czy mógłbyś mi wysłać na PW kilka ciekawych pozycji na temat wojsk w XVII wieku?
    (click to show/hide)

Offline b@rtu$

• Moderator
    • Użytkownik
    • RW_Pocztowy_Bartus
    « Odpowiedź #2373 dnia: Marca 21, 2015, 18:28:36 »
    Panowie potrzebna mała pomoc.

Mam trochę mało broni białej u rajtarów. Typowo zachodni ma dwa pałasze walońskie i szablę w takiej samej oprawie. Trochę mało. Podobno miewali też jeszcze miecze, może coś Wam rzuciło.

Korzystając z okazji wrzucajcie inne propozycje. Jestem na nie otwarty.

Offline Dawry

• Użytkownik
    • Piwa: 9
    « Odpowiedź #2374 dnia: Marca 21, 2015, 22:56:43 »
    A co z Rapierami z poprzedniej wersji?

W Deluge'u 0.5 tyle dobrego do czerpania.

Offline Muzg

• Użytkownik
    • Piwa: 24
    « Odpowiedź #2375 dnia: Marca 22, 2015, 08:11:10 »
    Macie tu kilka obrazków, może coś się przyda.
    Tutaj widać coś mieczopodobnego.
    Rękojeści rapierów, nie wiem jednak czy są z XVII wieku.
    - Muzgu co będziemy robić dziś w nocy?
    - To samo co zawsze, spróbujemy przejąć władze nad Delugem!

Offline b@rtu$

• Moderator
    • Użytkownik
    • RW_Pocztowy_Bartus
    « Odpowiedź #2376 dnia: Marca 22, 2015, 08:50:42 »
    Chyba najlepszy będzie tzw Reitschwert:

Offline JakubII

• Użytkownik
    • Piwa: 11
      • 9
    « Odpowiedź #2377 dnia: Marca 22, 2015, 11:39:58 »
    Apropoz jednostek, czy nie myśleliście aby zamiast inżyniera z lontownicom i stemplem zrobić osobne jednostki, puszkarza i inżyniera?
    Artylerzyści nie używali garłaczy i granatów, oraz mieli odmienne uzbrojenie i własnych oficerów.

Figurki najlepiej to obrazują:
    Przykład szwedzkiego działonu, z dwoma puszkarzami i oficerem trzymającym kwadrant.
    (click to show/hide)
    Oraz szwedzki moździerz.
    (click to show/hide)

W RP puszkarze często nosili zachodnie stroje, z racji tego, że nie byli oni polakami, ani piechotą łanową czy węgierską, której to stroje w 0.5 i 0.8 nosi inżynier.
    (click to show/hide)

Offline Rivet

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2378 dnia: Marca 22, 2015, 12:13:06 »
    fajnie by było jak byście dodali echo wystrzałów
    (Naprawę w grze to działa i tworzy niesamowity klimat)
    początek:
    https://www.youtube.com/watch?v=NVgCCVbLkmo

co do samych odgłosów wystrzałów, sugerowałbym wzmocnienie przynajmniej pistoletów

Rivet uczy, Rivet bawi. Jeśli masz pytania odnośnie Epoki Napoleońskiej wal do Riveta

Offline Piastun

• Użytkownik
    • Piwa: 82
    « Odpowiedź #2379 dnia: Marca 22, 2015, 13:38:28 »
    że nie byli oni polakami
    Czyżby?

Lepiej nie komplikować sprawy i nie nakładać sobie roboty przy takich szczegółach.

Ja proponowałbym, żebyście zablokowali możliwość ładowania tak z 1-2 s po strzale, ponieważ animacja strzelania urywa się w połowie i dziwnie to wygląda. Przeważnie widać tylko wystrzał i muszkieter od razu ładuje, przez co niemożliwe jest uzyskanie efektu epickich salw.

Offline Muzg

• Użytkownik
    • Piwa: 24
    « Odpowiedź #2380 dnia: Marca 22, 2015, 13:52:10 »
    Lepiej nie komplikować sprawy i nie nakładać sobie roboty przy takich szczegółach.
    Zgadzam się. Jeśli mielibyśmy być super historyczni to z piechoty wybranieckiej trzeba by zrobić inżynierów z samymi toporkami inżynierskimi i łopatami.

A swoją drogą co robi piastun w delugu, przecież nie ma takiej jednostki...
    - Muzgu co będziemy robić dziś w nocy?
    - To samo co zawsze, spróbujemy przejąć władze nad Delugem!

Offline Daedalus

• Użytkownik
    • Piwa: 143
    « Odpowiedź #2381 dnia: Marca 22, 2015, 14:31:14 »
    fajnie by było jak byście dodali echo wystrzałów
    (Naprawę w grze to działa i tworzy niesamowity klimat)

To nie echo, tylko po prostu inny dźwięk przypisany do wystrzałów, jeśli są w znacznej odległości. Coś takiego mamy już od kilku wersji, problemem jest jednak dobór odpowiednich efektów, by brzmiało to jak najlepiej. Pobawię się z tym jeszcze, gdy będę miał chwilę, ale ciężko jest znaleźć dobre, darmowe dźwięki.

Ja proponowałbym, żebyście zablokowali możliwość ładowania tak z 1-2 s po strzale, ponieważ animacja strzelania urywa się w połowie i dziwnie to wygląda. Przeważnie widać tylko wystrzał i muszkieter od razu ładuje, przez co niemożliwe jest uzyskanie efektu epickich salw.

Powinno to wyglądać nieco lepiej w następnej wersji. Z samym czasowym blokowaniem ładowania są problemy, ale pobawiłem się trochę z czasem i priorytetami animacji i już przeskok nie jest aż tak widoczny i nagły.

Offline Dawry

• Użytkownik
    • Piwa: 9
    « Odpowiedź #2382 dnia: Marca 22, 2015, 14:47:32 »
    Kiedyś, gdzieś w jakimś temacie była rozmowa o łukach dla Tufekczi.
    Zostaną one dodane?

Offline Daedalus

• Użytkownik
    • Piwa: 143
    « Odpowiedź #2383 dnia: Marca 23, 2015, 09:16:57 »
    co do samych odgłosów wystrzałów, sugerowałbym wzmocnienie przynajmniej pistoletów

Z tym jest bardzo ciężko z uwagi na to, jak dźwięki działają w WB. A działają okropnie. Obecnie odgłosy wystrzałów są ustawione na maksymalnej głośności, wielokrotnie już tę głośność podbijałem edytując same pliki dźwiękowe i balansując na granicy rozsądku (krótko mówiąc, jeśli podbijesz za mocno - będzie słychać wyraźne trzaski). Niewiele więcej można tu zdziałać poza zmuszeniem gry do odegrania w tym samym czasie kilku dźwięków, by efekt spotęgować... ale tego nie chcę robić puki nie jestem do tego zmuszony, bo przy większych potyczkach taki system może być wręcz udręką, a nawet całkiem się wysypać.

Inna sprawa, że przyjrzałem się tym efektom echa, o których pisałeś. W L'Aigle działa to jednak na nieco innej zasadzie, niż u nas. To znaczy, w obydwu modach dźwięki zależą od odległości, ale w The Deluge odtwarzane były dźwięki przestrzenne i można było określić skąd dźwięk dochodzi, zaś w L'Aigle dźwięki są dwuwymiarowe i bez względu na to gdzie strzelający się znajduje i jak daleko jest od kamery, zawsze brzmiały tak samo.

Oba systemy mają swoje plusy i minusy. Po dłuższych testach uznałem, że w nowej wersji spróbujemy z dźwiękami dwuwymiarowymi (z kilkoma stopniami "oddalenia" od kamery), bo dają poczucie świeżości i dość fajnie tworzą złudzenie odległego pola walki. Dorobiłem więc nowe, odpowiednie efekty dźwiękowe i przeniosłem na ten system również armaty, aby miały lepszego kopa. Zobaczymy jak się to sprawdzi na dłuższą metę...

Offline Rivet

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2384 dnia: Marca 23, 2015, 15:19:03 »
    (click to show/hide)