Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: [Multiplayer] Dyskusja na temat frakcji, jednostek, przedmiotów i ich balansu  (Przeczytany 381545 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Rivet

• Użytkownik
    • Piwa: 128
    • Terror belli, decus pacis
    Odp: [Multiplayer] Dyskusja na temat frakcji, jednostek, przedmiotów i ich balansu
    « Odpowiedź #2295 dnia: Lipca 24, 2014, 21:48:43 »
    Po coś w końcu są te pancerze no nie? Zresztą, one są limitowane, więc armia nie składa się z samych puch z pistoletami. Jak się ogarnie to i szmatą po ryju się ubije takiego xD

1. Powiedz to ludziom grającym na eventach
    2. Jakiś balans ma być zachowany.

np. mam 5 jednostek Szweckich uzbrojonych w Broń palną, na każdego 2 sztuki.
    Daje mi to siłę 10 luf do tego kirysy i rapiery (czyli dobra długa broń)
    Na przeciwko staje 8 jeźdźców Tureckich to że ich jednostki niektóre są nieograniczone nic mi nie daje. Wszyscy padną jak muchy, bo Szwed podjedzie na odległość metra WYPALI ci w pysk potem zmieni broń i znowu wypali w następnego. Bronić ma się czym.
    No dobra ale Turasy mają lance. Mają, strasznie słabe, bez możliwości użycia tarczy a nawet zablokowania ciosu.  (rozpędzony Turas, w większości przypadków, nie jest w stanie zabić na strzał z lancy ciężko opancerzonego rajtara)

Po coś w końcu są te pancerze no nie?
    pewnie niech będą, ale to ten pancerz w tym przypadku ma być największym atutem jednostki
    « Ostatnia zmiana: Lipca 24, 2014, 22:12:02 wysłana przez Rivet »

Rivet uczy, Rivet bawi. Jeśli masz pytania odnośnie Epoki Napoleońskiej wal do Riveta

Offline Gregoriian

• Użytkownik
    • Piwa: 20
    • Znany jako Dalekowidz
    Odp: [Multiplayer] Dyskusja na temat frakcji, jednostek, przedmiotów i ich balansu
    « Odpowiedź #2296 dnia: Lipca 24, 2014, 23:48:46 »
    Podziękuj setkom par oczu, które zostały wydalone z oczodołów wraz łzami i krwią z odbytu przez graczy, którzy namiętnie grają piechotą (zwykle inżynier w kolejności działania Granat-garłacz-zgon) nie potrafiąc jednocześnie walczyć z kawalerią.

Codo rzucajek, odkąd w to gram zawsze były op.
    (click to show/hide)

Offline Rivet

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2297 dnia: Lipca 25, 2014, 08:12:31 »
    To o czym ja mówię tyczy się walki kaw vs kaw. Uważam, że jakiś balans na kawalerii powinien zostać zachowany, a to dlatego że jest coś takiego jak EVENT.  Żałosne jest twierdzenie "no i co z tego że są mocni, jak piechota dobrze zagra to rozwali wszystko " (Naiwne to strasznie). Teoria rzadko kiedy idzie w parze z praktyką. Grając randomowo na serverach z reguły nie ma czegoś takiego jak współpraca. Więc kawaleria zawsze gniecie. Czym lepsza kawaleria tym bardziej gniecie.

Rivet uczy, Rivet bawi. Jeśli masz pytania odnośnie Epoki Napoleońskiej wal do Riveta

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    • Piwa: 612
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #2298 dnia: Lipca 25, 2014, 08:26:47 »
    TO MOŻE DUEL CWANIAKu?

(click to show/hide)

Według mnie Rivecie to zależy od umiejętności poszczególnych graczy. Pewnie teraz już serwery troszkę okrzepły i pojawiły się cwaniaki pokroju Pogromcy Lewaków czy IwoMicha co tam koszą. Ja też swego czasu trochę czyściłem serwery jak się pewnymi broniami nauczyłem grać. W większej kupie takie różnice się zatuszują uważam.

Offline Rivet

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2299 dnia: Lipca 25, 2014, 08:44:24 »
    Nie wydaje mi się że trzeba mieć jakieś umiejętności do wycelowania w kolesia i strzelenia. W tym przypadku to co ja bym nazwał umiejętnościami, to wiedza gracza o możliwości wykorzystania broni w taki sposób. To że w większej kubie nie będzie miało to znaczenia, może i tak, może i nie. Trzeba by było to rozważyć. Powiem szczerze że znudziło mi się tłumaczenie ludziom na czym polega rzecz. Radziłbym częściej grać w Deluge, a klanowiczom przeprowadzić odpowiednie testy na treningach i wyciągać wnioski z gry.

Reasumując: Ja Rivet chciałbym zwrócić uwagę na fakt z byt celnej broni palnej u kawalerzystów. (chodzi o strzelanie podczas jazdy) Koniec

jest to skierowane do Bartusia niech on to rozpatrzy

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #2300 dnia: Lipca 25, 2014, 11:18:29 »
    Grałem dzisiaj dość sporo w Deluga i nie zauważyłem op tej broni. Owszem gdy jest mało graczy to taki zabójczy rajd na początku ma dość często skuteczność. Tutaj po prostu trzeba wyczekać gościa aż się wypali, ściągnać go na swoją piechotę i finito. Potem siąść na nim aby nie dać mu przeładować i wszystko. Pewnie piszesz z perspektyw pojedynków 1 na 1 to owszem zdaję się być op ale takie ma zastosowanie aby być dobrym 1 na 1. Po prostu trzeba odpowiednio to rozegrać. Po dłuższej sesji w Deluga składam twórcom gratulację mod jest naprawdę dobrze zbalansowany, każda broń ma dobre zastosowanie i nie można grać na pałę. Jedyne co psuję grę to granaty + garłacz na randomowych bitwach jak jest koło 10/15 osób max. To by trzeba wtedy wyłączać. Nie wymaga taki gameplay żadnego pomyślunku. Wracająć do pistolców, byłeś dzisiaj i jakoś się nie wykazałeś. Trafiłeś wtedy na zaporę z dobrej piechoty. Jak widzisz, wszystko kwestia rozegrania.

Offline Daedalus

• Użytkownik
    • Piwa: 143
    « Odpowiedź #2301 dnia: Lipca 25, 2014, 11:21:52 »
    W dzisiejszej łatce wraca zrzucanie graczy z koni, więc kawalerzyści nie będą już mieli tak łatwo... Prawdopodobnie niektórym broniom (np. halabardy) dodam też bonusik do ściągania jeźdźców przy trafieniu.

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #2302 dnia: Lipca 25, 2014, 11:25:26 »
    To się przyda. Choć mało grałem pikinierem to nie będę czarował :D

Offline Rivet

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2303 dnia: Lipca 25, 2014, 11:54:27 »
    IvE o czym ty mówisz, jesteś niepoważny. Nie będę nawet prowadził z tobą dyskusji chłopie. Dołącz do klanu pograj zorganizowanie, a nie oceniasz coś po 1 sesji gry z 8 osobami na serverze. To tak jak byś powiedział że wszystkie koty są złe bo mnie ten mojej cioci podrapał.

Wracająć do pistolców, byłeś dzisiaj i jakoś się nie wykazałeś.

ty też się nie wykazałeś w 1v1 manuelem a taki z ciebie weteran warbanda 
    Chcesz tak dyskutować ?

Jeśli chodzi o zaporę piechoty to nie wiem o co chodzi. Przyśniło ci się ? Jak chcesz to dalej ciągnąć to pw albo ts. 

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #2304 dnia: Lipca 25, 2014, 13:25:52 »
    Chopie wyluzuj. Na co ta spina.

Ja sobie grałem na moim 10 letnim laptopie z lagującymi netem i kilkoma klatkami. Cieszyłem się z gry w zespole. Nie mam zamiaru się o nic tutaj napinać. Swoje wiem i tyle :D Właśnie ściagam na normalnego kompa to zobaczymy jak będzie śmigać.

Offline Rivet

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2305 dnia: Lipca 25, 2014, 13:39:37 »
    Pytanie do twórców. O której będzie dzisiaj łatka ?

Offline b@rtu$

• Moderator
    • Użytkownik
    • Piwa: 47
    • RW_Pocztowy_Bartus
    « Odpowiedź #2306 dnia: Lipca 25, 2014, 15:00:24 »
    Co do kawalerii, to też nie widzę problemu(od razu piszę że nie grałem na eventach, ale kilka razy grałem na większych randomowych bitwa z dużą ilością klanowiczów).

Ogólnie wiadomo że kawaleria jest op na mapach z dużą ilością wolnej przestrzeni, ale wracając do problemu kawaleria vs kawaleria, rozumiem że Turcy dostali zbyt mocno po tyłkach i teraz gorzej jest nimi ubić. Najlepiej by było chyba przywrócić lancom tarcze tylko że to nie wiele da, bo zasłoniętego gracza tarczą łatwiej trafić(trafienie w tarcze ale nie centralnie w gracza skutkuje obrażeniami od odłamków). Chociaż w melee na pewno się to przyda.

Gracze grając Turkami przeciwko innej kawalerii uzbrojonej w broń palną nie biorą wcale oszczepów, a jest to broń tak samo charakterystyczna jak pistolet dla rajtara. Rzucanie oszczepem to była ich główna umiejętność której uczyli się od małego, tak jak Tatarzy strzelać z łuku. Dlatego też jest zaimplementowana do modyfikacji i spisuje się świetnie w walce z np rajtarmi(sprawdzone na własnej skórze).

Ogólnie uważam że każda jednostka ma broń w arsenale na każdą okazję, tylko trzeba po nią sięgnąć, a nie uparcie walczyć czymś co nic nie daje w danej sytuacji.

Na moje oko łuki ą za słabe trochę, przydało by się podnieść im albo obrażenia albo trochę celność. Jestem za tym drugim na tą chwilę.

Offline ZdzisiuDywersant

• Użytkownik
    • Piwa: 26
    • Nie było ziemnioków, jeno tylko głód i mróz
    « Odpowiedź #2307 dnia: Lipca 25, 2014, 16:02:03 »
    Tak, dobrze by było jakby można było używać tarczy wraz z lancą i koncerzem. Co do oszczepów u Ottomanów: to chyba jakiś bug, ale wyrzuconego oszczepu tak kawalerzysta już nie podniesie, co jest dość dużym osłabieniem. A łukom jak najszybciej trzeba poprawić celność, bo trafienie z tej broni (zwłaszcza na koniu) nie zależy od umiejętności, ale bardziej od szczęścia.
    Suprajs, podpisu brak!

Offline b@rtu$

• Moderator
    • Użytkownik
    • Piwa: 47
    • RW_Pocztowy_Bartus
    « Odpowiedź #2308 dnia: Lipca 25, 2014, 16:06:45 »
    Z problemem podniesienia oszczepu też się wczoraj spotkałem, ale tylko na jednym serwerze po kilku rundach z możliwością podnoszenia oszczepów. Po prostu w pewnej rundzie nie pojawiał się napis przy oszczepach... Nie mam pojęcia co mogło to spowodować. Pomijam fakt że na tym serwerze dublowały się wpisy na czacie...

Offline Sefirot

• Użytkownik
    • Piwa: 46
    « Odpowiedź #2309 dnia: Lipca 25, 2014, 16:24:54 »
    .
    « Ostatnia zmiana: Sierpnia 12, 2015, 22:41:12 wysłana przez Sefirot »
    a to co miało stać się, to już się stało/LSO CMAZ