Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: [Multiplayer] Dyskusja na temat frakcji, jednostek, przedmiotów i ich balansu  (Przeczytany 380362 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Matek

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Odp: [Multiplayer] Dyskusja na temat frakcji, jednostek, przedmiotów i ich balansu
    « Odpowiedź #2250 dnia: Lipca 09, 2014, 17:54:50 »
    Witam wszystkich graczy Deluga'a!

Bardzo zainteresował mnie tryb dowódcy oddziałów, dlatego chciałbym dodać od siebie parę uwag i sugestii. Zatem ad rem...

-Jak już wspominał któryś z przedmówców należałoby wprowadzić celownik\kropkę do lunety by łatwiej można było nacelować i wydać rozkaz. Warto by też był dodać jakieś dźwięki typu
     werble,by przy wydawaniu rozkazu słychać było, że udało nam się oznaczyć wrogi oddział i nasi żołdacy go ostrzelają. Często zdarzało mi się, że  pomimo wydawanych rozkazów, moi strzelcy
     nie kwapili się brać go na cel, co szybko kończyło się pogromem moich sił (szczególnie gdy nacierała na mnie kawaleria, którą najtrudniej zaznaczyć). Dlatego wprowadzenie tych rozwiązań
     wielu graczom zaoszczędziłoby połamanych klawiatur i nerwów.

-Pikinierzy nie potrafią położyć swoich pik przeciw jeździe. Wiem, że nikt rozsądny nie przeprowadzi frontalnej szarży na pikinierów, nawet jeśli nie mieliby tego bajeru, ale w oddziale
     szwedzkich muszkieterów (czy jakoś tak) 20% żołnierzy to pikinierzy, którzy mogliby skutecznie odstraszyć wrogą jazdę od ataku, gdyby tylko potrafili ustawić swoje piki przeciwko niej.
     Zmusiłoby to przeciwnika do większego kombinowania co podniosłoby jakość gry.

-Obecnie husaria prawie nie ma kopi. Bywa że w 20 osobowej chorągwi kopie posiada tylko 2-3 husarzy. A przecież była to jazda przełamująca szyki nieprzyjaciela, kopia zaś była najgroźniejszą
     bronią husarza. W innych trybach gry walka ma charakter manewrowy, dlatego pożytek z kopi nie jest duży. Natomiast tryb dowódców oddziałów, który jest bardziej taktyczny, aż prosi się by
     przeprowadzać klasyczne szarże. Dlatego oprócz rotmistrza i chorążego wszyscy łącznie z graczem powinni mieć kopie, bo teraz ten rodzaj jazdy bardziej przypomina podrasowanych kozaków,
     niż jazde kopijniczą.

-Obecnie mecze toczą się do ostatniego żywego bota na mapie. Jest to uciążliwe z tego względu, że gracze którzy się ciągle respawnują potrafią siać prawdziwe spustoszenie we wrogich
     oddziałach, (co zresztą nie dziw), jednak psuje to trochę klimat i zabawę. Najgorzej jest gdy resztki kawalerii śmigają tam i z powrotem i bezkarnie wycinają cały oddział. Tu pojawia się
     zresztą wyżej opisany problem trudności z oznaczeniem wrogich jednostek, a gdy jeszcze stracimy naszego oficera z lunetą, to jest już kaplica kompletna. Dlatego by rozwiązać ten problem
     wymyśliłem by wszystkie boty wyposażyć w morale. Tak jak w sp boty podczas krwawej bitwy zaczynają uciekać, tak w mp po stracie 60-80% stanu oddziału boty powinny uciec, a gracz nie
     miałby już możliwości respawnu. Później wpadłem jeszcze na pomysł, by tak jak w serii total war dowódca umiał inspirować swoich żołnierzy. W kołowym menu powinien znajdować się rozkaz,
     który jednorazowo podnosiłby morale,celność, atak itp. (tak jak sztandar). Rozkaz jak już mówiłem byłby jednorazowy, co sprawiłoby że trzeba by go używać z głową. Użyty podczas ucieczki
     żołnierzy sprawiałby że wracaliby do walki, mógłby wzmocnić atak w zwarciu, po stracie sztandaru mógłby na chwile podnosić umiejętności itd.

-Brakuje mi też jednostki puszkarzy. Podczas bitwy na mapie jest dużo milczących dział a gracze zajęci są dowodzeniem więc nie mają czasu ich używać. Można by pomyśleć też nad małą
     jednostką dowodzenia z hetmanem na czele. Byłby to "jeżdżący sztandar" z małą gwardią, który swoją obecnością podwyższałby umiejętności oddziałów. Powinien też posiadać - w
     przeciwieństwie do zwykłych dowódców 2-3 rozkazy inspirujące żołnierzy,by aktywnie wspierać swoich na polu bitwy. Jednak coś za coś, strata hetmana skutkowałaby potężnym obniżeniem
     morale wśród wszystkich sojuszniczych oddziałów.

Nie wiem ile z wymienionych pomysłów byłoby możliwe do wcielenia w życie. W każdym razie chciałbym usłyszeć wasze opnie na ten temat i wasze pomysły dotyczące tego trybu gry.

Pozdrawiam!
    « Ostatnia zmiana: Lipca 09, 2014, 18:06:58 wysłana przez Matek »

Offline Prußak

• Użytkownik
    • Piwa: 253
    • Ten, który mówi sam sobie dobranoc, dobranoc
    • Steam ID: Mój status Steam
    Odp: [Multiplayer] Dyskusja na temat frakcji, jednostek, przedmiotów i ich balansu
    « Odpowiedź #2251 dnia: Lipca 10, 2014, 15:33:08 »
    Dodałbym również do kozackiego oficera możliwość wzięcia stroju oficera autoramentu cudzoziemskiego. Nie wiem jak to wyglądało z tą ex-polską jednostką, ale dość dziwnie dla mnie wygląda gra piechotą cudzoziemską z kozackim oficerem.
    I druga sprawa - zauważyłem, że po wejściu na nasz koń przeciwnika, gdy zagwizdam, koń nie zrzuca drugiej osoby, przez co nie już go można określić mianem "straconego". Może i nie jest to wielki problem, ale dość denerwujący ;_;
    Hah jesteśmy chyba jedynym klanem  który  grał z nimi spara  w którym nie było  Wulgaryzmu i kutni Ale za to mecz nie był  fair-play prośby  o  zablokowanie kamery obserwatora nic nie dawały  chociaż  na serwerze był admin...

Offline Altharis

• Użytkownik
    • Piwa: 4
    • Tovarisch Volksdeutsch
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #2252 dnia: Lipca 10, 2014, 16:43:58 »
    I druga sprawa - zauważyłem, że po wejściu na nasz koń przeciwnika, gdy zagwizdam, koń nie zrzuca drugiej osoby, przez co nie już go można określić mianem "straconego". Może i nie jest to wielki problem, ale dość denerwujący ;_;

Jest to tymczasowe(?) rozwiązania bugu, który pozwalał po spadnięciu z konia przechodzić przez dosłownie wszystkie modele budynków itp. Ale fakt, szkoda że obecnie tej opcji nie ma, oby Dedal znalazł rozwiązanie umożliwiające spadanie z konia bez wyżej wymienionego buga.

Offline Ans

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2253 dnia: Lipca 12, 2014, 16:57:51 »
    Świetna robota. Naprawdę należy Wam się Panowie uznanie. To nie jest sarkazm - bo ktoś może tak pomyśleć po tym co napisze w dalszej części wypowiedzi. Chwalić można bez końca, toteż dla odmiany napiszę co po pierwszym uruchomieniu mnie razi.
    Odrzuca mnie ( dosłownie ) wygląd husarii. Teraz to razi w oczy bardziej niż wcześniej - porównując np do wyglądu Rajtarów czy zupełnie nowych jednostek ( które wyglądają świetnie ). Widzę ogrom pracy włożony w inne aspekty, i wiem, że są rzeczy ważne i ważniejsze przy takim przedsięwzięciu, ale ta jednostka to koszmar. Tyle. Reszta na plus. Dziękuję za nową wersję.

Offline iwomichu1

• Użytkownik
    • Piwa: 11
    • Porucznik kawalerii Regimentu Wielkopolskiego
    « Odpowiedź #2254 dnia: Lipca 12, 2014, 17:35:32 »
    Nie rozumiem jak może komuś nie podobać się nowa husaria. Wszystkie nowe pancerze wyglądają doskonale i pasują do nowych (i przerobionych) hełmów. W połączeniu z herbami niektórych klanów (Zielona Sparta) komponuje się to wspaniale.

RW_Porucznik_Iwomichu

Offline Askorti

• Użytkownik
    • Piwa: 53
    « Odpowiedź #2255 dnia: Lipca 12, 2014, 22:38:57 »
    Odrzuca mnie ( dosłownie ) wygląd husarii. Teraz to razi w oczy bardziej niż wcześniej - porównując np do wyglądu Rajtarów czy zupełnie nowych jednostek ( które wyglądają świetnie ). Widzę ogrom pracy włożony w inne aspekty, i wiem, że są rzeczy ważne i ważniejsze przy takim przedsięwzięciu, ale ta jednostka to koszmar. Tyle. Reszta na plus. Dziękuję za nową wersję.
    Napisz, że Ci się nie podoba, ale nie napisz CO konkretnie.
    Logic.exe not found.

Offline Ans

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2256 dnia: Lipca 13, 2014, 07:50:30 »
    Logic.exe not found- świetny tekst, bardzo na poziomie.
    (click to show/hide)

Offline b@rtu$

• Moderator
    • Użytkownik
    • Piwa: 47
    • RW_Pocztowy_Bartus
    « Odpowiedź #2257 dnia: Lipca 13, 2014, 09:44:50 »
    Każdy ma prawo do swojej opinii ;).

A tak btw, screeny nie mają prawa się podobać, bo hełm jest z innej parafii, zrobiła go kiedyś pewna osoba i po prostu nie chcieliśmy wyrzucać tego hełmu.
    Reszta hełmów powinna pasować do pancerzy.
    Oświetlenie, tutaj można mieć pretensję do TW i silnika WB, ewentualnie w niektórych momentach też do mnie za brak umiejętności.
    Szczegółowość obiektów jest podyktowana celem tworzenia bitew z duża liczbą graczy na słabszych sprzętach.

Skóry narzucone na pancerze to straszna amatorszczyzna :P.

Offline SpajderChrum

• Morderca Macior z Moczar
    • Użytkownik
    • Piwa: 32
    « Odpowiedź #2258 dnia: Lipca 13, 2014, 10:20:49 »
    W porównaniu do husarii z ostatniej wersji to naprawdę jest świetnie. Jak komuś się nie podoba to może sobie podmienić słodkie tekstury z DP albo samemu zrobić, nie ma żadnego problemu.

Offline ZdzisiuDywersant

• Użytkownik
    • Piwa: 26
    • Nie było ziemnioków, jeno tylko głód i mróz
    « Odpowiedź #2259 dnia: Lipca 13, 2014, 11:12:16 »
    Nie rozumiem jak może się nie podobać wygląd uzbrojenia husarii w nowej wersji. Modele są świetnie zrobione a tekstury naprawdę miłe dla oka. Fakt, hełm Tyszkiewicza nie pasuje do nowego uzbrojenia, ale za to hełm z grzebieniem wygląda powalająco.
    Suprajs, podpisu brak!

Offline JakubII

• Użytkownik
    • Piwa: 11
      • 9
    « Odpowiedź #2260 dnia: Lipca 13, 2014, 19:59:24 »
    Ten hełm Trynkiewiczów, pasował tylko do niebieskiej zbroi z 0.5. Teraz to takie 5 koło u wozu i przydał bi się pancerz, który był by dopasowany pod ten hełm, albo odwrotnie hełm przerobiony.
    (click to show/hide)

Offline ZdzisiuDywersant

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2261 dnia: Lipca 13, 2014, 21:55:03 »
    Wystarczy chyba zmienić tylko teksturę.
    Suprajs, podpisu brak!

Offline b@rtu$

• Moderator
    • Użytkownik
    • Piwa: 47
    • RW_Pocztowy_Bartus
    « Odpowiedź #2262 dnia: Lipca 17, 2014, 16:41:34 »
    Zabrałem się trochę za broń palną, są tam spore braki, kilka sztuk jest robionych na szybko i wypadało by to poprawić.
    Poniżej prawie wszystkie planowane/zakończone zmiany.
    Jak macie jakieś sugestie w temacie to dajcie znać.

Z tego co mam na tą chwilę:
    +Krótki pistolet kołowy(poprawiony model i tekstura)
    +Długi pistolet kołowy(poprawiony model i tekstura)
    +Bandolet(poprawiony model i tekstura)
    +Lekki muszkiet Kołowy(poprawiony model i tekstura)
    +Ciężki muszkiet kołowy(nowy model)
    +Pistolet kołowy dwulufowy(nowy model, dla każdego kawalerzysty, cena musi być adekwatna)
    +Półhak(pistolet o większym kalibrze) w oprawie arkebuzowej(nowy model)

Co jeszcze będzie robione:
    -usunięty krótki puffer(jednostki które miały tą broń będą miały pistolety kołowe).
    +przerobiony puffer długi i podniesiony do rangi ozdobnej z gwintowaną lufą itd...
    +przerobiony puffer dwulufowy(j.w)
    +półhak kombinowany z toporkiem(dla jednostek morskich)
    +przerobienie arkebuza lontowego
    +przerobienie arkebuza kołowego krótkiego
    +przerobienie arkebuza niderlandzkiego krótkiego
    +dodanie arkebuza z zamkiem Moskiewskim(zasady działania jak przy niderlandzkim jedynie różnica w modelu)
    +przerobienie arkebuza kołowego ozdobnego
    ?zastanawiam się co z długim arkebuzem kołowym jest trochę mało potrzebny(prawdopodobnie przerobie go na broń dla strzelców moskiewskich z zamkiem moskiewskim)
    +dodanie pistoletu z zamkiem niderlandzkim
    +przerobienie muszkietu lontowego ciężkiego
    +przemianowanie petrynału lontowego na lekki muszkiet lontowy
    +przerobienie petrynału kołowego
    +przerobienie muszkietu z zamkiem niderlandzim(lekki)
    +przerobienie muszkietu z zamkiem niderlandzim(ciężki)
    +dodanie muszkietu z zamkiem moskiewskim
    -usunięcie pistoletu lontowego(mimo tej całej sympatii do niego..)
    +przerobienie wszystkich janczarek(temat janczarek jest jeszcze badany i dam znać dokładniej co będzie)
    +dodanie krótkiej janczarki o dużym kalibrze
    +dodanie rapiera skombinowanego z pistoletem(raczej tylko oficerowie)
    ?zastanawiam się nad szablą orlą, chciałbym przerobić na broń kombinowaną i dać do użytku oficerom w RON i Siczy.

Chyba wszystko na tą chwilę.

Offline ZdzisiuDywersant

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2263 dnia: Lipca 17, 2014, 16:51:53 »
    Zwolnijcie trochę ataki kolbą, bo można nią każdego zaspamować.

I jeszcze jedna sugestia. Na mapach możemy znaleźć jakieś proste muszkiety, piki niekiedy szable. Otóż sugestia dotyczy muszkietów, a raczej amunicji, którą też można by było znaleźć (chociaż na mapach inwazji, bo tam amunicja się szybko kończy zwłaszcza oficerom gdzie przy jednej ładownicy mogą mogą mieć jedynie 8 pocisków).
    « Ostatnia zmiana: Lipca 17, 2014, 17:05:28 wysłana przez husar512 »
    Suprajs, podpisu brak!

Offline Rivet

• Użytkownik
    • Piwa: 128
    • Terror belli, decus pacis
    « Odpowiedź #2264 dnia: Lipca 17, 2014, 18:07:06 »
    tylko nie pistolety lontowe :(

(click to show/hide)
    « Ostatnia zmiana: Lipca 17, 2014, 18:25:35 wysłana przez Rivet »

Rivet uczy, Rivet bawi. Jeśli masz pytania odnośnie Epoki Napoleońskiej wal do Riveta