Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: [Multiplayer] Dyskusja na temat frakcji, jednostek, przedmiotów i ich balansu  (Przeczytany 380443 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Gregoriian

• Użytkownik
    • Piwa: 20
    • Znany jako Dalekowidz
    Odp: [Multiplayer] Dyskusja na temat frakcji, jednostek, przedmiotów i ich balansu
    « Odpowiedź #2175 dnia: Czerwca 30, 2014, 01:37:12 »
    W końcu nadszedł czas że na koncerz trzeba mieć skilla. Ale zwrotność koniełów faktycznie jest troche zbyt niska. Gdyby była taka jak na dobrych koniach arabskich u Turków to by było ok.
    (click to show/hide)

Offline b@rtu$

• Moderator
    • Użytkownik
    • Piwa: 47
    • RW_Pocztowy_Bartus
    Odp: [Multiplayer] Dyskusja na temat frakcji, jednostek, przedmiotów i ich balansu
    « Odpowiedź #2176 dnia: Czerwca 30, 2014, 08:26:18 »
    @Matti44
    Rzeczywiście Rajtar Moskiewski ma większa obronę niż husarz, trochę przegiąłem, przyjrzę się temu raz jeszcze, jest tam różnica około 10 ptk na korzyść Rajtara.
    Uzytkownik ManGo dodał już to do bugtrackera także nie zginie. Podejrzewam że obniżę po prostu staty pancerzy rajtarskich u Moskali.

@Argoren
    Konnica została celowo osłabiona, ze względu na to że RON-em można było samemu tak namieszać że ludziom grającym w stylu pike&shoot się odechciewało...
    Wydaje mi się(przed wczoraj spędziłem chyba 1/3 dnia na graniu w 0.8 na serwerach) że konnica nadal może wiele. ChW robi to tak że można by stwierdzić że konnica nadal jest OP, gracze randomowi atakujący bez ładu i składu byli zdejmowani przez grupy kozaków z widłami. Wychodzi na to że samemu na koniu już nie wiele można, a o to mi chodziło.

Grając kozakami, razem z chyba dwoma innymi graczami konno potrafiliśmy skutecznie wspierać dość sporą grupę kozaków przed husarią, na pewnej mapie z wioską na środku(nie przypomnę sobie nazwy teraz). Dawaliśmy im radę przede wszystkim dlatego że działaliśmy jak kozacy konni z okresu, nie ruszaliśmy frontalnie, tylko czekaliśmy aż stracą impet i zdejmowaliśmy ich samopałami albo szablą(tutaj ciekawostka, skoro Ja potrafiłem przez kilka rund zdejmować szablą husarzy walcząc konno tzn że można).
    Na mapie wygrywaliśmy co rundę, bo zapewne polscy gracze uparcie brali co rundę kawalerię na mapę która temu nie sprzyjała, bo jest tam dużo pagórków i kawaleria traci impet, często atakowali pod górkę, na kozaków za wozami w szyku.
    Ogólnie jest całkiem nieźle moim zdaniem, zobaczymy jak będzie to wyglądało dalej.

@Rivet
    Kopia z tarczą to jakieś niedopatrzenie, można też zabrać możliwość trzymania tarczy z lancami, pozostanie zachowany jakiś balans. Lance i kopie bez tarczy, rohatyna z tarczą.
    Można też pomyśleć nad zabraniem takiej możliwości również koncerzom, mnie osobiście wkurzają gracze wyposażeni w kałkan i koncerz= maszynka do mięsa.
    Do przemyślenia i wpiszę to do bugtrackera.

Kozacy będą mieli łopaty.

@Rivet i Argoren
    Pobawię się jeszcze manewrowością koni.
    Dodane do bugtrackera.

@Gregoriian
    Będzie taka broń, zabrakło mi tylko czasu na jej zrobienie.
    Dodane do bugtrackera.

Jak coś pominąłem to piszcie.

Offline Argoren

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #2177 dnia: Czerwca 30, 2014, 09:22:44 »
    Chyba po prostu mamy inne priorytety jesli chodzi o the deluge. Wy sie pewnie skupiacie na bitwach liniowych, gdzie rzeczywiscie zbyt zwrotna konnica moglaby sporo namieszac, a obecny stan pewnie wymusza wieksza wspolprace. Ja raczej mysle o deluge, jak o grze w ktora mozna grac mecze miedzyklanowe, gdzie taki stan ustawienia konnicy, zmniejsza dynamike gry. Chyba nie dojdziemy do kompromisu.

Offline Askorti

• Użytkownik
    • Piwa: 53
    « Odpowiedź #2178 dnia: Czerwca 30, 2014, 09:23:16 »
    Zabranie tarczy ludziom uzywającym koncerza byłoby bardzo naciągane i taki balans na siłę. Rozumiem, że koncerz to bardzo mocna broń, ale nie przesadzajmy.

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    • Piwa: 612
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #2179 dnia: Czerwca 30, 2014, 09:24:43 »
    Hehe. A ja jestem za uwaleniem koncerza. Pozdrawiam.

Do tego zgłaszam Twórców do balansu, bo są op. Zbyt dobry mod.

Offline Daedalus

• Użytkownik
    • Piwa: 143
    « Odpowiedź #2180 dnia: Czerwca 30, 2014, 09:50:04 »
    Chyba po prostu mamy inne priorytety jesli chodzi o the deluge. Wy sie pewnie skupiacie na bitwach liniowych, gdzie rzeczywiscie zbyt zwrotna konnica moglaby sporo namieszac, a obecny stan pewnie wymusza wieksza wspolprace. Ja raczej mysle o deluge, jak o grze w ktora mozna grac mecze miedzyklanowe, gdzie taki stan ustawienia konnicy, zmniejsza dynamike gry. Chyba nie dojdziemy do kompromisu.

Jest jeszcze alternatywa - spróbować zrobić coś w rodzaju szablonów ustawień konnicy wybieranych z opcji menu admina. Mielibyśmy np. dwa lub trzy szablony (na bitwy organizowane, na klanówki, na randomy) z różnymi ustawieniami statystyk dla koni i te statystyki byłyby zmieniane w locie, z poziomu gry. Myślę, że takie coś byłoby do zrobienia...

Offline b@rtu$

• Moderator
    • Użytkownik
    • RW_Pocztowy_Bartus
    « Odpowiedź #2181 dnia: Czerwca 30, 2014, 10:37:54 »
    Wolałbym chyba ustawić większą manewrowość koni i wszyscy powinni być zadowoleni. Takie ustawienia w panelu doprowadzą do tego że na każdym serwerze będzie inna gra, a co za tym idzie, gdy przyjdą Eventy ludzie i tak będą narzekać bo wcześniej byli pro a na Evencie szybko giną. Wolę żeby tych kilku narzekało już teraz a nie co chwilę raz jeden raz drugi w zależności od tego na jakim serwerze i z jakimi ustawieniami grali.

Wracając do koncerzy, ich nie używało się po prostu z tarczą. Testowo zablokuje je się z tarczą, zobaczymy ilu mnie zhejtuje :P

Offline Argoren

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #2182 dnia: Czerwca 30, 2014, 11:30:46 »
    Czy tego przypadkiem nie mozna ustawic w plikach serwerowych?

Offline JakubII

• Użytkownik
    • Piwa: 11
      • 9
    « Odpowiedź #2183 dnia: Lipca 01, 2014, 10:13:01 »
    jeżeli istnieje taka możliwość, to prosił bym o zmianę koloru celownika w armatach. Celownik jest biały i na zimowych mapach zlewa się ze śniegiem, i nie idzie wycelować.
    (click to show/hide)

Offline Gregoriian

• Użytkownik
    • Piwa: 20
    • Znany jako Dalekowidz
    « Odpowiedź #2184 dnia: Lipca 01, 2014, 12:22:38 »
    Hehe. A ja jestem za uwaleniem koncerza. Pozdrawiam.

Do tego zgłaszam Twórców do balansu, bo są op. Zbyt dobry mod.

Zanim sie wypowiesz w kwestii wpływającej na wszystkich graczy, to chciałbym Cie KIEDYKOLWIEK zobaczyć na JAKIMKOLWIEK serwerze w grze. Dziękuje
    (click to show/hide)

Offline Ganczo

• Użytkownik
    • Piwa: 253
    • Napoleon jest moim ulubionym wodzem
    « Odpowiedź #2185 dnia: Lipca 01, 2014, 13:47:52 »
    Wiecie co wam wszystkim powiem? Nikt nie da rady przeciwko 2 muszkieterom z wciśnietym x, tetowane na zwierzętach i pojedyńczych helikopterach. Kolby były OP ale teraz to można broni do walki wręcz nie brać wcale =D

Cytat: Moontor
    Powód porażki tego turnieju wypatruję we własnej osobie dlatego postanowiłem już nigdy więcej nie organizować żadnych turnieji na NW.

Offline b@rtu$

• Moderator
    • Użytkownik
    • RW_Pocztowy_Bartus
    « Odpowiedź #2186 dnia: Lipca 01, 2014, 15:40:18 »
    Dodaje kolby do sprawdzenia do bugtrackera.

Dodałem także:
    Dodanie rapier(oficer i żołnierz w stylu wschodnim), szpada(oficer).
    Broń biała:
    -przyspieszenie broni białej piechoty(krótka broń biała)
    -zwiększenie obrażeń i cen broni zdobionej i kawalerskiej(broń długa biała).
    -berdysz jest za mocny(trzeba go spowolnić).
    RON:
    -zabranie lekkiej kawalerii pistoletów
    -sprawdzenie limitów na jednostki w RON, tak by około 50% przypadało na kawalerię, reszta na piechotę i jednostki bez limitu(lekka kawaleria, piechota najemna). Zastanowić się nad limitem na lekką kawalerię, tak by wymusić na graczach używanie piechoty.
    Moskale:
    -Zabrać muszkieterom berdysz

EDIT:
    Zastanawiam się jeszcze nad jakimś innym typem obrażeń dla pałaszy, może obuchowe? Pałaszem się raczej uderzało niż cięło jak szablą...

Offline iwomichu1

• Użytkownik
    • Piwa: 11
    • Porucznik kawalerii Regimentu Wielkopolskiego
    « Odpowiedź #2187 dnia: Lipca 01, 2014, 16:12:57 »
    Nie rozumiem odebrania pistoletów lekkiej kawalerii. W końcu historycznie ich używała, a na serwerach i tak nie są zbyt często używane. Przy okazji eventów, na klany/oddziały są nakładane ograniczenia w ilości łuków na oddział, więc wtedy dopiero pistolet staje się u nich podstawową bronią.

RW_Porucznik_Iwomichu

Offline Askorti

• Użytkownik
    • Piwa: 53
    « Odpowiedź #2188 dnia: Lipca 01, 2014, 16:19:20 »
    Obrażenia obuchowe są na ogół znacznie mocniejsze od ciętych, więc byłby to spory buff o ile nie obniżyłbyś ich statów. (obuch daje bonus przeciw pancerzom) No i do tego mają sporo większą szanse na stuna.
    Wydaje mi się, że to trochę naciągane rozwiązanie. :)

Nie jestem pewien, czy olimitowanie kawalerii RON jest dobrym pomyłem. Szwedzcy rajtarzy są wstanie walczyć niemal na równi z polakami zaś ich piechota kompletnie deklasuje polaków. No a poza tym sarmacki jeździec musi być, nie? ;p

Swoją drogą, przydałoby się zdjąć Moskalom limit na muszkieterów, bo trochę dziwne, że czasem jest się zmuszonym wziąć pikiniera lub kawalerię.

Offline Mati44

• Użytkownik
    • Piwa: -78
    • Zbieram piwo dla Peterova
    « Odpowiedź #2189 dnia: Lipca 01, 2014, 16:20:33 »
    W ogóle dobrze by było jak naprawicie problem z limitami, które uaktywniają się po ponownym wejsciu w okno wyboru klasy.