Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: [Multiplayer] Dyskusja na temat frakcji, jednostek, przedmiotów i ich balansu  (Przeczytany 380319 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline b@rtu$

• Moderator
    • Użytkownik
    • Piwa: 47
    • RW_Pocztowy_Bartus
    Odp: [Multiplayer] Dyskusja na temat frakcji, jednostek, przedmiotów i ich balansu
    « Odpowiedź #2100 dnia: Października 30, 2013, 15:22:47 »
    Problem spamu łuków został świetnie wymyślony na Crpgu.
    A dokładniej? Nie grałem.

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    • Piwa: 612
    • Steam ID: Mój status Steam
    Odp: [Multiplayer] Dyskusja na temat frakcji, jednostek, przedmiotów i ich balansu
    « Odpowiedź #2101 dnia: Października 30, 2013, 15:36:03 »
    1.) Realistyczna: dążymy do tego by łuk był w miarę celny i szybki(powiedzmy że taki jak jest w tym pathu), ale mało skuteczny przeciwko pancerzom(w sensie prawie wcale), oraz dużo mniej skuteczny przeciwko lekko opancerzonym. Jeśli udało by się to osiągnąć zwiększamy liczbę strzał w kołczanie(opcja do testów).
    Mi osobiście podobał się path w którym łuki były bardzo szybkie bardzo mało celne i zadające mało obrażeń. Dopiero w grupie byli skuteczni.

Idąc dalej można by zrobić dwa tryby strzelania z łuku, przełączane "x-em".
    a.) szybki małe celny i z racji tego że cięciwa słabo naciągnieta zadająca mało obrażeń(np 5 strzał na strzał z muszkietu)
    b.)wolny celny  z większymi obrażeniami( np 2 strzały na jeden strzał z muszkietu)

2.) More arcade style: coś w stylu jedna strzała na jeden strzał z muszkietu.

1) W niczym nas to nie urządza. Łucznicy właśnie są do eksterminowania tych lekko opancerzonych, którzy zawsze stanowią większość np. tatarzy/kozacy. Nie ma ciężko opancerzonej piechoty poza pikinierami.

a/b) Dobry pomysł

2) Nie rozumiem

Co do cRPGa to tam jest inna animacja strzelania z łuku i chyba trzeba stać w miejscu podczas całego procesu ładowania itd.

tutaj filmik: http://www.youtube.com/watch?v=GDhyPRKzr1s animacja od 0:25

Ta kwestia łuków jest istotna. Bo naprawdę są za mocne przez swoją szybkostrzelność i słabość muszkietów. Na Dzikich polach pomiając jakość tego moda. Celność muszkietów i jego nośność prawie wyeliminowała łuki ale tam jest przegięcie zaś w drugą stronę.

Offline Piastun

• Użytkownik
    • Piwa: 82
    « Odpowiedź #2102 dnia: Października 30, 2013, 15:51:38 »
    Ja bym tam ceny łuków znacznie podniósł i zwiększył szanse na zerwanie cięciwy.

Bez sensu. To nic nie da.

Z łukami trzeba coś zrobić bo np. Szwecji nawet nikt nie bierze na sparingi, właśnie z powodu, że nie mają łuków(brak puklerzy pogarsza jeszcze sytuację). Ale to nie muszkiety są za słabe, tylko łuki za mocne. Muszkiet przeważnie typa zmiata na jedną kulę jeśli ten jest bez pancerza (czasami nawet z pancerzem na jeden strzał). Według mnie łuki należy osłabić i zmniejszyć szybkostrzelność. 

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #2103 dnia: Października 30, 2013, 15:59:39 »
    Zastanówmy się. Nie wiem jaka była szybkostrzelność łuczników w 17w. Jednak łucznicy angielscy wystrzeliwali 10-12 strzał na minutę co nam daje 6 sek. od zaczęcia animacji do wystrzału w Warbandzie ten czas jest z 3x krótszy do tego można sobie latać z łukiem w biegu, wnioski nasuwają się same. Łuk nadal będzie skuteczny jednak będzie trzeba go wykorzystać z głową a nie na zasadzie spamu jak teraz. I zgodzę się ze Stacho muszkiety tu nie są problemem choć i tak bym je polepszył tylko łuki. Co do strzelania na koniu też powinny być wolniejsze. Tylko problem konnicy jest zasadniczo inny a mianowicie skręcanie w miejscu i zbyt wielka  "skrętność" i wypacza to potem sens konnicy jak praktycznie zakręca w miejscu i dźga np. koncerzem jak oszalały.

Offline Oktawian

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Piwa: 96
    « Odpowiedź #2104 dnia: Października 30, 2013, 16:29:53 »
    Nie wiem czy jest sens porównywania angielskich łuczników do Tatarów;)

Offline Mati44

• Użytkownik
    • Piwa: -78
    • Zbieram piwo dla Peterova
    « Odpowiedź #2105 dnia: Października 30, 2013, 17:27:00 »
    Tatarzy bardziej do Mongołów podobni.

Offline Daedalus

• Użytkownik
    • Piwa: 143
    « Odpowiedź #2106 dnia: Października 30, 2013, 17:55:07 »
    Zastanówmy się. Nie wiem jaka była szybkostrzelność łuczników w 17w. Jednak łucznicy angielscy wystrzeliwali 10-12 strzał na minutę co nam daje 6 sek. od zaczęcia animacji do wystrzału w Warbandzie ten czas jest z 3x krótszy do tego można sobie latać z łukiem w biegu, wnioski nasuwają się same.

Jestę ekspertę, więc się wypowiem. ;) Najlepsi łucznicy, z jakimi miałem przyjemność strzelać, bez większych problemów pakowali w cel około 6 strzał w czasie 20 sekund (strzały w kołczanie, nie w ręce). Ba, sam na ostatnim turnieju dałem radę wypuścić 5 strzał w 20s, z czego tylko jedna lekko minęła się z celem. Zatem widać, że łuki to bardzo szybkostrzelna broń. Co nie zmienia faktu, że chyba faktycznie trzeba je trochę osłabić, bo są zbyt mocne w porównaniu do muszkietów.

Niegłupim rozwiązaniem byłoby dodanie tych animacji - http://www.youtube.com/watch?v=n-h4zrYnwCE - w wiarygodny sposób wydłużyłyby czas potrzebny na przygotowanie strzału. Z tego co pamiętam były tu jednak problemy z modelami i animacja nie chciała zbyt poprawnie działać z normalnymi łukami M&B. Chcący ją dodać trzeba by było przerobić wszystkie modele łuków (a i pewnie strzał, bo znając życie okażą się za długie do zmienionych łuków). Muszę się temu przyjrzeć...

Offline b@rtu$

• Moderator
    • Użytkownik
    • RW_Pocztowy_Bartus
    « Odpowiedź #2107 dnia: Października 30, 2013, 18:23:22 »
    Nie wiem czy jest sens porównywania angielskich łuczników do Tatarów;)
    No właśnie nie ma.

Znajdźcie serwer przetestujemy możliwości.

Teraz wygląda to tak:
    W tej chwili bogaty wojownik tatarski(90,40,90,40,102,40, 102=łuk) może wystrzelić 11,5 strzały z najlepszego łuku(spd_rtng(86) | shoot_speed(63) | thrust_damage(25,pierce) | accuracy(63)), gdy ma na przeciwko siebie ładującego muszkiet lontowy(broń palna jest ok i nie ruszał bym jej) piechura kozackiego(statystyki 60,40,48,40,40,90, ostatnia wartość to broń palna).
    W boju:
    piechota lekka 2 strzały w klatę, pikinier 2/3 strzały.

Po mini pathu, wygląda to tak:
    10 strzał na jedno przeładowanie muszkietu lontowego, najlepszy łuk(spd_rtng(75) | shoot_speed(63) | thrust_damage(20,cut) | accuracy(63)), 2/3 strzały w klatę by położyć kolesia w koszulce. Pikinier szwedzki wymaga 4/6 strzał w klatkę.

Mini path wymagał by jeszcze zmniejszenia szybkości łuku tak by ten bogaty wojownik mógł wystrzelić maksymalnie 7/8 strzał na jedno przeładowanie muszkietu lontowego.

Offline Filcefix

• Użytkownik
    • Piwa: 148
    • Średniowiecze, zabawy tarczą i mieczem.
    « Odpowiedź #2108 dnia: Października 30, 2013, 19:58:15 »
     Ta animacja o ile się nie mylę, jest w Rome at War i fajnie to to wyglądało/działało.

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #2109 dnia: Października 30, 2013, 22:26:02 »
    No nic. Bez jakiejś wersji testowej nie ma co gdybać. Dla mnie na tą chwilę ta animacja plus lekkie osłabienia o którym napisał bartuś musi wystarczyć.

Offline Daedalus

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2110 dnia: Października 30, 2013, 22:47:21 »
    Ta animacja o ile się nie mylę, jest w Rome at War i fajnie to to wyglądało/działało.

Ano, znacznie bardziej przypomina ona faktyczne strzelanie z łuku. W każdym razie przyjrzałem się temu i dodanie jej rzeczywiście wymagałoby przerabiania wszystkich łuków i skracania strzał, bo łuk ciągnięty w niej jest na znacznie krótszą odległość, co skutkuje cięciwą sterczącą aż za nasadę dłoni oraz strzałą wystającą daleeeeko poza majdan łuku.

Poszedłem więc inną drogą - zamiast przerabiać wszystkie łuki, przerobiłem animację. Postać teraz ciągnie łuk dalej, za ucho, przez co nie trzeba przerabiać ani łuku, ani strzał. Zmodyfikowałem też dźwięk, by współgrał z nową animacją. I wsio gra. ;)

Gdyby ktoś potrzebował tę przerobioną animację do własnego użytku/moda, to niech się odezwie do mnie na PW. Wszystko będzie działać ze standardowymi modelami łuków po drobnej przeróbce (trzeba tylko zmienić nieco czasy animacji poszczególnych klatek modelu łuku w OpenBRFie - kilka sekund roboty).

Podgląd (oryginalna/zmodyfikowana):

Offline Gregoriian

• Użytkownik
    • Piwa: 20
    • Znany jako Dalekowidz
    « Odpowiedź #2111 dnia: Października 31, 2013, 13:08:00 »
    Przerobiona wygląda nawet lepiej i realistyczniej :)

Żeby syfu nie było, gdzieś znikł temat z propozycjami :(
    Czy myśleliście nad wprowadzeniem "staminy" i opcji sprintu? W sensie, żeby nie dało sie biec jak po**** przez pół mapy?
    « Ostatnia zmiana: Października 31, 2013, 13:22:35 wysłana przez Gregoriian »
    (click to show/hide)

Offline iwomichu1

• Użytkownik
    • Piwa: 11
    • Porucznik kawalerii Regimentu Wielkopolskiego
    « Odpowiedź #2112 dnia: Października 31, 2013, 16:04:47 »
    Opcja sprintu jest z tego co pamiętam praktycznie gotowa, jednak w ostatniej wersji testowej nie było paska który by to ilustrował.

RW_Porucznik_Iwomichu

Offline Daedalus

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2113 dnia: Października 31, 2013, 16:09:17 »
    Sprintu raczej nie będzie. Był, ale raczej nie wnosił nic (dobrego) do rozgrywki. Obecnie jest tylko funkcja przełączania się między biegiem, a marszem.

Offline b@rtu$

• Moderator
    • Użytkownik
    • RW_Pocztowy_Bartus
    « Odpowiedź #2114 dnia: Października 31, 2013, 16:59:39 »
    Sprintu raczej nie będzie. Był, ale raczej nie wnosił nic (dobrego) do rozgrywki. Obecnie jest tylko funkcja przełączania się między biegiem, a marszem.
    Pomocne przy trzymaniu szyku.