Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: [Multiplayer] Dyskusja na temat frakcji, jednostek, przedmiotów i ich balansu  (Przeczytany 381520 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Prußak

• Użytkownik
    • Piwa: 253
    • Ten, który mówi sam sobie dobranoc, dobranoc
    • Steam ID: Mój status Steam
    Odp: [Multiplayer] Dyskusja na temat frakcji, jednostek, przedmiotów i ich balansu
    « Odpowiedź #1995 dnia: Marca 29, 2013, 17:54:03 »
    Chciałbym by walka z rożnym przeciwnikiem wymagała zmiany broni. W tej chwili wszyscy walczą szablami, bo to broń najlepsza do wszystkiego.
    Czy ja wiem czy wszyscy. Na przykład 2 na jednego lepiej jest wziąć rapier niż szable. Też duża część używa rapierów, dzięki większemu zasięgowi.
    Przy okazji, na deviantart znalazłem ostatnio fotografie trzech muszkieterów i pytanie - czy ich uzbrojenie znajdzie się w patchu 0.6?
    XD
    Hah jesteśmy chyba jedynym klanem  który  grał z nimi spara  w którym nie było  Wulgaryzmu i kutni Ale za to mecz nie był  fair-play prośby  o  zablokowanie kamery obserwatora nic nie dawały  chociaż  na serwerze był admin...

Offline b@rtu$

• Moderator
    • Użytkownik
    • Piwa: 47
    • RW_Pocztowy_Bartus
    Odp: [Multiplayer] Dyskusja na temat frakcji, jednostek, przedmiotów i ich balansu
    « Odpowiedź #1996 dnia: Marca 29, 2013, 19:50:21 »
    Gdzieś była dyskusja na temat "nieśmiertelności" koni husarskich, w której było napisane, że koń padał po trafieniu w głowę lub nogi. Dążąc do "urealistycznienia" kochanego Warbanda może wprowadzilibyście obrażenia x2 przy trafieniu konia w nogi?
    W tamtej dyskusji, a dokładniej w moim poście było jeszcze coś na ten temat.
    Mnie interesuje jedna rzecz. Ile tak właściwie obrażeń zadają pistolety i muszkiety, jaki mają zasięg i jaka jest ich szybkość po wciśnięciu ,,x,,. Bo kurczę, no nie wiem. No i czy przy wyborze eq zamieścicie takie dodatkowe info, tak jak przy długich toporach nordyckich przed i po naciśnięciu ,,x,,?
    Chciałbym by takie informacje się tam znalazły, z tego co się orientuję wszystkie zadają 15o, prędkości nie pamiętam, a zasięg jest zależny od danej broni.

@Prußak
    tzn co dokładnie, ten ich wąsik?:)

Offline Morzan122

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    • spod łuku i strzały
    « Odpowiedź #1997 dnia: Marca 29, 2013, 21:06:34 »
    W tamtej dyskusji, a dokładniej w moim poście było jeszcze coś na ten temat.

Na temat koni, Ale czy można poszerzyć strefę x2 o nogi konia?

Offline Prußak

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1998 dnia: Kwietnia 06, 2013, 09:20:07 »
    A czy najcięższe konie osmańskie będą osłabione? Trzeba w nie dużo strzelać by wreszcie padły. A to trochę psuje grę, jak jeździ spahis na "nieśmiertelnym" koniu.
    Pozdrawiam
    Hah jesteśmy chyba jedynym klanem  który  grał z nimi spara  w którym nie było  Wulgaryzmu i kutni Ale za to mecz nie był  fair-play prośby  o  zablokowanie kamery obserwatora nic nie dawały  chociaż  na serwerze był admin...

Offline b@rtu$

• Moderator
    • Użytkownik
    • RW_Pocztowy_Bartus
    « Odpowiedź #1999 dnia: Kwietnia 06, 2013, 17:05:18 »
    Można to sprawdzić Prusak na Tawernie, chyba będzie najszybciej.

Zastanawiam się czemu w naszym modzie(o czym chyba jakiś czas temu pisałem) broń jest ułożona od najlepszej(czyt. wszystkie statystyki podnoszą się wraz z ceną). Pisałem mniej więcej co chciałbym zrobić z bronią białą. Wpadłem na pomysł by coś podobnego zrobić też z bronią palną i łukami. Dokładniej np przy łukach można by zrobić tak by pierwszy był szybki, ale mało celny, drugi wolny ale zadający duże obrażenia, trzeci uniwersalny co nie oznacza że jego cechy będą równe najwyższym wartościom dwóch poprzednich.
    To samo można by zrobić ze strzałami, brakuje mi obecnie strzał z bambusa, których powinno być dość dużo w kołczanie, ale z racji tego że nie posiadały one grotów otrzymywalibyśmy karę do obrażeń i to spora. Brakuje mi też strzał z grotami w kształcie półksiężyca lub innym szerokim grotem, który dostarczałby nam dodatkowy bonus do obrażeń, ale znowu taka strzała powinna szybko opadać z racji niekorzystnego balansu(cięższy grot). Na koniec oczywiście coś uniwersalnego.
    Przy broni palnej też można wiele zrobić. Jednak tutaj trzeba by się jeszcze mocno zastanowić, która broń jakie właściwości powinna mieć. Do tego można się pobawić z kalibrem amunicji. Jak wiadomo im większy kaliber tym lepsze przebicie ale i szybciej pocisk ląduje na ziemi. Większy kaliber to też większy ciężar broni i wymóg użycia forkietu. Zastanawiam się czy broń bez forkietu nie powinna mieć przywróconej możliwości używania w ruchu.

Offline Sefirot

• Użytkownik
    • Piwa: 46
    « Odpowiedź #2000 dnia: Kwietnia 06, 2013, 18:22:53 »
    .
    « Ostatnia zmiana: Sierpnia 12, 2015, 21:55:54 wysłana przez Sefirot »
    a to co miało stać się, to już się stało/LSO CMAZ

Offline Kompiotronik

• Użytkownik
    • Piwa: 7
    • Salus rei reipublicae suprema lex esto!
    « Odpowiedź #2001 dnia: Kwietnia 06, 2013, 18:33:05 »
    Coś jest w wypowiedzi Bartusa, i coś jest w wypowiedzi Jana Sobieskiego, pomysł Bartka jest dobry, ale uważam, że jednak niektóre powinny być podrasowane, żeby zachować różnorodność cenową, bo inaczej zrobi nam się tutaj mm ;)
    Można zrobić np. 3 typy broni szybkich, 3 zabójczych i 3 uniwersalnych, tak, żeby np. pierwsza broń z szybkich odpowiadała cenie pierwszej z zabójczej i uniwersalnej. Myślę, że jest to dobry pomysł.
    Pozdrawiam

//EDIT Racja ;)
    « Ostatnia zmiana: Kwietnia 06, 2013, 19:16:35 wysłana przez Kompiotronik »

"Machasz waść tą szabelką jak cepem! Ten cios jeno u pachołków trybunalskich w modzie! A ten kurlandzki dobry do psów odganiania!" - H.Sienkiewicz "Potop"
    Salus rei reipublicae suprema lex esto!

Offline b@rtu$

• Moderator
    • Użytkownik
    • RW_Pocztowy_Bartus
    « Odpowiedź #2002 dnia: Kwietnia 06, 2013, 18:46:35 »
    Czemu po tej samej cenie?
    Broń musi mieć też jakąś różnicę w cenie, na przykładzie łuków może:
    -darmowy, powiedzmy że łuk szybki i mało celny jest gorszy, bo dla gracza walczącego indywidualnie pewnie tak będzie. Powinien być jednak dobry na bardzo bliski dystans w zasypywaniu strzałami wroga. Do tego jakiś worek z bambusowymi strzałami i mamy broń działającą na psychikę. Skuteczną raczej tylko w dużej liczbie graczy.
    -wolny z większymi obrażeniami. Na tyle wolny żeby był widocznie nieprzydatny dla graczy którzy wolą szybkie akcje.
    -uniwersalny, najwyższa cena, z racji tego że uniwersalny będzie dobry w każdej sytuacji. Jednak jego statystyki nie powinny przekraczać szybkiego i celnego. Taki złoty środek.
    Coś jest w wypowiedzi Bartusa, i coś jest w wypowiedzi Jana Sobieskiego, pomysł Bartka jest dobry, ale uważam, że jednak niektóre powinny być podrasowane, żeby zachować różnorodność cenową, bo inaczej zrobi nam się tutaj mm ;)
    Można zrobić np. 3 typy broni szybkich, 3 zabójczych i 3 uniwersalnych, tak, żeby np. pierwsza broń z szybkich odpowiadała cenie pierwszej z zabójczej i uniwersalnej. Myślę, że jest to dobry pomysł.
    Pozdrawiam
    W przypadku szabel i ogólnie broni białej, będzie takie może trochę sztuczne podrasowanie, bo np karabelki będą dwie, jedna szybka a druga szybka i zadająca nieco większe obrażenia. Chyba bezpieczniej będzie podnosić lepszej wersji tego oręża obrażenia niż szybkość, co doprowadzić może do dziwnych sytuacji. o ile szybkie przeładowanie w broni palnej i luku można wytłumaczyć to w przypadku szabli tego samego typu np karabeli może być już ciężko.

Offline Sefirot

• Użytkownik
    • Piwa: 46
    « Odpowiedź #2003 dnia: Kwietnia 06, 2013, 20:29:47 »
    .
    « Ostatnia zmiana: Sierpnia 12, 2015, 21:55:49 wysłana przez Sefirot »
    a to co miało stać się, to już się stało/LSO CMAZ

Offline Blitzwing

• Użytkownik
    • Piwa: 11
    « Odpowiedź #2004 dnia: Kwietnia 06, 2013, 20:54:20 »
    Nie róbcie zardzewiałej broni tylko;p To mrok. O broń się dba, zawsze. To że szlachcic jest biedny powodowałoby raczej że dba jeszcze bardziej :D Nie mówiąc o tym że taka typowa rdza łatwo w broń nie wejdzie, raczej taki nalocik który można zetrzeć i nie wpływa na jakoś broni. Wszystko powinno się opierać jedynie na opisach typu dobrze wyważona, niewyważona, zatępiona itd. :D
    Sława!

Offline Prußak

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2005 dnia: Kwietnia 06, 2013, 21:05:05 »
    Właśnie, jesteś niezbyt bogaty, na przykład gołotą i masz jakąś szabelkę. To rzecz jasna ja bym traktował ją bardzo dobrze by się tylko nie zniszczyła. To nie jest rzecz, którą się zrobiło u kowala i rzucało w kąt.

Offline BiLLyPL

• Użytkownik
    • Piwa: 6
    • Respice finem
    « Odpowiedź #2006 dnia: Kwietnia 06, 2013, 21:13:10 »
    Zgadzam się co do szabel z panem wyżej.

Wracając do muszkietów to proponuję,aby tylko niektóre,te właśnie z większym kalibrem,te cięższe wymagały forkietu,a bez niego albo nie dałoby się w ogóle wziąć broni albo bardzo długo lub jakoś dziwnie by się dany muszkiet przygotowało do strzału.
    O mnie: W M&B od 08.2011.
     m.i : były dowódca Regimentu Hetmańskiego (OiM: DP), Generał Regimentu Gwardii Pieszej Koronnej (The Deluge), Twórca i dowódca pierwszej wśród polskich pułków formacji piechoty lekkiej (Woltyżerowie 5. Pułku Piechoty), reprezentant Polski w NWEC (2014), były Sierżant, zaś po przerwie szeregowy, następnie gwardzista 5. Pułku Piechoty (mm russia 3, Napoleonic Wars).
    Od momentu wystąpienia z Pułku 7 czerwca 2014, samotny wilk w każdym zakątku M&B.

Offline Irgen

• Użytkownik
    • Piwa: 11
    « Odpowiedź #2007 dnia: Kwietnia 06, 2013, 21:45:58 »
    Spokojnie ludzie, twórcy The Deluge nie są głupi i już dawno większość tych kwestii zostało załatwione :p
    "Czego krzyczysz... co noga? A tamtemu głowę urwało i nie krzyczy, a ty o takie głupstwo."
    ~Józef Piłsudski

Offline Mati44

• Użytkownik
    • Piwa: -78
    • Zbieram piwo dla Peterova
    « Odpowiedź #2008 dnia: Kwietnia 06, 2013, 21:52:24 »
    Ten mini-patch psuje balans bo teraz wszyscy nawalają się kolbami i ludzie nie wiedzą  jakie są staty przedmiotów:(.

Offline Altharis

• Użytkownik
    • Piwa: 4
    • Tovarisch Volksdeutsch
    « Odpowiedź #2009 dnia: Kwietnia 06, 2013, 21:54:57 »
    Zgadzam się co do szabel z panem wyżej.

Wracając do muszkietów to proponuję,aby tylko niektóre,te właśnie z większym kalibrem,te cięższe wymagały forkietu,a bez niego albo nie dałoby się w ogóle wziąć broni albo bardzo długo lub jakoś dziwnie by się dany muszkiet przygotowało do strzału.

Bartus już wcześniej mówił, chyba na TW, że muszkiety będą podzielone na dwa rodzaje: ciężkie, wymagające forkietów i lekkie, bez nich. Będą jednak wyjątki, np. ciężkie muszkiety u Turków nie będą używały forkietów.