Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: [Multiplayer] Dyskusja na temat frakcji, jednostek, przedmiotów i ich balansu  (Przeczytany 380360 razy)

Opis tematu:

Offline b@rtu$

• Moderator
    • Użytkownik
    • Piwa: 47
    • RW_Pocztowy_Bartus
    Odp: [Multiplayer] Dyskusja na temat frakcji, jednostek, przedmiotów i ich balansu
    « Odpowiedź #1980 dnia: Marca 24, 2013, 22:49:23 »
    Czy ja wiem. Jak polski kon dostal kulke to biegl jeszcze te 100 metrow do szeregu, inne padaly trupem. Fakt faktem, ze polskie byly wyjatkowo drogie.
    Momentami przesadzacie z tym Polskie to, Polskie tamto. Większość koni jako że to zwierzęta żyjące w stadzie, potrafiły przebiec jeszcze wiele metrów z kulą w sercu. Konia tak naprawdę powstrzymywała kula w głowę i w nogi. Co może kiedyś... . Inne rany to już kwestia wytrzymałości osobnika, oczywiście te polskie były hodowane w sposób bardzo staranny. Poza tym taktyka husarii(a dokładniej moment w którym husaria się rozpraszała unikając strat od ostrzału) pogłębiała te mity o niezniszczalnych koniach husarskich. Co do samej wytrzymałości konia to wspomnę tylko że czytałem o tym jak to koń raniony przy szarży umarł dopiero w obozie gdy husarz wracał z nieudanego ataku(bo nie zawsze pierwsza szarża rozbijała szyk wroga). Także polski koń był bardzo dobry, polska szabla też, tak samo kopia i zbroja husarska, ale tego wszystkiego trzeba było umieć użyć.

Offline Gregoriian

• Użytkownik
    • Piwa: 20
    • Znany jako Dalekowidz
    Odp: [Multiplayer] Dyskusja na temat frakcji, jednostek, przedmiotów i ich balansu
    « Odpowiedź #1981 dnia: Marca 25, 2013, 08:09:41 »
    I mieć na to kase.
    (click to show/hide)

Offline Kadrinazi

• Użytkownik
    • Piwa: 0
      • Blog Kadrinaziego
    « Odpowiedź #1982 dnia: Marca 25, 2013, 18:20:03 »
    Po za tym slawny mit wsrod szwedzkiej armi, ze konie husarskie sa niesmiertelne. Nie byly, tylko zyly dluzej niz piechota szwedzka :D

To ciekawe, bo armią szwedzką akurat się zajmuję, a jak żywo nigdym o takim micie nie słyszał. Jakieś źródło tej 'rewelacji'?

Offline Piastun

• Użytkownik
    • Piwa: 82
    « Odpowiedź #1983 dnia: Marca 25, 2013, 18:50:38 »
    To ciekawe, bo armią szwedzką akurat się zajmuję, a jak żywo nigdym o takim micie nie słyszał. Jakieś źródło tej 'rewelacji'?

Parę jest, wystarczy poszukać. Choćby w "Zwycięstwach oręża polskiego" jest o tym wzmianka.

Offline Kadrinazi

• Użytkownik
      • Blog Kadrinaziego
    « Odpowiedź #1984 dnia: Marca 25, 2013, 20:22:42 »
    Ja się pytam o źródło (z epoki), a nie opracowanie, gdzie ktokolwiek może wypisać jakąkolwiek bzdurę.

Offline Piastun

• Użytkownik
    • Piwa: 82
    « Odpowiedź #1985 dnia: Marca 25, 2013, 20:47:58 »
    Ja się pytam o źródło (z epoki), a nie opracowanie, gdzie ktokolwiek może wypisać jakąkolwiek bzdurę.

Ktokolwiek może wpisać bzdurę? Jeśli ludzie piszą o czymś książki to najwyraźniej się na tym znają. "Opracowania" są najczęściej podpierane na źródłach historycznych, a jeśli chcesz mieć źródła z epoki to sobie poszukaj.
    « Ostatnia zmiana: Marca 25, 2013, 21:59:28 wysłana przez Stacho18 »

Offline Kadrinazi

• Użytkownik
      • Blog Kadrinaziego
    « Odpowiedź #1986 dnia: Marca 25, 2013, 22:04:54 »
    Ba, żeby to było takie proste że ktoś kto pisze  o danym okresie historycznym się na nim zna. Polska historiografia ma niestety pecha do ciągłego powtarzania mitów (przykłady to chociażby bitwy pod Gniewem, Trzcianą czy Warszawą) i bezkrytycznego podejścia do poprzednich opracowań, bez weryfikacji źródłowej. Stąd też 'mit wśród szwedzkiej armii' zdaje się być właśnie taką z palca wyssaną bzdurą, bez pokrycia w źródłach.

Offline Filcefix

• Użytkownik
    • Piwa: 148
    • Średniowiecze, zabawy tarczą i mieczem.
    « Odpowiedź #1987 dnia: Marca 25, 2013, 23:39:28 »
     Mnie wystarczą dwa przykłady z dwóch opracowań, iż po mimo że były ciekawe i ładnie opisywały niektóre rzeczy to zdarzały się takie babole, gdzie w jednej koleś pisał o jakiś kaskach, wtf kask, a zaś w drugiej innemu kolesiowi przyśniło się że miecze 2h do walki po 10 kilo ważyły. -.- Jeszcze brakuje mojej byłej polonistki że 100 kilowa zbroja i rycerz z dzidą :D

Offline b@rtu$

• Moderator
    • Użytkownik
    • RW_Pocztowy_Bartus
    « Odpowiedź #1988 dnia: Marca 27, 2013, 14:18:41 »
    To co jeszcze siedzi mi w głowie i co powinno według mnie zostać zmienione:
    Dużo myślałem o broni krótkiej białej, w tej chwili różnice pomiędzy jedną a drugą szablą są zbyt duże. Nie może być też tak że najdroższa równa się najwięcej damage, prędkości i najdłuższa, oto co proponuję:
    Wszystkie szable:                                      lenght(70-86), speed(95/100), Cut(26/30c), Thrust(20/25c)
    Pałasze:                                                   lenght(85-95), speed(93/96), Cut(22/28c), Thrust(27/31p)
    Walońskie długie dla kawaleri                     lenght(85-95), speed(93/96), Cut(22/28c), Thrust(27/31p)
    Walońskie krótkie dla piechoty                   lenght(70-86), speed(94/97), Cut(20/26c), Thrust(25/29c)
    Toporki                                                    lenght(60-70), speed(95/102), Cut(24/28c), Blunt(22/25b), albo Pierce dla jednego tureckiego.
    Nadziaki                                                   lenght(60-75), speed(94/97), Cut(20/25p), Blunt(22/27b)

Trzeba zrobić coś jeszcze z łukami, zastanawiam sie nad obniżeniem prędkości i obrażeń o kolejne 2-3 ptk. Do tego trzeba obniżyć power draw u najlepszych łuczników. Każdy ptk dodaje 14% damage, co przy 4 punktach daje już dość sporo.
    Power strike też musi byc obnizony, daje on 8% bonusu, również niektóre jednostki mają 4ptk. Dla łuczników i strzelców wystarczy 1 ptk, dla jednostek typowo walczących w zwarciu i kozaków 2-3ptk.
    Wśród koni występuje teraz momentami zbyt duża różnica w statystykach. Trzeba to zrównoważyć i zlikwidować konie najgorsze i te najlepsze. Różnice nie powinny być aż tak ogromne.
    Długości broni należy zwiększyć o 10ptk długości w grze w stosunku do tego co napisałem wyżej. Sylwetka gracza to jakieś 180 ptk, w tych czasach średnia wzrostu to jakieś 170cm(nie sprawdzałem dokładnie, po prostu na pewno nie 180 i ustaliłem że będzie 170). Co za tym idzie, broń mająca w realu długość np 118cm(załóżmy że jakiś pałasz husarski), w grze jej skuteczna długość po odjęciu rękojeści powinna mieć tyle samo co cała w realu.

Offline sir Luca

• Marszałek Maruda
    • Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 154
    • Otaczają mnie tęgie, tępe buce...
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #1989 dnia: Marca 27, 2013, 14:32:26 »
    Tylko z tym trzeba bardzo delikatnie się obchodzić. Nie możemy doprowadzić do sytuacji w której ktoś kogoś utłucze po prostu machając przed nim bronią.
    "Demokracja: dwa wilki i owca, debatujący co będzie na obiad"

Offline b@rtu$

• Moderator
    • Użytkownik
    • RW_Pocztowy_Bartus
    « Odpowiedź #1990 dnia: Marca 27, 2013, 14:59:11 »
    Spokojnie, długości aż tak bardzo się nie zmienią. Próbuję jakoś sensownie sklasyfikować broń. Taki pałasz mimo że długi to powinien być wolniejszy od najkrótszej jego wersji. Z racji tego że broń długa i ciężka to obrażenia powinny być większę od krótkiego pałasza. W przypadku krótkiego pałasza, braki w sile rażenia nadrobi większa szybkość. Powinno to spowodować większą przydatność walki na koniu i pieszo w przypadku krótkiego pałasza, a długi ze względu wolniejszej prędkości powinien nadawać się do walki konno ale pieszo będzie już ciężko coś ubić.

Inaczej będzie w przypadku krótkich pałaszy walońskich piechoty, z tego co widziałem ich ostrza nie powinny mieć właściwości przebijających, a jedynie cięte. Z racji tego że ich długość będzie porównywalna z  szablami to szybkość też będzie podobna, aczkolwiek nie taka sama. Pałasz powinien mieć przydatne obrażenia od cięć i dobre od pchnięć. Szabla dobre od cięć.

Szable też można sensownie rozdzielić, np takie karabele to raczej szabla lekka i krótka, więc szybka. Szable typu węgierskiego były przeważnie dłuższe o mniejszym zakrzywieniu, więc straci na prędkości ale zyska na obrażeniach i zasięgu. Szabla husarska to rozwiązanie optymalne.
    Szabla typu kilidż to znowu bardzo wąska głownia i mocno wykrzywiona, co powinno dać dużą szybkość i stosunkowo mniejsze obrażenia, ale jest też dość długa, tak więc mamy szablę dłuższą od karabeli, szybszą z stosunkowo mniejszymi obrażeniami.

Wszystkie te różnice powinny być zawarte przedziale, 0-10ptk dla obrażeń, 0-7ptk szybkości i długości zależnej już tylko od charakterystyki danej broni.

Zostaje też sprawa nadziaków i toporków. Zrobiłem kilka wersji długich, niektóre toporki mają z tyłu młot lub czasami kolec. Nadziaki są dłuższe. Ogólnie ta broń powinna być szybsza niż jest teraz. Toporki powinny mieć obrażenia większe niż szabla, nadziaki mają właściwości przebijające i są teraz długie, więc wystarczy.

Chciałbym by walka z rożnym przeciwnikiem wymagała zmiany broni. W tej chwili wszyscy walczą szablami, bo to broń najlepsza do wszystkiego.

Offline goldtigrera

• Użytkownik
    a
    « Odpowiedź #1991 dnia: Marca 29, 2013, 15:02:05 »
    czy można już rozmawiać o jakiejś konkretnej dacie premiery nowej wersji?

Offline b@rtu$

• Moderator
    • Użytkownik
    • RW_Pocztowy_Bartus
    « Odpowiedź #1992 dnia: Marca 29, 2013, 16:13:25 »
    Można by gdyby to było nasze jedyne zajęcie...

Offline Morzan122

• Użytkownik
    • spod łuku i strzały
    « Odpowiedź #1993 dnia: Marca 29, 2013, 17:01:19 »
    Gdzieś była dyskusja na temat "nieśmiertelności" koni husarskich, w której było napisane, że koń padał po trafieniu w głowę lub nogi. Dążąc do "urealistycznienia" kochanego Warbanda może wprowadzilibyście obrażenia x2 przy trafieniu konia w nogi?

Offline Filcefix

• Użytkownik
    • Piwa: 148
    • Średniowiecze, zabawy tarczą i mieczem.
    « Odpowiedź #1994 dnia: Marca 29, 2013, 17:49:18 »
     Mnie interesuje jedna rzecz. Ile tak właściwie obrażeń zadają pistolety i muszkiety, jaki mają zasięg i jaka jest ich szybkość po wciśnięciu ,,x,,. Bo kurczę, no nie wiem. No i czy przy wyborze eq zamieścicie takie dodatkowe info, tak jak przy długich toporach nordyckich przed i po naciśnięciu ,,x,,?