Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: [Multiplayer] Dyskusja na temat frakcji, jednostek, przedmiotów i ich balansu  (Przeczytany 382229 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Bloodwyn89

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Odp: [Multiplayer] Dyskusja na temat frakcji, jednostek, przedmiotów i ich balansu
    « Odpowiedź #1890 dnia: Grudnia 28, 2012, 14:18:36 »
    Trochę dużo czytania, by było.
    Z resztą to nieistotne. Nie to NIE. :)
    Pozdrawiam

Prosto z Górniczej Doliny. Bloodwyn żyje!

Offline Blitzwing

• Użytkownik
    • Piwa: 11
    Odp: [Multiplayer] Dyskusja na temat frakcji, jednostek, przedmiotów i ich balansu
    « Odpowiedź #1891 dnia: Grudnia 28, 2012, 14:34:35 »
    Ja proponuję imperatora i kanclerza, jeszcze lepiej brzmi ;)
    Swoją drogą - widziałem kiedyś w jakimś modzie prawdziwie "stojące" futro narzucone na zbroje. Byli widać włos który nie był płaski. Dałoby się to zrobić? Delie by dużo zyskały
    Sława!

Offline Ensis

• Użytkownik
    • Piwa: 8
    « Odpowiedź #1892 dnia: Grudnia 28, 2012, 14:56:47 »
    Są jakieś plany dotyczące nowych włosów?
    Bo brakuje typowej szlacheckiej fryzury, coś w tym stylu:

Offline Daedalus

• Użytkownik
    • Piwa: 143
    « Odpowiedź #1893 dnia: Grudnia 28, 2012, 16:59:31 »
    Niestety chwilowo mamy deficyt fryzjerów. ;)

Offline b@rtu$

• Moderator
    • Użytkownik
    • Piwa: 47
    • RW_Pocztowy_Bartus
    « Odpowiedź #1894 dnia: Grudnia 28, 2012, 17:34:18 »
    Mam dużo rycin szlacheckich i kozackich fryzur, ale czasu brak...

EDIT:
    Kolejne dwie jednostki Osmańskie są zrobione. Są to Delilowie i Sipahowie (Lenni, pospolite ruszenie).
    Pozostali do zrobienia Sipahowie gwardii, Silahdarowie.
    Dodatkowo Wezyr i oficerowie występują już w bardzo podstawowej wersji i tym samym są grywalni. Planuję zrobić jeszcze Sipahów Gwardii i Silahdarów, by tym samym rozpocząć pracę nad Carstwem Rosyjskie(nareszcie). Sama nacja Rosyjska będąca "mieszaniną" pozostałych nacji nie powinna zająć mi zbyt wiele czasu. Wyjątkiem jest jazda typowo rosyjska, nad którą trzeba będzie chwilę posiedzieć.

Pozdrawiam.
    Bartek.
    « Ostatnia zmiana: Stycznia 12, 2013, 00:00:40 wysłana przez b@rtu$ »

Offline podest6

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1895 dnia: Stycznia 23, 2013, 19:50:51 »
    Czy w zachodnich armiach pojawi się lewak?
    Nie ten polityczny (do rewolucji anty-francuskiej jeszcze daleko), tylko sztylet do parowania/zbijania etc. Przynajmniej dla kirasjera czy generała, jako ciekawostka.
    (klik) (klik)

Offline Askorti

• Użytkownik
    • Piwa: 53
    « Odpowiedź #1896 dnia: Stycznia 23, 2013, 19:55:09 »
    Jak sam powiedziałeś, lewak służył do zbijania/parowania, więc dodawanie go jako zwykłej broni nie miałoby zbytnio sensu.
    Poza tym, nie była to "broń" bardziej do pojedynków, niż faktycznej walki podczas bitew?

Offline b@rtu$

• Moderator
    • Użytkownik
    • RW_Pocztowy_Bartus
    « Odpowiedź #1897 dnia: Stycznia 23, 2013, 20:08:52 »
    Jeśli wierzyć w to co widziało się w Alatriste, który jest podobno poprawny historycznie, to lewaka używano właśnie tylko do pojedynków. Podczas potyczki ich nie używano. Gdy z jakiegoś powodu stracili broń to gryźli albo używali sztyletów.
    Poza tym lewak do samego parowania będzie wyglądał trochę śmiesznie...

Offline BiLLyPL

• Użytkownik
    • Piwa: 6
    • Respice finem
    « Odpowiedź #1898 dnia: Lutego 02, 2013, 14:50:41 »
    Nie wiem,czy to było omawiane,więc sry za ewentualne odkopywanie.
    Co z bronią i umiejętnościami Hajduków? Czy narodowa polska piechota cały czas będzie ustępowała najemnej,czy jest szansa na jakieś dorównanie?
    O mnie: W M&B od 08.2011.
     m.i : były dowódca Regimentu Hetmańskiego (OiM: DP), Generał Regimentu Gwardii Pieszej Koronnej (The Deluge), Twórca i dowódca pierwszej wśród polskich pułków formacji piechoty lekkiej (Woltyżerowie 5. Pułku Piechoty), reprezentant Polski w NWEC (2014), były Sierżant, zaś po przerwie szeregowy, następnie gwardzista 5. Pułku Piechoty (mm russia 3, Napoleonic Wars).
    Od momentu wystąpienia z Pułku 7 czerwca 2014, samotny wilk w każdym zakątku M&B.

Offline b@rtu$

• Moderator
    • Użytkownik
    • RW_Pocztowy_Bartus
    « Odpowiedź #1899 dnia: Lutego 05, 2013, 00:35:50 »
    Zmodyfikowane i uaktualnione drzewko jednostek:
    (click to show/hide)

Liczę na jakieś sugestie i komentarze.

Offline laciaty102_PL

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1900 dnia: Lutego 05, 2013, 03:40:31 »
    mam jedną - oby tak dalej
    no i jeszcze jedna: skończcie przed 7 maja- dwa powody
    1-wtedy minie rok od wydania portabla a to dość długo, wiecie pewna symboliczna granica
    2-byłby to dobry prezent urodzinowy (dla mnie oczywiście) :-)

Offline Kompiotronik

• Użytkownik
    • Piwa: 7
    • Salus rei reipublicae suprema lex esto!
    « Odpowiedź #1901 dnia: Lutego 06, 2013, 18:06:26 »
    Co do drzewka wg. mnie wszystko OK, po przejrzeniu większości spoilerów jestem bardzo zadowolony :) Dobra robota :)
    Tylko jeden mały szczegół, mam pewne wątpliwości co do Gwardii Piechoty Niemieckiej w Siczy, trochę ona tu nie pasuje, piszesz, że są to ex-polscy żołnierze, nie zgadzam się z tym, najemnicy, dopóki są na żołdzie w przeciwieństwie do naszych rodaków nigdy nie zdradzą, jeśli zapłacisz im za miesiąc, będą ci służyć przez miesiąc wiernie, a nawet jeśli coś im nie spasuje na pewno nie przyłączą się do jakichś zbuntowanych chłopów tylko wrócą do swojego kraju ;)
    Pozdrawiam

//EDIT Coś w tym jest :) Tak czy inaczej wydaje mi się to trochę dziwne.
    « Ostatnia zmiana: Lutego 06, 2013, 18:37:33 wysłana przez Kompiotronik »

"Machasz waść tą szabelką jak cepem! Ten cios jeno u pachołków trybunalskich w modzie! A ten kurlandzki dobry do psów odganiania!" - H.Sienkiewicz "Potop"
    Salus rei reipublicae suprema lex esto!

Offline b@rtu$

• Moderator
    • Użytkownik
    • RW_Pocztowy_Bartus
    « Odpowiedź #1902 dnia: Lutego 06, 2013, 18:25:08 »
    Są rodacy i rodacy. Jedni sprzedają swoich jak niewolników nawet i w dzisiejszych czasach, także wybacz, ale Twój post do mnie nie trafia. Poza tym są źródła na to że taka jednostka występowała, więc moim zdaniem lepiej umieścić tutaj coś innego niż kolejnych podobnie wyglądających do reszty kozaków, prawda;)?

Offline Kadrinazi

• Użytkownik
      • Blog Kadrinaziego
    « Odpowiedź #1903 dnia: Lutego 06, 2013, 22:58:13 »
    nie zgadzam się z tym, najemnicy, dopóki są na żołdzie w przeciwieństwie do naszych rodaków nigdy nie zdradzą, jeśli zapłacisz im za miesiąc, będą ci służyć przez miesiąc wiernie, a nawet jeśli coś im nie spasuje na pewno nie przyłączą się do jakichś zbuntowanych chłopów tylko wrócą do swojego kraju ;)

Sugerowałbym poczytać coś więcej niż tylko Sienkiewicza, bo to co kolega powyżej napisał to po prostu bzdury :)

Offline sir Luca

• Marszałek Maruda
    • Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 154
    • Otaczają mnie tęgie, tępe buce...
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #1904 dnia: Lutego 06, 2013, 23:00:41 »
    Nawet jeśli tak by było to nie możemy zapominać, że Korona często zalegała z płatnościami, nawet po parę lat...
    "Demokracja: dwa wilki i owca, debatujący co będzie na obiad"