Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: [Multiplayer] Dyskusja na temat frakcji, jednostek, przedmiotów i ich balansu  (Przeczytany 381550 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline b@rtu$

• Moderator
    • Użytkownik
    • Piwa: 47
    • RW_Pocztowy_Bartus
    I w ogóle wozy... Z amunizją, tabory dla kozaków i polaków (używali?? mnie się wydaje że tak, gdzieś czytałem o piechocie polskiej w taborach), działka na wozach... To by bardzo urozmaiciło rozgrywkę :D
    Polacy mieli, ale Ja osobiście wolałbym żeby to była domena kozaków, mają/będą mieli słabą kawalerię, a raczej piechotę, która poruszała się konno. Co utrudni równą walkę w otwartym polu z polską kawalerią(i nie tylko). Natomiast jako oddział wyskakujący znienacka na wroga(który już stracił impet, lub jest w odwrocie) zza taborów, byłby idealny.
    Temat był wałkowany trochę stron wcześniej, może twórcy się wypowiedzą??
    Może kiedyś coś się ruszy w tej materii i będziemy mieli co pisać;).

Offline Skrzetusky

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Mam pytanie takie czy te duże skrzydła Husarskie zostaną jakoś zmienione?Moze z dwóch takich przeszlibyście na jedno dla lepszego widoku z perspektywy gracza?I dało by kolejne odzwierciedlenie historyczne bo jak nosili te skrzydła to z tego co przeczytałem/usłyszałem to było jedno(mniejsze od tego)

Offline b@rtu$

• Moderator
    • Użytkownik
    • RW_Pocztowy_Bartus
    Pewnie będą zmienione na krótsze i jedno skrzydło. Pewnie też nie będzie takie zakrzywione.

Offline Ans

• Użytkownik
    Użycie dwóch skrzydeł jest potwierdzone źródłowo. Wydaje mi się, że jako jedna z opcji mogłoby zostać.

Offline Kadrinazi

• Użytkownik
      • Blog Kadrinaziego
    A czy jest opcja husarza bez skrzydeł? ;)

Offline b@rtu$

• Moderator
    • Użytkownik
    • RW_Pocztowy_Bartus
    Jest, z tym że w tej chwili koń ze skrzydłami jest najlepszy, co mi ni bardzo odpowiada.

Offline Kompiotronik

• Użytkownik
    • Piwa: 7
    • Salus rei reipublicae suprema lex esto!
    Wg. mnie opcja skrzydeł powinna być dostępna w menu mod options za dodatkową opłatą. I jeszcze mam taki pomysł, żeby husarz z skrzydłami miał bonusy, z racji psychologicznego działania skrzydeł na wroga.

"Machasz waść tą szabelką jak cepem! Ten cios jeno u pachołków trybunalskich w modzie! A ten kurlandzki dobry do psów odganiania!" - H.Sienkiewicz "Potop"
    Salus rei reipublicae suprema lex esto!

Offline b@rtu$

• Moderator
    • Użytkownik
    • RW_Pocztowy_Bartus
    Husarz ma taki bonus że ciężko go rozłożyć to chyba wystarczy;)
    A w bitwie to raczej 4 metrowy proporzec przy kopi straszył wroga(husarz wydał się większy i trzepot tej długiej płachty też robił swoje).
    Skrzydeł jeśli już to rzadko używali, skrzydła raczej nie robiły tego specyficznego hałasu, gdyby tak było to każdy bocian przelatujący nam nad głową by nas straszył. Jedynie mogły sprawiać że husarz był wyższy, pod warunkiem że skrzydła były wysokie, a to mało prawdopodobne. Także, nie;)

Offline Ans

• Użytkownik
    Naprawdę polecam tekst Radosława Sikory który podałem kilka postów wyżej ( człowiek zrobił doktorat o husarii więc chyba wie o czym pisze ). Tam sporo wartościowych info o skrzydłach jest, a właściwie cały dział ( strony 232 - 244 ). Kilka teorii, rzecz o wyglądzie i psychologicznym aspekcie również. Chyba można tam znaleźć wszystkie teorie jakie pojawiają się tutaj w temacie Husarii. Wszystko ładnie poparte źródłami.
    Stwierdzenie, ze rzadko używali nie odnosi się do niczego. Faktem jest, że używali albo nie, ale czy często czy rzadko ?
    Wygląd skrzydeł też ewoluował i późniejsze wzmianki mówią o skrzydłach " od pasa nad wierzch głowy, nad tąż głowę zakrzywionych". Wg mnie po prostu wyglądają okazalej, co mogło mieć znaczenie.
    Zresztą nie jestem ekspertem :)

Offline b@rtu$

• Moderator
    • Użytkownik
    • RW_Pocztowy_Bartus
    Najzdrowiej jest nie poruszać tematu husarii;)

Offline Ans

• Użytkownik
    Dokładnie. Sam zresztą to stwierdziłeś już wczoraj. Nie pozostaje nic innego jak tylko się z tym zgodzić :)

Offline Skrzetusky

• Użytkownik
    Kiedyś był temat dotyczący historycznych długości pik  i kopi.Bedzie to wprowadzone?
    Btw kiedy nowa wersja na nowego patcha warbanda:P?

Offline Kompiotronik

• Użytkownik
    • Piwa: 7
    • Salus rei reipublicae suprema lex esto!
    Wszystko uzależnione od wse.

"Machasz waść tą szabelką jak cepem! Ten cios jeno u pachołków trybunalskich w modzie! A ten kurlandzki dobry do psów odganiania!" - H.Sienkiewicz "Potop"
    Salus rei reipublicae suprema lex esto!

Offline Sefirot

• Użytkownik
    • Piwa: 46
    .
    « Ostatnia zmiana: Marca 07, 2015, 13:50:32 wysłana przez Sefirot »
    a to co miało stać się, to już się stało/LSO CMAZ

Offline b@rtu$

• Moderator
    • Użytkownik
    • RW_Pocztowy_Bartus
    Kiedyś był temat dotyczący historycznych długości pik  i kopi.Bedzie to wprowadzone?
    Jakie długości według Ciebie powinny być?