Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: [Multiplayer] Dyskusja na temat frakcji, jednostek, przedmiotów i ich balansu  (Przeczytany 381438 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Kompiotronik

• Użytkownik
    • Piwa: 7
    • Salus rei reipublicae suprema lex esto!
    Pewnie chodzi mu o stosunek długości piki szwedzkiej do kopii husarskich, nie?
    Jeśli tak, to z tego co wiem balans już jest wprowadzony.

"Machasz waść tą szabelką jak cepem! Ten cios jeno u pachołków trybunalskich w modzie! A ten kurlandzki dobry do psów odganiania!" - H.Sienkiewicz "Potop"
    Salus rei reipublicae suprema lex esto!

Offline Skrzetusky

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Był kiedyś temat ze piki są za krótkie i kopie tez.Bartus sam to potwierdziłeś i piałeś ze zobaczysz co da się zrobić.

Offline b@rtu$

• Moderator
    • Użytkownik
    • Piwa: 47
    • RW_Pocztowy_Bartus
    No i już dawno temu zostały wydłużone;)
    Pewnie teraz znowu je skrócę, bo możliwe że ta broń uległa już skróceniu w tym okresie.
    Musze się upewnić tylko.

Offline Kadrinazi

• Użytkownik
      • Blog Kadrinaziego
    W przypadku Szwedów według regulacji Gustawa II Adolfa z 1616 roku pika miała 9 łokci szwedzkich czyli ok. 5.3 metra, typowe miały jednak 4.5-5 m, a nawet ok. 4 m, gdyż żołnierze w trakcie kampanii skracali je, stąd bloki pikinierów nie wyglądały tak ślicznie jak to zwykle na obrazach.

Offline Blitzwing

• Użytkownik
    • Piwa: 11
    Warto też zauważyć różnicę długości. Kopia husarska tej samej długości co pika dotarłaby do przeciwnika szybciej. Była ona skierowana w poziomie, pika natomiast pod kątem przez co traciła część długości. Kurczę, żałuję że będąc w zamku w Kórniku nie zmierzyłem ich. Bo są tam zachowane oryginalne, jedne z pięciu zachowanych do dzisiejszych czasów :P
    Sława!

Offline Kadrinazi

• Użytkownik
      • Blog Kadrinaziego
    Jako ciekawostkę pamiętajmy, że po 1621 roku mamy bardzo nieliczne przypadki gdy husaria miała okazję walczyć ze szwedzkimi pikinierami, stąd też i owe szwedzkie skracanie pik. Za to o wiele częstsze były starcia przeciw moskiewskim pikinierom (w czasie wojny 1654-1667) a ci akurat mogli mieć jeszcze piki całkiem długie, według regulaminów z pierwszej połowy wieku, które były przyjęte w armii moskiewskiej. Tak czy inaczej, jak to słusznie zauważył Blitzwing, husarz miał i tak 'praktyczną' przewagę w długości kopii nad piką.

Offline Askorti

• Użytkownik
    • Piwa: 53
    Ale w modzie tego nie widać, bo jeśli pikinier dobrze postawi pikę, to i tak husarza zatrzyma bez własnych obrażeń. Husarz, by zwiększyć zasięg musi jechać bokiem i odchylić kopię(najlepiej w prawo) tak mocno, jak się da. Tak przynajmniej ja to doświadczyłem.

Offline Hofiko

• Użytkownik
    • Piwa: 20
    Ale w modzie tego nie widać, bo jeśli pikinier dobrze postawi pikę, to i tak husarza zatrzyma bez własnych obrażeń. Husarz, by zwiększyć zasięg musi jechać bokiem i odchylić kopię(najlepiej w prawo) tak mocno, jak się da. Tak przynajmniej ja to doświadczyłem.

Na evencie filmowym mieliśmy modelową szarżę husarii na pikinierów, i chociaż Szwedów było trochę więcej, i wszyscy prawidłowo nastawili piki (najdłuższe), zostali rozmiażdżeni, 1/3 padła od samej szarży, a husarzy przy uderzeniu zginęło tylko 2 (na 20, może 25). To było na patchu bodajże 0.51. Zmieniała się od tego czasu długość piki? :p
    Lepiej milczeć, narażając się na podejrzenie o głupotę, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości - Jarosław Kaczyński

Offline Askorti

• Użytkownik
    • Piwa: 53
    Nic dziwnego, ze nie wielu ludzi zginęło, bo padały konie(lub się zatrzymywały) a pikinierzy nie mieli szansy dobijać. No i szwedów było za mało. ^^

Offline Skrzetusky

• Użytkownik
    Jak jeszcze grałem w Deluga (przed nowym patchem) ,to wnerwiała mnie jedna bardzo rzecz.Pikinier kozacki(nie wiem jak z innymi) vs jeździec z rohatyna...Pikinier bez szans choćby nie wiem jak by się starał w momencie gdy jeździec w odpowiednim momencie pchnie rohatyną.Dead prawie z jednego hita.To zostanie zmienione czy pozostanie jak jest?

Offline Koziol

• Użytkownik
    • Piwa: 5
    • Szerzej znany jako Braciszek Tuck
    Odp: [Multiplayer] Dyskusja na temat frakcji, jednostek, przedmiotów i ich balansu
    « Odpowiedź #1855 dnia: Czerwca 11, 2012, 19:09:59 »
    ja od siebie dodałbym tak:
    Piechota Hiszpańska
    Pancerz: Kirys pikinierów (ubranie pod spodem powinno mieć kolor żółty!)
    Nakrycie głowy: Morion
    Broń palna: Muszkiety z zamkiem niderlanckim
    Broń biała: rapiery i piki
    Szwajcarska piechota
    Pancerz: jakiś kirys
    Nakrycie głowy: berety
    Broń palna: muszkiety
    Broń biała: rapiery, halabardy

Offline wolfer

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    Odp: [Multiplayer] Dyskusja na temat frakcji, jednostek, przedmiotów i ich balansu
    « Odpowiedź #1856 dnia: Czerwca 11, 2012, 19:31:35 »
    Piechota Hiszpańska
    Szwajcarska piechota
    Czy te jednostki wniosłyby coś nowego jeśli chodzi o uzbrojenie i taktykę?
    Jesteś pewien że te jednostki pasują do XVII w Rzplitej i okolic?
    Jakiejś rewelacji jak chodzi o uzbrojenie nie ma... Wszystkie wymienione przez cb przedmioty już są... Czyli nowa nazwa...

Offline Kadrinazi

• Użytkownik
      • Blog Kadrinaziego
    « Odpowiedź #1857 dnia: Czerwca 13, 2012, 09:18:07 »
    Piechota Hiszpańska
    Szwajcarska piechota

Jednostki zupełnie nie pasują do naszego teatru działań wojennych, a opis wyposażenia jest dosyć dyskusyjny. Skąd na przykład założenie że Hiszpanie muszą mieć żółty strój?

Offline Irgen

• Użytkownik
    • Piwa: 11
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #1858 dnia: Czerwca 13, 2012, 10:27:03 »
    Może chłopak z flagą skojarzył. :D
    Uważam jak poprzecznicy, a tym bardziej co Hiszpania ma do Europy środkowej?

A zresztą nie ma co się martwić o jednostki skoro mamy Kadrinaziego :)
    pozdrawiam
    "Czego krzyczysz... co noga? A tamtemu głowę urwało i nie krzyczy, a ty o takie głupstwo."
    ~Józef Piłsudski

Offline Kadrinazi

• Użytkownik
      • Blog Kadrinaziego
    « Odpowiedź #1859 dnia: Czerwca 13, 2012, 11:17:21 »
    Nie przesadzałbym, nie jestem alfą i omegą w kwestii XVII-wiecznej wojskowości.
    Przyznam że ja akurat nie kojarzę w XVII wieku jednostki złożonej ze Szwajcarów czy Hiszpanów walczącej na naszym teatrze działań. W wojnie 1600-1611 w armii szwedzkiej w Inflantach służył na pewno jeden hiszpański oficer, acz był to raczej wyjątek od reguły (Hiszpanie jako katolicy nie byli mile widziani w protestanckiej armii). Szwajcarzy to się najbardziej kojarzą z armią francuską, gdzie Gardes Suisses była jednostką elitarną, bardzo silną i, co ciekawe, posiadającą większy odsetek pikinierów do muszkieterów niż inne regimenty w armii.