Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: [Multiplayer] Dyskusja na temat frakcji, jednostek, przedmiotów i ich balansu  (Przeczytany 381076 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Hofiko

• Użytkownik
    • Piwa: 20
    Pewnie wychodzi z założenia, że niektórych kwestii nie da się wyjaśnić. Poniekąd słusznie.
    Lepiej milczeć, narażając się na podejrzenie o głupotę, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości - Jarosław Kaczyński

Offline Kadrinazi

• Użytkownik
    • Piwa: 0
      • Blog Kadrinaziego
    Masz jaja czy wydmuszki?(mniemam ze nie jesteś kobietą)

Pozwolę sobie zignorować ten tekst, za stary jestem żeby schodzić poniżej pewnego poziomu w dyskusji ;)

Offline Skrzetusky

• Użytkownik
    Pewnie wychodzi z założenia, że niektórych kwestii nie da się wyjaśnić. Poniekąd słusznie.

Gdybyśmy rozmawiali o jednostce wojskowej z X wieku która dokonała 1/5 tego co Husaria Polska mogli byśmy stwierdzić ,że czegoś można nie wyjaśnić.No ale Panowie mówimy o najskuteczniejszej jeździe wszech czasów z XVI-XVIII wieku.Nie rozumiem co złego/strasznego jest w odkłamywaniu historii czy obalaniu mitów....
    A Kardinazi dal byś się sprowokować;]

Offline Kadrinazi

• Użytkownik
      • Blog Kadrinaziego
    No ale Panowie mówimy o najskuteczniejszej jeździe wszech czasów z XVI-XVIII wieku.Nie rozumiem co złego/strasznego jest w odkłamywaniu historii czy obalaniu mitów....

Bardzo ciekawe zestawienie dwóch zdań obok siebie ;) Jak widać pewne mity są dobrze zakorzenione. Husaria bez wątpienia była jedną z lepszych formacji kawalerii w XVII wieku, jednak wrzucenie tu XVIII wieku uważam za nieporozumienie, a XVI wiek jest o tyle dyskusyjny że de facto husaria jaką znamy dopiero się formowała. Poza tym trzy wieki to nie wszech czasy :) Husaria nie wygrywała bitew sama - z reguły miała bardzo ważne wsparcie ze strony innych oddziałów, zdarzały się jej niepowodzenia nader spektakularne i to czasem z rąk raczej niezbyt wymagającego przeciwnika. Problem jest jednak taki, że o ile wielu ludzi słyszało o bitwach pod Kircholmem, Kłuszynem, Chocimiem czy Wiedniem, o tyle raczej nigdy nie słyszało o Twerze, Walmozji, Wenden czy Górznie ;) Bez wątpienia nasza husaria, zwłaszcza w pierwszej połowie XVII wieku, to fenomen na skalę naszej części Europy, jednak pamiętajmy że oprócz zwycięstw były i porażki.

Offline Blitzwing

• Użytkownik
    • Piwa: 11
    Gdybyśmy rozmawiali o jednostce wojskowej z X wieku która dokonała 1/5 tego co Husaria Polska mogli byśmy stwierdzić ,że czegoś można nie wyjaśnić.No ale Panowie mówimy o najskuteczniejszej jeździe wszech czasów z XVI-XVIII wieku.Nie rozumiem co złego/strasznego jest w odkłamywaniu historii czy obalaniu mitów....
    A Kardinazi dal byś się sprowokować;]
    Może to że nie da się tego wyjaśnić? Totalna ignorancja. Analiza źródeł nie wyjaśni wszystkiego, nawet jeśli coś się działo 350 lat temu. Kadrinazi nie jest też wyrocznią na wszelkie tematy. Tak jak ja posiadam tylko część wiedzy o wczesnym średniowieczu, tak on o XVII wieku. A skoro żaden doktor historii nie wyjaśnił ostatecznie kwestii skrzydeł, nie licz że zrobi to ktoś na forum o grze komputerowej. :-) Zastanawiacie się nad skrzydłami, tymczasem dziś nie wiadomo na przykład jaki krój miały spodnie husarskie, albo kołpaki. Bo żadne się nie zachowały, a na obrazach ciężko to wywnioskować. Teraz to widzicie? Pewne rzeczy są nieosiągalne.
    Sława!

Offline Kadrinazi

• Użytkownik
      • Blog Kadrinaziego
    Pięknie to napisałeś, zgadzam się w 100 procentach :)

Offline Ans

• Użytkownik
    Tekst Radosława Sikory o skrzydłach jest już nieco wiekowy. On sam stwierdza, że teksty które zamieszczał na http://www.husaria.jest.pl nieco się przedawniły i "nie poleca tej strony".

Coś bardziej aktualnego.
    Rozprawa doktorska Radosława Sikory:
    "Taktyka walki, uzbrojenie i wyposażenie husarii w latach 1576-1710 "
    357 stron tylko i wyłącznie o Husarii ;) Przy tym kilka sprostowań do "Fenomenu Husarii" i najnowszych ustaleń autora.
    Temat skrzydeł autor porusza na stronie 232.
    http://rozprawy.uph.edu.pl/gsdl/collect/rozprawy/index/assoc/HASH7024.dir/Sikora%20Radoslaw.pdf
    Polecam.
    Blitzwing dobre podsumowanie :)
    « Ostatnia zmiana: Maja 13, 2012, 12:48:14 wysłana przez Ans »

Offline podest6

• Użytkownik
    Wejdźcie w ten artykuł od Ans'a (post wyżej), i wpiszcie ctrl+f  "sześciu", wynik na 82. stronie (drugi akapit) będzie mówił o tym jak jeden z husarzy nabił sześciu moskali na jedną kopię. Kiedyś o tym pisałem, chyba nawet w tym wątku, ale nie pamiętałem źródła, więc forumowi znawcy mnie wyśmiali.
    (klik) (klik)

Offline Askorti

• Użytkownik
    • Piwa: 53
    Wejdźcie w ten artykuł od Ans'a (post wyżej), i wpiszcie ctrl+f  "sześciu", wynik na 82. stronie (drugi akapit) będzie mówił o tym jak jeden z husarzy nabił sześciu moskali na jedną kopię. Kiedyś o tym pisałem, chyba nawet w tym wątku, ale nie pamiętałem źródła, więc forumowi znawcy mnie wyśmiali.
    I co w związku z tym? To, że tak jest napisane nie świadczy o tym, że faktycznie tak było. ;)

Offline Kadrinazi

• Użytkownik
      • Blog Kadrinaziego

'Jam tego nie widział, ale godny wiary towarzysz powiada...' ;) Tego typu opowieści krążyło sporo, ale żeby od razu dawać im wiarę, bo ktoś komuś powiedział?

Offline Blitzwing

• Użytkownik
    • Piwa: 11
    Zresztą myśląc logicznie, prawdopodobieństwo jest niskie bo:
    Kopia złamałaby się pod ciężarem zwłok, albo impetu uderzenia. One były puste w środku, a walnięcie z rozpędzonego konia to nie jest głaskanie. Tym bardziej w 6 dorosłych chłopów. Bardziej prawdopodobne jest że z tych 6 kilku zginęło od długich drzazg które wystrzeliły po skruszeniu kopii.
    Sława!

Offline b@rtu$

• Moderator
    • Użytkownik
    • Piwa: 47
    • RW_Pocztowy_Bartus
    O husarii można napisać i 100 stron postów i nic wam to nie da;). Słyszałem że Rosjanie znaleźli mumię husarza polskiego i od razu go zawineli do siebie. Słyszał ktoś coś o tym? Nie zdziwiłbym się gdyby Rosjanie powiedzieli że to był Moskiewski Husarz ;). Wracając do tematu, gdyby udało się znaleźć taką mumię,albo najlepiej kilka to by się coś wyjaśniło w tej sprawie, a tak to nawet materiałom źródłowym nie można na 100% wierzyć.

W modzie skrzydła są przytwierdzone do siodła, bo:
    -moim zdaniem tak było(jeśli miały chronić jeźdźca przed arkanem to musiały być przytwierdzone do siodła).
    -oficjalny With Fire And Sword ma husarzy ze skrzydłami na plecach
    -skrzydła na siodle mniej przeszkadzają w rozgrywce
    -mamy już modele koni ze skrzydłami na siodłach(i nie chce nam się tego znowu poprawiać;)

Każdy może sobie wybrać bardziej interesujące wersje, a teraz przejdźmy do bardziej potrzebnej dyskusji, bo rozmowa o mitycznie nie zwyciężonej husarii jest już trochę nudna. Sami nie wygrywali, mieli wsparcie innych wojsk i dowodzili nimi wybitni wodzowie(czasami mniej).

Offline podest6

• Użytkownik
    Sami nie wygrywali, mieli wsparcie innych wojsk

O, racja trzeba rozbudować artylerię w modzie. Przydałyby się działka mniejszego kalibru, m.in. falkonety na taborach.
    (klik) (klik)

Offline wolfer

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    O, racja trzeba rozbudować artylerię w modzie. Przydałyby się działka mniejszego kalibru, m.in. falkonety na taborach.
    I w ogóle wozy... Z amunizją, tabory dla kozaków i polaków (używali?? mnie się wydaje że tak, gdzieś czytałem o piechocie polskiej w taborach), działka na wozach... To by bardzo urozmaiciło rozgrywkę :D
    Temat był wałkowany trochę stron wcześniej, może twórcy się wypowiedzą??

Offline Krystian80

• Użytkownik
    • Piwa: -2
    • http://pl.20dollars2surf.com/?ref=688213
    Wybuchające beczki ? :), dla taborów specjalne mapy proponuję.
    http://pl.20dollars2surf.com/?ref=688213
    zapraszam do rejestracji i zarabiania pieniędzy z tego ref linku  ;)
    http://s2.postimage.org/tlyuonetl/angiel.png