Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: [Multiplayer] Dyskusja na temat frakcji, jednostek, przedmiotów i ich balansu  (Przeczytany 380448 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Ans

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Hm . Rajtarzy w RON jak będą wyglądać ? :)

Offline b@rtu$

• Moderator
    • Użytkownik
    • Piwa: 47
    • RW_Pocztowy_Bartus
    Hm . Rajtarzy w RON jak będą wyglądać ? :)
    Bardzo lekko.

Offline Kadrinazi

• Użytkownik
      • Blog Kadrinaziego
    Problem jest taki, że o ile armia turecka praktycznie nie ulegała większym zmianom w drugiej połowie XVII wieku, o tyle polska, litewska czy szwedzka przechodziły spore transformacje i okres po 1667 roku wygląda dla nich już nieco inaczej niż do tegoż roku. Karacenę za to (chociaż naprawdę nie rozumiem czemu taki szał na nią...) da się uzasadnić i dla okresu 'Potopu':
    http://www.radoslawsikora.republika.pl/materialy/karaceny.pdf
    więc można to zrobić bez zmiany ram czasowych moda.

Offline b@rtu$

• Moderator
    • Użytkownik
    • Piwa: 47
    • RW_Pocztowy_Bartus
    Dziękuje Michale, dzięki temu powinienem już nie dostawać pogróżek na PW ;).

Offline Skrzetusky

• Użytkownik
    Kardinazi a co powiesz o skrzydłach Husarii w modzie?Sa historyczne?

Offline Kadrinazi

• Użytkownik
      • Blog Kadrinaziego
    Nawet nie zaczynam tego tematu :) Skrzydła to jest po prostu koszmar historyka i bagno w którym można łatwo zatonąć ;)

Offline Blitzwing

• Użytkownik
    • Piwa: 11
    Co do karacen mam kilka zarzutów, do tego artykułu właśnie.
    1. Wszelkie wzmianki pisane o uzbrojeniu nie dają nic. Często oznaczały one co innego na przestrzeni kilkudziesięciu lat, nie mówiąc o zmianach w uzbrojeniu. Bo karacena z początku XVI wieku byłaby zupełnie inna niż ta którą chcecie. A skąd mamy wykombinować jej wygląd?
    2. Postacie nagrobne - warto zauważyć że ten sam husarz ma dziwny napierśnik i inne elementy, których próżno szukać za potopu. Wizerunek tego Pana jest oparty o początkowy wygląd husarii w zbrojach, czyli z czasów gdy nie wykształciła jeszcze unikatowego typu uzbrojenia
    3.Wizerunek małych husarzy. Czy ktoś kto wykonywał ich, na pewno znał się na tej jednostce? trzymanie kopii w połowie podpowiada że nie do końca. Często też taka kratka była uproszczonym wizerunkiem kolczug. Spotyka się taki myk już od wczesnego średniowiecza.

Co do skrzydeł:
    Można je z czystym sumieniem zostawić. Są przesłanki że były one z tą jednostką powiązane. Czy w boju jednak czy nie, nie wiadomo. Mamy opisy szarżującej, skrzydlatej husarii, jak i bez tego elementu. Podejrzewam że był to po prostu ozdobnik zakładany z woli towarzysza husarskiego. Tak samo jak nie którzy tatarzy do siodła troczyli pojedyncze skrzydła.
    Co do karaceny, mam nadzieje że wygrałem:P
    I co do czasu akcji: Turcy niezbyt szybko ewoluowali w XVII wieku. My natomiast po potopie owszem. Wojsko za Sobieskiego było już na prawdę różne. Natomiast od lat 30-stych, do potopu w Rzeczpospolitej w typie ubiorów i uzbrojenia nie było przełomów. Husaria mniej więcej wtedy wykształciła ostatecznie wygląd zbroi.
    Tak więc kupiastej karaceny bym nie dawał. Już prędzej uwierzyłbym w kolczugi pod husarską zbroją, które na początku XVII wieku były powszechne. O tym też trzeba by poczytać :-)
    Sława!

Offline Kadrinazi

• Użytkownik
      • Blog Kadrinaziego
    Jak pisałem wcześniej  - zupełnie nie rozumiem tego szału na karacenę. Ani to ładne, ani funkcjonalne, tyle że król Jan dobrze w niej wyglądał na obrazach ;) Skąd takie naciski na jej występowanie w modzie?

Offline Blitzwing

• Użytkownik
    Kilka osób uparło się i forsuje na siłę. Tyle. Ale sprawa rozdmuchana jest niewyobrażalnie :D
    Sława!

Offline Askorti

• Użytkownik
    • Piwa: 53
    Ja jestem za karaceną dlatego, że po prostu lubię ten typ pancerza, (prawdopodobnie) jest to zgodne z historią i faktycznie występowała ona w tym okresie.
    Wiem, że była cięższa i mniej wytrzymała niż płytówka, ale (moim zdaniem) była ładniejsza i dodałaby pewną różnorodność tej jednostce, w której większość ludzi nosi ten sam pancerz.
    Co do kolczugi pod zbroją. Gdy byłem w zeszłym tygodniu w poznańskim muzeum wojskowości, to na wystawie o XVII wieku zbroja husarska miała pod sobą kolczugę. (Ale też i jedno skrzydło przyczepione do pleców, więc trochę zwątpiłem w jakość całej wystawy)

Offline Blitzwing

• Użytkownik
    Skrzydła na praktycznie każdej wystawie były doczepiane dość dawno, nawet w XIX wieku. Tym się nie ma co sugerować.
    Co do kolczugi to ważne też kiedy na zbroja jest. Tzn. na czas wielkiej smuty taka kolczuga pod pancerzem jest jak najbardziej, ale później nie jestem już pewien :P
    EMOsek póki co udowadniamy że prawdopodobnie karaceny nie było :P Jeśli znajdziesz coś co potwierdzi jej występowanie na stówke, nie ma problemu. Chcemy jedynie zauważyć że nawet w końcu XVII wieku nie była bardzo popularna, jedynie król stworzył na nią chwilową mode.
    Sława!

Offline Skrzetusky

• Użytkownik
    Nawet nie zaczynam tego tematu :) Skrzydła to jest po prostu koszmar historyka i bagno w którym można łatwo zatonąć ;)

Hmm zdementuj powiedz co wiesz o tym....
    Bo taka odp tylko powiększa to bagno.

Offline Kadrinazi

• Użytkownik
      • Blog Kadrinaziego
    Nope, temat husarii staram się omijać jak najszerszym łukiem :)

Offline Blitzwing

• Użytkownik
    http://www.husaria.jest.pl/skrzydla.html
    Ten artykuł doskonale to podsumowuje. Wszystkie za i przeciw. Widać że jest to element który nie zawsze pojawiał się z husarią. Dlatego domniemanie o tym że nosił je, kto chciał.
    Wątpliwe tylko w artykule jest zdanie o karacenach. Bo przerzucali się, ale nie tak masowo. Nie ma tylu zbroi karacenowych żeby mówić o jakimkolwiek zastąpieniu. Klasyczne były wciąż najpopularniejsze.
    Sława!

Offline Skrzetusky

• Użytkownik
    Nope, temat husarii staram się omijać jak najszerszym łukiem :)
    Masz jaja czy wydmuszki?(mniemam ze nie jesteś kobietą)