Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: [Multiplayer] Dyskusja na temat frakcji, jednostek, przedmiotów i ich balansu  (Przeczytany 382423 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Mały Rycerz

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    A ogólnie jestem za b@rtu$ową teorią :)
    Zapoznaj się z treścią regulaminu forum mówiącą o wysokości całej sygnatury. // Kalpokor
    No kaman powiedz(tj. napisz) co się stanie//Mały Rycerz
    [/UR

Offline b@rtu$

• Moderator
    • Użytkownik
    • Piwa: 47
    • RW_Pocztowy_Bartus
    Ja bym zamiast karaceny wolał dodanie krzyży kawaleryjskich i matek boskich na gołe napierśniki, bo stanowczo ich za dużo.
    I zrobienie czegoś z kontuszami. Wtedy ich nie było, a przynajmniej nie w takiej formie. To co jest to XVII/XVIII wiek.
    Czy coś w takim stylu będzie lepiej pasowało?
    (click to show/hide)
    Chodzi mi o tego z prawej.

Offline Blitzwing

• Użytkownik
    • Piwa: 11
    Dokładnie coś w tym stylu.
    Mam jeszcze jeden model, tyle że hetmana (to co nosił bogaty hetman nie musi odzwierciedlać tego co nosiła reszta:P) Mikołaja Hieronima Sieniawskiego. Cosik takiego:
    (click to show/hide)
    A tutaj jeszcze z początku XVIII wieku, ale myślę że również by się nadał do moda, czerpie wzorce z delii. I chyba coś takiego ma towarzysz pancerny ze zdjęcia :P
    (click to show/hide)
    Znam zresztą osobiście jeszcze kilku XVII wiecznych rekonstruktorów którzy coś takiego noszą. Postaram się poszukać jeszcze więcej informacji :D
    Sława!

Offline b@rtu$

• Moderator
    • Użytkownik
    • RW_Pocztowy_Bartus
    Gdzieś widziałem jeszcze fajny kontusz bez rękawów, jeśli nada można to nazwać kontuszem. Bardzo dobrze komponuje się z kolczuga pancernego;) uważam że miało to za zadanie nie krępować ruchów, bo już sama kolczuga to robiła. Znalazłem też gdzieś z krótkimi rękawami co też ładnie wygląda. Coś jak ten Twój drugi tylko rękaw do łokcia i bardzo rozstrzelony. Na pancernym też powinien ładnie wyglądać.

Offline Blitzwing

• Użytkownik
    Właśnie jeśli mówisz o ubiorach na uzbrojenie to również muszę poczytać. Na pewno przy wszelkich wjazdach, uroczystościach była to normalka. Nie wiem jak będzie z innymi momentami.
    Ogólnie brakuje mi rozpiętych delii spod których widać by było żupan. I najbardziej brakuje sterczącego futra niestety.
    (click to show/hide)
    Sława!

Offline b@rtu$

• Moderator
    • Użytkownik
    • RW_Pocztowy_Bartus
    Będzie i futro;). Sam nie jestem pewien czy coś nakładali na kolczugi ale wygląda to dobrze i często jest to widoczne u różnych grup które rekonstruują XVII szlachtę i w ogóle wojskowość.

Offline Blitzwing

• Użytkownik
    W sumie można się pokusić o dodanie.
    Wadą jest dla mnie szybkie zniszczenie, bo przy ewentualnym cięciu, cała delia idzie w szmaty. Podejrzewam że mogli na to pozwolić sobie bogatsi, którzy mieli swoje oddziały. Pojedynczy jeźdźcy raczej stawiali na przeżycie i możliwość podpierdzielenia czegoś z pola bitwy.
    Jeśli futerko będzie, to pokusiłbym się o dodanie jakieś delii z dużym kołnierzem. Byłaby droga, ale wyglądała super :D
    Co do karaceny jestem przeciwny. Zaczęła się pojawiać w ostatniej ćwiartce XVII wieku, dzięki Sobieskiemu. W potopu nie ma żadnych informacji o czymś takim.
    « Ostatnia zmiana: Maja 06, 2012, 13:54:09 wysłana przez Blitzwing »
    Sława!

Offline b@rtu$

• Moderator
    • Użytkownik
    • RW_Pocztowy_Bartus
    No właśnie miałem zamiar to najpierw sprawdzić, bo nie byłem pewien. Ogólnie może jeszcze dojść do tego że Lisek będzie decydował o takich rzeczach także może lepiej nie będę się przyzwyczajał;)

Inna sprawa że bardzo podobała mi się kolczuga z maszkaronami i ją zrobiłem, mimo iż datuje się je na koniec 17 wieku, tak samo jak i karaceny. Ostatecznie można je bez problemu odjąć bo wszystko można będzie sobie dodawać ujmować. Co dawało by też przyszłościowo jakieś narzędzie dla klanów które będą chciały stworzyć sobie własny ciuch z wybranymi przez siebie elementami i kolorem, co może udało by się zablokować jak herb klanowy pod hasłem.

Edit:
    Tutaj: http://www.husaria.jest.pl/karac.html
    piszą że husaria używała karaceny od połowy XVII wieku, więc nasz okres. Szukam dalej.
    « Ostatnia zmiana: Maja 06, 2012, 18:48:06 wysłana przez b@rtu$ »

Offline Blitzwing

• Użytkownik
    Nie ma tam jednak żadnych źródeł którymi można by to poprzeć.
    Zresztą, większość karacen które istnieją do dziś, pochodzi z XVIII wieku. z XVII tylko kilka. Sam Sobieski wprowadził na nią mode, dając się w niej sportretować. Z czasów potopu nie widziałem nigdy karaceny. Na obrazach wszyscy ówcześni hetmani lub magnaci są w zwyczajnych zbrojach, zazwyczaj husarskich.
    A i zapomniałem. Wnioskuję o dodanie większej ilości wąsisk i fryzurek :)
    « Ostatnia zmiana: Maja 06, 2012, 20:30:07 wysłana przez Blitzwing »
    Sława!

Offline b@rtu$

• Moderator
    • Użytkownik
    • RW_Pocztowy_Bartus
    Ok, co do tematu frakcji rosyjskiej to wiele się tu zmieni. Głosowanie prawdopodobnie zostanie zamknięte, im szybciej tym łatwiej będzie o tym zapomnieć.

Otrzymaliśmy mała pomoc w tej materii i wkrótce podam jakieś konkrety.

Offline podest6

• Użytkownik
    Zróbcie bardziej bufiaste spodnie i rękawy u szwedów.
    (klik) (klik)

Offline b@rtu$

• Moderator
    • Użytkownik
    • RW_Pocztowy_Bartus
    W tym okresie już nie były bufiaste, dodatkowo kolety nie miału już też takich wystających "ramion".

Edit:
    Od tej chwili modyfikację od strony historycznej wspiera Michał 'Kadrinazi' Paradowski' http://kadrinazi.blogspot.com/
    « Ostatnia zmiana: Maja 07, 2012, 00:13:21 wysłana przez b@rtu$ »

Offline Irgen

• Użytkownik
    • Steam ID: Mój status Steam
    Załatwiłeś dobre wsparcie Bartek :)
    "Czego krzyczysz... co noga? A tamtemu głowę urwało i nie krzyczy, a ty o takie głupstwo."
    ~Józef Piłsudski

Offline b@rtu$

• Moderator
    • Użytkownik
    • RW_Pocztowy_Bartus
    Najlepsze jakie mogłem, przeglądając jego bibliografię( 857 pozycji)dostałem oczopląsu, a fakt że na moje pytania odpisuje błyskawicznie (zważywszy na ilość tekstu) wskazuje tylko na to że musiał to wszystko przeczytać;)

Offline Kadrinazi

• Użytkownik
      • Blog Kadrinaziego
    Witam!
    Postaram się pomóc w miarę skromnych możliwości. A bibliografia ma już dobrze ponad 900 pozycji, tylko przestałem ją uzupełniać w necie (zresztą i tak nie była pełna, bo nie zawiera wielu materiałów źródłowych, które mam z rożnych archiwów - za dużo pisania) ;) Mam nadzieję, że moja pomoc może się przydać.