Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: [Multiplayer] Dyskusja na temat frakcji, jednostek, przedmiotów i ich balansu  (Przeczytany 381697 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Ans

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Odp: [Multiplayer] Dyskusja na temat frakcji, jednostek, przedmiotów i ich balansu
    « Odpowiedź #1650 dnia: Kwietnia 13, 2012, 11:17:50 »
    Kawaleria autoramentu cudzoziemskiego może być kojarzona ściśle z najemnikami. Tym bardziej, ze u Szwedów jest jasno określona kawaleria najemna. Dla mnie i dla reszty tutaj to sformułowanie jest dosyć jasne, ale dla zagranicznych graczy może być raczej mętne. Bardziej sugerujące sposób walki niż rodzaj zaciągu/sposób rekrutacji.
    Widzę u moskali Rajtara jako po prostu ciężką jazdę ( jak najbardziej słusznie ;p ). Może i w przypadku polskich jednostek takie uszeregowanie tej kawalerii było by lepsze.
    Wciąż marzy mi się polska Rajtaria jako jazda ciężka - jaką była, której bliżej było do Kirasjerów zachodnich ( pisałem kiedyś o nazewnictwie cudzoziemskiej kawalerii w Polsce - braku podziału ). Zaciąg towarzyski niektórych oddziałów też daje argument do zaliczenia jej w poczet narodowego autoramentu.
    Z kolei Rajtarzy najemni/"cudzoziemscy" jeśliby pozostali w polskich szeregach, mogliby być lekkiego znaku.
    Różnice śród tych dwóch typów Rajtarów były by znaczne, zarówno w uzbrojeniu ochronnym, jak i zaczepnym. Polscy Rajtarzy np nigdy nie walczyli karakolem ( w okresie o którym dyskutujemy ). Strzelali, owszem, ale później po prostu walili na wroga.

Z innych spostrzeżeń. Czy dobrze widzę w szwedzkich jednostkach najemnych czarnego jeźdźca w oksydowanej zbroi ? Schwarzreiter. Schowany zręcznie pod lakonicznym "rajtar niemiecki"? ;p
    « Ostatnia zmiana: Kwietnia 13, 2012, 13:56:15 wysłana przez Ans »

Offline b@rtu$

• Moderator
    • Użytkownik
    • Piwa: 47
    • RW_Pocztowy_Bartus
    Odp: [Multiplayer] Dyskusja na temat frakcji, jednostek, przedmiotów i ich balansu
    « Odpowiedź #1651 dnia: Kwietnia 13, 2012, 17:07:29 »
    Ogólnie jeśli uda nam się zrobić takie menu wyboru jednostki to można tam pchać jednostki jakie tylko nam się będzie chciało zrobić(i jeśli naprawię sobie monitor...). Same nazwy jednostek i konkretne uzbrojenie jednostek , będzie dodawane w kolejnych patchach.

Rzeczywiście pisałeś o tych rajtarach polskich a ja znowu zapomniałem, zmienię to jak będę miał chwilę. Jako najemnych/cudzoziemskich doda się ewentualnie lekkich(ala szwedzkich).

Raczej będzie też niemiecki rajtar(nazwa raczej robocza jak zauważyłeś, tutaj mocno sugeruję się wizerunkiem rajtarów z filmu 1612 nie wiem czy słusznie?)

Chciałbym z czasem dodać i Kurlandzkiego, ale nie mam pomysłu gdzie go upchnąć;)

Samą listę jednostek będę jeszcze poprawiał, może dzisiaj nawet;)

Niestety prace nad grafiką przerwała mi awaria monitora, ale będzę za to czas na ogarnięcie innych spraw przy modzie.

Offline podest6

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1652 dnia: Kwietnia 14, 2012, 17:22:33 »
    Skoro bawimy się już nazwami, to ja bym proponował zmienić nazwę "szczęka konia" (jakoś tak), na "masłak".
    Pozdrawiam.
    (klik) (klik)

Offline b@rtu$

• Moderator
    • Użytkownik
    • RW_Pocztowy_Bartus
    « Odpowiedź #1653 dnia: Kwietnia 14, 2012, 18:01:47 »
    A nie było kiścień w tłumaczeniu? Musiałem nadpisać tłumaczenie znowu...

Offline Ans

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1654 dnia: Kwietnia 16, 2012, 11:39:18 »
    Nie kojarzę zbytnio tego 1612. Muszę chyba ściągnąć w wolnej chwili. Pamiętam z tego filmu jedynie szarżę Husarii na mury, działo wątpliwej konstrukcji i gościa co całe życie siedział na drzewie chyba. No to tyle...a jednorożce jakieś chyba jeszcze były? ;p .W kwestii rynsztunku nie jest chyba tak źle.

Offline b@rtu$

• Moderator
    • Użytkownik
    • RW_Pocztowy_Bartus
    « Odpowiedź #1655 dnia: Kwietnia 16, 2012, 16:32:32 »
    Film polecam tylko z tego względu by sobie popatrzeć jak wyglądało wojsko polskie i rosyjskie, oraz niemieccy najemnicy w wojsku polskim. Nic poza tym;)

Offline Askorti

• Użytkownik
    • Piwa: 53
    « Odpowiedź #1656 dnia: Kwietnia 16, 2012, 16:40:21 »
    Film polecam tylko z tego względu by sobie popatrzeć jak wyglądało wojsko polskie i rosyjskie, oraz niemieccy najemnicy w wojsku polskim. Nic poza tym;)
    Ale film ukazuje jak faktycznie wtedy wyglądały te wojska, czy tak, jak w trylogii Hoffmana każdy husarz ma skrzydła na plecach?

Offline White-Wolf

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    • Znany jako Bodziu
    « Odpowiedź #1657 dnia: Kwietnia 16, 2012, 16:46:15 »
    Ale film ukazuje jak faktycznie wtedy wyglądały te wojska, czy tak, jak w trylogii Hoffmana każdy husarz ma skrzydła na plecach?
    A nie mieli? :| Całe moje życie to kłamstwo...

Offline b@rtu$

• Moderator
    • Użytkownik
    • RW_Pocztowy_Bartus
    « Odpowiedź #1658 dnia: Kwietnia 16, 2012, 16:50:29 »
    Husarii nigdzie nie uraczysz poprawnie zrobionych(skrzydła, jedynie w figurkach do wargame widać pewien postęp w tej materii), chodzi mi raczej o resztę wojsk. A co do samej husarii to ja cieszyłbym się że w rosyjskim filmie walczy konno, bo widziałem w jakimś starszym rosyjskim filmie jak w czworoboku z kopiami przechodzą(tak pieszo!!!)przez most by zaatakować na drugim brzegu ruskich xD. Myślałem że sobie włosy z głowy powydzieram jak to zobaczyłem...
    A nie mieli? :| Całe moje życie to kłamstwo...
    Mieli czasami jedno skrzydło przyczepione do siodła, do pleców nigdy, a najczęściej w walce wcale.

Offline Blitzwing

• Użytkownik
    • Piwa: 11
    « Odpowiedź #1659 dnia: Kwietnia 16, 2012, 17:40:14 »
    Tak, 1612 warte obejrzenia jak wyglądali żołnierze, ale raczej gdzieś pod koniec XVII wieku a nie na początku ;) 1612 rok to wśród husarii kolczugi pod kirysami, ochrony nóg, szyszaki kapalinowe i brak mosiężnych ozdób na zbroi.
    Ze skrzydłami nie byłbym taki pewny. Na pewno nie były dopinane do pleców (Brak zawleczek z epoki, albo dorobione w XIX wieku albo paradne z XVIII) jednak przy siodle można było z powodzeniem zamontować parę. Dobrze wykonane nie przeszkadzały również w walce. Relacje wyglądu armii są zazwyczaj z momentów gdzie triumfalnie wchodzili do miasta itd. Na przedstawieniach bitew zdarzają się  jednak również skrzydła. Wydaje mi się że znikąd się to nie wzięło. Warto też wciąż pod uwagę kluczową sprawę: Logika na polu bitwy to element bardzo nowy i świeży. Bo czy logiczne było dawne maszerowanie w kolumnie będąc pod ostrzałem? Albo noszenie obcisłych spodni które utrudniały chodzenie? Nie wspominając o walczących nago, obgryzających tarcze itp. Jako element symboliczny mogły skrzydła występować, będąc swoistym rytuałem który na pewno zwiększał morale tej formacji. Skoro w tym samym wieku na paskach pisane były magiczne zaklęcia połączone z modlitwą, skrzydła są dla mnie bardzo możliwe. I to nawet wyższe, ale nie takie esowate :D
    Sława!

Offline Bloodwyn89

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1660 dnia: Kwietnia 16, 2012, 19:15:21 »
    Tak w ogóle witam, jestem Bloodwyn- po raz pierwszy na tym forum. ;]

Proponowałbym zbalansować szybkość szabli i karabel, bo to trochę dziwne, że "stara szabla" jest jakimś cudem wolniejsza od tej "nowej". Wyszczerbiona, przytępiona- rozumiem słabsza w ataku, ale wolniejsza? W ogóle proponowałbym pozbycie się takiego podziału broni (stara, bez dopisku czy jaka tam), a zamiast tego wstawić więcej wzorów np. Damascenka, Batorówka, Zygmuntówka, Czerkieska etc.
    Zauważyłem też, że "Szabla Węgierska" mimo wagi 1.0 jest wolniejsza od innych szabli, które ważą po 2.0- warto, by to poprawić.
    Ode mnie to narazie tyle. :]

Prosto z Górniczej Doliny. Bloodwyn żyje!

Offline Prußak

• Użytkownik
    • Piwa: 253
    • Ten, który mówi sam sobie dobranoc, dobranoc
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #1661 dnia: Kwietnia 16, 2012, 19:25:14 »
    A teraz tak zauważyłem, dlaczego nie ma szpadla u pikiniera?
    Hah jesteśmy chyba jedynym klanem  który  grał z nimi spara  w którym nie było  Wulgaryzmu i kutni Ale za to mecz nie był  fair-play prośby  o  zablokowanie kamery obserwatora nic nie dawały  chociaż  na serwerze był admin...

Offline Bane

• Użytkownik
    • Piwa: 6
    « Odpowiedź #1662 dnia: Kwietnia 16, 2012, 21:29:50 »
    Pikinier posiada, najemny nie.

Offline Hawkwood

• Użytkownik
    • Piwa: 4
    « Odpowiedź #1663 dnia: Kwietnia 17, 2012, 11:29:18 »
    : Logika na polu bitwy to element bardzo nowy i świeży. Bo czy logiczne było dawne maszerowanie w kolumnie będąc pod ostrzałem? Albo noszenie obcisłych spodni które utrudniały chodzenie? Nie wspominając o walczących nago, obgryzających tarcze itp. Jako element symboliczny mogły skrzydła występować, będąc swoistym rytuałem który na pewno zwiększał morale tej formacji. Skoro w tym samym wieku na paskach pisane były magiczne zaklęcia połączone z modlitwą, skrzydła są dla mnie bardzo możliwe. I to nawet wyższe, ale nie takie esowate :D

Kolumna pod salwami z broni ponosi mniejsze straty. Z tego samego powodu polska jazda atakowała w kolumnach. Pomijasz zupełnie aspekt psychologiczny który odgrywa ważną rolę w walce, a ludziom wcale nie jest tak daleko (zwłaszcza na polu bitwy) od zachowujących się instynktownie zwierząt. Husarskie skrzydła mogły np. sprawiać, że jeździec wydawał się większy i nieco "demoniczny", a husaria wcale nie zadawała takich wielkich strat w szarży - miała raczej przerazić i wywołać panikę (która jak wiadomo jest zaraźliwa). Jak sądzę stąd całe to efekciarstwo husarii i tworzenie wokół niej atmosfery "nie do powstrzymania".

Zresztą jak sądzę te wysokie kecze u janczarów miało taki sam cel - mieli się wydawać więksi od zwykłych ludzi.

Offline proud

• Użytkownik
    • Piwa: 4
    « Odpowiedź #1664 dnia: Kwietnia 19, 2012, 20:53:40 »
    (...)ludziom wcale nie jest tak daleko (zwłaszcza na polu bitwy) od zachowujących się instynktownie zwierząt.

Wiesz to z własnego doświadczenia czy powtarzasz zdanie innych? Żołnierz na polu walki nie kieruje się żadnym instynktem, a działa cholernie metodycznie - robiąc dokładnie to do czego został przeszkolony. Dlatego tak wielka różnica dzieli żołnierzy profesjonalnych od nieprzeszkolonej rezerwy. Idź do wojska, jedź na misję, a się przekonasz, że na żaden "zwierzęcy instynkt" na polu walki nie ma miejsca (wbrew temu co wmawia ludziom kino).