Mnie podział się bardzo podoba... Wyjątkiem są jednostki najemne praktycznie takie same dla RoN-u, Szwecji i Rosji... Ja stworzyłbym najemników jako osobna frakcję do przyłączenia do dowolnej frakcji "głównej"...
Inną wątpliwość mam co do spahisów (sipahów), nie byli oni dzieleni ze względu na zawodowy/niezawodowy... Byli po prostu lenną kawalerią turecką... sry sprawdziłem, dzielili się na lennych (timariotów) i żyjących z żołdu... :D Dzielili się janczarzy na tzw. "Wysokiego progu", podległe bezpośrednio sułtanowi i "jerli"
...
Co do turków mam jeszcze kilka nazw: (wszystkie podaje z książki "Elajat Kamienicki")
-ałajbej (alaybeyi) - pułkownik, dowódca kawalerii lennej na danym obszarze (sandżaku, może być też np. sandżakbej)
- bej/emir - to to samo ale jedno po persku (emir) a drugie turecku,
- bejlerbej (beylerbeyi) - coś w rodzaju gubernatora i najwyższego dowódcy wojskowego na terytorium prowincji
- beszli (besli) - żołnierz wojsk lokalnych
- czorbadży (corbaci) - oficer janczarów
- dżebedżi - zbrojmistrz (może się przyda)
- faris (farisan) - lekka jazda
- gulam - giermek
- humbaradży (humbaraci) - bombadier (może być kanonier)
- kałga - dowódca jednego skrzydła (prawego) jazdy tatarskiej
- nuredin - dowódca lewego skrzydła...
- kapudan pasza- wielki admirał floty osmańskiej
- lagymdży (nasi langbedzy) saperzy
- martolozi - milicja obywateli, coś jak policja/ pomocnicy do spraw wszelakich
- serdengeczti - doborowe oddziały wysyłane do szczególnie trudnych zadań
- subaszy (subasi) oficer sipahów (spahisów)
- toparabadży - żołnierz formacji odpowiedzialnej za transport dział (przyda się :P )
- topczy (topci) - artylerzysta
...
To tyle jeśli znajdę jeszcze jakieś nazwy które mogły by być przydatne to napiszę :D
Nazwy w nawiasach są po turecku tylko beż "ślimaczków" przy niektórych literach bo nie mam pojęcia jak je napisać :D
Jeśli byłyby potrzebne informacje o Turkach wgl. to służe pomocą :) W ramach możliwości kilku książek które posiadam :P