Ja tu mówię o celności, a Ty o możliwości zepsucia się...
Nie rozumiem do czego dążysz? Broń gwintowana jest celniejsza od swoich odpowiedników, ale nie może być celniejsza od broni z dwa razy dłuższą lufą.
Poza tym precyzyjnie wykonany arkebuz z lufą gwintowaną wcale nie jest taki nietrwały
Masz rację, wisiał na ścianie więc się nie psuł;)
Nie, samopał to najbardziej prymitywna broń w ogóle nieposiadająca zamka, rura z otworem zapałowym +czasem panekwą wmontowana w jakąś dechę. Strzelasz poprzez ręczne przyłożenie do otworu lontu albo rozżarzonego pręta. Samopał to była bardzo popularna broń w tych czasach na Rusi i Ukrainie
A rusznica to ogólna nazwa najwcześniejszych broni palnych z początku bezzamkowych, właśnie samopał jest jej odmianą [mówię o wczesnych rusznicach, bo potem do nich wprowadzono zamki lontowe i kołowe]. http://www.dominus.info.pl/kolekcja.html - tu jest parę przykładów rusznic i hakownic
Generalnie o tego typu dziadostwo mi chodzi jako broń podstawowa, w końcu tacy kozacy w warunkach powstańczych nie dysponowali wysoką techniką produkcji broni palnej, to robili piszczele, hakownice i samopały
@samopał=nie masz racji;) , poczytaj trochę o tym Ja nie mam czasu tłumaczyć;) tylko nie na wikipedi. Poszukaj sobie jakiegoś tematu na historycy.org lub freha
@rusznica=znajdz jakieś ksera listów z tego okresu to się upewnisz że rusznica to nie jest jakaś konkretna broń. Na stronie którą podajesz są średniowieczne piszczele i hakownice, więc trochę nie trafiłeś. Piszczela z tego okresu nigdzie nie znajdziesz, bo ich nie używali.
Wyobraź sobie że kozacy nie byli tacy tępi jak piszesz i potrafili sobie wytworzyć zamek snaphance, jeśli nie wierzysz to znajdź zdjęcia z muzeum bitwy pod Beresteczkiem. Znaczna większość to snaphance. Wiadomo część zdobyczna, ale cześć wytworzona.
I na koniec, piszczeli nikt już nie używał wtedy, hakownica to nie broń do walki w polu, a samopał... już pisałem.
Pozdrawiam.