Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: [Multiplayer] Dyskusja na temat frakcji, jednostek, przedmiotów i ich balansu  (Przeczytany 381283 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Daedalus

• Użytkownik
    • Piwa: 143
    Odp: [Multiplayer] Dyskusja na temat frakcji, jednostek, przedmiotów i ich balansu
    « Odpowiedź #1185 dnia: Lutego 17, 2012, 13:54:42 »
    Frakcje zachodnie z jednej strony są bardzo dobrym pomysłem, bo dzięki temu mod zyska na popularności. Z drugiej - to zabicie obecnego klimatu, jak i samej idei moda (postawienia w centrum wydarzeń nacji słowiańskich). Gdy dojdzie Anglia,Francja czy Austria, to głównie tymi frakcjami ludzie będą chcieli grać. Jeśli ruszymy na zachód, Słowianie spadną na plan dalszy... a tego chyba żaden z nas nie chce. W każdym razie ja na pewno nie.

Moim zdaniem trzeba pomyśleć nad dodaniem czegoś, co bardziej przyciągnie zachodnich graczy, ale trzeba to zrobić w taki sposób, by dalej zachód był na marginesie, jako taki dodatek do wojen toczonych przez Rzeczpospolitą, a nie jako główny ficzer.

I zgadzam się z Blitzwingiem - trzeba się teraz skupić na tworzeniu świata, by osiągnąć odpowiedni klimat. Mamy bardzo mało modeli wiejskich. Zaś, modeli miejskich praktycznie nie ma wcale, bo te Gutkowe zupełnie do czasów moda nie pasują.

Offline Filcefix

• Użytkownik
    • Piwa: 148
    • Średniowiecze, zabawy tarczą i mieczem.
    Odp: [Multiplayer] Dyskusja na temat frakcji, jednostek, przedmiotów i ich balansu
    « Odpowiedź #1186 dnia: Lutego 17, 2012, 14:09:41 »
     Jak usłyszałem o nacjach zachodnich to od razu mi się skojarzyli ,,Kozacy europejskie boje,, hehe. Jednak bardziej widział bym ich jako najemników niż osobne nacje, właśnie jak post wyżej by był klimat wschodni. Za radośnie pląsających szkotów najemników z 2h bym się ucieszył o ile w ogóle takie coś było historyczne.

Offline b@rtu$

• Moderator
    • Użytkownik
    • Piwa: 47
    • RW_Pocztowy_Bartus
    « Odpowiedź #1187 dnia: Lutego 17, 2012, 14:16:03 »
    Co do szkotów to nie jestem do końca pewien czy Oni w ogóle używali 2h wtedy, w internecie wpisując claymore wyskakuje nam często shaviona(pałasz), coraz częściej dokopuję się do takich własnie informacji, ale to tak na marginesie.

Offline Blitzwing

• Użytkownik
    • Piwa: 11
    « Odpowiedź #1188 dnia: Lutego 17, 2012, 14:21:59 »
    Claymore to chyba była broń głównie wykorzystywana w XVI wieku. Jednak znowu pałasz szkocki kojarzy mi się z końcem XVIII wieku bardziej. To taki zamkniętym koszyczkiem, podbity jakimś materiałem. Trzeba się temu dokładnie przyjrzeć, ale to później, teraz to architektura!:D
    Sława!

Offline Slaybot

• Użytkownik
    • Piwa: 7
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #1189 dnia: Lutego 17, 2012, 14:27:06 »
    Witam , moim zdaniem dodawanie frakcji zachodnich nie jest dobrym pomysłem
    już widze na serwerach Hiszpanów walczących z Moskalami :)
    można dodać Habsburgów i jednostki najemne.
    Czy zabranie łuków ordyńcom jest zgodne z historią ?

Offline sir Luca

• Marszałek Maruda
    • Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 154
    • Otaczają mnie tęgie, tępe buce...
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #1190 dnia: Lutego 17, 2012, 14:32:21 »
    Z tego co wiem to szkocka piechota najemna służyła zarówno w wojskach magnackich jak i szwedzkich i byli to wyborowi muszkieterowie. Charakteryzowali się specyficznym mundurem aczkolwiek nie zawsze nosili kilt i beretem (czy jak ta czapka się nazywa). W różnych źródłach wyczytałem, że uważani byli za mężną i bitną jednostkę.
    "Demokracja: dwa wilki i owca, debatujący co będzie na obiad"

Offline Hofiko

• Użytkownik
    • Piwa: 20
    « Odpowiedź #1191 dnia: Lutego 17, 2012, 14:49:58 »
    Frakcje zachodnie z jednej strony są bardzo dobrym pomysłem, bo dzięki temu mod zyska na popularności. Z drugiej - to zabicie obecnego klimatu, jak i samej idei moda (postawienia w centrum wydarzeń nacji słowiańskich). Gdy dojdzie Anglia,Francja czy Austria, to głównie tymi frakcjami ludzie będą chcieli grać. Jeśli ruszymy na zachód, Słowianie spadną na plan dalszy... a tego chyba żaden z nas nie chce. W każdym razie ja na pewno nie.

Uff... Dobrze wiedzieć, że choć jedna osoba mająca na coś wpływ ma takie samo zdanie na ten temat jak ja. :p Jedynym, dosłownie jedynym słowem z tego fragmentu z którym się nie zgadzam, jest Austria. Z frakcji stosujących bardziej zachodnie taktyki jest tylko Szwecja,  przez co jej obecność jest postulowana przez graczy niemal bez przerwy. Nie zaszkodziła by np. Brandenburgia albo właśnie Austria. Obie są w miarę blisko wschodniej Europy, w dodatku brały udział w wojnach prowadzonych przez Polskę, chociażby w najsłynniejszej bitwie w naszej historii XVII-wiecznej - pod Wiedniem.
    Lepiej milczeć, narażając się na podejrzenie o głupotę, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości - Jarosław Kaczyński

Offline b@rtu$

• Moderator
    • Użytkownik
    • RW_Pocztowy_Bartus
    « Odpowiedź #1192 dnia: Lutego 17, 2012, 15:32:27 »
    Szkoci, Francuzi(głównie oficerowie), Anglicy. Wszyscy służyli w Polsce, Szwecji i Cesarstwie Moskiewskim. Szkoci jako wybitna jednostka, walcząca pieszo(łukiem, muszkietem i shavioną), Francuzi(najczęściej jako oficerowie Dragonów/Dragoni), Anglicy najczęściej jako marynarze.

Temat jest otwarty póki nic nie jest zrobione w tym kierunku.

Ja przystaje przy dodaniu nacji jako oddzielne nacje. Nie zależy mi na tym by obcokrajowcy mieli narzucone że mogą grać tylko Słowianami. Zależy mi na skutecznym rozreklamowaniu moda w europie. Każdy powinien mieć szansę zagrania ojczystą jednostką. Zrobienie najemników to mało efektowny półśrodek, chcielibyście grać polskimi najemnikami, czy wolelibyście grać polakami pod ojczystą flagą?

Dodanie innych nacji raczej nie przykryje słowiańskich nacji, tym bardziej że wszystkie ilustracji w menu gry przedstawiają Słowian(husarię).
    Witam , moim zdaniem dodawanie frakcji zachodnich nie jest dobrym pomysłem
    już widze na serwerach Hiszpanów walczących z Moskalami :)
    To byłby miód na serce, zobaczyć jak nacje które nie walczyły ze sobą walczą teraz w wirtualnym świecie.

Offline LuqassPL

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #1193 dnia: Lutego 17, 2012, 15:45:30 »
    Szkoci, Francuzi(głównie oficerowie), Anglicy. Wszyscy służyli w Polsce, Szwecji i Cesarstwie Moskiewskim. Szkoci jako wybitna jednostka, walcząca pieszo(łukiem, muszkietem i shavioną), Francuzi(najczęściej jako oficerowie Dragonów/Dragoni), Anglicy najczęściej jako marynarze.

Temat jest otwarty póki nic nie jest zrobione w tym kierunku.

Ja przystaje przy dodaniu nacji jako oddzielne nacje. Nie zależy mi na tym by obcokrajowcy mieli narzucone że mogą grać tylko Słowianami. Zależy mi na skutecznym rozreklamowaniu moda w europie. Każdy powinien mieć szansę zagrania ojczystą jednostką. Zrobienie najemników to mało efektowny półśrodek, chcielibyście grać polskimi najemnikami, czy wolelibyście grać polakami pod ojczystą flagą?

Dodanie innych nacji raczej nie przykryje słowiańskich nacji, tym bardziej że wszystkie ilustracji w menu gry przedstawiają Słowian(husarię).To byłby miód na serce, zobaczyć jak nacje które nie walczyły ze sobą walczą teraz w wirtualnym świecie.

Od nie realnych bitew jest seria Total War :P a co do frakcji to najlepiej było by dodać Święte Cesarstwo Szwab.. to znaczy Niemieckie i wszystkie państwa które brały udział w potopie...

Offline Ensis

• Użytkownik
    • Piwa: 8
    « Odpowiedź #1194 dnia: Lutego 17, 2012, 21:43:41 »
    Przydałoby się zwiększyć różnorodność pancerzy husarskich poprzez dodanie rożnego typu skór zarzuconych na ramię, od rysich po lamparcie. Tak samo można zrobić z hełmami dodając rożnego typu pióra.

Napierśnik husarski nie koniecznie z tyłu miał pancerz:
    http://www.youtube.com/watch?v=5eLgzcAKmW4
    4,45: http://www.youtube.com/watch?v=wFZVvACmyoo

Offline b@rtu$

• Moderator
    • Użytkownik
    • RW_Pocztowy_Bartus
    « Odpowiedź #1195 dnia: Lutego 17, 2012, 21:46:59 »
    Skóry będą już gdzieś o tym pisałem, będą też wersje ze skrzydłami(wtedy blokada uniemożliwi wybór konia ze skrzydłami).
    Będzie też zbroja bastardowa, napierśnik husarski + reszta od zbroi 3/4 kirasjera.

Offline Skrzetusky

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #1196 dnia: Lutego 17, 2012, 21:56:15 »
    Panowie tworzycie wiele tych zbroi,broni etc urozmaicając ich ceny oraz statystyki tylko po co gdy na Tawernie ktoś ustawia tyle kasy ze można od razu kupić maksymalny sprzęt albo w ciqagu 2 rund.Pomijając Husarzy i te droższe jednostki.Mam nadzieje ze ceny wzrosną ekwipunku dla większości jednostek.A ceny ekwipunku na tawernie nie będą wzrastać bo wtedy wasza praca jak i sens rożnych cen i statystyk ekwipunku idzie się ...

Offline Blitzwing

• Użytkownik
    • Piwa: 11
    « Odpowiedź #1197 dnia: Lutego 17, 2012, 22:00:24 »
    Nie wiem czy jest sens dodawania zbroi ze skrzydłami. Takie rozwiązanie to raczej wymysł XVIII wieczny. Takie skrzydełko mogło jedynie przeszkadzać w machaniu szablą. Zresztą, czy są zbroje z XVII wieku z zaczepami? (Nie takie z zaczepami dorobionymi w XIX wieku :P)
    Sława!

Offline b@rtu$

• Moderator
    • Użytkownik
    • RW_Pocztowy_Bartus
    « Odpowiedź #1198 dnia: Lutego 17, 2012, 22:01:49 »
    W następnej łatce już nie powinno być potrzeby ustalania kasy powyżej 1000/1500. Najlepiej 1000 wtedy jest po co walczyć(oprócz wygranej i satysfakcji z wygrywania).
    Nie wiem czy jest sens dodawania zbroi ze skrzydłami. Takie rozwiązanie to raczej wymysł XVIII wieczny. Takie skrzydełko mogło jedynie przeszkadzać w machaniu szablą. Zresztą, czy są zbroje z XVII wieku z zaczepami? (Nie takie z zaczepami dorobionymi w XIX wieku :P)
    Ja doskonale o tym wiem, ale swego czasu wielu graczy tego chciało, ale skoro nie to dla mnie to nawet lepiej(bo bez przekłamań)

Offline Hofiko

• Użytkownik
    • Piwa: 20
    « Odpowiedź #1199 dnia: Lutego 17, 2012, 22:03:48 »
    Jeszcze nie widziałem żeby było więcej niż 1700 kasy, a na ogół jest 1500. To jest tak straszliwie dużo? Mniej niż kosztują dwa dobre muszkiety z zamkiem kołowym.

Mam myśl odnośnie pogodzenia frakcji. Ja jestem obojętnie nastawiony odnośnie frakcji niemieckich bliskich Polsce, ani by mnie to zachwyciło ani przeszkadzało. Ale Anglia w Deluge to coś, co po prostu zniszczyłoby bezpowrotnie jego klimat... Już nie wspominając o tym, że nigdy na zagranicznych serwerach by się nie pojawiała inna frakcja niż ona, pewnie przeciwko Rosji i Szwecji - Tatarzy, Kozacy i prawdopodobnie Polacy też odeszli by w zapomnienie. Mam nadzieję że nie dojdzie do skutku wprowadzenie tej frakcji, podobnie ma się sprawa z Francją.

Ale z drugiej strony... wprowadzenie tych frakcji do bitew morskich nie byłoby złe. Ba, przy obecnych frakcjach byłoby to wręcz konieczne, bo nie ma wystarczająco dużo państw posiadających flotę. Oprócz Szwecji, Polski, i zdaje się że Rosji, do starć morskich można dołączyć Hiszpanię i Anglię, albo nawet oba te kraje. I wilk syty, i owca cała - frakcje zachodnie są, ale wschodnie pozostają bezpiecznie na bitwach lądowych.
    Lepiej milczeć, narażając się na podejrzenie o głupotę, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości - Jarosław Kaczyński