Kilka słów o Rajtarach, gdyż tą jednostką gram od premiery jeśli tylko mam możliwość. Rajtar jest obecnie najsłabszą jednostką kawalerii w grze. Nie ma żadnych plusów.
Gram tą jednostką z dwóch tylko względów i to bardzo trywialnych. Jednym z nich są stroje - ich estetyka i kunszt wykonania.
Do rzeczy:
Zbroje - tu nie ma się do czego przyczepić, choć zdarzały się jednostki Rajtarskie całkiem porządnie opancerzone ( jest ok, każda nacja ma zamiennik w postaci ciężkiej konnicy ).
Co do sprzętu samego, przydałoby się może z czasem dodać kilka kosztowniejszych gratów do wyboru ( niekoniecznie o wiele lepszych i niekoniecznie zbroi - coś na styl broni kombinowanej kirasjerów, czy pistoletów dwulufowych ), gdyż po uzbieraniu 3-4 k nie ma nawet na co ich wydać by zwiększyć swoje szanse przeżycia( tu następuje najczęściej przesiadka na coś innego ).
Konie - tutaj już jest gorzej, bo Rajtaria używa takich szkap jak Dragoni ( wiadomo - piechota ). Dwa konie do wyboru, oba tak samo wolne. Nikogo się nie da dogonić, przed nikim się nie da uciec, nie da się umknąć aby przeładować broń i nie jest istotne czy goni Cię Kozak na najgorszym koniu, czy Tatar na najszybszym bachmacie. Pod tym względem nawet Pancerni mają przewagę i czasem np używam tej jednostki charakterze Rajtara ( choć ze względu na kosztowne pistolety pancernych jest to droga opcja ). Powolność koni razi tym bardziej, że Rajtarzy to nie jest ciężka jazda - nie mają ciężkich zbroi, kopii i ton złomu na plecach ( nic co odbijało by się znacząco na ciężarze jeźdźca i obciążeniu konia). Przydałyby się lepsze konie.
Tamu samemu zagadnieniu podlegają Kirasjerzy - choć jako ciężka jazda nie powinni być zbyt szybcy. Bardziej mam na myśli pewien kontrast jaki powinien występować pomiędzy jednostką ściśle kawaleryjską, a np konną piechotą.
Można uznać, że przewagą są dwa pistolety, ale praktycznie rzecz biorąc nie jest to żadna przewaga, gdyż każda jednostka może być tak wyposażona ( tylko będzie to droższe ). Przy bezpośrednim trafieniu ( nie w głowę ) jedynie Kozacy i inni Rajtarzy spadają ( czasem ) z siodeł, a resztę trzeba poprawić, albo przejść do walki na broń białą ( uciec się nie da - nie to żebym specjalnie chciał ).
Wydaje mi się że można by tej jednostce poświęcić trochę uwagi. Piszę o tych koniach jako priorytecie, bo z tego co mi się obiło o oczy to właśnie teraz trwają nad tym prace. Dodatkowo cały czas lobbuje lekkie zwiększenie prędkości konia podczas przeładowywania ;p
Na szybko, sorry za styl.