Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: [Multiplayer] Dyskusja na temat frakcji, jednostek, przedmiotów i ich balansu  (Przeczytany 380819 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Irgen

• Użytkownik
    • Piwa: 11
    • Steam ID: Mój status Steam
    Odp: [Multiplayer] Dyskusja na temat frakcji, jednostek, przedmiotów i ich balansu
    « Odpowiedź #990 dnia: Stycznia 31, 2012, 20:17:10 »
    Jakby się uparł to tak.
    "Czego krzyczysz... co noga? A tamtemu głowę urwało i nie krzyczy, a ty o takie głupstwo."
    ~Józef Piłsudski

Offline b@rtu$

• Moderator
    • Użytkownik
    • Piwa: 47
    • RW_Pocztowy_Bartus
    Odp: [Multiplayer] Dyskusja na temat frakcji, jednostek, przedmiotów i ich balansu
    « Odpowiedź #991 dnia: Stycznia 31, 2012, 20:19:32 »
    Mi się wydaje że to będzie niepotrzebne. Zbyt wszechstronna jednostka. Azabowie są od broni długiej (Imo przepakowanej troszkę, bo jest szybka jak jakaś aluminiowa rurka :P) i mogą działać z janczarami :P Jak dasz coś janczarom, to azabowie stracą rację bytu.
    To mnie przekonuje, więc janczar zostaje jak był.

Offline Hofiko

• Użytkownik
    • Piwa: 20
    « Odpowiedź #992 dnia: Lutego 02, 2012, 15:27:42 »
    Trzeba znacznie zmniejszyć szybkość tureckich 2h, obecnie jest wręcz absurdalna. Można bezproblemowo zaspamować dwumetrową, ciężką 2h krótki i szybki rapier.
    Lepiej milczeć, narażając się na podejrzenie o głupotę, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości - Jarosław Kaczyński

Offline Blitzwing

• Użytkownik
    « Odpowiedź #993 dnia: Lutego 02, 2012, 15:31:22 »
    Dokładnie tak. Tym bardziej że ta broń jest cała z metalu. A uwierzcie, coś takiego nie byłoby łatwe do opanowania. Szybkie machnięcie skończyłoby się bolesną kontuzją ręki i rzutem bronią w nieznanym kierunku :P
    PS. To powinna być OSTATNIA poprawka w tej wersji ;))
    Sława!

Offline wolfer

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    « Odpowiedź #994 dnia: Lutego 02, 2012, 15:34:40 »
    Dokładnie tak. Tym bardziej że ta broń jest cała z metalu. A uwierzcie, coś takiego nie byłoby łatwe do opanowania. Szybkie machnięcie skończyłoby się bolesną kontuzją ręki i rzutem bronią w nieznanym kierunku :P
    O właśnie, może trochę mniej zmniejszyć szybkość, za to zamienić teksturkę metalu na drewna bo machanie metalowymi kijami wygląda dosyć dziwnie...
    PS. To powinna być OSTATNIA poprawka w tej wersji )
    A słyszeliście że data wydania jest pomiędzy jednym dniem, a dniami siedmioma ;)
    I oczywiście się zgadzam OSTATNIA ;P

Edit: Jeszcze co do szybkości rapieru to mam pewne wątpliwości, jak dla mnie jest duuuużo wolniejszy od szabli...

Offline b@rtu$

• Moderator
    • Użytkownik
    • RW_Pocztowy_Bartus
    « Odpowiedź #995 dnia: Lutego 02, 2012, 16:31:02 »
    Statystyki broni białej będą pewnie zmienione, ale jest jej tyle że nie wiem czy teraz dam radę.

Żeby było łatwiej posłużę się znowu exelem...

Ja to rozumiem tak:
    szabla=broń średnia w statach(obrażenia/szybkość). Broń na której bym się wzorował to jakaś szabla z otwartą rękojeścią np karabela. Załóżmy że średnie wartości  zadawanych obrażeń przez szable(średniej jakości) to 25ptk i szybkość średnio 95ptk. Na szybkość broni będzie miała też wpływ długość, i dłuższa tym wolniejsza.

Pałasz=wolniejszy od szabli o jakieś 5% średnio, obrażenia większe o 15%, kujące obrażenia takie jak cięte.

Rapier=szybszy średnio o 5%, obrażenia mniejsze od szabli o 15%, kujące obrażenia większe o 30% od ciętych.

Rapiero-miecz=pałasz

Toporki/nadziaki(ustawił bym je razem, nadziaki i tak będą lepsze bo typ obrażeń inny)=obrażenia większe o 20%, szybkość mniejsza o 15%(że przeważnie krótka to nie będzie aż tak wolna)

Noże=obrażenia większe o 25%, szybkość większa o 20%

Broń drzewcowa/inna długa=obrażenia mniejsze o 15%, wolniejsza o 15%

Bonusy(większa nieco cena):
    +zamknięta rękojeść=szybkość
    +paluch=szybkość
    +większe zakrzywienie szabli=szybkość/obrażenia
    +ozdobny materiał=szybkość/obrażenia(lepsza stal, wyważenie itd itp)
    Kary:
    -stary materiał/masówka=obrażenia/szybkość
    -otwarta rękojeść=szybkość

Coś mi pewnie przyjdzie do głowy jeszcze...

Offline wolfer

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    « Odpowiedź #996 dnia: Lutego 02, 2012, 16:47:25 »
    Wg mnie paluch powinien też zwiększać obrażenia o jakieś 5% ;)
    Przy okazji pałaszo szabla
    http://www.muzeumwp.pl/emwpaedia/palasz-szabla-xvi-wiek.php

Edit: Nazwali szablą z powodu zakrzywionego ostrza (o,5 cm)...
    « Ostatnia zmiana: Lutego 02, 2012, 17:02:52 wysłana przez wolfer »

Offline b@rtu$

• Moderator
    • Użytkownik
    • RW_Pocztowy_Bartus
    « Odpowiedź #997 dnia: Lutego 02, 2012, 16:58:56 »
    Przy okazji pałaszo szabla
    Nie ma czegoś takiego, to po prostu pałasz. Nie wiem czemu to nazwali szablą...

Edit1:
    Jest tyle tej broni że teraz nie ma sensu się za to brać... Na następna łatkę się to zrobi.
    Rapiery przyśpieszyłem.

Edit2:
    Przyjrzałem się jeszcze raz łukom i znowu je trochę przyśpieszyłem, pozostawiając tą słabszą celność.
    Przeprowadziłem szereg bitew i wygląda to tak:

Kawaleria(raitaria/arkebuzeria) vs tatarzy= tatarzy przegrali, szwedzi stracili jakieś 40%, gdyby to był ludzki gracz i uciekał ostrzeliwując wroga to mogli by wygrać.

Piechota za osłonami vs Tatarzy= tatarzy ponieśli sromotną klęskę, szwedzi(pikinierzy i strzelcy) stracili jakieś 20%.

Piechota(środek gołego pola) vs tatarzy= szwedzi przegrali i nie zabili by zbyt wielu gdyby nie fakt że tatarom skończyły się strzały.
    « Ostatnia zmiana: Lutego 02, 2012, 18:15:43 wysłana przez b@rtu$ »

Offline Askorti

• Użytkownik
    • Piwa: 53
    « Odpowiedź #998 dnia: Lutego 02, 2012, 19:07:55 »
    Edit2:
    Przyjrzałem się jeszcze raz łukom i znowu je trochę przyśpieszyłem, pozostawiając tą słabszą celność.
    Przeprowadziłem szereg bitew i wygląda to tak:

Kawaleria(raitaria/arkebuzeria) vs tatarzy= tatarzy przegrali, szwedzi stracili jakieś 40%, gdyby to był ludzki gracz i uciekał ostrzeliwując wroga to mogli by wygrać.

Piechota za osłonami vs Tatarzy= tatarzy ponieśli sromotną klęskę, szwedzi(pikinierzy i strzelcy) stracili jakieś 20%.

Piechota(środek gołego pola) vs tatarzy= szwedzi przegrali i nie zabili by zbyt wielu gdyby nie fakt że tatarom skończyły się strzały.
    I tak powinno być. :) Chociaż może rajtarzy i arkebuzerzy nie powinni tak łatwo wygrać.

Offline Setebos

• Użytkownik
    • Piwa: 3
    • Możesz mnie znać jako: Dimitri lub Dimitri_Hawke
    « Odpowiedź #999 dnia: Lutego 02, 2012, 19:10:12 »
    Boty stać na lepszy ekwipunek i są bardziej celne bronią palną od ludzi.

Offline b@rtu$

• Moderator
    • Użytkownik
    • RW_Pocztowy_Bartus
    « Odpowiedź #1000 dnia: Lutego 02, 2012, 22:42:59 »
    I tak powinno być. :) Chociaż może rajtarzy i arkebuzerzy nie powinni tak łatwo wygrać.
    Starałem się nimi dowodzic stąd łatwa wygrana. Dodatkowo boty tatarów ruszali na szable także...

Offline podest6

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #1001 dnia: Lutego 08, 2012, 17:43:27 »
    Taka jeszcze szybka poprawka przed premierą:
    A może by skrócić o połowę skok (wysokość), dla puszek i czołgów pieszych?
    (klik) (klik)

Offline Blitzwing

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1002 dnia: Lutego 08, 2012, 17:53:18 »
    skok w M&B i tak jest śmiesznie mały, a żadna frakcja nie ma mega ciężkiego uzbrojenia które uniemożliwiałoby skok. Skoro skaczą chłopaki których znam potrafią podskoczyć w XV wiecznych płytach to tym bardziej jest to możliwe w kolczugach, kirysach czy też bechterach
    Sława!

Offline Setebos

• Użytkownik
    • Piwa: 3
    • Możesz mnie znać jako: Dimitri lub Dimitri_Hawke
    « Odpowiedź #1003 dnia: Lutego 08, 2012, 18:23:53 »
    No i przy takich ograniczeniach byłby problem na mapce mountains.

Offline b@rtu$

• Moderator
    • Użytkownik
    • RW_Pocztowy_Bartus
    « Odpowiedź #1004 dnia: Lutego 08, 2012, 20:25:25 »
    Chyba nie potrzebne babranie z tym skakaniem...

Z innej beczki. Kończę przeliczać broń białą. Przy okazji odświeżam szabelki i modyfikuję ostrza(długość kilka rodzajów zakrzywienia). Nie powinno teraz to wyglądać monotonnie, czyli jak wcześniej bardzo podobne modele + inne statystyki.