Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: [Multiplayer] Dyskusja na temat frakcji, jednostek, przedmiotów i ich balansu  (Przeczytany 381144 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Skrzetusky

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Odp: [Multiplayer] Dyskusja na temat frakcji, jednostek, przedmiotów i ich balansu
    « Odpowiedź #915 dnia: Stycznia 21, 2012, 15:53:27 »
    A co z klasa inżyniera?Zrobiliście z nim porządek?

Offline b@rtu$

• Moderator
    • Użytkownik
    • Piwa: 47
    • RW_Pocztowy_Bartus
    Odp: [Multiplayer] Dyskusja na temat frakcji, jednostek, przedmiotów i ich balansu
    « Odpowiedź #916 dnia: Stycznia 21, 2012, 16:01:31 »
    A co z klasa inżyniera?Zrobiliście z nim porządek?
    Co było z nim nie tak?

Offline Skrzetusky

• Użytkownik
    « Odpowiedź #917 dnia: Stycznia 21, 2012, 16:39:20 »
    Wydaje Ci się ,,że nie trzeba ograniczyć możliwości budowy okopów przez jednego inżyniera do max np 3 ,usunąć bądź jakoś ograniczyć używanie tej śmiercionośnej fuzji i granatów?Według mnie inżynier to inżynier.I dla niego powinna być dostępną jedynie szabla,pistolet.

Offline Hofiko

• Użytkownik
    • Piwa: 20
    « Odpowiedź #918 dnia: Stycznia 21, 2012, 16:41:58 »
    Ograniczenie ilości okopów? Fatalny pomysł, zniszczy tą jednostkę. Nawet na invasion nikt go nie weźmie, bo 3 okopy... to właściwie żadna osłona. Co do garłacza, trzeba by się zastanowić, komu innemu go dać, ale moim zdaniem może zostać jak jest.
    Lepiej milczeć, narażając się na podejrzenie o głupotę, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości - Jarosław Kaczyński

Offline b@rtu$

• Moderator
    • Użytkownik
    • RW_Pocztowy_Bartus
    « Odpowiedź #919 dnia: Stycznia 21, 2012, 16:58:25 »
    Moim zdanie trzeba by jedynie ograniczyć ogólną liczbę okopów na mapie, a nie ilość okopów dla jednej jednostki. Poza tym zastanawiałem się nad stawianiem przez nich innych barykad, np koszy wiklinowych(łatwiejsze do zniszczenia, ale nie będzie można po nich przejść jak po okopie, tzn konny i tak je przeskoczy, ale piechota powinna mieć z tym problem), jakieś nabite pale(nie do przebycia dla kawalerii, ale nie dająca ochrony przed ostrzałem i łatwa do przejścia przez piechotę).
    Garłacz jest śmiercionośny na bliski dystans, tak samo jak każda inna broń. Czasami może uda się trafić dwóch ale to rzadkość.

Offline Filcefix

• Użytkownik
    • Piwa: 148
    • Średniowiecze, zabawy tarczą i mieczem.
    « Odpowiedź #920 dnia: Stycznia 21, 2012, 18:38:11 »
     Na bliski dystans...taaa. Na inwazji czasem jak jest kupa botów to strzelam na baaardzo dalekie odległości i może nie zabijam ale kilku na raz zostaje osłabionych acz bardziej dziwne było... Pewnego razu na forcie. Historia o tym jak strzelałem z fortu do botów gdzie dopiero z tego ,,lasku,, wyłazili, więc baaardzo daleko. Oczywiście jak zwykle jakiś sojusznik zgrywał bohatera i tam do nich podbiegał. O strzele sobie pomyślałem, i tak nikt nie oberwie... i zagrzmiał garłacz i lament wielki, sojusznik padł heda dostając. Headshot z takiej odległości! Padłem -.- I komentarz ,,Niektórzy są aż zbyt celni,, :D

Offline Irgen

• Użytkownik
    • Piwa: 11
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #921 dnia: Stycznia 23, 2012, 18:33:44 »
    Bartus, może moje drzewko cię natchnie podczas tworzenia jednostek:
    https://docs.google.com/spreadsheet/ccc?key=0AmP1JbKB9Va9dHRzR2hCMnBVMmVhZ3RLMThsSUp6SEE&hl=pl#gid=0

Staram się je aktualizować o kolejne informacje...
    pozdrawiam
    "Czego krzyczysz... co noga? A tamtemu głowę urwało i nie krzyczy, a ty o takie głupstwo."
    ~Józef Piłsudski

Offline Bloomy

• Użytkownik
    • Piwa: 8
    « Odpowiedź #922 dnia: Stycznia 23, 2012, 18:49:36 »
    Ograniczenie ilości okopów? Fatalny pomysł, zniszczy tą jednostkę. Nawet na invasion nikt go nie weźmie, bo 3 okopy... to właściwie żadna osłona. Co do garłacza, trzeba by się zastanowić, komu innemu go dać, ale moim zdaniem może zostać jak jest.

Garłacz był popularny wśród marynarzy - nie lepiej im to dać, dać możliwość prowadzenia statku rozwijania żagli itp.?

Offline Hofiko

• Użytkownik
    • Piwa: 20
    « Odpowiedź #923 dnia: Stycznia 23, 2012, 18:52:25 »
    Garłacz był popularny wśród marynarzy - nie lepiej im to dać, dać możliwość prowadzenia statku rozwijania żagli itp.?

Naturalnie że można go dać niektórym marynarzom (trzeba chyba dać jakiś limit garłaczy, nie wyobrażam sobie po 20 shotgunów na stronę), ale przecież nie samymi bitwami morskimi się żyje, w walkach na lądzie garłacze też powinny być obecne. I komu wtedy je dać?
    Lepiej milczeć, narażając się na podejrzenie o głupotę, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości - Jarosław Kaczyński

Offline wolfer

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    « Odpowiedź #924 dnia: Stycznia 23, 2012, 18:59:38 »
    A ja garłacze zostawiłbym inżynierom, ewentualnie dał je w formie pistoletu (znaczy mniejszy i zadaje mniej obrażeń) kilku wybranym jednostkom...
    Ale ważniejszą sprawą jest fakt braku broni palnej/miotanej przy szwedzkich pikinierach... Czerń ma słabe pistole, polscy pikinierzy noże do rzucania a tacy biedni szwedzi nic... :(
    Może by to zmienić??? Myslę że taki zminaturyzowany garłacz mogący tylko zranić, a nie zabić dodatkowo cholernie niecelny byłby dla nich dobrym rozwiązaniem...

Offline Kasztelan

• Użytkownik
    • znacie mnie jako blood_Kasztelan lub Sierzant_PL
    « Odpowiedź #925 dnia: Stycznia 23, 2012, 19:13:21 »
    Zaś ja co do Rosjan w tym drzewku to w tabelce "jednostka doadatkowa" wstawiłbym piechotę nowego szyku .

Offline b@rtu$

• Moderator
    • Użytkownik
    • RW_Pocztowy_Bartus
    « Odpowiedź #926 dnia: Stycznia 23, 2012, 19:16:40 »
    A ja garłacze zostawiłbym inżynierom, ewentualnie dał je w formie pistoletu (znaczy mniejszy i zadaje mniej obrażeń) kilku wybranym jednostkom...
    Ale ważniejszą sprawą jest fakt braku broni palnej/miotanej przy szwedzkich pikinierach... Czerń ma słabe pistole, polscy pikinierzy noże do rzucania a tacy biedni szwedzi nic... :(
    Może by to zmienić??? Myslę że taki zminaturyzowany garłacz mogący tylko zranić, a nie zabić dodatkowo cholernie niecelny byłby dla nich dobrym rozwiązaniem...
    Czernie mają słabe pistolety jako że nie mają dobrej kawalerii to piechota jest trochę wzmocniona. Posiadają pistolet lontowy, którym ani razu nie udało mi się nikogo zabić, zranić oczywiście, ale by zabić potrzebny byłby headshot, a to dość trudne.
    Polacy nie mają pancerzy i mają krótkie te piki, dlatego dostali noże. Szwedzi mają dłuższe piki(najwyższe umiejętniej posługiwania się piką), rapiery, oraz pancerze.

Twój pomysł zbliżałby naszą "produkcję" do produkcji Su*k Studio pod względem historyczności. Nie tędy droga.
    W tej chwili gdy puszczę 20 pikinierów na 40 kozaków(różnej maści) to kozacy nie mają szans. Oczywiście boty na boty.

Zaś ja co do Rosjan w tym drzewku to w tabelce "jednostka doadatkowa" wstawiłbym piechotę nowego szyku .
    I Bojarów, czemu ich tam jeszcze nie ma?

Offline Raddeo

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    • "Jeśli zdrajca, więc na szubienicę!"
    « Odpowiedź #927 dnia: Stycznia 26, 2012, 16:13:40 »
    Zabierzcie Tatarom te granaty! Gra całkowicie traci sens, gry wbija się kilka dzieciaków i zaczynają robić spam granatami. Żadna inna frakcja nie ma tak potężnej broni jak Tatarzy. Jeśli w 0.5 osłabicie broń palną, a zostawicie granaty, to Chanat będzie jeszcze bardziej OP.

A tak jako dodatkowa idea. Może zrobicie coś w stylu blokady anty-spamowej? Jeśli ktoś co chwilę wypisywałby to samo na czacie, to po kilku razach gra mogłaby blokować mu możliwość pisania czegokolwiek na jakiś czas.
    "Nasz malarz Orłowski -
    Przerwała Telimena - miał gust Soplicowski.
    (Trzeba wiedzieć, że to jest Sopliców choroba,
    Że im oprócz Ojczyzny nic się nie podoba)."
                  ~ Adam Mickiewicz "Pan Tadeusz"

Offline b@rtu$

• Moderator
    • Użytkownik
    • RW_Pocztowy_Bartus
    « Odpowiedź #928 dnia: Stycznia 26, 2012, 16:27:55 »
    Bartus, może moje drzewko cię natchnie podczas tworzenia jednostek:
    https://docs.google.com/spreadsheet/ccc?key=0AmP1JbKB9Va9dHRzR2hCMnBVMmVhZ3RLMThsSUp6SEE&hl=pl#gid=0

Staram się je aktualizować o kolejne informacje...
    pozdrawiam
    Przeglądałem Twój dokument, zaczyna robić się ciekawie;)
    Przy moskalach dla urozmaicenia dałbym do lekkiej piechoty pikinierów bez pancerza, a ciężka to kopijnicy? Ci którzy mieli pancerze na wzór zachodnich pikinierów, Pierwsi byli b bez limitu, drudzy z jakimś limitem.

Czym różnili się sołdaci i strzelcy?

Moskale używali też dragonów dajemy ich zamiast sołdatów?

Pozdrawiam.

Edit:
    Widzę że są tam też strzelcy moskiewscy, to razem daje 3 jednostki strzeleckie, no i jeśli chciałbym tam dać dragonów to 4. Z czegoś przydało by się zrezygnować...

Ostatecznie nie wiem czy bojar jest potrzebny, jak uważasz?
    « Ostatnia zmiana: Stycznia 26, 2012, 16:44:04 wysłana przez b@rtu$ »

Offline Kasztelan

• Użytkownik
    • znacie mnie jako blood_Kasztelan lub Sierzant_PL
    « Odpowiedź #929 dnia: Stycznia 26, 2012, 16:55:04 »
    Wedlug mnie z bojara prawie nikt nie będzie korzystał bo nie ma super broni strzeleckiej.. tak jak jest to z sipahi