Bez problemu mogę przerobić pikinierów na piechotę wybraniecką z możliwością kupienia piki kosztem arkebuza. Oczywiście umiejętności strzeleckie i broń palna sporo gorsza. Tym samym będzie trzeba przemianować inzynierów. i przerobić jeden opis jednostki. Jest jeszcze czas by to wprowadzić. Jak uważacie?
1. Petyhorcy są tylko regionalną odmianą pancernych, więc szkoda dla nich osobnego miejsca bo mogą być zawarci w pancernych.
2. Lepszą piechotą lekką dla RON zamiast pikinierów byłaby piechota wybraniecka/łanowa.
3. Szlachcic jest słabą nazwą, lepszą byłaby lekka kawaleria, dzięki której można by w owej jednostce zmieści więcej historycznych formacji.
4. W RON bardzo w skromnych ilościach występowali pikinierzy.
5. Pomysł z frakcją najemników mi się bardzo nie podoba, dlatego sugeruje w jednostkach dodatkowych dodawać najczęściej występujących najemników dla danego państwa. Na przykład dla RON można dać piechotę niemiecką. W końcu w propozycji Szwedzi mają więcej jednostek.
1.Petyhorcy to kawaleria Litewska, różniąca się od Pancernych. Głównie tym że posiadali oni kopię połowiczną zamiast rohatyny.
2. Przyda się ogólna nazwa dla takiej jednostki?
3. Szlachcica niema i nie będzie. Zostaje lekka kawaleria
5. Nad tym jeszcze nie myślałem, może kiedyś.
Sołdaci to był oddział, w którym służyli 'pikinierzy' i 'muszkieterzy'. Myślę, że można wyrzucić sołdatów i strzelców (różnica w mundurach i żołdzie między zwykłymi strzelcami). Zostaną 'strzelcy moskiewscy' oraz 'dragoni'.
Czyli sołdatów zostawimy, zrobię tak że będzie mozna zrobić z niego pikiniera kosztem arkebuza. Będzie jedna jednostka w menu wyboru, a dwie możliwości.
Czyli Moskale wyglądali by tak:
Sołdaci=strzelec/pikinier
Pikinier=zachodniego wzoru
Strzelec Moskiewski=lepszy strzelec
Dragon=strzelec transportujący się konno
Kozak Doński=lekka kawaleria
Jazda Pomiestna=średnia kawaleria
Rajtaria=jak to rajtaria
Mamy razem 7 jednostek +inżynier.
Znalazłem gdzieś jakąś nazwę jednostki bardziej elitarną, w której służyli bojarzy, jak jazda pomiestna, ale lepiej i ciężej wyposażona. Chyba że lepiej zostawić bojara, co wy na to? Może lepiej się kojarzy?