Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: [Multiplayer] Dyskusja na temat frakcji, jednostek, przedmiotów i ich balansu  (Przeczytany 380432 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline b@rtu$

• Moderator
    • Użytkownik
    • Piwa: 47
    • RW_Pocztowy_Bartus
    Odp: [Multiplayer] Dyskusja na temat frakcji, jednostek, przedmiotów i ich balansu
    « Odpowiedź #930 dnia: Stycznia 26, 2012, 16:59:45 »
    Wedlug mnie z bojara prawie nikt nie będzie korzystał bo nie ma super broni strzeleckiej.. tak jak jest to z sipahi
    Z tego co wiem to mieli tak samo łuk refleksyjny, a i stopniowo zaczynali zabierać broń palną ze sobą. Także ja to widzę zupełnie odwrotnie.
    Zastanawiam się nad nimi bo bojarzy to nie nazwa jednostki wojskowej tylko status. Wchodzili oni w skład jazd pomiestnej i nie tylko.

Offline Ensis

• Użytkownik
    • Piwa: 8
    Odp: [Multiplayer] Dyskusja na temat frakcji, jednostek, przedmiotów i ich balansu
    « Odpowiedź #931 dnia: Stycznia 26, 2012, 17:03:08 »
    1. Petyhorcy są tylko regionalną odmianą pancernych, więc szkoda dla nich osobnego miejsca bo mogą być zawarci w pancernych.
    2. Lepszą piechotą lekką dla RON zamiast pikinierów byłaby piechota wybraniecka/łanowa.
    3. Szlachcic jest słabą nazwą, lepszą byłaby lekka kawaleria, dzięki której można by w owej jednostce zmieści więcej historycznych formacji.
    4. W RON bardzo w skromnych ilościach występowali pikinierzy.
    5. Pomysł z frakcją najemników mi się bardzo nie podoba, dlatego sugeruje w jednostkach dodatkowych dodawać najczęściej występujących najemników dla danego państwa. Na przykład dla RON można dać piechotę niemiecką. W końcu w propozycji Szwedzi mają więcej jednostek.

Offline Irgen

• Użytkownik
    • Piwa: 11
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #932 dnia: Stycznia 26, 2012, 17:32:11 »
    Czym różnili się sołdaci i strzelcy?

Sołdaci to był oddział, w którym służyli 'pikinierzy' i 'muszkieterzy'. Myślę, że można wyrzucić sołdatów i strzelców (różnica w mundurach i żołdzie między zwykłymi strzelcami). Zostaną 'strzelcy moskiewscy' oraz 'dragoni'.

1. Petyhorcy są tylko regionalną odmianą pancernych, więc szkoda dla nich osobnego miejsca bo mogą być zawarci w pancernych.
    2. Lepszą piechotą lekką dla RON zamiast pikinierów byłaby piechota wybraniecka/łanowa.
    3. Szlachcic jest słabą nazwą, lepszą byłaby lekka kawaleria, dzięki której można by w owej jednostce zmieści więcej historycznych formacji.
    5. Pomysł z frakcją najemników mi się bardzo nie podoba, dlatego sugeruje w jednostkach dodatkowych dodawać najczęściej występujących najemników dla danego państwa. Na przykład dla RON można dać piechotę niemiecką. W końcu w propozycji Szwedzi mają więcej jednostek.
    1. Bez komentarza.
    2. Piechota wybraniecka/łanowa to strzelcy i pikinierzy razem, więc nie jestem pewny czy będzie lepiej, chociaż już podobnie robiłem...
    3. Może i być lekka jazda.
    4. Często w piechocie łanowej/wybranieckiej.
    5. O najemnikach miałem taki pomysł, że możną ich włączyć jako frakcję dodatkową tylko i wyłącznie w bitwach 2 vs 2 (frakcje)
    « Ostatnia zmiana: Stycznia 26, 2012, 17:40:08 wysłana przez Irgen »
    "Czego krzyczysz... co noga? A tamtemu głowę urwało i nie krzyczy, a ty o takie głupstwo."
    ~Józef Piłsudski

Offline Ensis

• Użytkownik
    « Odpowiedź #933 dnia: Stycznia 26, 2012, 17:42:15 »
    Sołdaci to był oddział, w którym służyli 'pikinierzy' i 'muszkieterzy'. Myślę, że można wyrzucić sołdatów i strzelców (różnica w mundurach i żołdzie między zwykłymi strzelcami). Zostaną 'strzelcy moskiewscy' oraz 'dragoni'.
    1. Bez komentarza.
    2. Piechota wybraniecka/łanowa to strzelcy i pikinierzy razem, więc nie jestem pewny czy będzie lepiej.
    3. Może i być lekka jazda.
    4. Często w piechocie łanowej/wybranieckiej.
    5. O najemnikach miałem taki pomysł, że możną ich włączyć jako frakcję dodatkową tylko i wyłącznie w bitwach 2 vs 2 (frakcje)

1. Tak samo można zrobić jazdę kozacką itd. http://pl.wikipedia.org/wiki/Petyhorcy
    2. Warto jakoś przedstawić masy chłopskie.
    4. Nie porównuj Pan pikiniera do chłopa z piką. W Polsce rolę pikinierów przejeła jazda.
    5. Uniemożliwi normalnych sojuszy wraz z najemnikami i da dostęp do formacji, których dane państwo nie używały za często.
    « Ostatnia zmiana: Stycznia 26, 2012, 17:47:04 wysłana przez Ensis »

Offline Irgen

• Użytkownik
    « Odpowiedź #934 dnia: Stycznia 26, 2012, 17:45:48 »
    1. Tak samo można zrobić jazdę kozacką itd. http://pl.wikipedia.org/wiki/Petyhorcy
    2. Warto jakoś przedstawić masy chłopskie.
    4. Nie porównuj Pan pikiniera do chłopa z piką. W Polsce rolę pikinierów przejeła jazda.
    5. Uniemożliwi normalnych sojuszy wraz z najemnikami i da dostęp do formacji, których dane państwo nie używały za często.

1. Kozaków nie ruszaj !? :P
    2. Tylko jak? - piechota wybraniecka?
    4. Nigdy nie czytałem o potędze polskich pikinierów... ale to nie znaczy, że ich nie było za dużo.
    Jak jazda może przejąć rolę pikinierów?
    5. Blokady?
    « Ostatnia zmiana: Stycznia 26, 2012, 17:53:43 wysłana przez Irgen »
    "Czego krzyczysz... co noga? A tamtemu głowę urwało i nie krzyczy, a ty o takie głupstwo."
    ~Józef Piłsudski

Offline Ensis

• Użytkownik
    « Odpowiedź #935 dnia: Stycznia 26, 2012, 17:54:08 »
    1. Kozaków nie ruszaj !? :P
    2. Tylko jak? - kosynierzy?
    4. Nigdy nie czytałem o potędze polskich pikinierów... Jak jazda może przejąć rolę pikinierów?
    5. Blokady?

1. To jest tylko przykład ze dajesz dwa razy podobne jednostki, które mogą być zawarte w innych. Poza tym warto dać jakiś Kozaków do RON, bo w końcu nie wszyscy byli przeciwko nam.
    2. Piechota wybraniecka/łanowa.  Kosynierzy to nie ten wiek.
    4. Nie czytałeś bo ich prawie nie było. Normalnie, na przeciw wrogiej konnicy wysyła się własną kawalerie.
    5. Frakcja najemników to tylko półśrodek, lepiej dać każdej frakcji oddzielne jednostki obcego pochodzenia.

Offline b@rtu$

• Moderator
    • Użytkownik
    • RW_Pocztowy_Bartus
    « Odpowiedź #936 dnia: Stycznia 26, 2012, 17:55:54 »
    Bez problemu mogę przerobić pikinierów na piechotę wybraniecką z możliwością kupienia piki kosztem arkebuza. Oczywiście umiejętności strzeleckie i broń palna sporo gorsza. Tym samym będzie trzeba przemianować inzynierów. i przerobić jeden opis jednostki. Jest jeszcze czas by to wprowadzić. Jak uważacie?
    1.Petyhorcy to kawaleria Litewska, różniąca się od Pancernych. Głównie tym że posiadali oni kopię połowiczną zamiast rohatyny.
    2. Przyda się ogólna nazwa dla takiej jednostki?
    3. Szlachcica niema i nie będzie. Zostaje lekka kawaleria
    5. Nad tym jeszcze nie myślałem, może kiedyś.
    Czyli sołdatów zostawimy, zrobię tak że będzie mozna zrobić z niego pikiniera kosztem arkebuza. Będzie jedna jednostka w menu wyboru, a dwie możliwości.
    Czyli Moskale wyglądali by tak:
    Sołdaci=strzelec/pikinier
    Pikinier=zachodniego wzoru
    Strzelec Moskiewski=lepszy strzelec
    Dragon=strzelec transportujący się konno
    Kozak Doński=lekka kawaleria
    Jazda Pomiestna=średnia kawaleria
    Rajtaria=jak to rajtaria

Mamy razem 7 jednostek +inżynier.
    Znalazłem gdzieś jakąś nazwę jednostki bardziej elitarną, w której służyli bojarzy, jak jazda pomiestna, ale lepiej i ciężej wyposażona. Chyba że lepiej zostawić bojara, co wy na to? Może lepiej się kojarzy?

Offline Bloomy

• Użytkownik
    « Odpowiedź #937 dnia: Stycznia 26, 2012, 17:58:40 »
    Jest. Rosja będzie miała wszystko o czym myślałem, więc zajebioza.

Offline b@rtu$

• Moderator
    • Użytkownik
    • RW_Pocztowy_Bartus
    « Odpowiedź #938 dnia: Stycznia 26, 2012, 18:04:53 »
    Jeszcze jedna ważna rzecz póki co nie będę grzebał w zrobionych już jednostkach poza zmianami, które uważam za słuszne, także skupmy się na nowych nacjach.
    Potrzebuję jakichś informacji na temat:
    Kozaków dońskich= wyposażenie, ubiór itd itp...

Z tego co widzę to powinno dość szybko z nimi pójść. Nie mają żadnych trudnych rzeczy do zrobienia. Poza tym wiele rzeczy już jest.
    W tej chwili zostało jeszcze sporo pracy przy szwedach(ciężkie pancerze), ale już można coś ustalać.

Ja Wam sie podoba moja propozycja piechoty wybranieckiej? W tej chwili jest to najważniejsze.

Offline Irgen

• Użytkownik
    « Odpowiedź #939 dnia: Stycznia 26, 2012, 18:08:08 »
    Nie mam zastrzeżeń do piechoty wybranieckiej.
    Mam pytanie, jak wygląda sytuacja Imperium Osmańskiego oraz Chanatu Krymskiego?
    A jeszcze nawiążę do Rosji. Czy przypadkiem nie będzie tak, że Carstwo będzie najliczniejsze?

PS
    Jak znajdę jakieś obrazki, opisy uzbrojenia to na pewno o tym poinformuję. Trochę fotek wrzuciłem do albumu. Będę go aktualizować...
    « Ostatnia zmiana: Stycznia 26, 2012, 18:19:51 wysłana przez Irgen »
    ~Józef Piłsudski

Offline Ensis

• Użytkownik
    « Odpowiedź #940 dnia: Stycznia 26, 2012, 18:08:54 »
    2. Przyda się ogólna nazwa dla takiej jednostki?
    2.Sugeruje używać piechoty łanowej albo wybranieckiej.

PS:Piechota niemiecka tak samo jak rajtaria powinna być dostępna dla prawie każdego państwa.

Offline Bloomy

• Użytkownik
    « Odpowiedź #941 dnia: Stycznia 26, 2012, 18:17:59 »
    Jeszcze jedna ważna rzecz póki co nie będę grzebał w zrobionych już jednostkach poza zmianami, które uważam za słuszne, także skupmy się na nowych nacjach.
    Potrzebuję jakichś informacji na temat:
    Kozaków dońskich= wyposażenie, ubiór itd itp...

Z tego co widzę to powinno dość szybko z nimi pójść. Nie mają żadnych trudnych rzeczy do zrobienia. Poza tym wiele rzeczy już jest.
    W tej chwili zostało jeszcze sporo pracy przy szwedach(ciężkie pancerze), ale już można coś ustalać.

Ja Wam sie podoba moja propozycja piechoty wybranieckiej? W tej chwili jest to najważniejsze.

Prosisz i masz:

Kozacy dońscy stanowili nieregularną formację jazdy, charakteryzującą się oryginalną strukturą i nietypowym systemem zarządzania. Szeregi kozaków dońskich były zasilane przez zbiegłych chłopów i dezerterów z wojsk kierowanych do obrony granic. Największe kozackie zgromadzenia powstały nad Dnieprem (Sicz zaporoska), Donem i Jaikiem (obecnie rzeka Ural). Gdy w XIX wieku carat stał się potężniejszy, kozacy zostali przekształceni w armię regularną. W rzeczywistości regularne formacje kozackie wchodziły w skład armii polskiej już od drugiej połowy XVII wieku.  Ich uzbrojenie i wyposażenie były bardzo różnorodne, lecz głównie składało się z szabli wschodnich, pistoletów, muszkietów i lanc. Kozacy raczej nie używali opancerzenia, z wyjątkiem zakładanych niekiedy lekkich kolczug, nosili długie kaftany bez guzików i wysokie futrzane czapy. Podobnie jak lekka jazda, atakowali w luźnej formacji. Byli szybcy i zwrotni, skuteczni w rajdach na tyły wroga i manewrach oskrzydlających. Często wykorzystywano ich do zajmowania terenu i służby granicznej.

(Znam źródło tych informacji, lecz dałem na szybko - bylebyś miał na czym się wzorować.)

« Ostatnia zmiana: Stycznia 26, 2012, 18:22:25 wysłana przez Bloomy »

Offline b@rtu$

• Moderator
    • Użytkownik
    • RW_Pocztowy_Bartus
    « Odpowiedź #942 dnia: Stycznia 26, 2012, 18:26:46 »
    2.Sugeruje używać piechoty łanowej albo wybranieckiej.

PS:Piechota niemiecka tak samo jak rajtaria powinna być dostępna dla prawie każdego państwa.
    Sprawa z rajtarią wygląda trochę inaczej moim zdaniem. Np taka rajtaria Moskiewska to nawet z wyglądu różniąca się jednostka. To bardziej lokalna jednostka z nazwą której wszyscy używają, a pikinier niemiecki to pikinier niemiecki.
    Nie mam zastrzeżeń do piechoty wybranieckiej.
    Mam pytanie, jak wygląda sytuacja Imperium Osmańskiego oraz Chanatu Krymskiego?
    A jeszcze nawiążę do Rosji. Czy przypadkiem nie będzie tak, że Carstwo będzie najliczniejsze?
    Imperium Osmańskie i Chanat wygląda tak jak opisy do nich w innym temacie.
    Obie te nacje są jeszcze niedopracowane, ale radzą sobie. Chanat ma mało itemów, a Ottomani mają dużo itemów z innego moda co jest problemem(poprawki).
    Cesarstwo będzie miało więcej o jedną jednostkę jeśli zostało by to tak jak teraz. To chyba nie aż tak duża przewaga.
    Prosisz i masz:

Kozacy dońscy stanowili nieregularną formację jazdy, charakteryzującą się oryginalną strukturą i nietypowym systemem zarządzania. Szeregi kozaków dońskich były zasilane przez zbiegłych chłopów i dezerterów z wojsk kierowanych do obrony granic. Największe kozackie zgromadzenia powstały nad Dnieprem (Sicz zaporoska), Donem i Jaikiem (obecnie rzeka Ural). Gdy w XIX wieku carat stał się potężniejszy, kozacy zostali przekształceni w armię regularną. W rzeczywistości regularne formacje kozackie wchodziły w skład armii polskiej już od drugiej połowy XVII wieku.  Ich uzbrojenie i wyposażenie były bardzo różnorodne, lecz głównie składało się z szabli wschodnich, pistoletów, muszkietów i lanc. Kozacy raczej nie używali opancerzenia, z wyjątkiem zakładanych niekiedy lekkich kolczug, nosili długie kaftany bez guzików i wysokie futrzane czapy. Podobnie jak lekka jazda, atakowali w luźnej formacji. Byli szybcy i zwrotni, skuteczni w rajdach na tyły wroga i manewrach oskrzydlających. Często wykorzystywano ich do zajmowania terenu i służby granicznej.

(Znam źródło tych informacji, lecz dałem na szybko - bylebyś miał na czym się wzorować.)
    Czyli podobnie do tych normalnych kozaków, trzeba by ich jednak jakoś odróżnić.

Offline Irgen

• Użytkownik
    « Odpowiedź #943 dnia: Stycznia 26, 2012, 18:37:15 »
    Imperium Osmańskie i Chanat wygląda tak jak opisy do nich w innym temacie.
    Obie te nacje są jeszcze niedopracowane, ale radzą sobie. Chanat ma mało itemów, a Ottomani mają dużo itemów z innego moda co jest problemem(poprawki).
    Cesarstwo będzie miało więcej o jedną jednostkę jeśli zostało by to tak jak teraz. To chyba nie aż tak duża przewaga.

Czyli dalej 'bida z nędzą'. Ja ładnie rozpisałem te frakcje, więc zaglądaj tam w razie problemów. A tak na marginesie: Gwardia sułtana to Silitarzy...

Czyli podobnie do tych normalnych kozaków, trzeba by ich jednak jakoś odróżnić.
    Jest trochę różnic, sam wygląd 'munduru', trochę inna broń, przede wszystkim posiadali lance, sejmitar, pistolety...
    ~Józef Piłsudski

Offline b@rtu$

• Moderator
    • Użytkownik
    • RW_Pocztowy_Bartus
    « Odpowiedź #944 dnia: Stycznia 26, 2012, 18:50:18 »
    Czyli dalej 'bida z nędzą'. Ja ładnie rozpisałem te frakcje, więc zaglądaj tam w razie problemów. A tak na marginesie: Gwardia sułtana to Silitarzy...
    Co do gwardii: http://histofigsy.blogspot.com/2012/01/gwardia-sutana-sultans-guard.html