Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: [Multiplayer] Dyskusja na temat frakcji, jednostek, przedmiotów i ich balansu  (Przeczytany 383194 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline robercik8211

• Użytkownik
    • Piwa: 3
    • Porucznik Potocki
    Odp: [Multiplayer] Dyskusja na temat frakcji, jednostek, przedmiotów i ich balansu
    « Odpowiedź #900 dnia: Stycznia 20, 2012, 09:03:42 »
    Ale bardziej pice z końskiej żuchwy, bo maczuga to raczej lżejsza broń. Pika powinna mieć tą zdolność.
    Vivat Pomerania!

Offline Matim

• Użytkownik
    • Piwa: 54
    • Matim loves you
    Odp: [Multiplayer] Dyskusja na temat frakcji, jednostek, przedmiotów i ich balansu
    « Odpowiedź #901 dnia: Stycznia 20, 2012, 11:40:35 »
    Albo niech każda broń ma taką zdolność, że może przebijać blok broni o np. 4kg lżejszej.

Peterow: Pytanie do dedalusa
    « Ostatnia zmiana: Stycznia 20, 2012, 18:58:12 wysłana przez Matim007 »

Offline Blitzwing

• Użytkownik
    • Piwa: 11
    « Odpowiedź #902 dnia: Stycznia 20, 2012, 13:56:21 »
    To co takiego oprócz tej żuchwy będzie miało to? 4kg w przypadku broni to kolosalna różnica.
    Sława!

Offline Hofiko

• Użytkownik
    • Piwa: 20
    « Odpowiedź #903 dnia: Stycznia 20, 2012, 13:58:02 »
    To o czym mówi Matim też nie jest złe, ale chodzi o to, by w ogóle wprowadzić do moda jakąś broń z taką umiejętnością, no i dać jakąś przewagę maczudze (obecnie szabla bije ją we wszystkim, nawet w cenie o ile dobrze pamiętam).
    Lepiej milczeć, narażając się na podejrzenie o głupotę, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości - Jarosław Kaczyński

Offline Peterov

• Użytkownik
    • Piwa: 104
    • Die for the Emperor or die trying
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #904 dnia: Stycznia 20, 2012, 17:25:44 »
    Bardzo ciekawy pomysł Matim lecz czy da się osiągnąć taki efekt bez integracji w silnik gry?

Offline Irgen

• Użytkownik
    « Odpowiedź #905 dnia: Stycznia 21, 2012, 09:44:58 »
    Dawno mnie nie było i ominęła mnie ciekawa dyskusja na temat drzewka jednostek.
    Trochę spóźnione, ale ja również mam propozycję:

https://docs.google.com/spreadsheet/ccc?key=0AmP1JbKB9Va9dHRzR2hCMnBVMmVhZ3RLMThsSUp6SEE&hl=pl#gid=0

Starałem się wyrównać frakcje pod względem sił.

pozdrawiam

@Down
    Faktycznie, mały błąd; już poprawione...
    « Ostatnia zmiana: Stycznia 21, 2012, 09:56:09 wysłana przez Irgen »
    "Czego krzyczysz... co noga? A tamtemu głowę urwało i nie krzyczy, a ty o takie głupstwo."
    ~Józef Piłsudski

Offline Askorti

• Użytkownik
    • Piwa: 53
    « Odpowiedź #906 dnia: Stycznia 21, 2012, 09:53:50 »
    Bardzo ładne rozplanowanie, tylko Azab powinien być w grupie piechoty z bronią białą, nie palną. :)

Offline Matim

• Użytkownik
    • Piwa: 54
    • Matim loves you
    « Odpowiedź #907 dnia: Stycznia 21, 2012, 10:16:11 »
    Złota orda rozpadła się 200 lat wcześniej

Offline Raddeo

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    • "Jeśli zdrajca, więc na szubienicę!"
    « Odpowiedź #908 dnia: Stycznia 21, 2012, 11:32:10 »
    Drzewko Irgena prezentuje się o wiele ciekawiej niż aktualne. Skąd brałeś informacje o tych wszystkich jednostkach? Google jakoś nic o wielu z nich nie wie.

P.S.Nic nie mówię, ale bitwa w zeszłą sobotę miała być ostatnią na WFaS 0.4. Mamy kolejną sobotę, a nowej wersji brak ;) Nie zapowiadajcie tak ciągle premiery, jeśli nie macie pewności, że dotrzymacie terminu.
    "Nasz malarz Orłowski -
    Przerwała Telimena - miał gust Soplicowski.
    (Trzeba wiedzieć, że to jest Sopliców choroba,
    Że im oprócz Ojczyzny nic się nie podoba)."
                  ~ Adam Mickiewicz "Pan Tadeusz"

Offline Irgen

• Użytkownik
    « Odpowiedź #909 dnia: Stycznia 21, 2012, 11:37:50 »
    Prześledziłem ogromną ilość bitw z okresu późnego XVI i całego XVII wieku. Opłacało się :D
    "Czego krzyczysz... co noga? A tamtemu głowę urwało i nie krzyczy, a ty o takie głupstwo."
    ~Józef Piłsudski

Offline Hofiko

• Użytkownik
    • Piwa: 20
    « Odpowiedź #910 dnia: Stycznia 21, 2012, 11:38:55 »
    Irgenie, na Twoim drzewku brakuje Kirasjerów. Czy to może ci Hakkapelitas?
    Lepiej milczeć, narażając się na podejrzenie o głupotę, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości - Jarosław Kaczyński

Offline Irgen

• Użytkownik
    « Odpowiedź #911 dnia: Stycznia 21, 2012, 11:55:46 »
    Kirasjerów nie rozdzielałem z Rajtarią. Hakkapelitas to jest lekka kawaleria uzbrojona jak lekka kawaleria oraz dodatkowo w szable oraz nadziaki; uważana była za elitę jazdy szwedzkiej.
    ~Józef Piłsudski

Offline b@rtu$

• Moderator
    • Użytkownik
    • Piwa: 47
    • RW_Pocztowy_Bartus
    « Odpowiedź #912 dnia: Stycznia 21, 2012, 12:15:24 »
    Nie rozumiem po co to nowe drzewko? Rozumiem Moskali bo ich nie ma, ale reszta?

Ostatnie dwa dni spędziłem na tworzeniu jednostek(invasion, dla graczy, dla AL i opisy) i teraz jakoś już nie mam ochoty tego zmieniać, tym bardziej że za wiele zmian tu nie ma, a do większości miałbym jakieś ale.

Dla polski nie ma już szlachty, jest to włożone do lekkiej kawalerii, razem z Wołochami, Tatarami itd,

Dla szwedów:
    Wszystko ok, ale kirasjer to kirasjer, a rajtar to rajtar. W tym okresie już nie występowali w ciężkim pancerzu. Brakuje Arkebuzerów. Fińska jednostka brzmi ciekawie, ale nie mam jej w co ubrać teraz.

Dla kozaków:
    Czeremis to chyba nie jest typ jednostki.
    Zaporowskich zawsze można przemianować na Mołojców.
    Semen prawdopodobnie będzie przemianowany na kawalerie kozacką.
    Dodałem też atamana, których jednak trochę było w wojsku kozackim.

W innych nacjach też mam trochę przeciw, ale czas nie pozwala to opisywać.

Offline Irgen

• Użytkownik
    « Odpowiedź #913 dnia: Stycznia 21, 2012, 14:26:43 »
    Mam pytanie co do kilku typów jednostek:

Mołojcy - piechota strzelecka z możliwością tworzenia okopów ('pół-inżynier')

Rezun - morderca, powinien być najlepszą jednostką w zwarciu na krótki dystans (czyt. noże), powinien zabijać każdą jednostkę na max 2 uderzenia, od tyłu na 1.

Jager - najcelniejsza jednostka (strzelcy)

etc.
    Myślę, że takie smaczki ciekawie urozmaiciłyby rozgrywkę co zwiększy grywalność.

Bartus, ja ci nie każę zmieniać jednostek, to tylko propozycją...
    pozdrawiam
    ~Józef Piłsudski

Offline b@rtu$

• Moderator
    • Użytkownik
    • Piwa: 47
    • RW_Pocztowy_Bartus
    « Odpowiedź #914 dnia: Stycznia 21, 2012, 15:20:56 »
    Chyba nie rozumiem pytania;)
    Strzelcy nie mają w tej chwili możliwości tworzenia okopów, czernie tak.
    Rezun, jest tak wyposażony i ma takie umiejętności że na pewno poradzi sobie z każdym na krótki dystans.
    Jager taki właśnie jest, choć bez przesady, ale dobrze strzela.

Byłbym zapomniał, ostatnio znacznie obniżyłem umiejętności jednostek, tzn od min 40ptk do 120/130 te najlepsze.
    Myślę że mod dużo zyska na grywalności, bo jest teraz trudniej;)