Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: [Multiplayer] Dyskusja na temat frakcji, jednostek, przedmiotów i ich balansu  (Przeczytany 380327 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Mires

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    • Miecznik Wielki Koronny
    Odp: [Multiplayer] Dyskusja na temat frakcji, jednostek, przedmiotów i ich balansu
    « Odpowiedź #885 dnia: Stycznia 14, 2012, 22:37:02 »
    Dodam ciekawostkę, że rekord w przebijaniu kopią ustanowił jeden z husarzy - w bitwie pod Kłuszynem. Nabił wtedy sześciu chamów na jedną kopię.

Jest to prawie na pewno nie możliwe, ponieważ kopia husarska była bardzo krucha i łamliwa. Praktycznie zawsze łamała się przy pierwszym uderzeniu, szczególnie przy prędkości 30m/s 10m/s :D. Myślę że możliwe jest nabicie 3 maksymalnie i to i tak przy bardzo sprzyjających warunkach. Już prędzej uwierzył bym w nabicie kilku "chamów" na koncerz, który był do tego wręcz stworzony.
    « Ostatnia zmiana: Stycznia 14, 2012, 22:54:02 wysłana przez Mires »
    „Polska nie ma wiecznych sojuszników, ani wiecznych wrogów; wieczne są tylko interesy Polski i obowiązek ich ochrony”

Offline Hofiko

• Użytkownik
    • Piwa: 20
    Odp: [Multiplayer] Dyskusja na temat frakcji, jednostek, przedmiotów i ich balansu
    « Odpowiedź #886 dnia: Stycznia 14, 2012, 22:42:29 »
    Teraz to bredzisz po prostu. 30 m/s to 108 km/h, trzy razy wiecej niż wyciągnie najlepszy koń świata. Skąd bierzesz takie informacje?
    Lepiej milczeć, narażając się na podejrzenie o głupotę, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości - Jarosław Kaczyński

Offline Mires

• Użytkownik
    « Odpowiedź #887 dnia: Stycznia 14, 2012, 22:54:17 »
    Teraz to bredzisz po prostu. 30 m/s to 108 km/h, trzy razy wiecej niż wyciągnie najlepszy koń świata. Skąd bierzesz takie informacje?

Otóż drogi Hofiko nie mówię o całej szarży tylko o jej ostatnich 2s. Otóż szarża husarii dzieliła się na 4 fazy:
    1. stęp    75m/45s
    2. kłus   150m/45s
    3. galop 120m/24s
    4. cwał    30m/3s
    = 375m/117s

Oczywiście są to wartości przybliżone to jednak w miarę dokładnie obrazują drogę szarżującej husarii.

P.S Rzeczywiście pomyliłem się we wcześniejszym poście.
    „Polska nie ma wiecznych sojuszników, ani wiecznych wrogów; wieczne są tylko interesy Polski i obowiązek ich ochrony”

Offline podest6

• Użytkownik
    « Odpowiedź #888 dnia: Stycznia 15, 2012, 00:33:15 »
    Jest to prawie na pewno nie możliwe, ponieważ kopia husarska była bardzo krucha i łamliwa. Praktycznie zawsze łamała się przy pierwszym uderzeniu, szczególnie przy prędkości 30m/s 10m/s :D. Myślę że możliwe jest nabicie 3 maksymalnie i to i tak przy bardzo sprzyjających warunkach. Już prędzej uwierzył bym w nabicie kilku "chamów" na koncerz, który był do tego wręcz stworzony.

Z głowy sobie tego nie wymyśliłem. A źródło to też nie był jakiś onet czy fantasy Jacka Komudy. Nie każę nikomu w to wierzyć, tak było i koniec.

Corleone -> Dedukcja... Gdybym je pamiętał, to bym je wkleił.
    « Ostatnia zmiana: Stycznia 15, 2012, 01:50:55 wysłana przez podest6 »
    (klik) (klik)

Offline Claudie

• Corleone
    • Użytkownik
    • Piwa: 75
    • Miłość jest najpotężniejszą siłą w tym świecie
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #889 dnia: Stycznia 15, 2012, 01:16:49 »
    Z głowy sobie tego nie wymyśliłem. A źródło to też nie był jakiś onet czy fantasy Jacka Komudy. Nie każę nikomu w to wierzyć, tak było i koniec.

To podaj nam to "źródło" bo dalej uważam, że jakieś farmazony prawisz.

Offline Mires

• Użytkownik
    « Odpowiedź #890 dnia: Stycznia 15, 2012, 02:03:47 »
    Corleone -> Dedukcja... Gdybym je pamiętał, to bym je wkleił.

Też kiedyś o tym słyszałem, ale swoją opinię o tej pogłosce wyraziłem. Skoro nie ma żadnych źródeł/dowodów to takie krotochwile są trochę bez sensu.

Offline PorucznikPL

• Użytkownik
    « Odpowiedź #891 dnia: Stycznia 15, 2012, 13:59:56 »
    Na stronie www.hussar.com.pl jest taka ciekawostka:

"1660 - Połonka- Husarz litewski przebił kopią 6-ciu Moskali jednocześnie."

Jednak nie ma podanego konkretnego źródła.
    Pozdrawiam.
    Leopolis Semper Fidelis.

Offline Mires

• Użytkownik
    « Odpowiedź #892 dnia: Stycznia 15, 2012, 15:00:29 »
    Ta strona jest mało wiarygodna a takich ciekawostek jest wiele, tak jak informacja jakoby skrzydła służyły do zapobiegania zrzucenia husarza przez Tatara z arkanem.

Offline Savathus

• Użytkownik
    « Odpowiedź #893 dnia: Stycznia 15, 2012, 17:43:20 »
    Witam. Czy jest gdzieś możliwość podpatrzenia statystyk poszczególnych klas jednostek? Przykładowo, chciałbym porównać umiejętność w posługiwaniu się rohatyną u pancernego oraz semenów.

@down
    Dzięki, rzeczywiście wszystko jak na dłoni.
    « Ostatnia zmiana: Stycznia 15, 2012, 20:57:49 wysłana przez Savathus »

Offline Askorti

• Użytkownik
    • Piwa: 53
    « Odpowiedź #894 dnia: Stycznia 15, 2012, 19:55:21 »
    Witam. Czy jest gdzieś możliwość podpatrzenia statystyk poszczególnych klas jednostek? Przykładowo, chciałbym porównać umiejętność w posługiwaniu się rohatyną u pancernego oraz semenów.
    W tym celu możesz użyć narzędzi Morgh'a, są dostępne na forum Taleworlds. Wystarczy, że wczytasz folder WfaSa, to będziesz mógł łatwo sprawdzić statystyki broni oraz jednostek.

Offline sir Luca

• Marszałek Maruda
    • Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 154
    • Otaczają mnie tęgie, tępe buce...
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #895 dnia: Stycznia 18, 2012, 20:04:08 »
    Nie wiem czy przez ten dział się to przewinęło już ale wszyscy marudzą na monotonię strojów, małą ilość ich kolorów a przecież wystarczyłoby je dostosować do heraldyk. Przecież można kolor stroju uzależnić od podkładu wybranej heraldyki. Zwłaszcza przy husarii sprawdziłoby to swoją rolę. Przynajmniej tak mi się to widzi po obejrzeniu filmu. Przy pancernych chyba też bym się na coś takiego pokusił.
    "Demokracja: dwa wilki i owca, debatujący co będzie na obiad"

Offline Skrzetusky

• Użytkownik
    « Odpowiedź #896 dnia: Stycznia 18, 2012, 20:09:45 »
    Jeśli to takie łatwe to wydaje mi się ze Dedelus(XP)l z Bartusiem na to wpadli i to zrobili i będzie w 0.5 jako jeden z wielu smakowitych kąsków.

Offline Daedalus

• Użytkownik
    • Piwa: 143
    « Odpowiedź #897 dnia: Stycznia 19, 2012, 17:15:01 »
    Heraldykę na razie sobie odpuścimy, kiedy indziej będziemy się z tym bawić.

Co do łamania kopii - jak już kiedyś wspomniałem (lub nie), system został przerobiony tak, że teraz może działać z każdą bronią. Oczywiście z różnych powodów jest na razie ograniczony do kopii i pik, ale w przyszłości można zakres bez problemowo poszerzyć.

Nie ma już zatem w panelu admina możliwości ustawiania progu obrażeń dla łamania kopii, bowiem ów próg będzie zależny od danej broni. Można jedynie niszczenie się broni całkiem wyłączyć. Ponadto, teraz zmienią się nieco zasady i wiele będzie zależeć od opancerzenia celu - im więcej zadamy obrażeń jednym ciosem i im lepszy cel ma pancerz, tym łatwiej broń ulegnie zniszczeniu. Jeśli zatem będziemy mieć fuksa, to możemy bardzo łatwo załatwić paru lekko opancerzonych wrogów, zanim kopia pójdzie w rozsypkę.

System trzeba jednak dokładnie przetestować w nowym patchu...

Offline Hofiko

• Użytkownik
    • Piwa: 20
    « Odpowiedź #898 dnia: Stycznia 19, 2012, 17:25:32 »
    System trzeba jednak dokładnie przetestować w nowym patchu...

Do usług. Wystarczy go wydać. ^^

Czy dodaliście maczugom z końskiej żuchwy cechę ,,Pozwala na przebijanie bloku''? Bartus coś wspominał, że ma się to pojawić, doszło to do skutku?
    Lepiej milczeć, narażając się na podejrzenie o głupotę, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości - Jarosław Kaczyński

Offline Kasztelan

• Użytkownik
    • znacie mnie jako blood_Kasztelan lub Sierzant_PL
    « Odpowiedź #899 dnia: Stycznia 19, 2012, 22:34:29 »
    Hofik dobrze gada , końska żuchwa to broń której używa mało osób ( w tym ja). A taka statystyka poprawiłaby popularność tej broni ;)