Bartek, znalazłem całkiem ciekawą stronę z materiałami co do wyglądu polskich żołdaków.
LinkJest tam całkiem sporo świetnie wyglądających ubrań szlachty, dragoni, etc.
Inne szkice, ryciny:
napierśnik husarski

karwasz husarski

Husarz

Pancerny

Husarz - Chorąży

Tatar

Lekki jeździec litewski

Husarz - Trębacz

Husarz - Porucznik

Więcej materiałów znajdziesz pod
tym linkiem.
pozdrawiam
Ps. Może to kogoś zainteresuje
Kirasjerzy to ciężka jazda, która zastąpiła kopijników. Powstała już w XVI w., miała ciężkie uzbrojenie ochronne (kirys, hełm (choć nie zawsze), czasem nabiodrki), zaczepne to pałasz (czasem szpada), pistolety, w okresie późniejszym (XVIII w.) karabinek. Była to jazda używana głównie do uderzenia, ciężka i niezbyt szybka. Nowością w stosunku do kopijników był lżejszy pancerz, brak broni zaczepnej długiej. Pistolety stanowiły broń pomocniczą, dużo rzadziej stosowano karakol niż szarżę. Ewoluowała w okresie od 2 połowy XVII wieku. W XVI i XVII nie stanowiła zbyt licznego rodzaju wojsk.
Wbrew pozorom, dość podobna jazda do powyższej. Chociaż głównym elementem uzbrojenia były pistolety (w początkowym okresie puffery (wczesny pistolet z zamkiem kołowym - XVI w.)) i walczono głównie wspomnianym już karakolem, już jednak od czasów Gustawa Adolfa używana też do szarży. Co ciekawe, szwedzka rajtaria była lżejsza niż niemiecka, bo bez uzbrojenia ochronnego (zresztą, nie tylko szwedzka). Spotyka się też w historiografii podziały na rajtarię lekką i ciężką. Rajtaria też, w przeciwieństwie do kirasjerów była używana do działań dywersyjnych, wypadów na tyły wroga. Stanowiła podstawowy i najliczniejszy rodzaj jazdy w armiach zachodnich. Uzbrojenie zaczepne podobne jak u kirasjerów, z tym, że raczej szpada niż pałasz. Jazda lżejsza niż kirasjerzy.
Arkebuzeria natomiast była typową jazdą strzelczą, również powstała w XVI wieku. Z uzbrojeniem obronnym bywało róznie, raz było, raz nie. Podstawą było uzbrojenie zaczepne, arkebuz, 2 pistolety i szpada. Arkebuzerzy potrafili strzelać z konia i głównie walczyli konno, ale czasem też w szyku pieszym (w przeciwieństwie do dragonów, którzy walczyli głównie pieszo). Nie była to tak liczna formacja jak rajtaria, ale dużo liczniejsza niż kirasjerzy.
Zapomniałem zapytać, wspominałem kiedyś o rusznicach - czy ten temat był poruszany w gronie twórców?