Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: [Multiplayer] Dyskusja na temat frakcji, jednostek, przedmiotów i ich balansu  (Przeczytany 381670 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline NIFN

• Użytkownik
    • Piwa: 19
    Odp: [Multiplayer] Dyskusja na temat frakcji, jednostek, przedmiotów i ich balansu
    « Odpowiedź #525 dnia: Listopada 03, 2011, 18:06:35 »
    Budowanie tarcz? Mało przydatne, czasochłonne, jest tylko na niektórych mapach.
    A właśnie - dlaczego te tarcze nie są domyślnie wybudowane? Myślę, że gracze częściej używaliby ich, gdyby od razu były dostępne. Inżynier z kolei mógłby je naprawiać, bądź dawać bonus do wytrzymałości, znajdując się w pobliżu (ten bonus mógłby tyczyć się innych obiektów - palisad, etc).

Mam też małą sugestię, by udostępnić inżynierom po 1 narzędziu. Nie, nie - mamy wszystkie narzędzia dostępne na starcie, ale po wybraniu jednego, pozostałe byłby zablokowane. Suma Sumarum - po wybraniu łopaty, nie będzie możliwości wybrania młotka naprawczego, ciężkiego topora z obrażeniami większymi niż muszkiet i vice versa.

Pozdrawiam!

Offline Ensis

• Użytkownik
    • Piwa: 8
    Odp: [Multiplayer] Dyskusja na temat frakcji, jednostek, przedmiotów i ich balansu
    « Odpowiedź #526 dnia: Listopada 03, 2011, 18:18:56 »
    Nie popadajmy w skrajności, moim zdaniem noszenie młotka i łopaty równocześnie jest możliwe.

Offline Raddeo

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    • "Jeśli zdrajca, więc na szubienicę!"
    « Odpowiedź #527 dnia: Listopada 03, 2011, 19:12:40 »
    Trochę dyskusja zeszła z tematu jednostek. Ja jestem jak najbardziej za dodaniem kanoniera jako osobnej jednostki, ale za to przeciwko dawaniu mu garłacza. Mówicie, że ludzie biorą inżyniera tylko po to, żeby mieć garłacza. Więc to samo może stać się z kanonierem. I zamiast strzelać z armaty kanonierzy będą walczyć w pierwszej linii. Tyle, że bez garłacza, kanonier będzie miał niewielkie szanse na przeżycie. Trzebaby opracować nową broń, która nie nadawałaby się do ataku, ale skutecznie zatrzymywałaby przeciwnika. Coś, co zadaje małe obażenia, ale "oszołamia" wroga uniemożliwiając przez x sekund ruch, dzięki czemu kanonier mógł by uciec z pola walki. Mógłby to być choćby stary garłacz nabity śmieciami albo coś w tym stylu.
    Co do armat, to może zrobić tak, żeby tylko mając odpowiednie narzędzia można odpalać armatę. To zlikwidowałoby popularne walki o armatę i jednocześnie zmusiłyby zespół do bronienia kanoniera, bo tylko on miałby owe narzędzia.
    Jeszcze miło byłoby, gdyby okopy dało się niszczyć (np. z działa). Przydałoby się też zablokować kopanie okopów przed działem, bo teraz wystarczy jeden głupiec, żeby zablokować armatę.
    "Nasz malarz Orłowski -
    Przerwała Telimena - miał gust Soplicowski.
    (Trzeba wiedzieć, że to jest Sopliców choroba,
    Że im oprócz Ojczyzny nic się nie podoba)."
                  ~ Adam Mickiewicz "Pan Tadeusz"

Offline Hofiko

• Użytkownik
    • Piwa: 20
    « Odpowiedź #528 dnia: Listopada 03, 2011, 19:14:58 »
    Trzebaby opracować nową broń, która nie nadawałaby się do ataku, ale skutecznie zatrzymywałaby przeciwnika. Coś, co zadaje małe obażenia, ale "oszołamia" wroga uniemożliwiając przez x sekund ruch, dzięki czemu kanonier mógł by uciec z pola walki.

Zdefiniowałeś granat.

Obstaję przy opinii, że to najlepsza broń dla kanoniera. Kto jak kto, ale artylerzysta chyba umiał się obchodzić z materiałami wybuchowymi.
    Lepiej milczeć, narażając się na podejrzenie o głupotę, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości - Jarosław Kaczyński

Offline Sefirot

• Użytkownik
    • Piwa: 46
    « Odpowiedź #529 dnia: Listopada 03, 2011, 21:06:24 »
    .
    « Ostatnia zmiana: Marca 07, 2015, 12:46:46 wysłana przez Sefirot »
    a to co miało stać się, to już się stało/LSO CMAZ

Offline Daedalus

• Użytkownik
    • Piwa: 143
    « Odpowiedź #530 dnia: Listopada 03, 2011, 21:10:30 »
    Fakt, z granatnikiem coś muszę zrobić, bo jest bezużyteczny... Tylko co?

Jeszcze miło byłoby, gdyby okopy dało się niszczyć (np. z działa).

Przecież się da. Granatami i działami.

Offline Hofiko

• Użytkownik
    « Odpowiedź #531 dnia: Listopada 03, 2011, 21:31:12 »

Usunąć go. Granatniki nie mają żadnej racji bytu, to po prostu granaty, tylko że wolniejsze, słabsze, i uniemożliwiają wzięcie garłacza.
    Lepiej milczeć, narażając się na podejrzenie o głupotę, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości - Jarosław Kaczyński

Offline robercik8211

• Użytkownik
    • Piwa: 3
    • Porucznik Potocki
    « Odpowiedź #532 dnia: Listopada 03, 2011, 21:43:05 »
    Liberum veto! Granatniki działają, przynajmniej mi. A po za tym, jak je skasujecie to odberzecie NAJSŁABSZYM (czytaj ja) zabicia takich jak Hofiko.
    Vivat Pomerania!

Offline Hofiko

• Użytkownik
    « Odpowiedź #533 dnia: Listopada 03, 2011, 21:50:13 »
    Nikt nie mówi że nie działają, są słabe. To różnica. A jeżeli udało Ci się kiedyś zabić kogoś z granatnika więcej niż raz pod rząd, nie fartem, to masz większy skill niż ja. ;o

Wydało się, że Robert mnie zabił. Będę miał siarę na dzielni D:
    « Ostatnia zmiana: Listopada 03, 2011, 21:57:35 wysłana przez Hofiko »

Offline robercik8211

• Użytkownik
    • Piwa: 3
    • Porucznik Potocki
    « Odpowiedź #534 dnia: Listopada 03, 2011, 21:52:28 »
    Mój rekord to naraz ktoś i ty. Skill mam słaby do wszystkeigo, więc niemożliwe
    Vivat Pomerania!

Offline Trynithy

• Użytkownik
    • Piwa: -1
    « Odpowiedź #535 dnia: Listopada 03, 2011, 22:07:29 »

Zwiększyć zasięg, celność, szybkość i pole wybuchu. Może i mało realistyczne, ale grywalne !

Offline Askorti

• Użytkownik
    • Piwa: 53
    « Odpowiedź #536 dnia: Listopada 03, 2011, 22:27:02 »
    Albo zmniejszyć szybkość, celność i obszar wybuchu ale zwiększyć(znacznie?) obrażenia, i bron oblężnicza do niszczenia bram jak znalazł... Moim zdaniem granatnik powinien być bezużyteczny przeciw graczom, ale bardzo mocny przeciw przeszkodom. dzięki temu byłby sens, by go używać na mapach typu Manor. Już teraz z resztą jest to praktykowane. Strzał z granatnika + 2 granaty i po bramie w parę sekund, zamiast naparzać ją szabelką przez minutę...

Offline Raddeo

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    • "Jeśli zdrajca, więc na szubienicę!"
    « Odpowiedź #537 dnia: Listopada 03, 2011, 22:36:12 »
    Zdefiniowałeś granat.

Nie do końca. Granat oślepia, ale nie oszołamia, więc, np. na boty nie działa. Także dobry gracz, w trakcie oślepienia już zmienia broń i gdy odzyska wzrok to jest gotowy do walki. A mi chodziło o coś, co po prostu blokuje możliwość ruchu dla postaci.
    Co do granatnika to faktycznie, gdyby zwiększyć mu zasięg i dać możliwość przeładowywania (baaardzo długo trwające) to stał by się bardziej pożyteczny. Doskonale pasowałby też do kanoniera, bo wtedy granatnik stał by się czymś w rodzaju małego działa...

Przecież się da. Granatami i działami.
    Ostatnio przez ładne kilka minut naparzaliśmy w okop z działa (na manorze) i nic się nie działo. Kiedyś też niszczyłem okopy działem, ale raz nie działało. To na pewno działa zawsze, na każdej mapie?
    "Nasz malarz Orłowski -
    Przerwała Telimena - miał gust Soplicowski.
    (Trzeba wiedzieć, że to jest Sopliców choroba,
    Że im oprócz Ojczyzny nic się nie podoba)."
                  ~ Adam Mickiewicz "Pan Tadeusz"

Offline Hofiko

• Użytkownik
    « Odpowiedź #538 dnia: Listopada 03, 2011, 22:38:06 »
    Na manorze działo strzela kartaczami, nie bombami.

Offline Oktawian

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Piwa: 96
    « Odpowiedź #539 dnia: Listopada 03, 2011, 23:31:13 »
    Kilka sugestii, których nie chciałbym zapomnieć.

1. Dodać jeden lub dwa modele okopów budowanych przez inżyniera. Byłyby budowane losowo. Obecnie wybudowanie już 3-4 okopów sprawia wrażenie monotonności.

2. Dodanie klasy medyka, który posiadałby 2 rodzaje opatrunków- lekki i całkowity. Pewnie jest to dość ciężkie do zrealizowania( ale w modzie są już dodane takie rzeczy, że wszystko jest możliwe:P), ale widziałbym to na zasadzie... medyka trzymającego w ręku apteczkę, który po wjechaniu kursorem na daną osobę widzi pasek życia. Po użyciu apteczki ( do tego jakaś animacja) poziom życia wzrasta.

3. Dodanie dla klasy inżyniera ładunku wybuchowego, który zadawałby bardzo duże obrażenia dla palisad i murów ( niby ciężkie do zrealizowania, ale po tym co widziałem w modzie Mata...). Dodatkowo stworzenie 2-3 rodzajów murów, które można zniszczyć. Fajnie wyglądałoby przekopanie się przez np. mury Zbarażu. Wystarczyłoby zrobić 3 warstwy murów, które trzeba byłoby wysadzić. Dodać do tego również jakiś kilof i mamy możliwość stworzenia niezłej górniczej mapki.