To co ja bym widział w jednostkach:Polska:
-Husaria:uzbrojenie takie jakie jest, pistoletów od nowej wersji będzie już mniej z szablami też coś zrobię+broń kombinowana(z nadziakiem i obuchem)+karacena+hełmy karacenowe+słaby napierśnik z umbo na plecach
-Pancerni:tak jak jest, zajrzał bym jeszcze raz do statystyk bo wydają się być słabi w walce wręcz
-Rajtarzy:tak jak jest+broń kombinowana(z nadziakiem i obuchem)+ciężkie rapiery(rapiero miecze)+puffer dwulufowy
-Lisowczycy:+czapki+żupany(również pikowane,z karwaszami)+łuki+szable+pistolety
-Pospolite ruszenie: szlachta, średnie uzbrojenie różnorakie, +łuki+szable+pistolety+słabe krótkie strzelby+słabe żupany+żupany z karwaszem+czapki
-Hajducy:tak jak są, trzeba przejrzeć ich broń palną(powinny zostać tylko egzemplarze które rzeczywiście mogli używać), -dobre pistolety(pozostaną słabe), szable słabe polskie i węgierskie.
-Piechota wybraniecka: tak jak jest, jednostka inżynieryjna
-Polski pikinier: słabe delie, średniej długości piki, słabe szable, noże do rzucania(po jednym w paczce)
-Góral: strój góralski, futrzane kamizelki, czapki góralskie, toporki, słaba broń palna, słaba długa broń biała
-Dragoni: tak jak jest
-Lipkowie: polscy tatarzy, uzbrojenie tak jak tatarzy, polskie szable, łuki
Najemnicy ogólnie dla wszystkich nacji(później się podzieli:
-Pikinier Niemiecki: długie piki, rapiery, lekkie i ciężkie pancerze, moriony
-Muszkieter: muszkiety, rapiery, lekkie pancerze, kapelusze, moriony
-Szkocki piechur: stroje szkockie, łuki, shaviony, rapiery, czapki szkockie,
-Szkocki muszkieter: szkockie stroje, muszkiety, shaviony
-Angielski marynarz: rożne ciuchy marynarskie, bandany, krótka broń biała, broń kombinowana, pistolety, krótkie strzelby,
Szwedzi:
-Rajtar: tak jak jest
-Muszkieter: bez zmian, lekkie i ciężkie pancerze
-Pikinier: bez zmian, lekkie i ciężkie pancerze
-Strzelec wyborowy(znalazłem że był to Jager werbowany z myśliwych): jednostka limitowana, dobre muszkiety, słabe rapiery i słabe pistolety
-Dragoni: lekkie ciuchy, jak muszkieter tylko konno.
-Kirasjer: jednostka limitowana, pistolety, ciężkie pancerze i hełmy, ciężkie rapiery, nadziaki, broń kombinowana
Kozacy:
-Semeni: bez zmian
-Piechota Zaporowska: dobrzy strzelcy, dobrze walczą szablą+ dobre ubiory kozackie
-Plastuni: bardzo dobrze strzelają, gorzej walczą+ lekkie ubiory kozackie
-Rezuni: bardzo dobrze walczy wręcz, noże do rzucania, pistolety słabe, dobrze szable+lekkie ubiory kozackie
-Czerń: podstawowa jednostka kozacka, długa broń drzewcowa, borń chłopska, noże do rzucania. Słaba broń palna + słabe ubiory kozackie i chłopskie
-Atamani: kawaleria, zdobyczne lekkie pancerze, dobrze walczy i strzela, +dobre szable+ dobre ubrania i lekkie pancerze zdobyczne+dobre pistolety+czapki
Turcy:
-Sipahi: ciężka limitowana kawaleria, ciężkie pancerze tureckie hełmy i tarcze , szybkie i ciężkie konie, dobre szable, łuki, lance
-Delil: lekka kawaleria, skórzane i futrzane pancerze, włócznie, tarcze, łuki, szable
-Janczarowie: bez zmian, nie mieli już oni łuków lub sporadycznie, wyposażeni byli w janczarki, znowu nie może być tak by jakaś jednostka miała pikę i muszkiet(będzie za silna)
-Solokas: jednostka limitowana, bez zmian
-Azab: tak jak jest, nie może mieć długich broni drzewcowych i muszkietów/łuków
-Lagembdzy: inżynieria
-Akindżi: tak jak pisał Irgen, tylko że nie wiele oni wnoszą....
Nie znalazłem nic o Sejmenach...
Moskale
Na razie o nich nie myślę
Ogólnie problem jest taki że w propozycjach Irgena są strzelcy przemieszami z pikinierami(Janczarzy, Azabowie... itd.)
To co przyszło mi do głowy to blokada jaka występuje przy muszkietach, czyli po wybraniu piki, brak możliwości zabrania muszkietu.
Nie wiem jak się to sprawdzi w praniu, obawiam się że lepiej stworzyć dwie jednostki np Janczarów walczących wręcz i z janczarkami...
Proszę wyrazić swoją opinię na ten temat. Ja powoli dochodze do wniosku że chyba nie ma sensu tego tak rozbudowywać...
Jedyne co do mnie przemawia na 100% to:
Polska:+pospolite ruszenie+lisowczyk
Szwecja:Dragon zamiast Arkebuzera
Turcy:+Delilowie(i tak mieli być w sumie)
Kozacy:+Ataman+Rezun
Wojska najemne, które miały i tak być dodane
Pozdrawiam.
Bartek