Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: [Multiplayer] Dyskusja na temat frakcji, jednostek, przedmiotów i ich balansu  (Przeczytany 381742 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Daedalus

• Użytkownik
    • Piwa: 143
    Odp: [Multiplayer] Dyskusja na temat frakcji, jednostek, przedmiotów i ich balansu
    « Odpowiedź #360 dnia: Sierpnia 18, 2011, 00:10:32 »
    Ograniczone umiejętności inżynieryjne to zbyt duża zabawa dla Daedalusa.

Wy się takimi rzeczami nie martwcie, tylko przedstawiajcie pomysły. ;) Jak (i czy się da) to zrealizować, to już ja będę kombinował. W omawianym wypadku dla przykładu nie ma co kombinować, bo sprawa jest raczej banalna i z czymś takim nie będzie najmniejszego problemu.

Offline Irgen

• Użytkownik
    • Piwa: 11
    • Steam ID: Mój status Steam
    Odp: [Multiplayer] Dyskusja na temat frakcji, jednostek, przedmiotów i ich balansu
    « Odpowiedź #361 dnia: Sierpnia 18, 2011, 10:06:35 »
    Przypomniała mi się rola taboru kozackiego.

Tabor tworzyły lekkie chłopskie wozy (kolasy), które szykowano w kilka lub nawet kilkanaście rzędów. Im tabor miał więcej wozów – czyli rzędów – tym był „lepiej sprawiony” i tym samym trudniejszy do rozbicia.

Najsłabszy był tabor w czasie marszu, na postoju (w obronie), ufortyfikowany i usytuowany w dogodnym do obrony terenie tabor zamieniał się w umocniony obóz. Wówczas wozy często wzmacniano również ziemią lub kamieniami, nierzadko łączono koła łańcuchami i sypano solidne fortyfikacje ziemne. Tak umocniony tabor można było zdobyć tylko poprzez metodyczne, przygotowane oblężenie

"Tabor bojowy był zasadniczo defensywnym rodzajem sił zbrojnych, ale Kozacy umieli go wykorzystać także w ofensywie. Przykładowo w 1651 r. pod osłoną taboru piechota kozacka podeszła do murów Homla i stamtąd raziła wroga". Dla jazdy tatarskiej tabor był praktycznie nie do zdobycia, także strona polska z rzadka decydowała się na atakowanie taboru wyłącznie jazdą. "Pod Kumejkami tabor kozacki „sprawiony” był w 6 rzędów, a w czasie walki podjęto próbę jego przeformowania i „sprawienia” w 12 rzędów".

Obrazki:
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)

"Czego krzyczysz... co noga? A tamtemu głowę urwało i nie krzyczy, a ty o takie głupstwo."
    ~Józef Piłsudski

Offline Matim

• Użytkownik
    • Piwa: 54
    • Matim loves you
    « Odpowiedź #362 dnia: Sierpnia 18, 2011, 11:34:29 »
    To weź najpierw zgarnij wozy do 6 rzędów dla max 20 osób po stronie kozackiej

Przy małych nakładach najsilniejszy tabor to były 3 wozy połączone łańcuchami ,tak aby stworzyć zamkniętą figurę(czyt. trójkąt)

Offline b@rtu$

• Moderator
    • Użytkownik
    • Piwa: 47
    • RW_Pocztowy_Bartus
    « Odpowiedź #363 dnia: Sierpnia 18, 2011, 12:55:08 »
    Irgen, mam prośbę znajdź mi proszę jak się nazywali strzelcy wyborowi szwedów, pamiętam że nosili po dwa muszkiety, ale nie pamiętam jak się nazywali. Możliwe że po prostu jacyś elitarni muszkieterzy czy coś w tym stylu, zastąpili by Jagerów z nazwy oczywiście, bo ekwipunek byłby podobny.

Nie pisałeś też nic o ciężkiej kawalerii szwedzkiej, kirasjerzy i lansjerzy. Raczej się przydarzą. oczywiście z limitem.

Co do szlachty polskiej to traktowałbym ich jako woluntariuszy, czyli ta zbieranina walcząca na pospolitych ruszeniach.

Zastanawiam się nad celem wprowadzenia jednostek różniących się nazwą od innych.
    Możliwe że jest w tym jakiś sens, bo klan będzie mógł grać swoją ulubioną jednostką np lisowczykami, ale do tego trzeba bedzie poprawić odpowiednio menu. Daedalus pisał że możemy wydziwiać, więc zróbmy to;)

W weekend przejrzę wszystkie jednostki przedstawione przez Irgena i po wprowadzeniu pewnych zmian przedyskutowaniu wszystkiego wprowadzimy to do gry:)

Zrobimy coś pomiędzy pomysłami Irgena a tym co ja bym widział w grze jeszcze.

To co bym widział jeszcze to:
    Szlachta-pospolite ruszenie(to co jest tylko lżejsze pancerze i mniej ekwipunku)
    Lipki- Tatarzy polscy
    Lisowczycy(już chyba są)
    Kirasjerzy dla szwedów(z limitem)
    elitarny strzelec szwedzki(nie pamiętam nazwy wcześniej był jako Jager)
    dałbym polskich górali jeszcze(skóry długie brody czapki, strój góralski toporki i słaba broń palna)
    szkotów jako najemników(muszkieter czyli muszkiet szaviona itd +piechur czyli claymor łuk pika itd itp)
    Marynarzy(oddzielne pod menu koło kategorii kawaleria piechota najemnicy)

Tabory musimy dodać, może działające na zasadzie tej tarczy, pchanej przez gracza?

Pozdrawiam
    Bartek

Offline sir Luca

• Marszałek Maruda
    • Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 154
    • Otaczają mnie tęgie, tępe buce...
    « Odpowiedź #364 dnia: Sierpnia 18, 2011, 13:16:06 »
    Marynarze oznaczają zbliżanie się patcha z bitwami morskimi?

Co do taboru, zastanawiam się czy on naprawdę jest niezbędny na multi? W singlu byłby pewnie świetnym rozwiązaniem ale w grze multiplayer jest chyba zbędny. Wystarczy parę mapek zrobić z rozstawionym taborem...

Pamiętajcie, że na serwerze będzie max 250 graczy a mapy Warbandowe nie są bardzo obszerne. I tak skończy się to rozstawianiem go niedaleko spawna, pewnie będzie to proces czasochłonny a wróg przecież czekał nie będzie...

Na waszym miejscu skupiłbym się właśnie na bitwach morskich. Na pewno zrobią furorę i jak na razie nie mają konkurencji. To jest coś co może do WFaSa przyciągnąć naprawdę tłumy graczy. Tylko statki nie za obszerne róbcie, żeby ze cztery na mapie się pomieściły chociaż...
    "Demokracja: dwa wilki i owca, debatujący co będzie na obiad"

Offline Askorti

• Użytkownik
    • Piwa: 53
    « Odpowiedź #365 dnia: Sierpnia 18, 2011, 13:18:53 »
    Chciałbym zauważyć, że jeśli prowadzać bitwy morskie, to muszą one być jakoś urozmaicone, by nie podzieliły losu trybu "invasion", który po około tygodniu się po prostu ludziom znudził. (z 50 ludzi na serwerze zostało nie więcej jak 10)

Offline sir Luca

• Marszałek Maruda
    • Administrator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #366 dnia: Sierpnia 18, 2011, 13:22:51 »
    Pamiętaj, że Invasion był kopią czegoś co już kiedyś było. Bitwy morskie będą niepowtarzalne i będą zupełną nowością. Żaden mod jeszcze nigdy czegoś takiego nie umożliwiał.

Offline Zowi

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    • Palahniukista
    « Odpowiedź #367 dnia: Sierpnia 18, 2011, 13:25:12 »
    Bitwy morskie :D Moim zdaniem, powinno działać to jak łódka, tylko aby kierować, trzeba byłoby być przy sterze. Jak wiemy, na jednej mapce jest statek który da się rozwalić. Dać do tych statków działa do niszczenia statków przeciwnika, jakieś opuszczane płyty do abordażu i mamy normalnie "Piratów z Bałtyku" :P
    @Sir Luca - był taki mod Yoshiboya bodajże, gdzie były bitwy morskie, nawet były liny dzięki którym można było dostać się na statek wroga. Ale racja, on nie był na multi...
    « Ostatnia zmiana: Sierpnia 18, 2011, 13:28:59 wysłana przez Zowi »
    別企圖。
    Bié qǐtú.

Pozdrowienia dla wszystkich akapków :*

Offline b@rtu$

• Moderator
    • Użytkownik
    • RW_Pocztowy_Bartus
    « Odpowiedź #368 dnia: Sierpnia 18, 2011, 13:29:40 »
    Bitwy morskie :D Moim zdaniem, powinno działać to jak łódka, tylko aby kierować, trzeba byłoby być przy sterze. Jak wiemy, na jednej mapce jest statek który da się rozwalić. Dać do tych statków działa do niszczenia statku przeciwnika, jakieś opuszczane płyty do abordażu i mamy normalnie Piratów z Bałtyku :P
    @Sir Luca - był taki mod Yoshiboya bodajże, gdzie były bitwy morskie, nawet były liny dzięki którym można było dostać się an statek wroga. Ale racja, on nie był na multi...
    Ten okręt ma działa, jest z nim taki problem że gdy się zatapia to nie idą na dno z nim rożne przedmioty z okrętu(armaty skrzynie itd...)
    Ze sterowaniem też na razie będzie podobny problem, okręt będzie pływał ,ale reszta zostanie na miejscu...
    Pozdrawiam.
    Bartek

Offline sir Luca

• Marszałek Maruda
    • Administrator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #369 dnia: Sierpnia 18, 2011, 13:31:00 »
    Może z Matem trzeba pogadać jak on zrobił, że wierze czołgów jadą razem z kadłubem, wiem że na początku miał podobny problem.

Offline Irgen

• Użytkownik
    • Piwa: 11
    « Odpowiedź #370 dnia: Sierpnia 18, 2011, 13:36:39 »
    Nie pisałeś też nic o ciężkiej kawalerii szwedzkiej, kirasjerzy i lansjerzy. Raczej się przydarzą. oczywiście z limitem.
    Armia szwedzka miała niewiele kirasjerów, dlatego ich pominąłem.

Rajtarzy byli wpierani przez Dragonów, to właśnie dzięki nim odnosili zwycięstwa. Zdarzyło się nawet, że Król Gustaw, z powodu braków dragoni rozkazał dużej części muszkieterów wsiąść na konie i wspierać Rajtarię siłą broni palnej.

Pamiętaj, że Rajtarzy narodowi (Szwecji)  a najemni różnili się od siebie (to właśnie byli ci arkebuzerzy).

Poszukam o tych strzelcach szwedzkich.

/edit

Co do najemników Szweckich: najczęściej byli to Szkoci, Anglicy i Niemcy.
    Niestety nie znalazłem nazwy dla strzelców wyborowych, ale mam propozycję: elitarny muszkieter, weteran

pozdrawiam
    « Ostatnia zmiana: Sierpnia 18, 2011, 14:32:22 wysłana przez Irgen »
    "Czego krzyczysz... co noga? A tamtemu głowę urwało i nie krzyczy, a ty o takie głupstwo."
    ~Józef Piłsudski

Offline Hofiko

• Użytkownik
    • Piwa: 20
    « Odpowiedź #371 dnia: Sierpnia 18, 2011, 14:50:50 »
    Bitwy morskie mozna by wprowadzic nie na zasadzie nowego trybu, tylko zwyklego urozmaicenia battle, po prostu na niektorych, specjalnych mapach dodajac sterowalne statki. Dzialalyby dokladnie tak samo jak lodki, tylko ze zamiast lawki bylby ster (Zowi czyta mi w myslach :O). Niestety, prawie na pewno zostanie sie irytujaca rzecz - wszystko i wszyscy w czasie poruszania sie lodka baunsuja jak na dyskotece :d I o ile w lodziach to ujdzie, to na statku bedzie wygladac zalosnie,
    Lepiej milczeć, narażając się na podejrzenie o głupotę, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości - Jarosław Kaczyński

Offline Zowi

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    • Palahniukista
    « Odpowiedź #372 dnia: Sierpnia 18, 2011, 19:25:07 »
    Hmm, wpadł mi jeszcze jeszcze pomysł do głowy, aby w te "dziurki" przed działami powstawiać coś działającego na zasadzie drzwi, tzn. można otwierać, zamykać. Wtedy jakby dwa statki były by ustawione bokiem do siebie, po oddaniu strzału zamykałoby się te "drzwi" aby chronić działo (nie wiem, jaką miałoby to wytrzymałość, może nawet kula by to przebijała i zadawała tylko mniej obrażeń). Nie wiem, czy to realistyczne/historyczne, ale byłoby ciekawym urozmaiceniem. I przepraszam, że tak piszę "dodajcie pochodnie" "dajcie to do statków" itp. wiem, że to nie mój mod i wiem, że to czasami wkurza. Naprawdę się ucieszyłem tymi bitwami, to będzie super, strzały na rozkaz, abordaże itp. :)
    « Ostatnia zmiana: Sierpnia 18, 2011, 19:58:53 wysłana przez Zowi »
    別企圖。
    Bié qǐtú.

Pozdrowienia dla wszystkich akapków :*

Offline b@rtu$

• Moderator
    • Użytkownik
    • RW_Pocztowy_Bartus
    « Odpowiedź #373 dnia: Sierpnia 18, 2011, 21:38:18 »
    To co ja bym widział w jednostkach:
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)

Ogólnie problem jest taki że w propozycjach Irgena są strzelcy przemieszami z pikinierami(Janczarzy, Azabowie... itd.)
    To co przyszło mi do głowy to blokada jaka występuje przy muszkietach, czyli po wybraniu piki, brak możliwości zabrania muszkietu.
    Nie wiem jak się to sprawdzi w praniu, obawiam się że lepiej stworzyć dwie jednostki np Janczarów walczących wręcz i z janczarkami...

Proszę wyrazić swoją opinię na ten temat. Ja powoli dochodze do wniosku że chyba nie ma sensu tego tak rozbudowywać...
    Jedyne co do mnie przemawia na 100% to:
    Polska:+pospolite ruszenie+lisowczyk
    Szwecja:Dragon zamiast Arkebuzera
    Turcy:+Delilowie(i tak mieli być w sumie)
    Kozacy:+Ataman+Rezun
    Wojska najemne, które miały i tak być dodane

Pozdrawiam.
    Bartek

Offline Hofiko

• Użytkownik
    • Piwa: 20
    « Odpowiedź #374 dnia: Sierpnia 18, 2011, 21:51:44 »
    Ogolnie bardzo mi sie podoba taki projekt przebalansowania, mam jednak kilka uwag dotyczacych grywalnosci.

Lisowczycy - Pospolite ruszenie. Sa to bardzo podobne jednostki, nadal nie widze w tym sensu.

Lipkowie. Juz teraz malo kto gra Chanatem, a co bedzie, gdy tatarzy beda u Polski?

Jeden noz w paczce? Co to, to nie. Pikinierzy beda za slabi.Dwa sa ok. Proponuje tez dodac im opcje walki wrecz (ogromna predkosc, bardzo maly zasieg, brak blokowania).

Plastuni maja za malo do zaoferowania wobec Zaporoskich piechurow. Sugeruje wzmocnienie pancerzy tych drugich, lecz oslabienie ich strzelectwa.

Czym sie rozni Rezun od Czerniawy? Po co go dodawac? Rozni ich za malo detali.

No i koniec koncow, zupelnie nie chwytam idei najemnikow. Jak to ma wygladac?

PS. Bardzo przepraszam, ze nie rozwijam mysli i pisze takie krotkie posty, ale boje sie, ze po napisaniu sciany tekstu net odmowi posluszenstwa i bedzie placz i zgrzytanie zebow ;)
    « Ostatnia zmiana: Sierpnia 18, 2011, 22:01:29 wysłana przez Hofiko »
    Lepiej milczeć, narażając się na podejrzenie o głupotę, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości - Jarosław Kaczyński