Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: [Multiplayer] Dyskusja na temat frakcji, jednostek, przedmiotów i ich balansu  (Przeczytany 381485 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline b@rtu$

• Moderator
    • Użytkownik
    • Piwa: 47
    • RW_Pocztowy_Bartus
    Jak myślicie jest sens dodawania do gry arkebuzera dla szwedów? Bo na razie jakoś tak ubogo oni wyglądają.
    Pozdrawiam

ps wyglądali by tak:
    (click to show/hide)

Edit:A może macie jakieś inne pomysły na jednostki dla frakcji? Przypominam że aktualna lista znajduje się w pierwszym poście.

« Ostatnia zmiana: Maja 20, 2011, 14:28:46 wysłana przez b@rtu$ »

Offline Drakkainen

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    jak dla mnie podstawowe informacje historyczne są mile widziane, a kapalin też bym zostawił.

Które informacje nazywasz podstawowymi? To, jaka warstwa społeczne walczyła w tej formacji? Uważam, że to raczej mało istotne. W opisie Pancernych to samo - kto zapamięta z jakich regionów oni pochodzili, nie mówiąc o niepolskich graczach, którzy nawet nie wiedzą co to Mazowsze? No i jeszcze z kim walczyli - to jest przeładowanie informacjami. Mało komu będzie się chciało przez te opisy przebijać, chyba że najbardziej zainteresowanym historią graczom. Tylko, że oni pewnie te rzeczy i tak będą wiedzieć. Generalnie uważam, że te opisy mają budować klimat, a nie dokształcać (to się nie wyklucza, ale trzeba położyć nacisk na to co ważniejsze). W końcu to gra - ma przede wszystkim bawić.

Wszystkie te uwagi mówię, z perspektywy gracza, który wie co by sam chciał zobaczyć w modzie. Szkoda, że tak mało osób wyraża swoje zdanie, bo może ja jestem jakimś dziwakiem z dziwnymi upodobaniami, nie przystający do ogółu. Najlepiej jednak, żeby Daedalus sprecyzował, jak mają wyglądać te opisy, ewentualnie wskazał wzór.

PS. Narodowy autorament albo wyjaśnij, albo zastąp czymś zrozumiałym dla zwykłych graczy albo wywal. Ciekawe czy da się "narodowy autorament" przetłumaczyć dosłownie na angielski.
    « Ostatnia zmiana: Maja 20, 2011, 16:09:51 wysłana przez Drakkainen »

Offline Michael1205

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    • Mikel/ Michael1205/ Samborski
    Nie chce zaśmiecać wątku. Ale to akurat wiem z "Ogniem i Mieczem" (książki) że mówi się husarzy w wersji oryginalnej serbskiej lub węgierskiej a po polsku mówiło się usarzy.
    A hussar to francuska jednostka wojskowa biąrąca nazwę od husarii. Jest to lekka kawaleria , uzbrojona w szable i nie kiedy pistolety. (jakby kto chciał wiedzieć z jakiego okresu to jest to okres I połowy XIXw )

Offline Mat Berserker

• Żonglujący Pepeszami
    • Użytkownik
    • Piwa: 94
    Nie uważam się za jakiegoś speca jeśli chodzi o te czasy ale z tego co wiem istniały dwie jednostki. Husaria (ta nasza ze skrzydłami) i Huzaria(ta lekka kawaleria) i tego bym się trzymał.

Offline sir Luca

• Marszałek Maruda
    • Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 154
    • Otaczają mnie tęgie, tępe buce...
    • Steam ID: Mój status Steam
    Husaria owszem, istniała ale Huzarii nie było, co najwyżej Huzarzy. Lekka formacja kawaleryjska występująca często ze specyficznymi kurtkami przerzuconymi przez jedno ramię.
    "Demokracja: dwa wilki i owca, debatujący co będzie na obiad"

Offline Moczymord

• Użytkownik
    • Piwa: -2
    Dobra huzarzy nie mają tu nic do rzeczy.
    Owszem mówili na nią usaria,
    Cytat: Ogniem i Mieczem
    chorągwie pancerne i usarskie
    lecz ja nie wprowadzał bym tego do gry.
    Zbyt wysoka sygnaturka została usunięta. Tak w ogóle 450 pixeli to chyba nowy rekord

Offline b@rtu$

• Moderator
    • Użytkownik
    • RW_Pocztowy_Bartus
    Lepiej niech zostanie husaria.

Taka mała rozpiska z planem co jeszcze zrobić i ile to zajmie czasu.
    Polska:
    -karacena, hełm karacenowy, turban karacenowy>>około 15h pracy
    -delie dla dragonów z kołnierzykami, lub szalami>>przerabiając stare  około 2h pracy
    Szwedzi:
    -hełmy: moriony z piórami, moriony czernione, burgonety czernione, nowe papenhaimery, razem około 12 hełmów>>około 20h pracy
    -pancerze dla muszkieterów rajtarów i pikinierów, razem od 7 do 11 ubrań/pancerzy, a w tym 2x lekkich mundurów dla piechoty, od 2/4 cięzkie pancerze dla piechoty, 2x lekkie ubrania dla rajtarii, 3x pancerze dla rajtarii.>>około 30h
    -z rapierów dorobić kilka rapiero-mieczy dla rajtarów>>około 4h
    -pistolety dwu lufowe i karabiny przynajmniej po jednym.około 3h
    Tatarzy:
    - poprawienie ciuchów i przerzucenie ich na wiekszą teksturę>>> około 10h
    Turcy:
    -poprawienie wszystkich ciuchów i dorobienie pancerzy dla spahisów i lekkiej piechoty, około 4 pancerzy>>około 25h pracy
    -tarcze małe i duże w stylu skrzydła, przynajmniej dwie>> około 5h pracy
    -koncerze tureckie>> około 5h pracy
    Moskali jeszcze  nie liczę
    Do tego wersje LOD i wyjdzie kilka dni pracy, pod warunkiem że ma się dużo wolnego czasu oczywiście.

Pozdrawiam.

Offline Wedge Antilles

• Użytkownik
    • Piwa: -1
    Dobra... w tym poście będę zamieszczał opisy jednostek (na razie idzie powoli z powodu kontuzji jedynej ręki)
    opisy mogą się zmieniać wraz z wprowadzaniem poprawek.

Husaria
    (click to show/hide)

Szlachta
    (click to show/hide)

Dragoni
    (click to show/hide)

Rajtaria
    (click to show/hide)

Polski Pikinier
    (click to show/hide)

Piechota Wybraniecka
    (click to show/hide)

reszta coming soon!
    « Ostatnia zmiana: Maja 31, 2011, 14:28:22 wysłana przez Wedge Antilles »

Offline wolfer

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    Taak dawno tu nie wchodziłem... Ale przeczytałem iiii... Mam mieszane uczucia xD
    Opisy są z jednej strony świetne: krótkie, treściwe, "nastrojowe" (coś w deseń Sienkiewicza) i ciekawe :)
    Z drugiej jednak strony jak takie coś można na Angielski przełożyć ???
    I jeszcze może  to tylko moje odczucie ale za mało faktów...
    To tyle, powodzenia w opisach :D

Offline Moczymord

• Użytkownik
    Opisy po Polsku fajne, a po Angielsku będzie brzmiało jak będzie brzmiało.
    PS. Przecież to polski mod.
    Zbyt wysoka sygnaturka została usunięta. Tak w ogóle 450 pixeli to chyba nowy rekord

Offline b@rtu$

• Moderator
    • Użytkownik
    • RW_Pocztowy_Bartus
    Odp: [Multiplayer] Dyskusja na temat frakcji, jednostek, przedmiotów i ich balan
    « Odpowiedź #250 dnia: Maja 28, 2011, 14:24:17 »
    Po angielsku bedzie to poprostu zwykly opis informacyjny i tyle.
    Nie ma co sie przejmowac.
    Posdrawiam.

Offline Moczymord

• Użytkownik
    (click to show/hide)
    Moim zdaniem nie ma sensu ich dodawać.
    Opis- http://pl.wikipedia.org/wiki/Arkabuzer

Offline b@rtu$

• Moderator
    • Użytkownik
    • RW_Pocztowy_Bartus
    Mimo to chyba się skuszę, rajtarzy mieli jakieś strzelby więc im to zabiorę, arkebuzerzy dostaną arkebuzy, różnej maści rapiery i pistolety.
    Rajtarzy z czasem dostaną też rapiero-miecze(coś jak pałasze, rękojeść rapiera połączoną z ostrzem podobnym do miecza). Dzięki temu rajtarzy będą lepsi w walce na piechotę i kawalerię, a arkebuzerzy będą lepszymi strzelcami w siodle. Będzie już jakieś zróżnicowanie, a że nie bedzie wymagało to dużego wkładu pracy to myślę że warto.
    Pozdrawiam.

Offline Wedge Antilles

• Użytkownik
    • Piwa: -1
    Opisałem już Polskę. Teraz wezmę się chyba za kozaków. Jakby były jakieś sugestie/uwagi (niepotrzebne skreślić) to pisać!

Offline Moczymord

• Użytkownik
    Jeśli chciałbyś wykorzystać do którejś frakcji cytaty z Sienkiewicza, to mogę coś poznajdywać, wyślij mi na PW.