Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: [Multiplayer] Dyskusja na temat frakcji, jednostek, przedmiotów i ich balansu  (Przeczytany 380430 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline b@rtu$

• Moderator
    • Użytkownik
    • Piwa: 47
    • RW_Pocztowy_Bartus
    Myślę, że fajnie by wyglądały jakieś cytaty, najlepiej z epoki, w ostateczności coś z Sienkiewicza. Zdaję sobie sprawę z ilości pracy jaką trzeba w coś takiego włożyć (wybrać fragment odpowiedni i przetłumaczyć go) ale jeśli zależy wam na efektach to może warto...
    Nie będzie problemu ze znalezieniem takich cytatów dla polaków, gorzej będzie z Turkami na przykład...
    Napiszę na ile potrafię informacje ogólne o jednostce, a potem ktoś może poszukać cytatów lub np zrobić ładniejszy opis biorąc pod uwagę informacje z mojego opisu.
    Pozdrawiam.

Offline sir Luca

• Marszałek Maruda
    • Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 154
    • Otaczają mnie tęgie, tępe buce...
    • Steam ID: Mój status Steam
    Myślę, że w "Panu Wołodyjowskim" znalazłoby się wystarczająco dużo na temat Turków, zwłaszcza przy okazji oblężenia Kamieńca. Postaram się czegoś poszukać też w innych źródłach. Ale tłumaczeniem będzie musiał zająć się ktoś inny...
    "Demokracja: dwa wilki i owca, debatujący co będzie na obiad"

Offline b@rtu$

• Moderator
    • Użytkownik
    • RW_Pocztowy_Bartus
    Kozacy:
    (click to show/hide)

Chanat Krymski:
    (click to show/hide)

RON
    (click to show/hide)

Turcy:
    Spahisowie:
    Ciężka jazda turecka, wyposażona w ciężkie pancerze, lance, szable, tarcze i łuki. Bardzo dobra do przełamywania formacji wroga lancą, jak i do oskrzydlania i ostrzeliwania pozycji wroga z łuku.

Janczarowie:
    Lekka piechota Turecka, wyposażona w słynne janczarki, lekkie pancerze oraz dobrej jakości broń białą. Potrafi prowadzić celny ogień z muszkietów. Radzi sobie też w walce wręcz. Wyśmienita konstrukcja janczarek pozwala na trafianie wroga z dużo większej odległości niż inna broń palna.

Piechota Azab:
    Lekka piechota Turecka, wyposażona w lekkie pancerze, tarcze i różnego rodzaju broń białą i drzewcową. Bardzo dobra w walce wręcz. Dobrze spisuje się w szturmie i obronie pozycji wspierając janczarów. Dzięki długiej broni drzewcowej może długo bronić się przed kawalerią wroga.

Lagembdzy(inżynierowie):
    Jednostka inżynieryjna, wyposażona w prosty łuk, granaty, sprzęt inżynieryjny oraz w podstawową broń białą.

« Ostatnia zmiana: Maja 18, 2011, 15:48:20 wysłana przez b@rtu$ »

Offline Raddeo

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    • "Jeśli zdrajca, więc na szubienicę!"
    Nie za dużo "dobrego" w tych opisach? Co drugie słowo to "dobry".  Szczególnie w RONie. No i np. Husaria jest "wyposażona w bardzo dobre łuki" i "doskonale wyposażona". To chyba się pokrywa? Rozumiem, że chcecie wydłużyć opisy, ale nie przesadzajcie...
    "Nasz malarz Orłowski -
    Przerwała Telimena - miał gust Soplicowski.
    (Trzeba wiedzieć, że to jest Sopliców choroba,
    Że im oprócz Ojczyzny nic się nie podoba)."
                  ~ Adam Mickiewicz "Pan Tadeusz"

Offline Zardes

• Użytkownik
    • Piwa: 7
    • Do zobaczenia.
      • Profil Youtube - MrZardes
    Może i jest dużo powtórzeń, B@rtu$ myślę, że się do tego za bardzo nie przyłożył, bardziej mu raczej chodziło, aby było od czego zacząć pisanie, które można oczywiście edytować, a jeśli uważasz, że zrobisz to lepiej, droga wolna, na pewno weźmiesz trochę tego brzemienia moda na siebie. :)

http://www.youtube.com/watch?v=bdaQ5nPV_zM     -=| Trailer The Deluge|=-

http://www.youtube.com/watch?v=z1s2jrmx3KY      -=| Bitwa pod Kircholmem |=-

http://www.youtube.com/watch?v=8VSOdp_rt2I      -=| Bitwa pod Tczewem |=-

https://www.youtube.com/watch?v=hZxB9WPkjzw    -=| Prezentacja wersji v0.8 |=-

https://www.youtube.com/watch?v=FQu4yEVL1Jg    -=| Prezentacja wersji v0.9 |=-

Offline Raddeo

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    • "Jeśli zdrajca, więc na szubienicę!"
    Jaki jest sens istnienia tego tematu, skoro każda krytyka ma być przyjmowana w ten sposób?
    "Nasz malarz Orłowski -
    Przerwała Telimena - miał gust Soplicowski.
    (Trzeba wiedzieć, że to jest Sopliców choroba,
    Że im oprócz Ojczyzny nic się nie podoba)."
                  ~ Adam Mickiewicz "Pan Tadeusz"

Offline Drakkainen

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    Myślę, że opisy powinny być wzorowane na tych z gier z serii Total War. Tam opisy jednostek był na tyle dobre, że z przyjemnością polowałem na każdy nowy rodzaj jednostki, żeby o nich coś przeczytać. Tam opisy były pisane prozą, a te bartusa można by spokojnie zamieścić w tabeli, takie są schematyczne. To przykład jak bym to widział (oczywiście na najprostszym przykładzie - husarii. Zgodnie z radą Daedalus najpierw to co potrzebne do grania. W sumie nie wiem czy opis jest trafny i czy tak to będzie wyglądało w modzie, ale to tylko przykład).

Jazda walcząca głównie kopią i szablą ale też pistoletem. Uniwersalna formacja.
    Odziały husarii powstały na Węgrzech, była to jednak początkowo jazda lekkozbrojna. Wraz z utworzeniem w Rzeczypospolitej pierwszych oddziałów tej kawalerii zaczął się długi proces  ewolucji jej uzbrojenie i sposobu walki. Ostateczny kształt przyjęła na początki XVII wieku. Szeroka gama uzbrojenia, doskonałe pancerze i specjalnie hodowane lekkie i szybkie konie, połączone z nowatorską taktyką sprawiły, że husaria stała się dominującą, choć nieliczną siłą na wschodnioeuropejskich polach walk. Te elitarne odziały wygrywając wiele  bitew, często z  przeważającymi siłami wroga, zyskały sobie status jednej z najlepszych kawalerii w całej jej historii.

Nie znam się na husarii, więc mogą być błędy merytoryczne, ale chodzi mi o to, żebyście ocenili koncepcje formy.

Edit: Jak tak patrze, to widzę, że tekst jest za długi, ale nie zmieniam. Daedalus powinien wiedzieć lepiej.
    « Ostatnia zmiana: Maja 18, 2011, 23:45:32 wysłana przez Drakkainen »

Offline sir Luca

• Marszałek Maruda
    • Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 154
    • Otaczają mnie tęgie, tępe buce...
    • Steam ID: Mój status Steam
    Jak już tak bardzo skupiamy się na tych opisach to starajmy się jak najrzadziej używać słowa "uniwersalna". Dla dobra balansu gry wszystkie jednostki powinny na wzajem się uzupełniać więc nie ma co mieszać w głowach zagranicznym graczom, niekoniecznie obeznanych z naszą historią. Powinniśmy im pomóc w wyborze odpowiedniej klasy dla siebie a nie doprowadzić do sytuacji w które czyta opis i tak naprawę niczego się nie dowiaduje. W końcu wszystkie jednostki w modzie są uniwersalne...
    "Demokracja: dwa wilki i owca, debatujący co będzie na obiad"

Offline Zardes

• Użytkownik
    • Piwa: 7
    • Do zobaczenia.
      • Profil Youtube - MrZardes
    Jaki jest sens istnienia tego tematu, skoro każda krytyka ma być przyjmowana w ten sposób?
    Ile razy można mówić o tym samym błędzie? Kilka postów wyżej już było mówione o powtórzeniach...

http://www.youtube.com/watch?v=bdaQ5nPV_zM     -=| Trailer The Deluge|=-

http://www.youtube.com/watch?v=z1s2jrmx3KY      -=| Bitwa pod Kircholmem |=-

http://www.youtube.com/watch?v=8VSOdp_rt2I      -=| Bitwa pod Tczewem |=-

https://www.youtube.com/watch?v=hZxB9WPkjzw    -=| Prezentacja wersji v0.8 |=-

https://www.youtube.com/watch?v=FQu4yEVL1Jg    -=| Prezentacja wersji v0.9 |=-

Offline Ans

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Może w ten deseń ?
    (click to show/hide)

Offline b@rtu$

• Moderator
    • Użytkownik
    • RW_Pocztowy_Bartus
    Jak dla mnie super.
    Pozdrawiam.

ps. pisał też do mnie Wedge Antilles że chce coś popisać to może wybierzemy lepsze?

Edit: widzę ze jest dużo chętnych do robienia opisów, może w takim razie niech ludzie z Tawerny wybiorą lepszego do tego zadania. Ja nie lubię odmawiać ludziom, którzy chcą pomóc, a do tego zadania wystarczy jedna osoba.

Pozdrawiam.
    « Ostatnia zmiana: Maja 19, 2011, 15:23:49 wysłana przez b@rtu$ »

Offline Hofiko

• Użytkownik
    • Piwa: 20
    Sprezentowałem swoją propozycję Bartusowi, a on zasugerował bym zamieścił ją tutaj:

Pancerni: Średnia jazda polska. Dobrze opancerzeni, zdolni do walki zarówno na piechotę, jak i konno. Dysponują pistoletami i łukami, a także krótkimi lancami. Ciężko ich złamać, bardzo dobra jakość ich rynsztunku oraz umiejętności bojowe czynią ich świetnymi żołnierzami, przeznaczanymi do najtrudniejszych zadań na polu bitwy.

Husarze: Ciężka jazda. Mają bardzo długie lance i ciężkie pancerze. Potrafią posługiwać się podstawową bronią palną. Idealni do przełamującej szarży, jednak mogą mieć problemy w walce na piechotę po stracie konia.

Szlachta: Uniwersalna jednostka polska. Lekko opancerzona i bardzo mobilna, może walczyć konno, szablą, lancą, a także strzelać z łuku i samopału. Dobra jako wsparcie, jednak nie spisze się w sytuacji kryzysowej ze względu na słabą jakość uzbrojenia.

Dragonia: Lekcy strzelcy wyborowi. Ich niskie umiejętności walki wręcz rekompensuje dobra jakość uzbrojenia. Od innych muszkieterów odróżnia ich umiejętność konnej jazdy, która pozwala im pełnić rolę harcowników i strzeleckich oddziałów wsparcia, szybszych i bardziej mobilnych niż inni.

Pikinierzy: Piechota, z naciskiem na walkę z jazdą. Wyposażeni w długie piki, gotowi są na przyjęcie szarży ciężkiej kawalerii, jednak słabe pancerze oraz brak tarcz nie pozwoli im na walkę z łucznikami, zwłaszcza konnymi. Jako broń zapasową mają noże do rzucania, szybkie i zabójcze na małe dystanse.

Hajducy: Muszkieterzy najwyższej próby. Ich ogień jest celniejszy i skuteczniejszy niż jakiejkolwiek innej jednostki w szeregach Rzeczypospolitej. Zdolni są także do wytrzymania ataku piechoty z pomocą swoich szabli. Niestety, niemal bezbronni w obliczu walki wręcz z kawalerią.

Piechota wybraniecka: Jednostka inżynieryjna. Wykonuje swoje działania na tyłach, obsługuje armaty, wznosi umocnienia. Niezwykle słaba w walce wręcz, wrażliwa na ataki kawalerii.

Jedyna wątpliwość to hajducy. Czy faktycznie są tak słabi wobec kawalerii? Zdania są podzielone :)
    Lepiej milczeć, narażając się na podejrzenie o głupotę, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości - Jarosław Kaczyński

Offline Drakkainen

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    Ja jednak wolę wersje Ansa. Żeby nie było wątpliwości, wcale nie mam zamiaru robić tych opisów. Pomógłbym, ale nie wiem, czym będą się charakteryzowały poszczególne jednostki w modzie. Dlatego przy husarii napisałem, że jest uniwersalna, choć jak twierdzi sir Luca, wcale taka nie będzie. To tylko przykład jak to moim zdaniem powinno wyglądać. A że Ans zrobił to podobnie jak ja, ma moje poparcie. Ale nie bezkrytyczne. Wyrzuciłbym ostatnie zdanie; nie oto chodzi w tym opisie, żeby upchnąć jak najwięcej informacji z Wikipedii. Poza tym informacje o uzbrojeniu: jak ktoś będzie grał, to zobaczy co kto nosi. Chodzi mi o zbroje, bo informacje o broni są jak najbardziej potrzebne. A czy nosi szyszak kapalinowy, czy jakiś inny to się okażę w praniu, szczególnie, że termin szyszak kapalinowy nie każdemu musi coś mówić (np. mnie). Ale jak zobaczę w ekwipunku przedmiot i do niego podpis "Szyszak ..." to od razu wiem o co chodzi.

Offline b@rtu$

• Moderator
    • Użytkownik
    • RW_Pocztowy_Bartus
    Może w ten deseń ?
    (click to show/hide)
    Pancerni: bez kapturów kolczych, raczej tylko misiurek używali, a przynajmniej w grze będą tylko misiurki.

Husaria: kapaliny powinny zostać, druga faza husarii często tego używała, klasyczna już raczej tylko szyszaków husarskich. W grze chcę się skupić na tych dwóch odmianach husarii.
    ...Wyrzuciłbym ostatnie zdanie; nie oto chodzi w tym opisie, żeby upchnąć jak najwięcej informacji z Wikipedii. Poza tym informacje o uzbrojeniu: jak ktoś będzie grał, to zobaczy co kto nosi. Chodzi mi o zbroje, bo informacje o broni są jak najbardziej potrzebne. A czy nosi szyszak kapalinowy, czy jakiś inny to się okażę w praniu, szczególnie, że termin szyszak kapalinowy nie każdemu musi coś mówić (np. mnie). Ale jak zobaczę w ekwipunku przedmiot i do niego podpis "Szyszak ..." to od razu wiem o co chodzi.
    jak dla mnie podstawowe informacje historyczne są mile widziane, a kapalin też bym zostawił.

W ostatnim zdaniu o husarii jest chyba błąd , a mianowicie w słowie"Hussarów", chyba powinno być Husarzy . Może ktoś to potwierdzić?

Czekamy na więcej.
    Pozdrawiam

Offline Ans

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Błędy możliwe. Pisane na szybko - i fakt, z pomocą Wikipedii, co by merytorycznego byka nie walnąć, a że moda dawno nie odpalałem niestety, to trochę w uzbrojeniu nieścisłości może być. Kapalin husarski akurat pamiętam, dobry, klimatyczny i historyczny smaczek jak dla mnie.
    To wszystko to przecież nie jest całkiem zamknięty opis. Przykład bardziej. Edytujcie do woli, sugestie jak najbardziej mile widziane.
    Husarzy - chyba się zgodzę, - angielską wikipedią też się posiłkowałem, i może coś podczas pisania umknęło i nie zmieniłem.

Z czasem u mnie kiepsko, ale przez weekend coś stworzę. Polskie jednostki na bank.
    Pozdrawiam

edit: Wedge Antilles - jak nadal zainteresowany, możemy się podzielić robotą ( frakcjami )
    « Ostatnia zmiana: Maja 20, 2011, 13:57:34 wysłana przez Ans »