Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Prophesy of Pendor  (Przeczytany 646215 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Lord Rall

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Odp: Prophesy of Pendor v3.42 - WB v1.143 - SP - poprawka do 3.42....
    « Odpowiedź #885 dnia: Lutego 29, 2012, 16:18:00 »
    Możecie mi pomóc? Jak stać się pełnoprawnym królem tj. że wśród innych nie będę kimś kto nie ma suzerena.

Offline huth

• Piwa: 451
    « Odpowiedź #886 dnia: Lutego 29, 2012, 18:35:51 »
    ^ U zarządcy zamku czy miasta masz opcję, że chcesz zostać władcą państwa, czy coś takiego.

Offline Lord Rall

• Użytkownik
    « Odpowiedź #887 dnia: Lutego 29, 2012, 20:41:37 »
    Jest tylko, że najczęściej mam jakąś wojnę a nikt nie chce pokoju bo jestem niby władcą ale nie mam jakby praw do tego. Ożeniłem się z siostrą jakiegoś Sarleończyka więc część powinna się cieszyć, a tak nic.

Z kogo najlepiej zrobić lorda? Tzn. nie chcę aby to był ktoś kogo nie lubią raz wziąłem dieva to wyzywali go od psów a mnie od otaczającego się żmijami. Zawsze biorę Lethardiana, i jeszcze jakiegoś Sir ... (no są raczej szlachcicami to nie powinni narzekać), tylko szukam kogoś kto będzie miał żołnierzy pendorczyków, a jak jakaś tam domieszka noldorów albo zakonników mi nie zaszkodzi.

P.S.
    HUtH jesteś zarąbisty :)

Offline huth

« Odpowiedź #888 dnia: Lutego 29, 2012, 22:02:14 »
    Jest tylko, że najczęściej mam jakąś wojnę a nikt nie chce pokoju bo jestem niby władcą ale nie mam jakby praw do tego. Ożeniłem się z siostrą jakiegoś Sarleończyka więc część powinna się cieszyć, a tak nic.

Z kogo najlepiej zrobić lorda? Tzn. nie chcę aby to był ktoś kogo nie lubią raz wziąłem dieva to wyzywali go od psów a mnie od otaczającego się żmijami. Zawsze biorę Lethardiana, i jeszcze jakiegoś Sir ... (no są raczej szlachcicami to nie powinni narzekać), tylko szukam kogoś kto będzie miał żołnierzy pendorczyków, a jak jakaś tam domieszka noldorów albo zakonników mi nie zaszkodzi.
    Aha, czyli ogłosiłeś się królem i utworzyłeś państwo, a oni se tak tylko gadają dyplomatycznie. Ciężko jest zawrzeć pokój, często trzeba niemal do końca zgnieść nację, żeby o niego poprosili lub się zgodzili.

Diev im się nie podoba, bo - z tego co się orientuję - on nie ma arystokratycznego rodowodu. Wiadomo jak to szlachcice :P (zresztą tak też chyba jest w native?)
    Każdy twój towarzysz ma takich żołnierzy, jaką kulturę wybrałeś dla swojego państwa, a oprócz tego tych pięciu ma trochę unikalnych:
    Frederick - Mettenheim ^^
    Boadice - Veccavia
    Adonja - Mystmountain
    Donavan - Barclay
    Lethaldiran - Noldor ^^

I bez takiego słodzenia :P

Offline Lord Rall

• Użytkownik
    « Odpowiedź #889 dnia: Marca 01, 2012, 14:34:02 »
    No tylko np. jak wziąłem któregoś Sir .... to miał wojska z Ravensternu. Myślałem załatwić sobie żonkę od króla miałem 40 stosunków u króla i sie wkórzyłem i rzuciłem. Zaczynam rozwalać sobie imperium wszystko mam blisko troche wiosek sarleonskich to łuków jest i zamek sam się broni. Tylko najgorzej, że ich twierdze w oblężeniach są na wzgórzu i połowa moich leży na ziemi przy szturmi. Macie jakąś taktykęna to?

Offline ałtsajder

• Użytkownik
    • Piwa: 4
    « Odpowiedź #890 dnia: Marca 01, 2012, 14:52:09 »
    No tylko np. jak wziąłem któregoś Sir .... to miał wojska z Ravensternu. Myślałem załatwić sobie żonkę od króla miałem 40 stosunków u króla i sie wkórzyłem i rzuciłem. Zaczynam rozwalać sobie imperium wszystko mam blisko troche wiosek sarleonskich to łuków jest i zamek sam się broni. Tylko najgorzej, że ich twierdze w oblężeniach są na wzgórzu i połowa moich leży na ziemi przy szturmi. Macie jakąś taktykęna to?
    Sorry, ale ciężko Cię zrozumieć....
    Co do ostatniego zdania.CO do imperium i ich obrony. Użyj tarczowników Fiedsvańskich(?Ci zieloni), mają ogromne, wytrzymałe, huskarlowie tarcze. Są dość dobrze uzbrojeni, a i toporem władają całkiem dobrze.Całkiem dobrzy w polu nawet przeciwko kawalerii(chyba, żadna jednostka jeździecka nie przebije się przez ich mur tarcz), a tym bardziej przy oblężeniach.Nie wiem na jakim poziomie rozgrywki jesteś, ale jeżeli masz swój zamek, to zawsze możesz założyć zakon Ebonowej rękawicy, czy jakoś tak...Podobno świetnie sprawdzają się przy oblężeniach.Potem możesz zastosować Bohaterskich poszukiwaczy przygód, którzy są wyposażeni w kusze dające radę z pancerzem wojsk imperium...

Offline Lord Rall

• Użytkownik
    « Odpowiedź #891 dnia: Marca 01, 2012, 15:18:31 »
    Ok. Trochę jaśniej napiszę. :D Szukam towarzyszy którzy będą mieli w oddziałach wojska pendoru. Chyba Sir Rayne albo inny miał Ravenstern w oddziale. Szukam sposobu aby inni lordowie uznali mnie za króla, a nie za jakiegoś tam buntownika czy kogoś tam innego. Co do zakonu nie lubię kogoś kto dyskryminuje innych tj. Hebanowców. Nie znoszą noldorów a ja ich uwielbiam. Póki co to załatwiam sobie zakony do których nie trzeba QG czyli sokoła, zastanawiam się nad zakonem zmierzchu. Wezmę alistara dam jakieś lenno i spoko.

Offline huth

« Odpowiedź #892 dnia: Marca 01, 2012, 16:22:49 »
    ^ Ale jaką wybrałeś kulturę swojego państwa podczas jego ustanawiania? No i jakich już masz towarzyszy zamienionych w lordów? Bo może coś pokręciłem z tym czy towarzysze mają takie wojsko, jaką kulturę się wybrało...
    Ale w sumie nie wiem czemu aż tak chcesz Pendorczyków, przecież oni oprócz rycerzy mają przeciętne jednostki. :P
    Ja nigdy nie robiłem z moich towarzyszy lordów, bo wolałem patrzeć jak się przerąbują przez wrogie armie :P
    Szukam sposobu aby inni lordowie uznali mnie za króla, a nie za jakiegoś tam buntownika czy kogoś tam innego.
    Ale nie możesz już nic więcej zrobić, jeśli utworzyłeś przez dialog z zarządcą własne królestwo(a chyba to zrobiłeś?) :) A tamci władcy to sobie chyba tak tylko gadają.

Co do zakonu nie lubię kogoś kto dyskryminuje innych tj. Hebanowców. Nie znoszą noldorów a ja ich uwielbiam. Póki co to załatwiam sobie zakony do których nie trzeba QG czyli sokoła, zastanawiam się nad zakonem zmierzchu. Wezmę alistara dam jakieś lenno i spoko.
    No bardzo fajnie, że sobie taki role-play narzucasz :) Choć Zakon Zmierzchu to można powiedzieć "zło wcielone" i nie wiem czy tak do Noldorów pasuje. Poza tym musisz mieć z zakonem stosunki na 0, żeby go założyć :P I Alistair w swojej armii nie będzie miał tych rycerzy, niestety.

Co do tych oblężeń, to na początek staraj się zmiękczyć pierwszą falę obrońców strzelcami. Choć są takie zamki, gdzie nie bardzo jest ich dobrze ustawić, wtedy można wybrać ryzykowny wariant drugi, czyli posłać najmocniejsze jednostki jako pierwsze, żeby wyrąbali drogę na mury.
    A tak ogólnie(kolejny raz piszę o taktyce do oblężeń :P) to najlepiej w oblężeniach sprawdzają się jednostki, które spełniają najlepiej swoją rolę i mają jeszcze pewne dodatkowe, istotne w oblężeniu cechy... Czyli ogólnie jednostki elitarne i o wysokim poziomie, choć są wyjątki. Jeśli ostrzał(do zmiękczenia pierwszej fali obrońców), to Noldorowie, Hebanowe Rękawice, Saperzy Barclay, doborowi kusznicy Imperium - super celność i damage. Ravensterńscy i Sarleońscy łucznicy też są ok. Jeśli szturm to Hebanowe Rękawice, ci wojownicy z szablami i tarczami D'Sharu(Swordmasterzy chyba), Fierdsvaińscy Huscarle i inni rycerze i zakonnicy z tarczami i długą i ciężką bronią(szable d'shar, morgensterny, długie topory, obuchy - np. Ravenspear, Sarleońscy rycerze). Po zdobyciu murów jednostki bez tarcz też wchodzą w rachubę. Do obrony: wszystko co strzela szybko i mocno oraz każdy z dwuręczną bronią(bo osłona nie jest aż tak ważna, więc trzeba wykorzystać zasięg i siłę) - Ravensterńcy łucznicy(łuk i miecz), Sarleońscy Halabardnicy, fierdsvaińska piechota z toporami, piechota imperium z oszczepami w tym Nieśmieraleni(miazga), niestrzelająca d'sharska piechota(bo ich łucznicy to żart), Pendorscy Piesi Rycerze i reszta różnych rycerzy, Mattenheim, Noldor i cała reszta elity.
    Jakbym miał stworzyć idealną armię do szturmu, która nie wymaga wielkiego zachodu(czyli bez Noldorów itp.), to byliby to głównie Hebanowcy(bo są uniwersalni i mocni) z domieszką S. Halabardników i innych elitarnych dwuręczniaków.
    « Ostatnia zmiana: Marca 01, 2012, 16:27:31 wysłana przez HUtH »

Offline Lord Rall

• Użytkownik
    « Odpowiedź #893 dnia: Marca 02, 2012, 15:25:23 »
    Dzięki HUtH! Bardzo mi pomogłeś, ja w myśleniu słaby jestem ja tylko macham mieczem i strzelam z łuku. Myślenie zostawiam do szkoły :D

Offline huth

« Odpowiedź #894 dnia: Marca 02, 2012, 20:09:12 »
    ^ no to jest wydaje mi się dość właściwe podejście :)
    Choć granie w np. mod Magna Mundi na Europę Universalis bez myślenia i planowania jest ciężko :P

Offline Lord Rall

• Użytkownik
    « Odpowiedź #895 dnia: Marca 03, 2012, 13:44:15 »
    Słuchajcie da się zrobić coś, żeby po trzykrotnym cheaterze dostawać nagrody za archivy? Bo za chiny nie ubiję teraz trzech 800 osobowych armii kultu węża, 2 heretyków 700 woja i jeszcze jatu się napatorzyło.

Offline ałtsajder

• Użytkownik
    • Piwa: 4
    « Odpowiedź #896 dnia: Marca 03, 2012, 15:16:33 »
    Słuchajcie da się zrobić coś, żeby po trzykrotnym cheaterze dostawać nagrody za archivy? Bo za chiny nie ubiję teraz trzech 800 osobowych armii kultu węża, 2 heretyków 700 woja i jeszcze jatu się napatorzyło.
    Uruchomić na nowo grę i wczytać save bez użycia cheatów??Choć może samo wczytanie save'a powinno zadziałać.

Offline huth

« Odpowiedź #897 dnia: Marca 03, 2012, 16:05:33 »
    hehe :D
    Możesz najwyżej wczytać save'a sprzed użycia trzeci raz cheatu

Offline Lord Rall

• Użytkownik
    « Odpowiedź #898 dnia: Marca 03, 2012, 21:08:13 »
    Wpadłem na ciekawy pomysł ominięcia cheatu. Po pierwsze jeszcze nie było armii noldorskiej, a z moim szczęściem do respów niedługo będzie (juz 12 armii :D ). Mniejsza o to. Mam zameczek wpadłem na pomysł żeby najpierw zdobyć, wycofać przysięgę i odbić pusty garnizon. :D Ravenstern zaproponował pokój :O. Przyjąłem dają to bierz. Armia się formuje powolutku. Z wioski już z 40 rekrutów przyszło, 22 szlachciców :O, którzy po chwili nazywali się już rycerz sokoła. (Lubię ten zakon.) Planuję powolutku zdobycie 2 zamku. Se tak myślę czy teściu nie zechce być moim lordem będzie blisko córki. :)
    Dobra do sedna.
    Staram się grać jak najbardziej na kogoś nastawionego na zjednoczenie pendoru pendorem. Otóż pytanie który zakon będzie najlepszy? O QG się nie martwię 4 bohaterów na mapie śmiga. Może gryfa? Chyba na M&B byli dosyć dobrzy.
    Chcę poinformować że teraz dla około 50 Super Poszukiwaczy Przygód i 200 innych jednostkach (głównie już najlepiej wyszkolonych) z własnej kasy muszę im zapłacić jedyne 5 tys denarów. Zamek i wioska oraz fraktorie pokrywają wydatki a 5 tys to jeden turniej. :)

Offline huth

« Odpowiedź #899 dnia: Marca 04, 2012, 01:10:10 »
    Nie kminię tego sposobu na ominięcie kary za cheaty, ale mniejsza z tym...

Zdecydowanie najbardziej "pendorskim" zakonem jest Zakon Gryfa, bo ta tacy strażnicy królów Pendoru według "lore"(tła historyczno-fabularnego). Ale to nie jest najmocniejszy zakon ogólnie... są bardzo dobrzy jako kawaleria ze względu na lance, ciężkie konie(chyba w żadnym patchu się to nie zmieniło i dalej używają Ironbred Stallion), długie miecze i morningstary. Jednak ich statystyki nie są najlepsze, a zbroja jest raczej kiepska, więc pieszo czy w oblężeniach już tacy dobrzy nie są. Ale ładnie wyglądają :P

W ogóle to utworzenie własnego państwa tylko z jednym zamkiem jest dość hardkorowe....