@ Grzybek300
Przepraszam ale waszmość siejesz dezinformacje mieszając fakty z własnymi wymysłami, łącząc przy okazji różne wersje moda odległe od siebie o kilka lat. Radziłbym zapoznać się z oficjalną listą zmian, która znajduje się miedzy innymi w folderze z modem i jest napisana prostym językiem angielskim (tłumacz Google powinien w zupełności wystarczyć).
Podobno twórcy zapowiedzieli że ma to być ostatni patch pod Warbanda ...
Nie "podobno" - od kilku dobrych miesięcy tytuł posta przypiętego na oficjalnym forum TW (opisującego zmiany w łatce 3.9.3) zawierał wyraz "FINAL" ("ostateczny"). Nie zapowiada się aby dalsze prace nad wersją do Warbanda były przez kogokolwiek podjęte, gdyż wszystkie zmiany jakie chcieliśmy (deweloperzy) wprowadzić, wprowadzone zostały.
... Pograłem kilka dni w 3.9.3 ...
Po przeczytaniu kilku twoich postów nie jestem do końca pewny jaka wersja była ogrywana.
... Znerfiono rubinowy łuk(celność z 95 do 90) ...
Jako że mam zainstalowane wersje 3.611, 3.7063, 3.8.4, 3.9.2 i 3.9.3, sprawdziłem tą informację: co najmniej od wersji 3.611 (wydanej około 5 lat temu) Rubinowy Łuk Runiczny miał celność równą 88. W wersji 3.9 (wydanej 11 miesięcy temu) celność została zwiększona do 92. Zwiększono również szybkość pocisku z 75->99 (wzrost zasięgu i obrażeń) i zmniejszono minimalne wymagania z 8->7 (mniejsza kara do celności, większe obrażenia). Jedyne co zostało "znerfione" to waga przedmiotu 1.25->1.5.
... -bugi - niektóre oddziały potrafią zrespić się w morzu i tkwią cały czas w bezruchu ...
Jest to błąd silnika gry a nie moda i występuje dość rzadko, w specyficznych warunkach. Co pewien czas nieliczne rodzaje grup "respią" się "na graczu" i jeżeli gracz akurat znajduje się blisko wody, wtedy silnik może umieścić tam nowy oddział. Także zarówno miejsce i czas muszą być odpowiednie. Można to łatwo przetestować teleportując się na szczyt dowolnej góry (jednostki nie mogą się przemieszczać) i czekając tydzień - gracz będzie otoczony wianuszkiem bandytów.
... -Włócznicy zaczęli normalnie walczyć i potrafią zadawać sensowne obrażenia nawet jeżeli mają tarcze ...
Dodatkowa animacja (dźgniecie znad głowy) została dodana w wersji 3.8.3 już prawie 2 lata temu.
Podobno naprawiono jeszcze problem z kilkutysięcznymi armiami najemników oraz lojalnością wasali,ale trzeba będzie jeszcze pograć żeby przekonać się czy to prawda ...
Nie "podobno" - wszystkie poprawki zostały uchwycone w oficjalnych listach zmian (changelogs). Jeżeli nie ma tam takiej informacji (a nie ma) to żadnej zmiany w tej kwestii nie było.
... EDIT:pograne trochę dłużej i powiem wam nie warto - Jest sporo kolejnych bugów i poronionych pomysłów twórców.Najlepsze z nich to:
*podczas zawodów w Elacrai można w nagrodęza karę dostać uszkodzony ekwipunek z ujemnymi modyfikatorami.Ósmy turniej,ostatnia runda,nakręcasz się na klejnot albo jakąś fajną zbrojkę bądź mieczyk a tu bida.....kulawy koń warty 500 denarów. ...
Nowy system nagród w noldorskim turnieju został wprowadzony w wersji 3.9, wydanej 11 miesięcy temu, która to została pobrana ponad 100000 razy na ModDB i drugie tyle na Steam. Przez prawie rok nie dotarł do mnie żaden raport mówiący o możliwości wygrania uszkodzonego przedmiotu. Ja sam, przeglądając różne źródła, również nie natrafiłem na podobne komunikaty. Więc albo nikt nie bierze udziału w omawianym turnieju albo jesteś bardzo pechowym graczem.
Dla pewności sprawdziłem pliki źródłowe i mogę potwierdzić iż nie ma możliwości wygrania uszkodzonego przedmiotu albo "kulawego konia". Jeśli już koń zostanie wylosowany, jest 25% szansa na to że będzie miał modyfikator "uparty", który to zwiększa punkty życia zwierzęcia o 5, zwiększa minimalne wymagania o 1 i zmniejsza wartość o 10%.
... *parę nowych zbroi ma spaprany model kolizyjny i strzała potrafi przejść przez nią na wylot za 0(veccavia knights) ...
W wersji ostatniej (3.9.3) została przerobiona tylko jedna zbroja - zestaw "Kapłanki Węży".
W wersji 3.9.2 zostały przerobione:
- dwie zbroje dla Barclay bazujące na modelu, który dzieli ze sobą, z drobnymi modyfikacjami, około 80% "ciężkich" zbroi (n.p. 8 zakonów, jak Lions, Dragons czy Valkyrie),
- jedna dla Veccavi bazująca na modelu Demonplate Armor czy Demonskin.
Oba bazowe modele zostały wprowadzone kilka lat temu w wersjach 3.7-3.8 i, ponownie, pierwszy raz spotykam się z raportem o "spapranym modelu kolizji".
Tak wygląda model kolizji używany przez silnik gry z nałożoną zbroją rycerza Vaccavi. Według mnie oba modele pokrywają się całkiem przyzwoicie. Mogły by się pokrywać w 100%, ale rezultat wyglądałby komicznie ("balonowa zbroja").
*I najgorsze - oblężenia - Skopane po całości i mocno niegrywalne - mając armie łuczników wróg za każdym razem wydaje nam bitwe pod murami zamku co jeszcze ujdzie.Problem tkwi w tym że zamiast 60-90 strzał w kołczanie jest tylko ..... jedna i radź sobie.Nasi mają nie lepiej bo po 4/5 strzałach również kończy im się amunicja. ...
Mechanika ta została wprowadzona w wersji 3.41 w 2011 roku. Ma symulować sytuacje, w której to obrońcy zaskakują przeciwnika, przygotowującego się do oblężenia, niespodziewaną wycieczką za mury. Zaskoczony przeciwnik bierze co ma pod ręką (0-5 pocisków) i w pośpiechu przygotowuje się do odparcia ataku.
W praktyce oblężenia wyglądają tak:
-obrońcy wydają ci bitwę pod murami.
-szybko ustawiasz łuczników i kompanów i każesz im strzelać.Po 4-5 strzałach udaje się zabić do 15-20 ludzi.
-Twoim kończy się ammo a wróg albo biegnie na ciebie,po czym sie cofa,albo wystrzeliwuje twoje jednostki.
-jeśli jest upośledzony to biegniesz prosto na niego i wyrzynasz tylu łuczników ilu się da,dopóki cie ogłuszą.
-straty wroga wahają się między 20-35 w zależności od tego jak sprawnie machało się mieczem.
-powodzenia jeszcze zostało tylko 300-600 oponentów
Oczywiście można się jeszcze bawić w tradycyjne metody i zdobyć zamek piechurami jeśli kogoś interesują ogromne straty w elitarnych jednostkach i morale na poziomie niskie + foch od towarzyszy. ...
Bez tej mechaniki oblężenia wyglądały by tak:
- skomponuj armię w większości złożoną z żołnierzy z bronią o dalekim zasięgu,
- wystrzelaj obrońców jak "ryby w beczce".
Wystrzelaj wszystkich tych wspaniałych rycerzy, zajadłych wojowników - pluton egzekucyjny.
Nie,cały czas gram na tej samej wersji i nigdy ,,stałych'' problemów nie było.Co najwyżej średnio co drugą łatkę dochodziły nagłe wyjścia do pulpitu,niedorobione tekstury,czy zaczynanie bitwy w czarnym ekranie,które z kolejną łatą znikały by wrócić za jakiś czas ...
I tu jest pies pogrzebany - wyraźnie i wielokrotnie było mówione które łatki są kompatybilne ze starszymi "sejwami" a które nie. Ostatnia 3.9.3 wymaga osobnego zainstalowania (dlatego nie ma dostępnego małego patcha a tylko i wyłącznie cała wersja) i rozpoczęcia nowej gry. Bez spełnienia tych dwóch podstawowych warunków mogą wystąpić, jak widać, różne 'kwiatki'.
.Dodam jeszcze parę nowych rzeczy jakie zauważyłem:
-podczas oblegania zamków po padnięciu nie można wyjść z bitwy.Tak jakby,ponieważ wciśnięcie tab traktowane jest jako ucieczka co masakruje nasze wojska,morale,stosunki z towarzyszami ale co gorsza obniża renomę,honor i nabija nam controversy.na skutek tego najlepiej zdobyć go za 1 razem i albo wystrzelać tyle jednostek żeby strzelcy mogli przebić się przez drabiny i dokończyć dzieła w walce wręcz ...
Był to znany od dawna exploit:
1. gracz czeka aż jego łucznicy/kusznicy pozbędą się wszystkich strzał, przy minimalnych stratach własnych gdyż obrońcy ostrzeliwują stojącą przed łucznikami piechotę z tarczami,
2. wciska TAB aby się wycofać i uzupełnić amunicję,
3. zostaje ukarany za ucieczkę.
Ale jeżeli po 1 punkcie gracz popędzi do przodu i da się specjalnie zastrzelić, może spokojnie przejść do punktu 2 ponieważ punkt 3 był pomijany.
-I tutaj nasuwa się pytanie - Czy zdarzyło się wam że królowie nie chcą przyjąć od was hołdu lennego.podczas początkowego grindowania kasy,expa i renomy,odrzucałem wszystkie oferty po kilka razy od każdego władcy.Po przygotowaniu postaci pod królową pendoru nagle okazuje się że żaden z nich nie chcę nagle przyjąć mnie na wasala gadając coś o tym że przyjmują tylko zaufanych ludzi...
Z królami mam relacje na poziomie 25+,ponad 400 renomy,240 honoru,oraz szlachetnie urodzoną postać a tu odmowa :/.
Mniej więcej do 3500 renomy średnio raz na 1-2 miesiące dostawałem jakąś ofertę zostania lordem a teraz wszyscy są urażeni.
Da się to jakoś ominąć?...
Może tak się zdarzyć gry współczynnik Rights to Rule jest za wysoki. Można zdobyć jakiś zamek albo miasto i poprosić innego króla o protekcję.
Na koniec jeszcze raz zachęcam do przeczytania listy zmian (changelog) i poznania faktów. Zwłaszcza przed rozpoczęciem wypowiadania się na dany temat. Pozdrawiam.