Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Prophesy of Pendor  (Przeczytany 644898 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Grzybek300

• Użytkownik
    • Piwa: 3
    Odp: Prophesy of Pendor
    « Odpowiedź #3015 dnia: Kwietnia 19, 2018, 15:34:31 »
    A jak wygląda sprawa z sierżantami zakonów?Opłaca się w to w ogóle inwestować,a jeśli tak to w co konkretnie?
    Statystyki mają bardzo podobne(czasem nawet gorsze) do topowych regularnych jednostek frakcyjnych typu:kiergarda/legioniści/konni strzelcy?

Offline Cygan.

• Użytkownik
    • Piwa: 13
    « Odpowiedź #3016 dnia: Kwietnia 19, 2018, 16:46:55 »
    A jak wygląda sprawa z sierżantami zakonów?Opłaca się w to w ogóle inwestować,a jeśli tak to w co konkretnie?
    Statystyki mają bardzo podobne(czasem nawet gorsze) do topowych regularnych jednostek frakcyjnych typu:kiergarda/legioniści/konni strzelcy?
    Zależy od eq i przede wszystkim są dużo łatwiejsi do zdobycia aniżeli topowe jednostki frakcji. Ja głównie grałem na samych knight'ach ale sierżanci się czasami przydają. Jeśli zrobisz własny zakon to będziesz mógł im dać świetne eq, pod względem statów nie powalają ale powala przeciwnika noldor longsword, który im dasz.

Offline KaeS

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #3017 dnia: Maja 28, 2018, 22:15:17 »
    ahhh pamiętam jak grałem w tego moda 7 lat temu i nagrałem filmik z walki gdzie łuk od jednego z bóstw poprostu wymiatał
    (click to show/hide)
    chetnie zobacze co nowego po tylu latach

Offline Cygan.

• Użytkownik
    « Odpowiedź #3018 dnia: Maja 29, 2018, 07:50:56 »
    ahhh pamiętam jak grałem w tego moda 7 lat temu i nagrałem filmik z walki gdzie łuk od jednego z bóstw poprostu wymiatał
    (click to show/hide)
    chetnie zobacze co nowego po tylu latach
    Mod po 7 latach sporo się zmienił, a ten łuk to się chyba nazywał ullr vetr manifest i znika po pokonaniu wolfblood the slayer'a.

Offline Savigo

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    « Odpowiedź #3019 dnia: Maja 29, 2018, 13:59:04 »
    Też wróciłem do moda po dłuższej przerwie, ok 5 lat (ostatnio grałem na wersji 3.611) i widzę, że sporo się poprawiło. Ogólnie balans gry jest trochę lepszy, elitarne jednostki ze standardowych rekrutów są już możliwe do wyszkolenia w przystępnym czasie (berserkowie i gladiatorzy, a assassyni zostali przeniesieni do zakonu), pojawiło się parę nowych zakonów, nowe jednostki noldorów możliwe do rekrutacji z jeńców (hunterzy). No i co mnie bardzo cieszy - nie doszedłem jeszcze do tego etapu w rozgrywce, ale przeczytałem na forum talewords - szkolenie własnego zakonu i wyposażenie zajmuje dużo mniej czasu i kosztuje mniej pieniędzy.

Niestety sporym mankamentem są nadal unikalne spawny. Zmieniono mechanikę brania bossów do niewoli - teraz jest to losowane raz na 3 dni w grze, a nie po bitwie. Co w pewnym sensie jest plusem, bo nie ma już sensu wczytywanie gdy boss ucieknie, ale z drugiej strony - w moim przypadku - sprowadza się do tego, że w przypadku ucieczki, czekam na przelosowanie w grze i dopiero po nim zaczynam walkę. Do tego łatwiejsze bossy (Alaric, Kodan) nie żyją zazwyczaj dłużej niż 1 dzień w grze, nie wydaje mi się aby w poprzednich wersjach dorwanie ich zanim zostaną pokonani było takim problemem.

Offline Cygan.

• Użytkownik
    « Odpowiedź #3020 dnia: Maja 29, 2018, 15:26:27 »
    Też wróciłem do moda po dłuższej przerwie, ok 5 lat (ostatnio grałem na wersji 3.611) i widzę, że sporo się poprawiło. Ogólnie balans gry jest trochę lepszy, elitarne jednostki ze standardowych rekrutów są już możliwe do wyszkolenia w przystępnym czasie (berserkowie i gladiatorzy, a assassyni zostali przeniesieni do zakonu), pojawiło się parę nowych zakonów, nowe jednostki noldorów możliwe do rekrutacji z jeńców (hunterzy). No i co mnie bardzo cieszy - nie doszedłem jeszcze do tego etapu w rozgrywce, ale przeczytałem na forum talewords - szkolenie własnego zakonu i wyposażenie zajmuje dużo mniej czasu i kosztuje mniej pieniędzy.

Niestety sporym mankamentem są nadal unikalne spawny. Zmieniono mechanikę brania bossów do niewoli - teraz jest to losowane raz na 3 dni w grze, a nie po bitwie. Co w pewnym sensie jest plusem, bo nie ma już sensu wczytywanie gdy boss ucieknie, ale z drugiej strony - w moim przypadku - sprowadza się do tego, że w przypadku ucieczki, czekam na przelosowanie w grze i dopiero po nim zaczynam walkę. Do tego łatwiejsze bossy (Alaric, Kodan) nie żyją zazwyczaj dłużej niż 1 dzień w grze, nie wydaje mi się aby w poprzednich wersjach dorwanie ich zanim zostaną pokonani było takim problemem.

Ja przeszedłem grę na wersji 3.7 albo 3.6 miałem około 2800 dni. A propo rozwijania zakonu to dobrze słyszałeś, ja na swój zakon wydałem koło 2 miliony i żeby każdy item przydzielić jednostce trzeba czekać trochę dni w zależności od statów itema, lepsze staty więcej czekasz.

Offline Snaxxu

• Użytkownik
    « Odpowiedź #3021 dnia: Lipca 17, 2018, 11:31:28 »
    Ma ktoś może spolszczenie do PoPa? Przeszukałem dział i mam jakieś ale nie wiadomo do której wersji.

Offline Lwie Serce

• Użytkownik
    • Piwa: 66
    « Odpowiedź #3022 dnia: Lipca 18, 2018, 21:32:05 »
    Do najnowszych spolszczenia nie ma.

Offline kfilich

• Użytkownik
    « Odpowiedź #3023 dnia: Lipca 21, 2018, 16:23:33 »
    Hej!

Gram w Popka od bardzo dawna, na wszystkie możliwe sposoby. Zainstalowałem niedawno najnowszą wersję i mam drobny problem.

Rozpocząłem rozgrywkę z użyciem cheatów by zmienić nieco start pod fabułę, którą wymyśliłem.
    Zwerbowałem w ten sposób Lethaldirana, nadałem sobie jakiś średni ekwipunek, zapisałem grę, wyszedłem z niej, wyłączyłem cheaty, żeby mnie nie kusiło, włączyłem ponownie i...

Mam kłopot: Ekwipunek jest zupełnie inny. Łuk podmieniło na strzały, pojawił się inny miecz, tarcza też się na coś zmieniła.

Lethaldiran zamiast swojego kapturka przywdział jakiś śmieszny chełm zbója.

Jest jakiś problem z zapisem, czy to taka "zabawna" kara za cheaty? xD

Offline Snaxxu

• Użytkownik
    « Odpowiedź #3024 dnia: Lipca 22, 2018, 03:35:34 »
    Kiedyś też tak miałem. Zrób zapis od nowa, tym razem kiedy już wszystko pod swoją postać zrobisz wejdź jeszcze raz w konsole i wpisz "nocheatmenu". Po tym poczekaj do autozapisu (jakieś miasto odwiedź czy coś) i wyłacz grę. Powinno wszystko być w porządku. A co do spolszczenia - może mi ktoś powiedzieć pod jaką wersje to jest?

Offline Grzybek300

• Użytkownik
    « Odpowiedź #3025 dnia: Lipca 23, 2018, 18:11:15 »
    Ja przeszedłem grę na wersji 3.7 albo 3.6 miałem około 2800 dni. A propo rozwijania zakonu to dobrze słyszałeś, ja na swój zakon wydałem koło 2 miliony i żeby każdy item przydzielić jednostce trzeba czekać trochę dni w zależności od statów itema, lepsze staty więcej czekasz.

Mi się udało prawie przejść pendora 3.7(btw najlepsza wersja) w 1176 dni :D.Prawie bo zostały tylko trzy gargantuiczne armie jatu i barbarzyńców po 2500-3000 luda każda O_o których nie chciało mi się już męczyć.Grałem cały czas po stronie imperium i nie było za bardzo warunków na założenie królestwa pendoru,chociaż zakładam że gdybym to zrobił i trochę pofarmił to rozegrał bym żółtych w max 500-600 dni.Największym wrogiem tak naprawdę była kasa - kary podatkowe,awanse i utrzymanie dwóch armii - konnej i kuszniczej do oblężeń pochłania naprawdę sporo kasy :/

Całą grę udało mi się przejść tak naprawdę na 3 jednostkach:kusznikach imperium oraz imperialnych rycerzach i kobrach.Własny zakon jest nawet ciekawą opcją ale wymaga od groma czasu i jeszcze więcej renomy która jest tu na wagę złota.Ulepszanie ich skończyłem dopiero jak mojej frakcji zostały do podbicia ostatnie 3-4 zamki i przydali mi się jedynie na syla uzasa i tego generała mettenheimu.

Od niedawna pogrywam od nowa w 3.9.2 z zamiarem przejścia jako królowa pendoru(kobiety mają łatwiej) i zauważyłem że gra jest w tej wersji jest aż nadto hojna.Noldorowie rozdają qualis gemy na prawo i lewo,a co najlepsze po 10 wygranej dają za darmo mystical rune armor.Minęło 640 dni a moja postać ma 42 lvl,7500 renomy 13000 denatów na koncie ulepszont runiczny łuk,glewię,2ręczniak przy zaledwie 42lvl gdzie brakuje tylko 2 pkt charyzmy by dobić do 10 perswazji i dowodzenia.

Offline Lwie Serce

• Użytkownik
    • Piwa: 66
    « Odpowiedź #3026 dnia: Lipca 23, 2018, 23:17:54 »
    No trochę ułatwili ten Pendor ale na tle innych modów i tak jest dużym wyzwaniem. Ja gram też kobietą, na razie w barwach Ravensternu i trochę słabo, że żadnej wojny nie prowadzi. Ale na pewno ten stan nie potrwa długo :) Zarzucę na dniach kilka screenów.

Offline kfilich

• Użytkownik
    « Odpowiedź #3027 dnia: Lipca 25, 2018, 16:18:58 »
    Powiem Wam, że faktycznie zrobiło się łatwo.

Po tym jak to zauważyłem, zrezygnowałem ze swojego "ułatwionego" początku i zacząłem grę od nowa.
    To jest troche głupie, że po paru godzinach gry można mieć już armię zdolną podbić jakiś mniejszy zamek.

Wydaje mi się jednak, że skuteczność łuczników została znacznie zmniejszona.
    Kiedyś  zastępami ravensterńskich łuczników pokonywało się armię takiej samej wielkości w taki sposób, że nawet nie miała okazji podejść do sojuszniczych oddziałów, a teraz nie obejdzie się bez walki wręcz.

Offline Grzybek300

• Użytkownik
    « Odpowiedź #3028 dnia: Lipca 25, 2018, 20:00:47 »
    Powiem Wam, że faktycznie zrobiło się łatwo.

Po tym jak to zauważyłem, zrezygnowałem ze swojego "ułatwionego" początku i zacząłem grę od nowa.
    To jest troche głupie, że po paru godzinach gry można mieć już armię zdolną podbić jakiś mniejszy zamek.

Wydaje mi się jednak, że skuteczność łuczników została znacznie zmniejszona.
    Kiedyś  zastępami ravensterńskich łuczników pokonywało się armię takiej samej wielkości w taki sposób, że nawet nie miała okazji podejść do sojuszniczych oddziałów, a teraz nie obejdzie się bez walki wręcz.

Z tego co kojarzę to w wersje +3.9 zostały dodatkowo zbalansowane i sporo w temacie broni pozmieniało.a zwłaszcza łuków i ich celności.Przykładowo:
    *Łuk rubinowy ma aż 92 celności - tylko o 3 mniej od noldorskiego,szmaragdu i szafiru przy niezmienionych obrażeniach 50p. co pozwala efektywnie nawalać nawet na noldorskich koniach.
    *Ullr vetr manifest - dostał buffa do celności aż do 99 i ma celność co do piksela.Niestety nie wiedzieć czemu łuk lubi sobie zniknąć,ot tak bez powodu pomimo tego że po mapie cały czas łazi wolfbode.

Niższa skuteczność łuczników wynikać może ze zmian w SI jednostek.piechota w trybie ataku lubi rozłazić się we wszystkie strony czy też gonić kawalerię i konnych łuczników przez co ich formacja robi się bardziej rozproszona,przez co trudniej jest trafić.Dodatkowo ulepszone zachowanie konnych łuczników także może utrudniać ostrzał strzelcom(okrążania zamiast szarży na ura!).Nie mniej jednak rozgramianie wroga samymi strzelcami jest dalej możliwe,tylko niestety jest sztucznie wydłużone.

btw zauważyłem w wersji 3.9.1 dwa idiotyczne pomysły:
    -Lordów nie da się już zniewalać bo i tak pogrypsują w celi max 7 dni po czym wszyscy bez wyjątku uciekają,zanim ktoś wogóle upomni się okup.dodam że mam już zarządanie więźniami na 10 oraz pobudowane więzienia.
    -Przy wyzwalaniu wiosek bandytom zawsze towarzyszy 6-12 rogue knigtów(opancerzone konie,hawkstorm bow oraz runedbastard sword,+300 biegłości) - powodzenia przy odbijaniu wioch bez doświadcznych jednostek.

Offline kfilich

• Użytkownik
    « Odpowiedź #3029 dnia: Lipca 26, 2018, 13:23:04 »
    No powiem Wam, że quails gemy faktycznie sypią się konkretnie.
    Podobno jest 25% szansy na zdobycie gema w noldorskim turnieju.
    To faktycznie dosyć dużo.
    Mam już trzy, teraz zastanawiam się na co je wydać.
    (Rane, Kryjówka Czerwonego Bractwa I pierwszy turniej u Noldorów.)