Też wróciłem do moda po dłuższej przerwie, ok 5 lat (ostatnio grałem na wersji 3.611) i widzę, że sporo się poprawiło. Ogólnie balans gry jest trochę lepszy, elitarne jednostki ze standardowych rekrutów są już możliwe do wyszkolenia w przystępnym czasie (berserkowie i gladiatorzy, a assassyni zostali przeniesieni do zakonu), pojawiło się parę nowych zakonów, nowe jednostki noldorów możliwe do rekrutacji z jeńców (hunterzy). No i co mnie bardzo cieszy - nie doszedłem jeszcze do tego etapu w rozgrywce, ale przeczytałem na forum talewords - szkolenie własnego zakonu i wyposażenie zajmuje dużo mniej czasu i kosztuje mniej pieniędzy.
Niestety sporym mankamentem są nadal unikalne spawny. Zmieniono mechanikę brania bossów do niewoli - teraz jest to losowane raz na 3 dni w grze, a nie po bitwie. Co w pewnym sensie jest plusem, bo nie ma już sensu wczytywanie gdy boss ucieknie, ale z drugiej strony - w moim przypadku - sprowadza się do tego, że w przypadku ucieczki, czekam na przelosowanie w grze i dopiero po nim zaczynam walkę. Do tego łatwiejsze bossy (Alaric, Kodan) nie żyją zazwyczaj dłużej niż 1 dzień w grze, nie wydaje mi się aby w poprzednich wersjach dorwanie ich zanim zostaną pokonani było takim problemem.