Tsuka (czyli właśnie rękojeść) to najzwyklejszy spłaszczony cylinder. Wydaje się być inaczej? Tzn, że osiągnąłem zamierzony efekt :) Poly wychodzi sporo, głównie dzięki kiepskiemu silnikowi Warbanda, który musi wszystko dzielić na trójkąty. W maxie Katana z tą środkową tsubą z kolekcji ma trochę dużo (sam się zdziwiłem :P), bo aż 5118, ale na szczęście to najbardziej wymagająca wersja. Po triangulacji 6554, czyli ponad 1000 trójkątów więcej. Szczerze, to nie miałem pojęcia,że tyle to będzie zajmować, równie dobrze mógłbym zaoszczędzić dając zwykły model cylinda i teksturę z alfą, ale nie było by takiego efektu. Na szczęście tego typu mieczy na polu bitwy nie będzie dużo, bo ewentualnie nasz hero oraz może jakiś daimyo, albo inny wysoko postawiony samuraj :)
A ta rękojeść nie powinna być owinięta taśmą jedwabną, a pod nią nie powinna być skóra płaszczki? Tak sobie pytam bo może twoja jest z innego okresu:)
Jest owinięta taką skórą jak widać, pod nią drewno. Jej wygląd też pewnie ulegnie zmianie, więc jakąś skórę rekina albo inny badziew jeszcze tam wcisnę :)
@Make My Day - fajny hełm, ale gdyby tak nie błyszczał jak jakieś lustro, tylko miał ładną teksturkę metalu + jakaś szmatka to byłoby super.
edit: Właśnie zauwżyłem, że model nie ma tyle trójkątów jak wyglądało to na początku. Poukrywałem niektóre obiekty, żeby nie przeszkadzały, jednak licznik nadal pozostawał bez zmian. Po usunięciu wcześniej ukrytych modeli polys spadło z ponad 5k do niecałych 2k, czyli jest dobrze :)