Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Ankieta

Która jednostka cieszy się u was największym powodzeniem (tylko z frakcji)

Nordycki huskarl
    127 (32.2%)
    Swadiański rycerz
    134 (33.9%)
    Vaegirski rycerz
    17 (4.3%)
    Vaegirski strzelec
    11 (2.8%)
    Rhodocki strzelec
    12 (3%)
    Sarranidzki mameluk
    54 (13.7%)
    Sarranidzki mistrz łuku
    2 (0.5%)
    Khergicki lansjer
    10 (2.5%)
    Khergicki elitarny łucznik konny
    9 (2.3%)
    Rhodocki sierżant
    11 (2.8%)
    Swadiański sierżant
    8 (2%)

Głosów w sumie: 393

Autor Wątek: Najlepsza jednostka NPC  (Przeczytany 55200 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline wesch96

• Użytkownik
    • Piwa: 6
    Odp: Najlepsza jednostka NPC
    « Odpowiedź #15 dnia: Września 08, 2010, 15:18:57 »
    Ja mam 6-7 bohaterów i każdy za coś odpowiada :)
    Np. Borcha ma Znajdowanie drogi/Tropienie i Zakres widzenie (jakoś tak) i to ma wszystko na 7 oprócz tego ma skille wytrzymałość i mocne uderzenie na 5 bodajże.
    "Jeśli będziesz rozpamiętywał to co było, to możesz stracić z oczu to co jest"

www.pustamiska.pl

Offline Kormo

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    • All the light makes the shadow...
    « Odpowiedź #16 dnia: Września 08, 2010, 16:00:53 »
    Zagłosowałem na huskarlów. Są silni i mają te swoje wielkie tarcze. Zresztą połowa mameluków (no dobra może 3/8) zostanie wybita przez podjechaniem, a druga gdy zatrzyma się na ciasno zbitym murze tarcz :) Może nie zawsze tak to wygląda bo mamelucy to bardzo dobra jednostka (według mnie na 2 miejscu), ale ich największa siła jest też ich największą słabością. Podczas walki na piechotę huskarlowie wygrywają. Szczególnie przydatni są podczas oblężeń - wielkie tarcze choćby trzech ludzi zasłaniają pozostałych, którzy sieką  wroga ogromnymi toporami :D

Pozdrawiam!
    « Ostatnia zmiana: Września 08, 2010, 16:04:34 wysłana przez Kormo »
    Cytat rodem z tawerny:
    Nordycki huskarl - Najlepsza jednostka w swojej kategorii. Macie szczęście, że nordyccy dowódcy mają najwyżej paru w swoich kompaniach. Niezwykle groźni, świetnie się spisują przy szturmach na mury. Takie małe „chodzące” czołgi.

Offline SaddamKrK

• Użytkownik
    • Piwa: 59
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #17 dnia: Września 08, 2010, 16:54:49 »
    Przy ocenianiu nie brałem pod uwagę taktyki i wpływu gracza na walkę jednostek, tylko samo AI.

Każdy rodzaj jednostki ma swoje plusy i minusy, ale w tej grze rządzi ciężka jazda, jak Lansjerzy, Mamelukowie, Rycerze. W polu nie mają sobie równych, a w zamku ustępują tylko Huskarlom, czy Swadiańskim Sierżantom.

Troche się wahałem między Mamelukiem a Swadiańskim Rycerzem, ale ostatecznie zagłosowałem na Swadiana. Uzbrojeniem i walką są bardzo porównywalni, kosztem i szybkością szkolenia też, ale Rycerz ma lepszego konia ;)

Offline Degren

• Użytkownik
    « Odpowiedź #18 dnia: Września 08, 2010, 18:40:31 »
    Konia? Nie chce tego zauważać, ale rycerz i mameluk często mają takiego samego konia. Rycerz może mieć bojowca, lub łowcę, mameluk bojowca i araba. Osobiście sam wolę araba bo wtedy w połączeniu z krótką bronią jaką jest morgenstern wprawnie wycina wrogów. Uzbrojenie, broń i staty rycerz ma najlepsze, ale jeśli chodzi o inteligencję stosowaną, mameluk lepiej się zachowuje w walce.

Murem tarcz, tak, mogą się schować, ale z czasem mameluk trafi, albo rozwali tarczę. Jeśli huskarl by był konny (taki mini-lord Nordów) to byłby lepszy, ale jest typową ciężką jednostką, a mameluk jest zabójczy i szybki.

Ale z tymi umiejętnościami + mamelucy zamiast Nordów będziesz jeszcze szybszy.:)

Może szkolony, rzadko mam rhodockich włóczników, zawsze biorę kusznika.

Pojedynkach? Chodzi Ci 1 vs. 1? wesch, nawet mi się nie chce w takim razie pisać że huskarl nie ma szans... wiesz dlaczego? Bo ten przeklęty mameluk ma jeszcze lancę! Chyba nie muszę pisać do się dzieje z konserwą, gdy się ją przebije lancą.:D
    90% nastolatków dostałoby załamania nerwowego, gdyby Justin Bieber stał na dachu wieżowca i miał zamiar skoczyć. Jeśli należysz do tych 10%, które wzięłoby krzesełko, popcorn i darło się: "Skacz lamusie!" wklej to do podpisu. :)

92% młodzieży zaczęło słuchać HIP-HOPu i POPu. Jeśli jesteś częścią 8%, która słucha metalu, gotyku, rocku (czyt. fajnej, nie sztucznej MUZYKI) wklej to proszę do podpisu :)

Chaos, świnki i pijany grabarz - bo mrok nie zawsze jest poważny.:D

Offline wesch96

• Użytkownik
    « Odpowiedź #19 dnia: Września 08, 2010, 18:44:38 »
    Chyba nie wiesz co się dzieję gdy chociaż trochę jesteś odsłonięty... topór do rzucania w głowie i gryzienie gleby... -.-

Wogóle jak można rozbić przy pierwszym szturmie tarczę huskarla? Chyba że 10 naraz w nią wjedzie z przysiadu to mają szansę...
    A jak już wjadą w szereg tracą prędkość i albo traca konika albo główkę :) Ja wpadniesz pomiędzy huskarli możesz już tylko czekać na cios nie umrzesz zmęczony.

www.pustamiska.pl

Offline Degren

• Użytkownik
    « Odpowiedź #20 dnia: Września 08, 2010, 18:50:07 »
    Ale topór jest mało celny i mają ich mało, a koń jest dość szybki. Zwyczajnie nie trafią, często strzelcy mają problem.

Nie. Napisać Ci? Nabrać prędkości, nawrót, opuścić lancę i jechać ciągle lekko skręcając w różne strony. Jeśli Cię nie trafi, to mu się skończą toporki. A wtedy huskarl jest jak dziecko. Albo zaryzykuje atak i dostanie lancą z przysiadu, albo choćby 100 razy się wracał to tarcza się rozleci, a później huskarl pada.
    90% nastolatków dostałoby załamania nerwowego, gdyby Justin Bieber stał na dachu wieżowca i miał zamiar skoczyć. Jeśli należysz do tych 10%, które wzięłoby krzesełko, popcorn i darło się: "Skacz lamusie!" wklej to do podpisu. :)

92% młodzieży zaczęło słuchać HIP-HOPu i POPu. Jeśli jesteś częścią 8%, która słucha metalu, gotyku, rocku (czyt. fajnej, nie sztucznej MUZYKI) wklej to proszę do podpisu :)

Offline wesch96

• Użytkownik
    « Odpowiedź #21 dnia: Września 08, 2010, 19:38:46 »
    Uwaga bo mameluk jest na tyle inteligenty aby machć lancą na zmyły...
    Jak już pisałem oni mają takiego skilla broni miotanej, że mają celownik o średnicy 1,5-0,5 cm!
    A mameluk jak wbiję się tą lancą to nie ma szans a huskarl rzadko ryzykuje odsłonięcie się przed pierwszym atakiem.

www.pustamiska.pl

Offline Degren

• Użytkownik
    « Odpowiedź #22 dnia: Września 08, 2010, 19:53:26 »
    Nawet jeśli nie to huskarl nie trafi. Jest za głupi. Rzuca tam gdzie jeździec jest, a nim toporek doleci to już mameluk będzie sprawdzał twardość czaszki brodatego idioty.

Offline wesch96

• Użytkownik
    « Odpowiedź #23 dnia: Września 08, 2010, 20:47:02 »
    Tak oni nie rzucają tak objaźliwie z 2 metrów tylko z 10...
    Mameluk zresztą nie wiadomo czy trafi z tej lancy...
    A jeżeli nie wierzysz w celnosć huskarli to chyba (jak mi się będzie chciało;p) "zapodam" Ci przepieknie roztrzaskane toprokiem czaszeczki (nie licz na mameluków, bo mam wojnę z Khanatem- została im Tulga i [zdradziecki] Zamek Kelredan).

www.pustamiska.pl

Offline Kormo

• Użytkownik
    « Odpowiedź #24 dnia: Września 08, 2010, 21:29:29 »
    Dobra! Dołączam się do tego! :D Wiadomo, że w starciu 1 vs 1 huskarl ma raczej marne szanse no bo stoi twardo na ziemi. Jednakże już po przeczytaniu instrukcji wiemy, że najlepiej gdy jest starcie piech.-kon. to ustawiać się w lesie i na wzniesieniach. No ale jeśli walczymy na pustyni (bo jeśli podbijamy sułtanat to oczywiste) to po prostu trzeba zastosować dobrą taktykę. No i tu nie mogę opowiedzieć się po żadnej ze stron bo wchodzi kwestia AI. Nawet na najwyższym poziomie komputer do kolan człowiekowi nie dorasta. No bo gdy bierzemy Nordów to ustawiamy huskarlów z przodu ciasno (ale nie za ciasno - gdzieś tak z trzy rzędy się zrobiły) tak aby konnica się zatrzymała przy ataku, a z tyłu ustawiamy łuczników i lecą po kolei -> strzały, oszczepy, toporki... Dodatkowo jeśli mamy tyle szczęścia, że posiadamy łuk to możemy sami strzelać. Ja osobiście stosuję taktykę, że ustawiam żołnierzy w wyżej wymienionym szyku i sam jadę na koniku pod wroga, gdy on się jeszcze rozstawia (robię to szybciej niż on bo komendy wydaję jadąc) i strzelam albo w jeźdźca albo w konia (zależy co łatwiej ubić :D) w skutek czego nie za wiele ich do mnie dojeżdża. Potem zsiadam przy moich z konia, taktyka na piechotnych i koniec zabawy :D Jeśli jednak to my jesteśmy sułtanatem to bawimy się jak husaria atakując powolnie dreptających po ukosie nordów... (naprawdę żałosne co z nimi ci Jarlowie robią... ta taktyka nie ma sensu...) odjeżdżając i znów to samo... W kwestii oblężeń jednak wypowiedziałem się chyba dość jasno w poprzednim poście, więc nie będę powtarzał, ale właśnie dlatego główną taktyką do podbijania państwa przez armię nordycką jest zdobywanie twierdz, a nie walka z lordami w polu. Dziękuję, do usłyszenia :D

Pozdrawiam!
    « Ostatnia zmiana: Września 09, 2010, 06:10:32 wysłana przez Kormo »
    Cytat rodem z tawerny:
    Nordycki huskarl - Najlepsza jednostka w swojej kategorii. Macie szczęście, że nordyccy dowódcy mają najwyżej paru w swoich kompaniach. Niezwykle groźni, świetnie się spisują przy szturmach na mury. Takie małe „chodzące” czołgi.

Offline wesch96

• Użytkownik
    « Odpowiedź #25 dnia: Września 08, 2010, 21:46:11 »
    Kormo...
    Gdybyśmy mówili tu o taktyce to każdy by miał swoją najlepsza, niepodważalną... A my mówimy tu o samych możliwościach przewidujemy jak by się zachowali sterowani przez AI, a nie przez nas bo wtedy to by była gra typowo taktyczna ;p.
    mówimy o starciach bezpośrednich bez zbytnich taktyk jakich to my byśmy użyli.

www.pustamiska.pl

Offline Kormo

• Użytkownik
    « Odpowiedź #26 dnia: Września 08, 2010, 22:29:00 »
    No to wtedy huskarlowie idą w rozsypkę niż zdążą dotrzeć do drugiego narożnika planszy ( :( ), a mamelukowie zostają wybici w zamku niż zdołają roztrzaskać huskarlom tarczę :D Poste, komputer to idiota i idzie według jakiś dziwnych schematów, które nie mają sensu... Może trzeba będzie założyć temat o taktyce... No, ale to najwyżej jutro!

PS: W sumie to nie ma czegoś takiego jak najlepsza jednostka. No bo wiadomo, że wśród konnych najlepsi są mamelucy, a wśród pieszych huskarlowie. Spieranie się o to jest trochę bez sensu nie uważacie?

@DOWN: Dobra, dobra. Ale wiesz o co mi chodzi. Oj, oj! Jeszcze apropo tego, że nie mówicie o tktyce:
    Nie. Napisać Ci? Nabrać prędkości, nawrót, opuścić lancę i jechać ciągle lekko skręcając w różne strony. Jeśli Cię nie trafi, to mu się skończą toporki. A wtedy huskarl jest jak dziecko. Albo zaryzykuje atak i dostanie lancą z przysiadu, albo choćby 100 razy się wracał to tarcza się rozleci, a później huskarl pada.
    i jeszcze jedno do tarczy mameluków: stalowa ma największą wytrzymałość w grze, ale jest malutka.

Pozdrawiam i dobranoc!
    « Ostatnia zmiana: Września 09, 2010, 06:28:05 wysłana przez Kormo »
    Cytat rodem z tawerny:

Offline wesch96

• Użytkownik
    « Odpowiedź #27 dnia: Września 08, 2010, 22:54:10 »
    Offtop to kiedy piszę się nie na temat... A obejrzyj sobie nazwę wątku i zrozumiesz, że to nie offtop.
    Wracając możnaby zrobić osobną ankiete ale wtedy to byłby spam, robienie z 1 rzeczy, na silę 2.
    Wiadomo iż AI huskarl zmiażdzy każdego innego piechociarza itp. A mameluk innych konnych ale można tutaj polemizować i mieć własne wariacje na ten temat, czyli to co własnie robimy Kormo :) Żaden Offtop

www.pustamiska.pl

Offline Renji11

• Użytkownik
    « Odpowiedź #28 dnia: Września 09, 2010, 16:43:22 »
    Ale najlepiej jest mieć według mnie wszystkie najlepsze jednostki wszystkich armii i spox

Offline Kormo

• Użytkownik
    « Odpowiedź #29 dnia: Września 09, 2010, 16:59:40 »
    Taa... jak to mówi Lezalit: "Z armią złożoną z nordyckich huskarlów, swadiańskich rycerzy,khanackiej lekkiej jazdy, vaegirskich łuczników i rhodockich kuszników (notabene nie ma tam mameluków, ale chyba tylko dlatego, że nie zmieniali tekstów z podstawki) podbiłbym świat". Niestety to nie jest takie do końca spox bo żołnierzom z frakcji, z którą aktualnie walczysz spada morale i to dość znacznie, zwłaszcza gdy masz duży oddział lub niskie dowodzenie. Zresztą jak powiedział wesch96 tu nie rozmawiamy (teoretycznie) o taktykach i co byśmy zrobili, a co nie, ale która jednostka jest najlepsza.

PS: Aktualnie nie mam dostępu do gry jeszcze przez tydzień, ale jakby ktoś mógł podać i porównać statystyki huskarla i mameluka byłbym wdzięczny bo sprawa by się rozwiązała. Dla niewiedzących -> Wystarczy wejść w okno postać i nad naszym avatarem zobaczymy takie fajnie strzałeczki w prawo i lewo. Trzeba przewijać aż wyskoczy pożądana jednostka i spisać staty (lub zrobić screena).

Pozdrawiam!
    « Ostatnia zmiana: Września 09, 2010, 17:02:47 wysłana przez Kormo »
    Cytat rodem z tawerny: