Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Znęcanie się nad zwierzętami-dyskusja  (Przeczytany 33137 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Ozwan

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Odp: Znęcanie się nad zwierzętami-dyskusja
    « Odpowiedź #255 dnia: Stycznia 20, 2011, 20:35:13 »
    Haha.

I umiała powiedzieć co to jest człowiek?

Z pewnością w ramach swoich możliwości intuicyjnych tworzyła pewne pojęcie.

To znaczy zdefiniować człowieka? Zdefiniować miłość? Wiarę? Uzasadnić istnienie Boga?

Ja nie potrafię konkluzywnie i niepodważalnie określić żadnej z tych rzeczy, więc czekam na pokaz umiejętności kolegi legomira w tym zakresie. Szczególnie ostatni podpunkt mnie interesuje, bo może być arcyzabawny.

Po za tym człowiek posiada coś takiego samoświadomość. Może powiedzieć "ja jestem".

Małpa też. Podana przeze mnie w przykładzie szympansica zadawała pytania świadczące o samoświadomości (umiejętności oddzielenia "ja" od "nie-ja") uwzględniające jej imię (czyli np. "Miszka [małpa] lubi banany, Ania [opiekunka] daje banany"). Słonie przeglądając się w lustrze orientują się, że to, co widzą, jest tylko odbiciem - udowodnione to zostało podczas eksperymentu, kiedy słoń widząc siebie w lustrze najpierw normalnie, a potem z namalowaną białą plamą na czole usiłował trąbą zetrzeć ze swojego czoła ową plamę.  Implikacje są raczej oczywiste.

Zdaje sobie sprawę, że ktoś jest ważniejszy od niego, bo to wynika z uczucia samego w sobie popartego rozumem.

Altruizm u zwierząt występuje.

To czego nie ma zwierze. Człowiek to istota, która ma coś czego nie ma zwierze.

Jak zostało wykazane - w większości punktów nie masz racji.

PS. Jak już użytkujecie czas na czytanie tego posta to kliknijcie przynajmniej tutaj. Z pożytkiem dla braci mniejszych.

Offline Axel

• Użytkownik
    « Odpowiedź #256 dnia: Stycznia 20, 2011, 21:17:10 »
    Oto teoria ewolucji według legomira :

Jakieś tam pierdoły sprzed wieków
                    l
                   V
                 Gady (dino)
                    l
                    V
                   Ssaki (tutaj : wspólny przodek małpy i człowieka)
                  /        \
                V           \
            Małpy         V
                                Człowiek z tak zwaną samoświadomością która wzięła się z nikąd.

Po pierwsze, skąd wiesz wogóle że zwierzęta nie posiadają tej filozoficznej samoświadomości? Bo nie potrafią tego powiedzieć? Dlaczego według wszystkich zwierzęta jak nie posługują się mową, to nie umią mówić. Zwierzaki komunikują się na inne sposoby, takie jak zapach, gesty itp.
    Pozatym skąd wiesz że zwierzęta nie mają duszy ani myśli, równie dobrze ja mogę powiedzieć "Ty legomir nie masz komputera" chociaż nigdy cię nie widziałem i nie wiem tego. Rozumiem że te przemyślenia wyciągasz na podstawie dziwnych wniosków jak np. Zwierzę nie potrafi obliczyć 2x+y^7 więc nie myśli.
     Tak pozatym : Nienawidzę filozofii, dla mnie ona ma taki sens jak ten mecz : http://www.youtube.com/watch?v=y1Yj-a6_mN4, a widzę ją jak pierwszy komentarz w tym filmiku.

Offline Grievous

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    • Chwała Konfederacji Niezależnych Systemów.
    « Odpowiedź #257 dnia: Stycznia 20, 2011, 21:46:11 »
    Oto teoria ewolucji według legomira :

l
                   V
                 Gady (dino)
                    l
                    V
                  /        \
                V           \
            Małpy         V

Mały offtop: Na jakiej podstawie przypisujesz autorstwo tej teorii Legomirowi? Bo ja tego w jego postach nie widzę żadnego takiego wykresu... To jest bardzo chamskie nadużycie - Ja na podstawie Twojego postu też mogę zrobić jakiś bardzo ironiczny wykres... Jak już chcesz tak personalnie atakować to się dobrze przygotuj, a nie tworzysz jakieś cuda nie mając do tego żadnych podstaw. "Wg Legomira" - Powinieneś uzyskać jego zgodę aby takie coś napisać, albo chociaż podać jakiś dowód gdzie przypisuje on sobie autorstwo tej teorii.
    "I never risk my own skin if I don't have to."

Offline Axel

• Użytkownik
    « Odpowiedź #258 dnia: Stycznia 20, 2011, 21:54:17 »
    Bo z tego co on piszę wynika, że zwierzęta nie posiadają tej samoświadomości, zdolności myślenia, i że pojawiła sie ona u człowieka znikąd. Reszta wykresu to standardowa ewolucja, bo ciężko byłoby pokazać ten jeden kawałek bez całej reszty.

Offline Grievous

• Użytkownik
    « Odpowiedź #259 dnia: Stycznia 20, 2011, 22:46:57 »
    Mimo to i tak jest to nadużycie... Nie można tak pisać. Bo Ty mu przypisałeś coś co sam wywnioskowałeś! Na podstawie jego postu, lecz on tego wprost nie powiedział. To po prostu personalny atak, a personalny atak tylko próbuje maskować brak argumentów.   

Offline Axel

• Użytkownik
    « Odpowiedź #260 dnia: Stycznia 20, 2011, 22:52:50 »
    Jeżeli dla ciebie wyciąganie wniosków z czyiś postów to nadużycie to wydaje mi się że coś tutaj nietak. Wyciąganie wniosków to normalna rzecz i ja to co on piszę po prostu tak widzę, i nic nie zabrania mi tego wyrażać zwłaszcza że nikogo przy tym nie obrażam. A gdybym miał się bawić w personalne ataki, to napewno zrobiłbym wobec kogoś innego.
    A żeby nie offtopować :
    http://www.youtube.com/watch?v=BPCroEiW4lw&feature=related

Offline legomir

• Użytkownik
    « Odpowiedź #261 dnia: Stycznia 21, 2011, 16:31:24 »
    Wiesz noworodek od początku nie ma samoświadomości(też udowodnione naukowo) czyli jednak bierze się znikąd?

l
                   V
                 Gady (dino)
                    l
                    V
                  /        \
                V           \
            Małpy         V

Hmm.... Te rozdwojenie co do małp jest sensowne... Nawet powinno być koło człowieka małe rozdwojenie na Człowieka Neandertalskiego... A znikąd piszę się tak...

samoświadomości, zdolności myślenia, i że pojawiła sie ona u człowieka znikąd.

Czytałeś to co pisałem wcześniej? Pisałem o instynkcie samozachowawczym i inteligencji? Co do myślenia to nawet jeśli tak stwierdziłem(a tego nie jestem pewien) to chodziło mi o różnice między instynktem a inteligencją właśnie.

Bo nie potrafią tego powiedzieć? Dlaczego według wszystkich zwierzęta jak nie posługują się mową, to nie umią mówić. Zwierzaki komunikują się na inne sposoby, takie jak zapach, gesty itp.

Wiesz, wydaje mi się, że człowiek też. Zapach -> perfumy wyrażają pewne rzeczy... Gesty: Nigdy nie kiwałeś głową na tak lub nie? Tylko, że widocznie to musi nie wystarczać skoro trzeba było stworzyć coś takiego jak mowę(nawiasem potem i to nie wystarczało skoro stworzono pismo nawet z tego co pamiętam mniej więcej w tym samym czasie).

Tak pozatym : Nienawidzę filozofii

Tak po za tym nienawidzę ignorancji...

"Ty legomir nie masz komputera"

Jest coś takiego jak logika. Skoro mam konto na forum to mam internet. żeby mieć internet muszę mieć coś co ma do niego dostęp czyli najprawdopodobniej komórkę lub komputer. Używam Mayi o czym doskonale wiesz. Na komórkę jej nie ma, więc mam komputer. Wystarczy pomyśleć chwilę :)

@DOWN Griev dziękuje, że mnie broniłeś(chociaż bardziej krytykowałeś postawę Axela to jednak mnie broniłeś). Ale z drugiej strony nie wiem czy warto, bo sądzę, że on i tak nie zrozumie o co chodzi.
    « Ostatnia zmiana: Stycznia 21, 2011, 17:13:08 wysłana przez legomir »
    "Można ścinać kwiaty, ale wiosny to i tak nie zatrzyma" Che Guevara
    GG: 15621533

Offline Grievous

• Użytkownik
    « Odpowiedź #262 dnia: Stycznia 21, 2011, 17:01:21 »
    Jeżeli dla ciebie wyciąganie wniosków z czyiś postów to nadużycie to wydaje mi się że coś tutaj nietak. Wyciąganie wniosków to normalna rzecz i ja to co on piszę po prostu tak widzę, i nic nie zabrania mi tego wyrażać zwłaszcza że nikogo przy tym nie obrażam. A gdybym miał się bawić w personalne ataki, to napewno zrobiłbym wobec kogoś innego.
    A żeby nie offtopować :
    http://www.youtube.com/watch?v=BPCroEiW4lw&feature=related
    A kto Ci broni wyciągać wnioski? Ja Cię przestrzegam tylko abyś po prostu w chamski sposób nie wkładał w czyjeś usta czegoś co sam wymyśliłeś. Też na podstawie Twoich postów mogę coś wywnioskować, stworzyć z tego jakąś głupią teorię i przypisać jej autorstwo Tobie... Jak już Ci brak argumentów to nic nie pisz, a nie wymyślisz sobie coś co pasuje do Twojego adwersarza i na podstawie tego zadowolony sklecisz odpowiedź...

Offline Ozwan

• Użytkownik
    « Odpowiedź #263 dnia: Stycznia 21, 2011, 19:30:35 »
    1.  Dobrze nam idzie niszczenie ekosystemu planety.

2. 
    To znaczy zdefiniować człowieka? Zdefiniować miłość? Wiarę? Uzasadnić istnienie Boga?

Ja nie potrafię konkluzywnie i niepodważalnie określić żadnej z tych rzeczy, więc czekam na pokaz umiejętności kolegi legomira w tym zakresie.

Nadal na to czekam. :)
    « Ostatnia zmiana: Stycznia 22, 2011, 19:37:17 wysłana przez Ozwan »

Offline legomir

• Użytkownik
    « Odpowiedź #264 dnia: Stycznia 22, 2011, 14:59:07 »
    No proszę globalna klęska prowadząca do upadku ludzkości za 4 lata. Czyli w 2014 roku nie 2012 czuję się oszukany. Myślałem, że wszystkie wielkie katastrofy zdarzą się za dwa lata. A zastawiałeś się co było kiedy nie było pszczół? Zastanawiałeś się jak zapyla się Lipa? Albo paproć? Zastanawiałeś się na tym, że nasi współcześni naukowcy na pewno będę tak wspaniałomyślni i pobawią się tym by kolibry mogły działać np. w naszym klimacie. Po za tym jest Afryka :) Zbyt biedna, by używać takich środków. Paradoksalnie kiedy reszta świata będzie upadać to ratunek zawsze będzie zapomnianej Afryce :)
    « Ostatnia zmiana: Stycznia 22, 2011, 15:04:28 wysłana przez legomir »
    "Można ścinać kwiaty, ale wiosny to i tak nie zatrzyma" Che Guevara
    GG: 15621533

Offline Ozwan

• Użytkownik
    « Odpowiedź #265 dnia: Stycznia 22, 2011, 16:09:37 »
    Kolego, zamiast opowiadać zwyczajowe farmazony może byś się odniósł do tego, o co proszę już trzeci raz? Czy faktycznie umiejętność pyszczenia nie przekłada się na nic merytorycznego?

Offline Grievous

• Użytkownik
    « Odpowiedź #266 dnia: Stycznia 22, 2011, 16:14:57 »
    Ozwanie, może zamiast pisać post pod postem użyłbyś opcji "edytuj"? Czy faktycznie między godziną 19:30 w piątek, a 14:42 w sobotę upłynęło aż tyle czasu aby multipostować?

Offline Ozwan

• Użytkownik
    « Odpowiedź #267 dnia: Stycznia 22, 2011, 19:43:46 »
    1.  Materiał popularnonaukowy nt. podobieństwa w zachowaniu psów i ludzi, spory fragment o mimetyzmie w psim wykonaniu.

2. Co się robi, jak jakiś gatunek ptaków próbuje przetrwać zimę.

3. Ad Grevious:  chcąc naprawić swój błąd chciałem zgłosić poprzedni post do moderacji. Takie oto coś mi się ukazało: