Powiem Wam, że też na początku byłem bardzo negatywnie nastawiony do tego patcha, ale pograłem trochę dłużej - fakt, bez modów, ale mimo to nie jest tragicznie.
Cóż mogę powiedzieć? O dziwo nie jest tak źle jak myślałem za pierwszym razem. Dźwięki owszem, są najgorszym elementem tego patcha, jak również usunięcie śladów po pociskach, ale da się do tego przyzwyczaić po kilkunastu-kilkudziesięciu grach.
Celność faktycznie jest lepsza, ale bez przesady. Działa rosyjskie na dystansie 300 metrów faktycznie znacznie częściej trafiają, ale powyżej tego i tak często bywają pudła. Na pewno nie należy wierzyć płaczkom, którzy twierdzą, że bez przycelowania bez problemu się trafia - jasne, bywa tak, ale to kompletna loteria.
Przeprowadziłem dwa testy - jeden w pokoju treningowym, drugi w normalnej bitwie.
W pokoju treningowym w warunkach, gdzie nie było większego zagrożenia, faktycznie celność jest znacznie lepsza - znajomy z T25 AT bił mi w garnek na wieży IS bez problemu [btw, powiększyli znacząco właz na ISie i widać go z orbity...], ja natomiast bez problemu z ISa waliłem do niego - wszystko na dystansie około 300 metrów.
Drugą częścią tego testu było sprawdzenie celności artylerii - pojazdem testowym było SU-14-2. I cóż, płaczu nie ma. Jak ktoś grał dobrze artylerią, nadal będzie mu się dobrze grało, i wystarczy "troszkę dłużej" poczekać - celność jest taka jak była, może nawet lepsza - znajomy, który w sumie nie jest wybitnym graczem [Effi i WN7 na poziomie ~1000] trafiał mnie bez problemu gdy byłem w ruchu - a jechałem IS-3 z maksymalną prędkością, czyli 35km/h .
Drugi test był w bitwie czołgiem IS-3 oraz IS. I faktycznie, są jakby celniejsze, ale w warunkach bitewnych, gdzie ciągle coś się dzieje, nie można aż tak przycelować, i nadal bywają pudła nawet na 300 metrów w duży cel - mimo wszystko lepiej się na chwilę zatrzymać i przycelować.
Oprócz tego zauważyłem mniejszą ilość artylerii, co jest w sumie na plus, bo powoli miałem dosyć bitew z 4 artami na stronę.
Podsumowując, patch nie taki zły jak go niektórzy malują, chociaż mógłby być lepszy.
Aha, najbardziej ubolewam nad tym, że jeszcze nie widziałem nowych ptaków na mapach :<