Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Ankieta

Na kogo zagłosowałeś/aś podczas wyborów?

KACZYŃSKI Jarosław Aleksander
    21 (19.8%)
    KOMOROWSKI Bronisław Maria
    36 (34%)
    CTHULHU Wielki Przedwieczny - bo po co wybierać mniejsze zło...
    49 (46.2%)

Głosów w sumie: 104

Autor Wątek: Rozmowy o polityce oraz Polsce. (ex. Wybory prezydenckie 2010)  (Przeczytany 30771 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline sir Luca

• Marszałek Maruda
    • Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 154
    • Otaczają mnie tęgie, tępe buce...
    • Steam ID: Mój status Steam
    Odp: Wybory prezydenckie 2010
    « Odpowiedź #105 dnia: Czerwca 21, 2010, 23:49:48 »
    Trzeba by zrobić nową ankietę...
    Chociaż wydaje mi się że wynik naszej forumowej sondy jest już znany...
    "Demokracja: dwa wilki i owca, debatujący co będzie na obiad"

Offline Kosiciel

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #106 dnia: Czerwca 22, 2010, 00:23:21 »
    daver94: yup, to z Berserkera. Czekam i czekam na kolejną część mangi.

Ankieta z dwoma opcjami jest mniej ciekawa, poza tym jej wynik, jak słusznie zauważył przedmówca, jest chyba przesądzony.
    ..:: KOSICIEL ::..

Offline proud

• Użytkownik
    • Piwa: 4
    « Odpowiedź #107 dnia: Czerwca 22, 2010, 08:51:35 »
    I Tura Ankiety Prezydenckiej TFW zakończyła się wynikami:

1 - Bronisław Komorowski ---> 39,5% <---
    2 - Janusz Korwin-Mikke ---> 34,9% <---
    3 - Jarosław Kaczyński ---> 12,8% <---
    4 - Grzegorz Napieralski ---> 8,1% <---
    5 - Marek Jurek ---> 3,5 % <---
    6 - Andrzej Olechowski ---> 1,2 % <---
    7 - (ex equo) Bogusław Ziętek; Waldemar Pawlak; Kornel Morawiecki; Andrzej Lepper ---> 0% <---

(click to show/hide)

Nowa ankieta obejmuje jedynie dwóch kandydatów, którzy w I Turze Wyborów Prezydenckich otrzymali najwyższe wyniki poparcia. Są to:

- Bronisław Komorowski
    - Jarosław Kaczyński

Zobaczymy kto z tej dwójki otrzyma największe poparcie w II Turze Ankiety Prezydenckiej TFW. Głosowanie czas zacząć!

*Źródło:
    Wybory prezydenckie 2010 wp.pl dnia 22 czerwca 2010, godzina 9:00
    « Ostatnia zmiana: Czerwca 22, 2010, 08:54:49 wysłana przez proud »

Offline Pifcio

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Piwa: 11
    « Odpowiedź #108 dnia: Czerwca 22, 2010, 14:05:13 »
    II tura wyborów... nie będzie niejawnie, więc od razu mówię, że głosowałem na Komorowskiego

Offline Cadd

• Użytkownik
    • "There must be some way out of here..."
    « Odpowiedź #109 dnia: Czerwca 22, 2010, 14:46:53 »
    Jeśli się zmuszę do głosowania... to zagłosuję na Jarusia - niech się władze wzajemnie blokują :-P

Offline Daedalus

• Użytkownik
    • Piwa: 143
    « Odpowiedź #110 dnia: Czerwca 22, 2010, 16:14:33 »
    Ja mam takie pytanie do osób, które wybrały lub mają zamiar wybrać Komorowskiego... Możecie mi powiedzieć dlaczego na niego głosujecie? Czym się kierujecie?

Mnie to naprawdę, jako socjologa, bardzo interesuje, a sam nie potrafię zrozumieć jak człowiek myślący świadomie, mający na względzie dobro kraju w którym żyje, na prezydenta owego kraju chce wybrać człowieka, który przez ostatnie lata pokazywał tylko swoją nieudolność na obejmowanych stanowiskach, był zamieszany w wiele poważnych afer, ma niemałe braki w wiedzy i kulturze osobistej, na każdym kroku robi z siebie idiotę i pokazuje jak głęboko w rzyci ma "szarego obywatela", a ponadto sprawia wrażenie, jakby był jeno rosyjską marionetką.

Ktoś Wam za to płaci, czy jak? Czy może telewizja i prasa tak wyprała Wam już mózgi, że nie potraficie logicznie myśleć i łączyć faktów, zostawiając w głowie tylko echem odbijające się, niezwykłe głębokie teksty przewodnie typu "żeby się kolejna kaczka do żłoba nie dopchała!" lub "ja tego Kaczyńskiego nienawidzę z całego serca!"? Czy też może marzy Wam się, aby polska flaga wzbogaciła się o jeszcze jeden kolorowy pasek i nastąpiły rządy totalitarne? A może w niedługiej przyszłości zamierzacie  emigrować?...

Naprawdę będę wdzięczny za uchylenie rąbka prawdy i zdradzenie tego, czym się kierujecie. Zdaję sobie sprawę, że powyższe słowa są mocne, ale tutaj mamy bardzo poważną sprawę i możliwe, że nadchodzące wybory są dla Polski jednymi z najważniejszych wyborów ostatniego dwudziestolecia, jeśli nie najważniejszymi. Każdego kto w tych wyborach zagłosuje "ot tak", nie zastanowiwszy się głęboko i samodzielnie nad decyzją, nie przyjrzawszy się dokładnie obu kandydatom, ich celom, motywom, kompetencjom, przeszłości etc. nazwę zwykłym idiotą.

Może nie do wszystkich to dociera, ale mamy w Polsce niezwykle poważną sytuację, zwłaszcza jeśli weźmiemy pod uwagę wydarzenia ostatnich miesięcy. Stoimy na rozdrożu. Warto naprawdę zastanowić się jaką drogą Polska powinna podążyć. Warto odstawić na bok tę telewizyjno-prasową papkę i poświęcić trochę czasu, by na własną rękę poszukać informacji, samemu spróbować połączyć zwykłe fakty i wyrobić sobie konkretną opinię i wizję kraju. Jeśli ktoś przy wybieraniu przyszłości Polski chce się kierować tylko sympatią do czyjejś gęby, popularnymi sloganami, żartami rozpowszechnianymi w internecie, czy obecną modą (bo np. któraś partia czy kandydat wydają się obciachowe), to jest debilem i niech lepiej w ogóle da sobie spokój z głosowaniem, bo do rzeczy takich jak wybieranie głowy państwa w krytycznym dla niego momencie najzwyczajniej w świecie nie dorósł.

Pozdrawiam.

Offline Cadd

• Użytkownik
    « Odpowiedź #111 dnia: Czerwca 22, 2010, 16:43:47 »
    Ja odpowiem za siebie: ponieważ jestem przeciwnikiem systemu państwowego ucisku i z uwielbieniem zaczytuję się pozycjami anarcho-kapitalistycznymi albo libertariańskimi, jeżeli zagłosuję (w co raczej wątpię, bo nie w smak mi dawanie przyzwolenia wyzyskowi jednych przez drugich pod płaszczykiem demokracji) to mój wybór padnie na osobę, która skuteczniej skompromituje urząd prezydenta i władzę wykonawczą (tylko tego typu sytuacje otwierają ludziom oczy i pozwalają zauważyć, że są permanentnie waleni w rzyć przez rząd i państwo). Wybór jest ciężki, szczerze mówiąc, bo jeden i drugi kandydat pod względem ciemnoty intelektualnej wspina się na wyżyny. Jednak opcja wzajemnego blokowania się władz ustawodawczej i wykonawczej skłaniałaby mnie do oddania głosu na Kaczyńskiego.
    Pomijam już fakt, że jeden i drugi to klasyczni etatyści (długo by argumentować, dlaczego...).
    « Ostatnia zmiana: Czerwca 22, 2010, 17:52:43 wysłana przez Cadd »

Offline Grievous

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    • Chwała Konfederacji Niezależnych Systemów.
    « Odpowiedź #112 dnia: Czerwca 22, 2010, 16:48:25 »
    Po pierwsze to Komorowskiemu daleko do rusofila - podczas tej kretyńskiej parady w Moskwie gdzie ruscy oglądali żołdaków i gwałcicieli "wyzwalających" Europę podczas II WŚ to Komorowski "popełnił straszną gafę"! - Jak to ujął europoseł PiS Kuźmiuk. Otóż Komorowski rzekł iż 400 lat temu defilowało tu polskie wojsko. Przerażony Kuźmiuk grzmiał o tej zniewadze Rosji - jak to można ją tak obrażać. Czy tak się zachowuje "marionetka ruskich"? Wątpię...
    Ja powiem tak: Prezydent gówno może. Pełni funkcję jedynie hamulca rządowego. Więc wszystkie obietnice są nic niewarte - a Kaczyński obiecuje iż stworzy w Polsce społeczną gospodarkę rynkową... Niby jak?! Blokując liberalne reformy? To nadal nie stworzy w kraju upragnionego przez niego ustroju gospodarczego.
    Kto to jest prezydent? Kim on ma być? On ma być naszym przedstawicielem, typowym Polakiem - Komorowski pasuje jak ulał: ma szlacheckie pochodzenie, wąsy, nie jest szczupły, lubi alkohol, żona, parę dzieci ma, poczucie humoru, popełnia gafy. Czy to nie jest taki typowy Polak?
    Kaczyński nie ma żony i to jest ogromna wada! To nie premier że może wmawiać ile to dzięki kawalerstwu będzie się mógł poświęcić krajowi. Głowa państwa musi mieć pierwszą damę - kogo on weźmie? Na kocią łapę (ewentualnie ślub cywilny) z rozwódką Szczypińską? Śmieszne. A może bratanicę? Nie ważne jak ta żona wygląda: ani Danka, ani śp. Maria urodą nie grzeszyły. Lecz świetnie pełniły swoją rolę.
    Dla mnie Kaczyński nie jest żadnym obciachem - odstrasza mnie jego socjalizm i centralizm. Ilekroć pojawiają się głosy rząd oddał część kompetencji samorządom to właśnie Jarek pierwszy grzmi o tym jaka zła jest "landalyzacja"
    Natomiast całym sercem popieram rząd Tuska - nie mieliśmy lepszego od dekady, od czasów Buzka. A Komorowski jako prezydent jest gwarantem iż ten rząd będzie działał wyjątkowo sprawnie. Ja interesuje się polityką od maleńkości i pamiętam jak Kwaśniewski rzucał kłody pod nogi AWS-owi. Teraz Polska stoi przed naprawdę wielką szansą - PSL to świetny koalicjant jakże różny od kółka wzajemnej adoracji zwanego UW. Rząd ma duże szanse aby wprowadzić w życie swoje pomysły i dzięki Komorowskiemu będą je mogli realizować bez przeszkód - to tak jakby Krzaklewski wygrał w 2000 i mógł poświecić się wspieraniu rządu Buzka. Polska stoi przed wiekopomną szansą i wybór Kaczyńskiego tą szansę zaprzepaści.
    "I never risk my own skin if I don't have to."

Offline Daedalus

• Użytkownik
    • Piwa: 143
    « Odpowiedź #113 dnia: Czerwca 22, 2010, 18:27:28 »
    Komorowski pasuje jak ulał. Czy to nie jest taki typowy Polak?

Chyba z Tołwina...

Natomiast całym sercem popieram rząd Tuska - nie mieliśmy lepszego od dekady

Aż strach pomyśleć ile trzeba by zachodu, by wymienić wszystkie niepodważalne zasługi tego rządu i wszystkie te cuda, które się za jego sprawą spełniły.

Ja nie będę nikogo nawracał, ni namawiał do tego jak ma głosować. Namawiam natomiast do przyjrzenia się kandydatom. Szczegółowego przyjrzenia się, zaglądnięcia w ich przeszłość, układy, znajomości, by potem nie było sytuacji "bo ja nie wiedziałem, że on taki...". Niech każdy wie kogo tak naprawdę wybiera i niech głosuje z poczuciem odpowiedzialności.

Offline Kalpokor

• Użytkownik
    « Odpowiedź #114 dnia: Czerwca 22, 2010, 19:20:48 »
    Lepszy On niż Kaczyński i jego manie prześladowcze.

Offline Cadd

• Użytkownik
    « Odpowiedź #115 dnia: Czerwca 22, 2010, 19:42:13 »
    Namawiam natomiast do przyjrzenia się kandydatom. Szczegółowego przyjrzenia się, zaglądnięcia w ich przeszłość, układy, znajomości, by potem nie było sytuacji "bo ja nie wiedziałem, że on taki...". Niech każdy wie kogo tak naprawdę wybiera i niech głosuje z poczuciem odpowiedzialności.

Ale przecież każdy umoczony we władzy (stanowiska z nadań 'narodu' lub decyzji administracyjnych) ma życiorys pełen układów i dziwnych znajomości. To cała natura tegoż wynalazku. Im więcej ta władza ma kompetencji, tym tych dziwacznych układów więcej.

Offline daver194

• Użytkownik
    « Odpowiedź #116 dnia: Czerwca 22, 2010, 22:58:17 »
    Ja póki co nie jestem uprawniony do głosowania, więc nie wezmę udziału w pogrążaniu naszego państwa, ale gdybym miał już głosować, to wybrałbym Komorowskiego z uwagi na to, że rząd Tuska, nie ograniczony hamulcem w postaci Kaczyńskiego w fotelu prezydenta, będzie mógł pokazać na co naprawdę ich stać.
     Jeśli się nie spiszą to w najbliższych wyborach parlamentarnych Polacy, może zaczną szukać jakiejś alternatywy dla naszego kraju.
    Żywię skrytą nadzieję, na zwiększenie się popularności WiP, i poglądów pana Korwina, bo jego poglądy są mi zdecydowanie najbliższe.
    Na Kaczyńskiego nie zagłosowałbym z tego powodu, że nie widzę żadnych dobrych stron tego rozwiązania. W końcu byłoby to samo co dotychczas (kadencja Lecha), tylko, że w większym stopniu. Nie sądzę, by wyszło to Polsce na zdrowie.

Tak więc podsumowując zachęcam do oddania swojego głosu Komorowskiemu, z jednej prostej przyczyny: przetestowania naszego rządu w pełnej krasie. Potem wnioski nasuną się już same....
    Głos na Kaczyńskiego jest dla mnie staniem w miejscu, bo wiadomo, że nic nie zmieni się od dotychczasowego stanu rzeczy, no chyba, że komuś tak bardzo się podobało ;)

Offline Pifcio

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Piwa: 11
    « Odpowiedź #117 dnia: Czerwca 23, 2010, 07:43:25 »
    Dedal .... do takiej dyskusji trzeba by było dużego stołu, kiełbasy z grilla, musztardy i przynajmniej ze dwie półlitrowe butelki wódki... wtedy moglibyśmy sobie pogadać jak dorośli ludzie wymieniając się poglądami... tutaj nam to nie wyjdzie i raczej jeśli zaczął bym robić rozprawkę to każde moje słowo mogłoby być zrozumiane w dwojaki sposób.

Dwie sprawy

1. Żaden kandydat nie przypadł mi do gustu i szczerze mówiąc w ogóle bym nie poszedł na wybory, ale to mój obowiązek, więc wybrać kogoś musze, podekreślam znaczenie słowa musieć, a nie chcieć. Nie podoba mi się ta głupia nagonka w mediach i tak naprawdę mówienie o 3 osobach. Mikke ostatnio na łamach Angory pokazał ile czasu telewizja publiczna poświęciła czasu konkretnym kandydatom... dane są zatrważające... ale mniejsza  z tym...

2. Dlaczego Komorowski?? prosta sprawa... mniejsze zło... obaj mi się nie podobają, ale w końcu kogoś muszę wybrać... Kaczyński już miał swoją szanse, jeszcze tak bardzo nieudolnego rządzenia nie widziałem... uwierzcie mi na słowo, że i tak ta dyskusja do niczego nie doprowadzi... za dużo tutaj ludzi, którzy, za dużo oglądają telewizji, zamiast czytać opinie, felietony, artykuły ludzi obiektywnych... poza tym nie mają swojego zdania, tylko najczęściej zdanie otoczenia, bo już Polak (nawet dorosły) taki jest...

Ps. Dedal musisz być troche bardziej obiektywny, chcesz podjąć dyskusje... tzn błąd, Ty oczekujesz od ludzi, aby zanegowali to co Ty napisałeś, pokazali dobre strony, które Ty jednocześnie skreślisz, opisując im jak to naprawdę jest... prowadźmy wymianę poglądów, natomiast nie debate, ani negacje jeden przez drugiego, bo tak czy tak nic z tego nie wyjdzie. Jeszcze raz powtarzam... trzeba stołu i wódki...wtedy możemy pogadać i powymieniać się poglądami...
    « Ostatnia zmiana: Czerwca 23, 2010, 08:12:54 wysłana przez pwi7aaf »

Offline Grievous

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    • Chwała Konfederacji Niezależnych Systemów.
    « Odpowiedź #118 dnia: Czerwca 23, 2010, 09:50:13 »
    Daedalus może teraz Ty wyjaśnisz nam dlaczego oddasz głos na Kaczyńskiego - który jest jaki jest, a ja powstrzymam się od rzucania inwektyw na jego temat. Mnie ciekawi jak można głosować na premiera, który wpuścił do rządu endeków i populistów.
    I muszę powiedzieć że Komorowski ma świetną przeszłość: prawdziwy antykomunistyczny opozycjonista jakich mało w szeregach PiS.   
    "I never risk my own skin if I don't have to."

Offline Kalpokor

• Użytkownik
    « Odpowiedź #119 dnia: Czerwca 23, 2010, 09:55:28 »
    2. Dlaczego Komorowski?? prosta sprawa... mniejsze zło... obaj mi się nie podobają, ale w końcu kogoś muszę wybrać

Nie musisz. Zawsze możesz oddać głos nieważny :P A do frekwencji i tak zaliczą.