Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: cRPG&Strategus  (Przeczytany 222680 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Liveon

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Odp: cRPG MOD
    « Odpowiedź #915 dnia: Lutego 26, 2011, 17:40:11 »
    Po to, między innymi, się gra(czy nawet go ulepsza) StrongBow'em, by nie ładować  Attribute Points'ów w Str(a zatem tylko 15p, bo tyle wystarczy na 5 PD), tylko w Agi i móc, ewentualnie, wykorzystać WPF/skillpointy na  build hybrydowy lub snajperski.

PS Notabene, własnie skończyłem ulepszać WarBowa, i obecnie zaryzykowałem stworzenie(w przybliżeniu) builda zaproponowanego kiedyś przez Dravica, czyli:

24 Str
    18 Agi

8 PD
    6 WM
    3 PS

156 archery(edit:w praktyce okazało się, ze do nabicia jest tylko 154 p archery, a 156p wytrzasnałem z kalkulatora)

Snajpienia z Warbowa/Longbowa raczej już nie będzie, za to, na średnim i bliskim dystansie, zadawane obrażenia powinny być zadawalające;)
    « Ostatnia zmiana: Lutego 27, 2011, 21:58:07 wysłana przez Liveon »

Offline wesch96

• Użytkownik
    • Piwa: 6
    « Odpowiedź #916 dnia: Lutego 26, 2011, 20:59:06 »
    A grałeś kiedyś Warbowem z 163 wpf? Taki build mnie interesuje. Czy można spokojnie celować, z maksymalną celnością?
    "Jeśli będziesz rozpamiętywał to co było, to możesz stracić z oczu to co jest"

www.pustamiska.pl

Offline Dravic

• Użytkownik
    • Piwa: -1
    « Odpowiedź #917 dnia: Lutego 27, 2011, 09:20:00 »
    -i oczywiście saga Sienkiewicza- Wiedźmin

Offline Fraa_Erasmas

• Użytkownik
    « Odpowiedź #918 dnia: Lutego 27, 2011, 10:48:23 »
    No gość jest fenomenalny, muszę przyznać. Zwłaszcza ciekawa jest konkluzja z drugiego testu - zrobiło go biorąc dane z 482 rund (!!!). I wychodzi, że można w długim terminie utrzymać sprzęt za 35K.

Dyplomacja to sztuka mówienia komuś "sp****laj" w taki sposób żeby poczuł podniecenie na myśl o zbliżającej się podróży

Offline leuthen

• Użytkownik
    « Odpowiedź #919 dnia: Lutego 27, 2011, 11:45:11 »
    Ten test co do wpływu agi na szybkość broni nie może być dobry. Nie robiłem żadnych testów, ale to po prostu nie może być prawda :-)

Offline Glaedr

• Użytkownik
    • Piwa: 5
    « Odpowiedź #920 dnia: Lutego 27, 2011, 12:38:52 »
    Chciałbym coś w końcu wnieść do tego wątku. W cRPGa gram od pierwszej wersji beta, zawsze robiłem wszystko aby mieć jak najwięcej agility i tyle siły by móc nosić to co potrzebuję. Teraz wiem, że się myliłem. Niewiele osób w Polsce robiło builda tylko pod siłę. Sam zaplanowałem i zrobiłem takiego builda - 36 siły, po 12 IF i PS, 3 agility. Wszyscy na około mówili mi, że nie mam szans nikogo zabić z taką szybkością. Powalczyłem trochę na duelach z ludźmi z GO i wyniosłem z tego kilka wniosków, podzielę je na plusy i minusy.
    PLUSY:
    1. Mając 3 agility nikt (z kilkoma wyjątkami, o tym dalej) nie może mnie zaspamować.
    2. Co dziwne sam mając 3 agility zaspamowałem (tak, wyprzedzałem ciosy) człowieka z Hafted Blade'em. I nie był to nikt nie mający pojęcia o walce czy ktoś z 10 lvlem. Poziom był mniej - więcej ten sam. Mając ciężką broń (patrzcie na wagę) i dużo PS powodujesz stuna - przeciwnik nie może ani blokować ani atakować. Nigdy zbytnio się to dla mnie nie liczyło, bo stuny wchodziły rzadko, a za długie też nie były. Dopiero mając 11PS zrozumiałem, że wolę stunować siłą niż wyprzedzać zręcznością.
    3. Z 11 pkt w IF ciężko mnie ubić, naprawdę. To około 4-5 ciosów z Highland Claymore'a (poprawcie mnie jak źle nazwę napisałem) lub 2-3 strzały z Sniper Crossbow.
    4. Nosząc młotki praktycznie zawsze przebijasz blok (około 95% przypadków).
    5. Możesz nosić tańsze zbroje - IF jest Twoją drugą zbroją. Możesz nosić tańsze bronie - sam walczę Two Handed War Axem i muszę powiedzieć, że wymiata a za naprawę płacę około 30 gold'a.
    6. Nie zawsze aczkolwiek zdaża się, że zabiję gościa w płytówce jednym ciosem (sprawdzane na duelach).
    MINUSY:
    1. Nie możesz polegać na zwykłej szybkości, musisz blokować i czekać na dobry moment do wyprzedzenia ciosu przeciwnika. Do tego niezbędny jest manual.
    2. Nie oszukujmy się, wolniej biegać się nie da. Nie jest tak słabo jak myślałem, że będzie ale jednak jestem bardzo wolny.
    3. Jeżeli trafisz na dobrego tarczownika, a nie masz przy sobie młotka to możesz się bać. Można nie nadążyć z blokowaniem lub też wyprzedzi twoje ciosy jakimś ulepszonym one - handem, który ma ponad 100 szybkości.
    4. Mój build pod siłę nie przewiduje żadnych punktów w atchletic czy shield. Tak więc biegasz bez osłony.
    5. Gdy znudzi Ci się gre taką postacią na około 18- 20 lvlu, będzie najprawdopodobniej za późno, aby cokolwiek zmienić.
    Podsumowując, jeśli masz dobrego manuala spróbuj buildu tylko pod siłe. Szczerze polecam, szczególnie do gry na siege'ach.

Offline Liveon

• Użytkownik
    « Odpowiedź #921 dnia: Lutego 27, 2011, 19:14:42 »
    Dwa kolejne testy od WaltF4 (ten od testów wpfów kuszy):

http://forum.c-rpg.net/index.php/topic,2531.0.html
    http://forum.c-rpg.net/index.php/topic,2394.0.html

Ten test co do wpływu agi na szybkość broni nie może być dobry. Nie robiłem żadnych testów, ale to po prostu nie może być prawda :-)

Też sceptycznie podchodzę do wyników tych testów, bo stoją(te wyniki) w sprzeczności z całym moim doświadczeniem  z tej gry.
    Najbardziej jaskrawo to widziałem jeszcze przed erą wlk patchy, kiedy miałem 41 lvl i 36 agility, a w 2h wrzucone tylko 86 pt WPF, i nie było prawie nikogo, kogo bym nie był w stanie zaspamować na śmierć...

PS ale ok, Dravic, wrzucę to na wordpressa, bo, a nuż, coś w tym jest...
    « Ostatnia zmiana: Lutego 27, 2011, 19:26:19 wysłana przez Liveon »

Offline Dravic

• Użytkownik
    « Odpowiedź #922 dnia: Lutego 27, 2011, 19:44:15 »
    Usuń herezję o agi i tyle :D

Offline leuthen

• Użytkownik
    « Odpowiedź #923 dnia: Lutego 27, 2011, 21:23:11 »
    Podsumowując, jeśli masz dobrego manuala spróbuj buildu tylko pod siłe. Szczerze polecam, szczególnie do gry na siege'ach.
    No cóż, jako, że nie mam takiego manuala to chyba nie skorzystam... Ale jednak trochę mój build zmodyfikuję i zamiast 18 21 spróbuje 24 str 15 agi. Różnica może nie taka wielka, ale 5 ath to minimum dla mnie. Poza tym tak jak piszesz, buildy siłowe chyba bardziej dominują. Zobaczymy.

Offline leuthen

• Użytkownik
    « Odpowiedź #924 dnia: Marca 05, 2011, 18:14:57 »
    Postanowiłem podzielić się wnioskami, do których ostatnio doszedłem ;-) Agi ssie. 15-18 agi to jest max ilość jakiej potrzeba by nieźle sobie radzić. Wszystko ponad to marnotrawstwo punktów. Dotychczas zawsze brałem 15-18 str, reszta w agi, reszta czyli co najmniej 21, i owszem, biegałem dość szybko, ale tak naprawdę w walce mi to nie pomagało. Za to różnicę nawet pomiędzy 18 a 21 str odczuwam dość mocno, przy 21 str i 7 ps wreszcie kiepsko opancerzone ludziki zaczynają ginąć od 1 ciosu. Przy mniejszej ilość power strike to się zdarza dużo rzadzej. A to czy zabijamy 1 ciosem czy 2 robi w bitewnym/oblężniczym zamieszaniu ogromną różnicę.

Druga uwaga jest taka, że jeśli na czymś nie warto oszczędzać to na hełmie. Wcześniej nosiłem hełm z 28 pancerza, teraz biorę armet z 60. Różnica w "przeżywalności" jest naprawdę ogromna, szczególnie w walkach z tarczownikami, kiedy większość ich ciosów ląduje na głowie. Nie mówiąc już o tym, że w tym hełmie moja Falka potrafi czasem przeżyć 2 headshoty - i to pomimo małej ilości IF.

Offline Piasek300

• BANITA
    • Użytkownik
    • Tigorner
    « Odpowiedź #925 dnia: Marca 08, 2011, 10:41:56 »
    Czy po zrobieniu dziedzica , traci się lvl albo eq ? i czy stastyki zostają i można je na nowo rozdać ?

Offline sir Luca

• Marszałek Maruda
    • Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 154
    • Otaczają mnie tęgie, tępe buce...
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #926 dnia: Marca 08, 2011, 10:45:46 »
    Po zrobieniu dziedzica stracisz poziom, ale złoto i ekwipunek zostanie. Dodatkowo jeśli zrobisz dziedzica po osiągnięciu 30 (lub 31, nie pamiętam) poziomu dostaniesz bonus do zdobywanego w czasie gry doświadczenia i będziesz mógł ulepszyć jeden przedmiot z ekwipunku. Niestety (według niektórych stety) będziesz znowu zaczynał od 1 poziomu i na nowo będziesz musiał zdobywać doświadczenie i awansować.
    "Demokracja: dwa wilki i owca, debatujący co będzie na obiad"

Offline Piasek300

• BANITA
    • Użytkownik
    • Tigorner
    « Odpowiedź #927 dnia: Marca 08, 2011, 11:58:30 »
    A punkty do rozdania umiejętności zostaną , czy będę musiał wszystkie umiejętności na nowo wbijać ?

Offline sir Luca

• Marszałek Maruda
    • Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 154
    • Otaczają mnie tęgie, tępe buce...
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #928 dnia: Marca 08, 2011, 12:01:21 »
    Zeruje ci poziom więc wszystko będziesz musiał wbijać od zera. Ale i tak się opłaca jeśli chcesz bawić się dłużej w cRPG. Z każdą kolejną generacją dostajesz 10% punktów doświadczenia więcej i masz ulepszoną broń, takiej nie kupisz.
    "Demokracja: dwa wilki i owca, debatujący co będzie na obiad"

Offline Dravic

• Użytkownik
    « Odpowiedź #929 dnia: Marca 08, 2011, 18:38:47 »
    I znowu WaltF4, co prawda to było dostępne już przy tekście o polearmach, ale tutaj jest wyeksponowane i policzone:

http://forum.c-rpg.net/index.php/topic,2624.msg46112.html#msg46112