Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Modowanie - pytania i odpowiedzi  (Przeczytany 463863 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Jedes

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Odp: Modowanie - pytania i odpowiedzi
    « Odpowiedź #690 dnia: Listopada 28, 2009, 20:40:39 »
    Jako że jestem łysy w modowaniu proszę o krótki opis (jeśli mogę prosic i jest to wykonywalne), ja wkleic itemy z jednego modu to drugiego. Wszystkie mody mi się podobają pod względem ekwipunku więc chciał bym miec wszystko w jednym.

Deadalus napisał tuta jak dodać do gry swój przedmiot. Z moda do moda dodaje się tak samo przedmioty, \tylko omijasz procedure tworzenia modelu i tekstury. Zaraz Ci dam link do tuta.

Edit: Jest http://www.mountblade.info/forum/index.php?topic=491.msg19955#msg19955

Offline Maly_007

• BANITA
    • Użytkownik
    • Piwa: 1
    « Odpowiedź #691 dnia: Listopada 28, 2009, 21:16:57 »
    Jako że jestem łysy w modowaniu proszę o krótki opis (jeśli mogę prosic i jest to wykonywalne), ja wkleic itemy z jednego modu to drugiego. Wszystkie mody mi się podobają pod względem ekwipunku więc chciał bym miec wszystko w jednym.

Deadalus napisał tuta jak dodać do gry swój przedmiot. Z moda do moda dodaje się tak samo przedmioty, \tylko omijasz procedure tworzenia modelu i tekstury. Zaraz Ci dam link do tuta.

Edit: Jest http://www.mountblade.info/forum/index.php?topic=491.msg19955#msg19955

Nie chcę nikogo obrażać, ale to co napisałeś to bullshit...

- Skopiuj jakiś folder z modem (tu wybierz sobie, który ma jakieś fajne skrypty lub mapę)
    - Zmień mu nazwę na dowolną
    - Wejdź do folderu "Resource" w katalogu moda z którego chcesz itemy
    - Skopiuj zawartość do "twojego" nowego moda (też do folderu "Resource")
    - Tak samo zrób z katalogiem "Textures"
    - Teraz część, która zabierze najwięcej roboty. Znów wejdź w folder z którego brałeś już textury i pliki .brf. Otwórz plik item_kinds1.txt
    - Poszukaj wpisy z itemów, które chcesz mieć w nowym modzie
    - Skopiuj je i wklej do pliku o tej samej nazwie w "twoim" folderze
    - Dodatkowo radzę liczyć dodane przedmioty i potem musisz zmienić liczbę na początku pliku item_kinds1

Wpis na przykładzie Native:
    itemsfile version 2
    433
     itm_no_item INVALID_ITEM INVALID_ITEM 1  practice_sword 0  12582914 9223388529554358287 3 0 1.500000 100 0 0 0 0 16384 103 0 90 0 522 528
    0

Ta liczba pokazuje obecną liczbę itemów w modzie. Zmień ją o tyle, ile dodałeś itemów.

- Otwórz plik module.ini z którego brałeś itemy
    - Zjedź na sam dół
    - skopiuj wszystkie linijki zaczynające się na "load_mod_resource"
    - Otwórz plik module.ini w folderze "twojego" moda
    - Wklej na koniec skopiowany tekst

To by było chyba na tyle... To jest taki sposób "na szybko" lub gdy podobają ci się wszystkie nowe przedmioty w modzie... Dłuższa metoda różni się jeszcze wyrzucaniem niepotrzebnych modeli i textur (takich, które się nie podobają)

Pozdrawiam i mam nadzieję, że pomogłem...

Offline Jedes

• Użytkownik
    « Odpowiedź #692 dnia: Listopada 28, 2009, 21:24:32 »
    Mały, wiedziałem, że można tak zrobić ale jest jedno ale :). MB ma ograniczoną ilość przedmiotów chyba 911, na pewno trochę po 900. Więc ta metoda jest nie opłacalna, bo NTW ma ponad 400 przedmiotów...

Offline Maly_007

• BANITA
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #693 dnia: Listopada 28, 2009, 21:26:02 »
    No prawda, ale z tym nic się nie da zrobić, więc żaden specjalny sposób nie pomoże... :P

Offline Rofl

• Użytkownik
    « Odpowiedź #694 dnia: Listopada 28, 2009, 22:06:28 »
    Dzięki za pomoc, czegoś o modowaniu się dowiedziałem, a co do tego mojego moda to prawie działa, prawie...
    nie biorąc pod uwagę że u zbrojmistrza można kupic konia i do tego wjechac nim do tawerny, a panom z tawerny jest najwyrazniej za gorąco bo stoją sobie w samych kalesonach, no i mój zagibisty pancerz jest hmm... przezroczysty?

http://images48.fotosik.pl/232/c7d83763d14e9e4e.jpg

EDIT: i jeszcze mam fajną przezroczystą tarcze, moge się zasłonic i obserwowac otoczenie jednoczesnie :D

EDIT: i bandy rabusi (ci z golymi klatami) noszą damskie ubrania i niektórzy mają opancerzone konie (lol), no ale ci z końmi stoją w miejscu i nic nie robią.
    Pierwszy raz grzebie przy M&B a już mi parodia wychodzi
    « Ostatnia zmiana: Listopada 28, 2009, 22:27:37 wysłana przez Rofl »

Offline Gedus

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    « Odpowiedź #695 dnia: Listopada 29, 2009, 00:40:24 »
    EDIT: i bandy rabusi (ci z golymi klatami) noszą damskie ubrania i niektórzy mają opancerzone konie (lol), no ale ci z końmi stoją w miejscu i nic nie robią.
    Pierwszy raz grzebie przy M&B a już mi parodia wychodzi

Szykuje sie kolejny "Psycho mod" :D
    « Ostatnia zmiana: Listopada 29, 2009, 00:42:34 wysłana przez Gedus »

Offline Moon Eowan

• Użytkownik
    « Odpowiedź #696 dnia: Listopada 29, 2009, 12:01:52 »
    powiedzcie mi proszę, nie tyle CZY ale JAK przeniesc item z moda A do moda B?

bo pare itemkow z najnowszego Eagle and the Radiant Crossa do Prophesy of Pendor bym przerzucił, dużo męczenia jest przy tym?
    Bitwa: 130 na 704. Oblężenie. Bez noldorów (PoP). Straty: 6 moich do 698. Cud miód i orzeszki. Da się. Bez cheatów, wiadomo.

Offline Jedes

• Użytkownik
    « Odpowiedź #697 dnia: Listopada 29, 2009, 14:55:36 »
    O Jezu... Zobacz Mały ładnie opisał... Tak, że nawet ślepy zobaczy. Moim zdaniem zasługujesz na osta :).

Offline Gocio

• Użytkownik
    « Odpowiedź #698 dnia: Grudnia 01, 2009, 12:15:26 »
    Jak można zrobić własną Szybką Bitwe(Quick Battle)?

Offline Szczepan_r

• Użytkownik
    • DzIEcIom NEo MóWIMy LoL!
    « Odpowiedź #699 dnia: Grudnia 01, 2009, 17:38:28 »
    mam problem z wingsem a mianowicie gdy robię modele ok 2000 poly to komp odmawia posłuszeństwa od kliknięcia myszką do reakcji mija jakieś 5 sec. Czy jest jakiś program o bardzo zbliżonym do wingsa interfejsie ? (tylko nie blender) a jeżeli nie to czy można to jakoś naprawić, zmienić ustawienia w wingsie?
    (podam jeszcze parametry komputera ale wątpie czy to od czegoś zależy procesor 4 rdzenie po 2.3 GHz na każdy 3GB ramu karta grafiki ati radeon HD 3600 series)
    http://www.takeagift.pl/polecam:49969       Bardzo proszę was o pomoc wystarczy się zarejestrować. Dzięki wam będę mógł sprawić sobie nową klawiaturę aby grać w Mount & Blade. Z góry dzięki za rejestrację

Offline matiux

• Użytkownik
    • Podczas wojny milczą prawa.
    « Odpowiedź #700 dnia: Grudnia 01, 2009, 18:36:29 »
    Też tak mam z tym się nie da nic zrobić zresztą po co robisz tyle poly??
    Patrioci zawsze mówią o umieraniu za ojczyznę lecz nigdy nie wspominają o zabijaniu za nią...

Ludzie nie idą na wojnę dla zabawy. Dla zabawy nie zostawia się zapłakanej mamy.

Offline Maly_007

• BANITA
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #701 dnia: Grudnia 01, 2009, 20:29:45 »
    mam problem z wingsem a mianowicie gdy robię modele ok 2000 poly to komp odmawia posłuszeństwa od kliknięcia myszką do reakcji mija jakieś 5 sec. Czy jest jakiś program o bardzo zbliżonym do wingsa interfejsie ? (tylko nie blender) a jeżeli nie to czy można to jakoś naprawić, zmienić ustawienia w wingsie?
    (podam jeszcze parametry komputera ale wątpie czy to od czegoś zależy procesor 4 rdzenie po 2.3 GHz na każdy 3GB ramu karta grafiki ati radeon HD 3600 series)

Według mnie po prostu komp ci nie wyrabia, każdy PC ma jakąś granicę i tutaj jest twojego...

Offline Mat Berserker

• Żonglujący Pepeszami
    • Użytkownik
    • Piwa: 94
    « Odpowiedź #702 dnia: Grudnia 01, 2009, 21:18:25 »
    Bullshit i tyle. Nie jest to wina komputera bo mam podobny i w blenderze wytrzymuje setki tys verteksow. Gdyby to byly limity komputera to nie odpalilbys na nim nawet M and B na battlesizer 1...
    Jedyne rozwiazanie to zmiana programu graficznego lub ukrywanie nieuzywanych verteksow(co jest uciazliwe).

Offline codex

• Użytkownik
    « Odpowiedź #703 dnia: Grudnia 02, 2009, 09:55:00 »
    Witam jestem początkującym modderem,używam programów takich jak:wings 3d,blender,3d canavas pro i 3ds max.
    Problem w tym że programy te mają małą możliwość importowania modeli,szukałem już wiele takowych programów które miały przerobić model na inny format.
    Niestety żaden mi nie działa czy moglibyście polecić mi jakiś program który ,ma duże możliwości konvertowania modeli,lub jakiś sposób.

PS:albo skrypty istniejące do tych programów.

Przeniesione.
    « Ostatnia zmiana: Grudnia 02, 2009, 13:39:17 wysłana przez Kalpokor »

Offline tul

• The Deluge dev
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #704 dnia: Grudnia 02, 2009, 14:57:35 »
    mam problem z wingsem a mianowicie gdy robię modele ok 2000 poly to komp odmawia posłuszeństwa od kliknięcia myszką do reakcji mija jakieś 5 sec.

Wings przez bardzo długi czas miał fatalny system zarządzania wierzchołkami i zwalniał u każdego przy kilku, kilkunastu tysiącach poly. Parę wersji temu zarządzanie wierzchołkami zostało przepisane na nowo i działa już znacznie lepiej, więc spróbuj ściągnąć nowszą wersję (http://wings3d.com/ -development release). Jeżeli aktualizacja nie pomoże, to masz pecha :)
    « Ostatnia zmiana: Grudnia 02, 2009, 14:59:11 wysłana przez tul »