Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Modowanie - pytania i odpowiedzi  (Przeczytany 462788 razy)

Opis tematu:

Offline Leinnan

• Użytkownik
    • Piwa: 61
    • Szczęść Boże, służby i loże
    • Steam ID: Mój status Steam
    Odp: Modowanie - pytania i odpowiedzi
    « Odpowiedź #2700 dnia: Października 03, 2014, 00:27:09 »
    jak zmienić nazwe frakcji w multku i usunąć przyciski "samouczek " i "tryb jednoosobowy"

Jak zmienić nazwę frakcji powinieneś bezproblemowo znaleźć. Co do usunięcia przycisków w menu otwórz plik game_variables.txt w folderze moda i znajdź:
    #main menu (initial)
    Dalej powinieneś sobie dać radę.
    Mit der Dummheit kämpfen die Götter selbst vergebens
    steam | slavic castles |  last.fm | moddb.com | Stary, najlepszy lider Sclavinii

Offline Tyr

• Użytkownik
    • Piwa: 66
    • Wódka Sobieski - Ten smak jest królewski!
    « Odpowiedź #2701 dnia: Października 21, 2014, 23:08:14 »
    Chcę do M&B Warband 1.158 dać animację ciosu piką z ponad głowy (znana jest z Ogniem i Mieczem 1.143 oraz z Napoleonic Wars), tylko że chyba trzeba coś zmienić w actions.txt

Szukałem linijek kojarzonych z komendą overswing, ale porównując dwa pliki actions.txt (ten z OIM i ten modyfikowany w WB 1.158) nie widzę żadnych różnic. Mógłby mi ktoś udzielić porad lub wskazówek? proszę?
    Ulubiony cytat?

"I'll shot your brain out, you stupid meat-bag!"
    HK-47!

Offline Waldzios

• Użytkownik
    • Piwa: 50
    • "Let me see your war face."
    « Odpowiedź #2702 dnia: Października 22, 2014, 18:37:05 »
    W oryginalnych plikach nie znajdziesz różnicy, wpisy dotyczące dodatkowej animacji są zawarte w module_animations.py (w obu wersjach), ale w WB flaga (itcf_overswing_spear) nie jest użyta (oraz brakuje samej animacji).

Przykładowe rozwiązanie.
    Oryginalne wpisy:
    (click to show/hide)
    Możesz zastąpić na przykład:
    (click to show/hide)

Dodatkowo musisz zmodyfikować flagi w header_items.py.
    W WB piki maja flagę itc_cutting_spear:
    Znajdź w header_items.py:
    (click to show/hide)
    Zmodyfikuj:
    (click to show/hide)

Pozostaje jeszcze wprowadzić zmiany w pliku module_items.py:
    (click to show/hide)

"There Ain't No Such Thing As A Free Lunch"

Offline Tyr

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2703 dnia: Października 22, 2014, 19:25:07 »
    Czyli mam rozumieć, że bez module_system tego nie zrobię? ...

cholera :/
    Ulubiony cytat?

HK-47!

Offline Waldzios

• Użytkownik
    • Piwa: 50
    • "Let me see your war face."
    « Odpowiedź #2704 dnia: Października 22, 2014, 19:52:41 »
    Czyli mam rozumieć, że bez module_system tego nie zrobię? ...

cholera :/
    Teoretycznie da rade, chociaż z reguły zalecam użycie MS, tryb tekstowy to zabawa dla masochistów ;).

Część dotyczącą module_animations.py bez problemu przeprowadzisz w actions.txt.
    Nieco gorzej z flagami, musisz sobie zsumować bity i ręcznie zmodyfikować odpowiednie flagi w item_kinds1.txt, to może być nieco kłopotliwe jeśli nie masz wprawy, ale jak najbardziej wykonalne.

Najprostszy i najszybszy sposób by zrobić to bez dostępu do MS, to użyć czystego MS, wprowadzić wspomniane zmiany, skompilować, porównać różnice, a potem te różnice przenieść do trybu tekstowego :P.
    "There Ain't No Such Thing As A Free Lunch"

Offline firentis

• Użytkownik
    • Piwa: 130
    « Odpowiedź #2705 dnia: Października 28, 2014, 17:57:33 »
    Siema. Mam problem z MS. Na podstawce wszystko działało bez zarzutu, ale od kiedy mam WB coś jest nie tak. Chcę skompilować MS do WB i są błędy. Poniżej screeny, co i jak. Macie może pomysł w czym jest problem?
    (click to show/hide)
    Edit: Faktycznie. Wystarczyło wywalić grę z "Program Files" do innego katalogu ;) lllewie, zamiast "Siema" na początku było "Witam". "Siema" było w wiadomości do cb :P
    Przepraszam za całe zamieszanie, wynikło to z tego, że to ja mam zwidy, bo byłem pewien, że piszę post, a nie edytuję post firentisa :D //lllew
    « Ostatnia zmiana: Października 28, 2014, 19:58:56 wysłana przez firentis »

Offline Daedalus

• Użytkownik
    • Piwa: 143
    « Odpowiedź #2706 dnia: Października 28, 2014, 18:16:14 »
    Jak byk masz "odmowa dostępu". Albo spróbuj uruchamiać jako administrator, albo - jeszcze lepiej - przenieś wszystko na inny dysk lub chociaż do innego katalogu. Z zapisem w "Program Files" bywają problemy.

I taka mała rada - w module_info.py najlepiej wklepać sobie:

export_dir = "../"

Wtedy pliki automatycznie tworzą się w katalogu nadrzędnym. Czyli mając źródło MS w "Modules/Mój Mod/Źródło" moduł skompiluje się do "Modules/Mój Mod".

edit: lllew, kurde. Nie edytuj postów tak, aby wywalić całą poprzednią zawartość, bo tylko chaos się robi. Przez minutę po publikacji swojego posta nie mogłem znaleźć na czyj post odpowiadałem i myślałem, że już mam jakieś zwidy.

Offline Tyr

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2707 dnia: Listopada 13, 2014, 13:59:17 »
    Siemanko, kolejne pytanie, muzyka, nie ogarniam tego, proszę o pomoc TUTAJ, lub na PRIV, wolałbym Priv, bo rzadko tu bywam, sorki ._.

Jak zmienić w zwykłym Native na M&B 1.011 muzykę podczas walki?

Próbowałem kilka piosenek przerobić na .ogg, a potem zastąpić nazwy plików fight_01.ogg fight_02.ogg, a później te fight_as_nord.ogg i inne. W skrócie, wywaliłem całą starą muzykę z folderu music i zastąpiłem swoimi plikami, nazwanymi DOKŁADNIE tak samo, jak oryginalne. Po włączeniu Native, wciąż odpala mi się stara muzyka...
    Czego nie zrobiłem lub co zrobiłem źle?

Czy jest to wgl możliwe BEZ UŻYCIA module_system? Preferowałbym proste i nieskomplikowane rozwiązania.

(click to show/hide)
    Ulubiony cytat?

HK-47!

Offline firentis

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2708 dnia: Listopada 16, 2014, 09:36:44 »
    Znowu potrzebuję pomocy...
    Mam zamiar zrobić szablę z pochwą, ale napotkałem błąd w OpenBrf.
    (click to show/hide)
    Pierwsze trzy modele to klatki animacji od pochwy, a czwarta to szabla. Tutaj wszystko wygląda ok, ale po złączeniu tego w animację zepsuła się klatka z samą pochwą.
    (click to show/hide)
    Verteksy i wszystko się zgadza, ale pochwa się niszczy. Po rozbiciu na klatki cały czas jest zniszczona.
    (click to show/hide)
    Jak to naprawić?
    « Ostatnia zmiana: Listopada 16, 2014, 10:24:21 wysłana przez firentis »

Offline Daedalus

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2709 dnia: Listopada 16, 2014, 10:02:00 »
    Spróbuj innej metody łączenia klatek.

Settings -> On assemble vertex animations -> pierwsza albo druga opcja (czasem jedna działa lepiej, czasem druga)

Offline firentis

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2710 dnia: Listopada 16, 2014, 10:24:46 »
    Zrobiłem, ale wtedy klatki się nie łączą...

Offline Daedalus

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2711 dnia: Listopada 16, 2014, 12:07:11 »
    Co to znaczy "nie łączą się"? Używasz "merge as frames..."? Spróbuj kopiować meshe i wklejać jako kolejne klatki animacji.

Inna sprawa, że akurat pochwy można zrobić w inny - banalny wręcz sposób - korzystając z dobrodziejstw sub-meshy i samego OpenBRF. Przykładowo mamy mesh samej pochwy i zostawiamy go jako zwykły mesh bez klatek animacji (i tak jest niezmienny). Dalej mamy np. rękojeść szabli, która ma znikać: robimy dwie kopie podstawowego mesha - jedną skalujemy do 0 lub bliskiej zeru wartości (by nie była widzialna) i wklejamy do podstawowego mesha rękojeści jako kolejną klatkę animacji, następnie wklejamy drugą kopię jako ostatnią klatę, by zachować układ klatek z Native. W efekcie mamy:

- mesh "pochwa" bez klatek
    - animowany sub-mesh "pochwa.1", czyli naszą znikającą rękojeść

Offline firentis

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2712 dnia: Listopada 16, 2014, 14:08:58 »
    No dobra, pierwszy sposób mi nadal nie działa. Za każdym razem ta klatka tak dziwnie się wygina...
    Co do drugiego sposobu, to nwm jakie mam ustawić czasy w klatkach. Takie jak normalnie w szablach (sposób pierwszy)? No i jak to później wklepać do MS, skoro do szabli w pochwie używane są dwa mesche?

Offline Daedalus

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2713 dnia: Listopada 16, 2014, 14:22:49 »
    Czasy ustawiasz takie, jak w normalnych pochwach. Wklepywać w MS nic dodatkowo nie musisz, bo sub-meshe ładowane są automatycznie. Musi się tylko nazwa zgadzać. Znaczy, jeśli w MS masz wpisane "nazwa_modelu", to wczytane zostaną meshe "nazwa_modelu" oraz wszystkie "nazwa_modelu.XXX" gdzie XXX to cyfry (możliwe, że litery też czyta i nie będzie problemu z np. "nazwa_modelu.czesc1", ale tego nie sprawdzałem).

Offline firentis

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2714 dnia: Listopada 16, 2014, 14:33:02 »
    Działa. Dzięki wielkie za pokazanie mi tego sposobu ;)