Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Modowanie - pytania i odpowiedzi  (Przeczytany 462002 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Gandalf7

• Użytkownik
    • Piwa: 16
    • "noc najciemniejsza jest przed świtem"
    Odp: Modowanie - pytania i odpowiedzi
    « Odpowiedź #2625 dnia: Kwietnia 13, 2014, 20:07:23 »
    witam. Wie może ktoś jak wyłączyć mgłe w wb ?  tylko bez module system
    https://clips.twitch.tv/HotQuaintArugulaAllenHuhu

"Dobra robota Azorek, po każdym wywiadzie leciała dla Ciebie kość leciało dla Ciebie piwko ode mnie i zaraz poleci jeszcze jedno, za świetną robotę i aby mam nadzieję zmotywować Cię do tej idei w przyszłości." Kamillo

https://www.youtube.com/watch?v=wYoxNbQGS94

Offline sermen

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #2626 dnia: Kwietnia 14, 2014, 17:53:42 »
    Gdzie w pliku "module_troops.py" można edytować jaką broń można wybrać w trybie multiplayer w TF&S?
    W Warbandzie łatwo to było znaleźć, a tutaj jest takie coś:

#Multiplayer troops (they must have the base items only, nothing else)

["swadian_crossbowman_multiplayer", "Musketeer","Swadian Crossbowmen",tf_guarantee_all,0,0,fac_kingdom_1,
       [itm_bad_bullets, itm_bad_musket, itm_m_pol_strelok_forma, itm_bad_boots],
     def_attrib_multiplayer|level(20),wpex(70,70,70,40,165,75),knows_common|knows_ironflesh_1|knows_weapon_master_3|knows_athletics_3,swadian_face_middle_1, swadian_face_older_2],

itd...

skoro trzeba im dać tylko BaseItems to gdzie ustala się przedmioty do wyboru w multi?

Odpowiedź:
    Edytuje się je w pliku "module_scripts"
    « Ostatnia zmiana: Kwietnia 15, 2014, 08:30:15 wysłana przez sermen »

Offline firentis

• Użytkownik
    • Piwa: 130
    « Odpowiedź #2627 dnia: Kwietnia 14, 2014, 18:16:24 »
    Ja też mam pytanie: Jak zriggingować (nwm czy tak to się odmienia :P) pancerz? Jakiś łatwy sposób. Na forum są 3 tutki o tym, ale w 2 brakuje zdj, a jeśli chodzi o trzeci to nie mogę znaleźć opcji "transfer_riging" w OpenBrf. Proszę o pomoc.
    Edit: Rozwiązane.
    Mam jednak inny problem. Włosy większości lordów są białe. Dodam, że bawiłem się trochę w dodawanie skryptów (gwizdanie na konia, formacje i wyśmiewanie przeciwników). Dodały się bez problemu jednak gdy później chciałem dodać uderzenie tarczą to mi nią nie bił. Usunąłem ten skrypt, lecz gdy ponownie wszedłem do gry to włosy większości lordów są białe.
    Jaki jest tego powód? Czy możliwe, że przez to namieszanie w skryptach coś się stało?
    I mam jeszcze jeden problem. Jak ocieniować przedmiot by w nocy był on ciemny, a nie jasny jak w ciągu dnia? Z góry dziękuję za odpowiedzi ;)
    « Ostatnia zmiana: Kwietnia 27, 2014, 17:36:23 wysłana przez firentis »

Offline Tyr

• Użytkownik
    • Piwa: 66
    • Wódka Sobieski - Ten smak jest królewski!
    « Odpowiedź #2628 dnia: Maja 02, 2014, 20:52:01 »
    Poszukuję możliwości zadawania obrażeń obszarowych (zasada działania strzelby lub karabinu maszynowego tak jak w modzie WW II China Battlefield SP na M&B 1.011 albo w 1866 Western Modzie. Opcjonalnie może to być zasada działania granatu z tychże modów).

O ile się nie mylę, jest to skrypt. Czy ktoś mógłby mi z tym pomóc?
    Ulubiony cytat?

"I'll shot your brain out, you stupid meat-bag!"
    HK-47!

Offline Mat Berserker

• Żonglujący Pepeszami
    • Użytkownik
    • Piwa: 94
    « Odpowiedź #2629 dnia: Maja 02, 2014, 23:16:48 »
    Tak na szybko napisałem teraz, nie testowane ale powinno działać bo sto razy już różne mutacje tego skryptu stosowałem.
    Dodaj to do triggerów w wybranej broni dystansowej(w przypadku łuków/kusz/karabinów powinno iść do amunicji! W przypadku toporków do rzucania itd idzie do broni).

(ti_on_missile_hit, [
    (multiplayer_is_server), #zabezpieczenie z mysla o multiplayerze coby hosty nie liczyly niepotrzebnie
    (store_trigger_param_1,":strzelajacy"),
    (try_for_agents,":target"), #sprawdzamy wszystich agentow
    (agent_get_position,pos2,":target"),
    (get_distance_between_positions,":dist",pos1,pos2),
    (try_begin),
    (lt,":dist",500), #tutaj ustaw jakis wybrany przez siebie promien dzialania
    (store_random_in_range,":dmg",40,90), #losowy zakres obrazen bazowych
    (val_div,":dist",10),
    (val_sub,":dmg",":dist"),#zmniejsz obrazenia o (odleglosc od miejsca trafienia)/10
    (ge,":dmg",1),#gdy obrazenia mniejsze od 1 nie zadawaj ich
    (agent_deliver_damage_to_agent,":strzelajacy",":target",":dmg"),
    (try_end),
    (try_end),
    (particle_system_burst,"psys_nazwaefektu",pos1,30), #zamiast psys_nazwaefektu wklej nazwe efektu pierdolniecia z module_particle_systems.py
    ])
    Może cie dziwić używanie pos1 które nie jest nigdzie ustawione ale ta pozycja jest ustalana przez sam trigger.
    A no i musisz dostroić parametry obrażeń, odległości i efektów, wszystko jest w komentarzach.

Offline Tyr

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2630 dnia: Maja 03, 2014, 12:59:39 »
    Dzięki Mat, na pewno trafisz do creditsów, jak już skończę swojego moda ^^

Teraz tylko jeszcze poczytam trochę tutoriali jak to się dodaje, zajrzę na wiki na forum.taleworlds i na inne pomocne strony.

Dzięki wielkie. Jakby nie działało, to się odezwę do Ciebie na priv ;)
    Ulubiony cytat?

HK-47!

Offline hc.united

• Użytkownik
    • Piwa: 6
    « Odpowiedź #2631 dnia: Maja 03, 2014, 15:12:30 »
    Witam! Jak odblokować umiejętność bron palna? W którym pliku tekstowym muszę pogrzebać?

Offline firentis

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2632 dnia: Maja 03, 2014, 17:01:24 »
    Witam, od jakichś 2,5 miesiąca robię coś co w przyszłości chciałbym nazwać modem ;p.  Mam jednak problem. Dodałem ostatnio parę itemów do gry i w dzień wszystko jest w porządku. Gorzej z nocą. Wtedy to moje itemy są jaskrawe tak jak w ciągu dnia (nie cieniują się wedle nocy). Czy mam pozmieniać coś w ustawieniach cieniowania w OpenBrf? Czy zależy to jeszcze od czegoś innego? Kolejne pytanie, które zadawałem już kilka razy jednak nigdy nie otrzymałem odpowiedzi. Jak dodawać nowe obiekty(budynki) do gry, by móc później wstawić je do jakiejś sceny? Kolejna rzecz to jak dodać pelerynę do gry? Gdy dodam ją jako "body_armor" to wtedy nie wyświetla mi klaty piersiowej przez co jednostka ma przeźroczysty korpus xD I jeszcze jedno. Chciałbym się nauczyć skryptować. Wiem, że nie da się tego wytłumaczyć w kilku zdaniach. Wiem również, że jest już poradnik Manitasa dodany przez Kolbę. Jednak jest to tylko wstęp. Gdy widzę skrypty pisane przez innych to nic z tego nie rozumiem. Tym bardziej przeraziłem się gdy zobaczyłem to http://themodders.org/index.php?topic=13155   Aczkolwiek gdy widzę to co robi np. Daedalus, Tul, Mat czy też Akosmo to zdaję sobie sprawę, że w tej grze prawie wszystko jest możliwe. Otóż mam pomysł na skrypt jednak nwm zupełnie od czego zacząć. Chciałbym zrobić by podczas przebywania w niewoli mogły nas spotkać różne rzeczy np. "Twoi oprawcy postanowili zrobić sobie z ciebie zabawę i rozebrali cię d naga oraz dali krótki drewniany kij byś stawił czoło swemu przeciwnikowi". Przeciwnik będzie oczywiście w ubiorze i z porządną bronią.
    Nie liczę na to, że ktoś napisze za mnie skrypt, bo po pierwsze: i tak nikt tego nie zrobi, a po drugie: wolałbym tego uniknąć, ponieważ sam chcę nauczyć się skryptować.
    Proszę kogoś o "wskazanie drogi", bo naprawdę nie wiem kompletnie jak się za to zabrać. Jeśli ktoś chciałby mi pomóc to zapraszam na priv oraz moje GG: 50580418. Dziękuję i pozdrawiam ;)
    « Ostatnia zmiana: Maja 03, 2014, 17:15:26 wysłana przez firentis »

Offline Tyr

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2633 dnia: Maja 03, 2014, 20:16:30 »
    Witam! Jak odblokować umiejętność bron palna? W którym pliku tekstowym muszę pogrzebać?

Odblokowujesz w module.ini

wystarczy dopisać po display_wp_firearms = 1 (zmień 0 na 1)

A przynajmniej tak jest w warbandzie. Jak jest w M&B 1.011 nie mam pojęcia, ale pewnie podobnie
    Ulubiony cytat?

HK-47!

Offline hc.united

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2634 dnia: Maja 05, 2014, 23:25:33 »
    Przepraszam za niesprecyzowanie, chodzi mi o to aby itemy jak pistolety pojawiły sie w grze. W item editorze są merchandise jednak w sklepach ich nie ma. Display wp firearms zmieniłem z 0 na 1

Offline Tyr

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2635 dnia: Maja 06, 2014, 15:36:03 »
    A na ile masz ustawioną częstotliwość występowania przedmiotu? To jest to na A (chyba abundance czy jakoś tak).

100 to jest norma, spróbuj zwiększyć tę wartość. Jeśli dalej te bronie palne nie będą się pojawiały, to nie wiem jak Ci pomóc.

A display wp firearms tylko odblokowuje możliwość szkolenia się w Broni Palnej w oknie postaci (klawisz C).

Może tych przedmiotów nie ma, bo po prostu nie zostały wylosowane jeszcze przez silnik gry? Pamiętaj, że u tego samego kupca co jakiś czas zmieniają się przedmioty jakie ma na sprzedaż. Nie wiem, czy jakoś inaczej da się to określić.

Jest też coś takiego jak item sorting (czyli sprzedawanie przedmiotów charakterystycznych dla danej nacji), ale to już wyższa szkoła moddingu. Taki system wykorzystuje np. TLD, Blood in the West i parę innych modów.
    Ulubiony cytat?

HK-47!

Offline hc.united

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2636 dnia: Maja 06, 2014, 19:31:23 »
    Ok, problem rozwiązany. Abudance na 0 było :D Akurat bronie posortowane dla danej nacji można ustawić w item editorze ;) Dzięki za pomoc!!!

Offline firentis

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2637 dnia: Maja 18, 2014, 09:20:14 »
    Kolejna porcja moich pytań :P
    W nocy wszystkie dodane przeze mnie przedmioty są tak jaskrawe jak w ciągu dnia http://www.sendspace.pl/file/pic/fa6271a15794ec0a209f174/view http://www.sendspace.pl/file/pic/a3e7dcc511b2cc68ef0a31b/view  To wina złego cieniowania w OpenBrf czy czegoś jeszcze innego?
    I jeszcze jak dodać banner do gry?
    « Ostatnia zmiana: Maja 18, 2014, 15:36:16 wysłana przez firentis »

Offline Gandalf7

• Użytkownik
    • Piwa: 16
    • "noc najciemniejsza jest przed świtem"
    « Odpowiedź #2638 dnia: Maja 19, 2014, 08:31:57 »
    jaki shader masz ustawiowny w openbrfie? przypuszczam iż zły :P

https://clips.twitch.tv/HotQuaintArugulaAllenHuhu

"Dobra robota Azorek, po każdym wywiadzie leciała dla Ciebie kość leciało dla Ciebie piwko ode mnie i zaraz poleci jeszcze jedno, za świetną robotę i aby mam nadzieję zmotywować Cię do tej idei w przyszłości." Kamillo

https://www.youtube.com/watch?v=wYoxNbQGS94

Offline firentis

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2639 dnia: Maja 19, 2014, 19:08:50 »
    Tak, zły. Wszystko ustawiam na simple_shader, bo nie ogarniam tych shaderów. W ogóle nie rozumiem jaki idzie do czego :( Gdy miecz ustawiłem na iron_shader to faktycznie ładnie mi się cieniuje. Jednak nie mam pojęcia co zrobić z resztą...