Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Modowanie - pytania i odpowiedzi  (Przeczytany 463156 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Bruce Campbell

• Lew
    • Użytkownik
    • Piwa: 937
    • PodPułkownik 1ppS, Cesarz THD, Giermek 21pp
      • datadream2004 コギ花
    • Steam ID: Mój status Steam
    Odp: Modowanie - pytania i odpowiedzi
    « Odpowiedź #2475 dnia: Sierpnia 05, 2013, 09:04:58 »
    Co do 1, to nie wiem, bo custom battle nigdy mnie nie interesowało, ale mogę ci powiedzieć, że jednostki raczej nie poruszają się żadnymi określonymi ścieżkami (no chyba, że wieśniacy i mieszczanie, akurat co do nich, to myślę, że jest to w plikach m&b zaskryptowane).

Offline Leinnan

• Użytkownik
    • Piwa: 61
    • Szczęść Boże, służby i loże
    « Odpowiedź #2476 dnia: Sierpnia 05, 2013, 10:56:18 »
    1. Da się, naprawdę- wystarczy pomyśleć. O ile masz module system, bez niego to kicha.
    2. Edit mode- AI mesh.
    Mit der Dummheit kämpfen die Götter selbst vergebens
    steam | slavic castles |  last.fm | moddb.com | Stary, najlepszy lider Sclavinii

Offline Bruce Campbell

• Lew
    • Użytkownik
      • datadream2004 コギ花
    « Odpowiedź #2477 dnia: Sierpnia 05, 2013, 13:01:47 »
    Mam pewien problem - zrobiłem kilka budynków do mojego moda i chciałbym móc je ustawiać normalnie w edit mode. Modele dla pewności, że się pojawią wrzuciłem do pliku .brf z istniejącymi w nativie budynkami. Dodałem swoje do module.ini (load_mod_resource = ). Jednakże, ze wszystkich pokazuje się tylko jeden i jest cały biały, pomimo dodania tekstury. Jakieś pomysły co zrobiłem źle/czego nie zrobiłem?

Offline Hawkwood

• Użytkownik
    • Piwa: 4
    « Odpowiedź #2478 dnia: Sierpnia 06, 2013, 10:18:45 »
    Czy mógłby ktoś wyjaśnić jak to jest z tworzeniem modelu miecz + pochwa. Przeglądając modele widziałem rozbicie na dwa mesh'e czyli model dobytego miecza i schowanego w pochwie (o dziwo bez animacji i zastanawiam się czy po wyciągnięciu miecza jego rękojeść nie będzie dalej w pochwie). Z kolei modele z M&B:W rozbite są na trzy meshe: głownia, rękojeść (czyli użyto multimesh) oraz miecz w pochwie (animowany). Widziałem też takie gdzie wszystko było rozbite na cztery meshe.  W tym przypadku miecz tworzyły osobno głownia i rękojeść, a miecz w pochwie też był multimesh'em tj. rozbity był na pochwę i rękojeść miecza (z prostą animacją tzn. jest lub nie ma). To ostatnie rozwiązanie wydaje mi się najbardziej prawidłowe, ale jak właściwie najlepiej to zrobić tzn. co zalecacie?

Poza tym jak dodać taką prostą animacje? Może być link do jakiegoś tutka (ang. też).

Offline Czarnoksiężnik z Angmaru

• Użytkownik
    • Piwa: 25
    « Odpowiedź #2479 dnia: Sierpnia 06, 2013, 12:36:41 »
    Mam takie jedno zupełnie lamerskie pytanie: czym jest tutek? Ciągle widzę to słowo w dziale związanym z modowaniem.
    Dobra pytanie nieaktualne, sam sobie odpowiedziałem. (edit: widzę, że zostałem wyprzedzony w odpowiedzi)
    (click to show/hide)

Żeby nie było pustego posta to zapytam o coś innego: da się jakoś dzielić formacje, np. zrobić "skrzydła" łuczników albo bycze rogi (dwa kliny) kawalerii, tak aby móc później każdym z osobna sterować?

Offline Ganczo

• Użytkownik
    • Piwa: 253
    • Napoleon jest moim ulubionym wodzem
    « Odpowiedź #2480 dnia: Sierpnia 06, 2013, 12:41:19 »
    Mam takie jedno zupełnie lamerskie pytanie: czym jest tutek? Ciągle widzę to słowo w dziale związanym z modowaniem.
    Rzeczywiście lamerskie, tutek skrót od słowa Tutorial(chyba) czyli po prostu poradnika.

Cytat: Moontor
    Powód porażki tego turnieju wypatruję we własnej osobie dlatego postanowiłem już nigdy więcej nie organizować żadnych turnieji na NW.

Offline White-Wolf

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    • Znany jako Bodziu
    « Odpowiedź #2481 dnia: Sierpnia 06, 2013, 17:26:11 »
    Mam dwa pytanka, dodałem nowy przedmiot do gry item editorem, ale nie widzę go w cheatmenu, co zrobić żeby tam był? I jak można zmienić początkowy ekwipunek gracza?

Offline Bruce Campbell

• Lew
    • Użytkownik
      • datadream2004 コギ花
    « Odpowiedź #2482 dnia: Sierpnia 07, 2013, 15:03:24 »
    Co do tego pierwszego, to nie wiem jak to zrobić, bo zauważyłem, że dodane przedmioty nawet jeśli są u kupców, w cheatmenu się nie pojawiają. Może jest to ograniczonem, żeby pokazywał wszystkie przedmioty do id 603, czy jakoś tak, nie pamiętam, ile dokładnie jest tam przedmiotów. Na pewno będą tam, jeśli podmienisz je na miejsce starych.

Offline White-Wolf

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    • Znany jako Bodziu
    « Odpowiedź #2483 dnia: Sierpnia 07, 2013, 16:39:34 »
    Co do tego pierwszego, to nie wiem jak to zrobić, bo zauważyłem, że dodane przedmioty nawet jeśli są u kupców, w cheatmenu się nie pojawiają. Może jest to ograniczonem, żeby pokazywał wszystkie przedmioty do id 603, czy jakoś tak, nie pamiętam, ile dokładnie jest tam przedmiotów. Na pewno będą tam, jeśli podmienisz je na miejsce starych.
    Też tak myślałem, tylko zobaczyłem, że gdy w jakimś modzie otworzę cheatmenu to tam nowe przedmioty z modyfikacji pokazują się. Gdy dodaję przedmioty sam to w cheatmenu powiększa się liczba id, ale zamiast nowych przedmiotów są puste miejsca...

Offline Waldzios

• Użytkownik
    • Piwa: 50
    • "Let me see your war face."
    « Odpowiedź #2484 dnia: Sierpnia 07, 2013, 18:25:55 »
    Ilość przedmiotów w cheatmenu (ID ostatniego przedmiotu) jest zapisywana w momencie kompilacji MS, w trybie tekstowym trudno to zmodyfikować.
    "There Ain't No Such Thing As A Free Lunch"

Offline ErikRKG

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #2485 dnia: Sierpnia 07, 2013, 19:36:14 »
    Jak stworzyć nowego towarzysza?

Offline Bruce Campbell

• Lew
    • Użytkownik
      • datadream2004 コギ花
    « Odpowiedź #2486 dnia: Sierpnia 07, 2013, 21:10:23 »
    ten tutek (http://www.mountblade.info/forum/index.php?topic=1653.0) jest na naszym forum, wystarczyło poszukać

Offline Mathew19951

• Użytkownik
    • Piwa: 7
    « Odpowiedź #2487 dnia: Sierpnia 22, 2013, 23:30:03 »
    Witam, miałbym jeszcze jedno pytanie :-)

Mianowicie - jak wyciąć z Nowej Ojczyzny animacje walki konnej dodane przez Akosmo? (ewentualnie, jeśli wymagałoby to o wiele mniej babrania się - jak usunąć nowe animacje walki. Ewentualnie, bo część (czyli walka z buta, śmierć itp.) mi pasuje). Nie mogę się kompletnie na nie (machanie z konia) przestawić i wg mnie to akurat (jeden z nielicznych minusów tej modyfikacji) jest w tym modzie niewypałem. Już wolałem oryginalne, bo przynajmniej wiedziałem jaki ruch wykonuję i go robiłem, zamiast uderzenie z góry w piechura kończyć na wysokości własnej klatki piersiowej :P

Bo podejrzewam, że wycięcie pliku z brf-a nie załatwi sprawy :-)

Liczę na pomoc i z góry dzięki!

Offline Overlord

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2488 dnia: Sierpnia 24, 2013, 10:37:21 »
    Kopiujesz brf z animacjami z vanilli, wklejasz do katalogu moda, a potem plik animations.txt

Offline ShifT2

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2489 dnia: Sierpnia 26, 2013, 21:44:57 »
    Szukam, szukam i nie mogę znaleźć.

- Obrazek podczas ładowania gry - Jaki plik podmienić (gdzie się znajduje)?
    Do zwykłego M&B.