Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Modowanie - pytania i odpowiedzi  (Przeczytany 463133 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline LuqassPL

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Odp: Modowanie - pytania i odpowiedzi
    « Odpowiedź #2160 dnia: Marca 06, 2012, 04:33:04 »

Nie spami, mądralo - możesz go zainstalować gdzie chcesz...

Tylko że jak instaluje go byle gdzie to nie działa "mądralo"

Offline sumek101

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2161 dnia: Marca 06, 2012, 23:21:20 »
    Witam,
    Bawię się w przerzucanie przedmiotów z jednego moda do drugiego i napotkałem problem, dotyczący szabli i jej pochwy.
    W modzie nr. 1, szabla i jej pochwa działają bez zarzutu. Postanowiłem podmienić je na modele z modu nr. 2.
    Tak więc w OpenBrf zrobiłem to poprzez wrzucenie odpowiednich modeli tekstur etc. do pliku brf i zamianę nazw.

Nowy model ładnie podmieniło jednak.... gdy wyciągam szable z pochwy, żołnierz ma ją w ręku ale równocześnie jest ona również w pochwie (brak "wycięcia" rękojeści z modelu pochwy). Wie ktoś w czym rzecz? Na starych modelach ładnie "wycinało" rękojeść z modelu, niestety nie występuje to na tych nowo-wgranych.
    Zdjęcie podglądowe:
    1) podmienione modele pochwy i szabli 2) stare modele
    (click to show/hide)

Offline Mat Berserker

• Żonglujący Pepeszami
    • Użytkownik
    • Piwa: 94
    « Odpowiedź #2162 dnia: Marca 07, 2012, 15:01:57 »
    Napisz jak przenosisz model, przekładasz cały plik brf, kopiujesz model poprzez kopiuj wklej czy może go eksportujesz potem importujesz do innego moda?

Offline sumek101

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2163 dnia: Marca 07, 2012, 17:30:07 »
    Modele kopiuję poprzez "kopiuj wklej" z jednego brf do drugiego. Po czym zmieniam po prostu ich nazwy (oprócz problemu pochwy metoda ta nie sprawiała mi nigdy problemów)
    Tekstury oraz material, importuję już inaczej: import ->new texture    itd.

PS. M&B wersja 1.011
    « Ostatnia zmiana: Marca 07, 2012, 17:36:06 wysłana przez sumek101 »

Offline Mat Berserker

• Żonglujący Pepeszami
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #2164 dnia: Marca 07, 2012, 17:53:31 »
    O ile pamiętam kopiuj wklej przenosiła całego mesha, wraz z animacją vertexową odpowiedzialnej za jej znikanie. W takim razie bardzo możliwe że tamta szabla nie ma jej w ogóle wykonanej . Najlepiej by było gdybyś podesłał gdzieś pliki brf których to dotyczy z obydwu modów bo ciężko tak strzelać na ślepo.

Offline sumek101

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2165 dnia: Marca 07, 2012, 19:04:39 »
    Dzięki za pomoc :) właśnie udało mi się dojść w czym rzecz :)
    Okazało się, że model posiada poprawną animację, jednak nie działa ona przy użyciu "skeleton_shader" , natomiast przy stosowaniu "iron_shader" wszystko działa jak należy.
    Pozdrawiam

Offline Nobody

• Użytkownik
    • Jestem wszędzie tam, gdzie nie ma nikogo
    « Odpowiedź #2166 dnia: Marca 22, 2012, 20:08:19 »
    Ja mam pytanie, które być może było już tu kiedyś zadawane (ale tak czy inaczej nie mogę go znaleźć).

Otóż po tym jak utworzyłem nowego towarzysza, zaczęły mi się psuć dialogi w grze. Tzn. że np. Artimneer mówi kwestie Deshavi, Klethi gada jak Borcha, Baheshtur jak Rolf, itp.
    To samo jest z odpowiedziami gracza np. tekst posuwający rozmowę dalej brzmi jak ten który ma ją zakończyć, choć dalej funkcjonuje tak jak dawniej tylko że jego zapis jest odwrotny.
    Wygląda to mniej więcej w ten sposób:
    Borcha mówi:
    Pozdrawiam, wędrowcze. Jestem Nizar. Bez wątpienia moje imię obiło ci się o uszy.
    A gracz ma do wyboru odpowiedzi:
    A:Witam. Co taka dobrze wychowana damulka jak ty robi w takim miejscu?
    B:Dokąd chcesz iść?

Mimo że jest to śmieszne to chciałbym jednak by dialogi działały poprawnie a jednocześnie zostawić swoją postać w grze. Starannie wyszukiwałem ilość wypowiedzi mojego NPCa i wszystko się zgadzało, nie miała nadmiaru tekstów, ani żadnego jej nie brakowało (było tyle ile być powinno), to samo z innymi, lecz mimo to, dialogi szwankują a ja nie wiem dlaczego

Ma ktoś pomysł jaka może być przyczyna, albo chociaż jak ją wyszukać?

EDIT:

Dziękuję za chęci tym którzy chcieli pomóc ale nie wiedzieli jak, więc nie odpisywali. Rozwiązałem osobiście ten problem. Okazało się iż mimo że w "module_strings.py" wszystko było w porządku to problem leżał w pliku "module_scripts.py" gdzie w linijce:
    (store_mul, ":string_addition", ":slot_addition", 16),Nie zmieniłem końcowej liczby odpowiadającej za ilość NPC. Przez to właśnie wymieszały mi się dialogi. Oczywiście poprawiłem to i teraz wszystko działa.
    « Ostatnia zmiana: Marca 24, 2012, 11:54:16 wysłana przez Nobody »
    Nobody is perfect.
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Offline sumek101

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2167 dnia: Kwietnia 07, 2012, 19:15:15 »
    Witam,
    1) Mógłby mi ktoś wytłumaczyć różnicę pomiędzy poszczególnymi formatami tekstur?
    Przykładowo jeśli chodzi o przedmioty i ubrania używam zazwyczaj formatu DXT3, w innych modach zauważyłem natomiast używanie formatów DXT1 oraz DXT5.
    Ich zaletą jest fakt iż plik tekstury waży o wiele mniej. Rozumiem że dzięki temu mod będzie działał płynniej? Właściwie po co w takim razie używać DXT3 który waży 2 razy więcej niż np DXT1 (sam nie widzę różnicy w jakości)?
    Jak by mógł mi ktoś to prosto wytłumaczyć będę wdzięczny.

2) Jaki shader moglibyście polecić mi do np materiałowych strojów? Sam stosuję "skeleton_shader" i jestem zadowolony z efektów, jednak zauważyłem, że nie jest on często stosowany w modach. Czy jest to spowodowane tym iż jest on nadmiernie "obciążający" czy też poprostu to zwykły przypadek?

Pozdrawiam i wesołych świąt :)

Offline Mat Berserker

• Żonglujący Pepeszami
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #2168 dnia: Kwietnia 07, 2012, 20:52:50 »
    Co do shaderów to nie mam przy sobie aktualnie Warbanda a z pamięci dużo nie powiem. Nie głupim byłoby przypatrzenie się jakie shadery są wykorzystywane przez twórców w danych sytuacjach.
    A co do metod kodowania, na dobrą sprawę różnią się wręcz tylko metodą zapisu kanału przeźroczystości.
    -DXT1 brak kanału alfa
    -DXT3 twardy kanał alfa
    -DXT5 gradientowe przejścia w alfie
    Tak wiec gdy nie przechowujesz w nim nic ciekawego (kiedyś dawało się tam spec mapkę ale aktualnie się od tego odchodzi) to najlepszym wyjściem będzie DXT1. Ten format waży najmniej i zajmuje mniej miejsca w ramie dzięki czemu moduł działa szybciej.

Offline sumek101

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2169 dnia: Kwietnia 07, 2012, 21:05:22 »
    Dzięki wielkie za pomoc, spec map i tak nie daję, więc użyję DXT1 :)

Offline Chidori

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Piwa: 13
    « Odpowiedź #2170 dnia: Kwietnia 09, 2012, 11:51:41 »
    Czy jest jakiś poradnik dodawania frakcji w WB? Szukałem na stronie ale jest tylko do podstawki. Szukałem też na Tawernie ale nie znalazłem.

EDIT@

Mam problem. Dodałem frakcje, dałem jej miasto i zamek. Władcę i lorda. Lecz respią się oni bez armii. (co prawda po czasie powoli sobie rekrutują, ale na starcie nic nie mają.) Oraz druga sprawa. Jak ustawić marszałka w frakcji ?
    « Ostatnia zmiana: Kwietnia 09, 2012, 19:54:07 wysłana przez Chidori »

Offline Lazybones

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2171 dnia: Kwietnia 15, 2012, 10:24:02 »
    Da radę jakoś "wyciągnąć" module system z jednego moda i się nim trochę pobawić? Ściągnąłem module system, ale to jest chyba oryginalne z warbanda.

Offline Zizka

• Użytkownik
    • Unsuccesfool
    « Odpowiedź #2172 dnia: Kwietnia 17, 2012, 19:21:42 »
    Nie da się.
    "Czegoż płaczesz? - staremu mówił czyżyk młody -
    Masz teraz lepsze w klatce niż w polu wygody".
    "Tyś w niej zrodzon - rzekł stary - przeto ci wybaczę;
    Jam był wolny, dziś w klatce - i dlatego płaczę".

Offline Gandalf7

• Użytkownik
    • Piwa: 16
    • "noc najciemniejsza jest przed świtem"
    « Odpowiedź #2173 dnia: Kwietnia 18, 2012, 20:07:09 »
    Chciałbym zmienić szybkość awansowania żołnierzy u lordów w jakim pliku miałbym szukać tego aby to zmienić?
    https://clips.twitch.tv/HotQuaintArugulaAllenHuhu

"Dobra robota Azorek, po każdym wywiadzie leciała dla Ciebie kość leciało dla Ciebie piwko ode mnie i zaraz poleci jeszcze jedno, za świetną robotę i aby mam nadzieję zmotywować Cię do tej idei w przyszłości." Kamillo

https://www.youtube.com/watch?v=wYoxNbQGS94

Offline Hawkwood

• Użytkownik
    • Piwa: 4
    « Odpowiedź #2174 dnia: Kwietnia 19, 2012, 10:37:15 »
    Chciałbym zmienić szybkość awansowania żołnierzy u lordów w jakim pliku miałbym szukać tego aby to zmienić?

Plik module_simple_triggers.py, linijka 720 czyli  # Give some xp to hero parties