Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Modowanie - pytania i odpowiedzi  (Przeczytany 462672 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Wambo

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Odp: Modowanie - pytania i odpowiedzi
    « Odpowiedź #1455 dnia: Września 10, 2010, 16:55:42 »
    Już wszystko wiem. Otwierając obj nie zmieniał się moduł, ale jak otworzyłem brf to działa wszystko.
    BTW
    Może ktoś opisać wrzucanie przedmiotów od momentu modules_info do kompilacji? Wydaje mi się, że wszystko robię dobrze, ale nie działa.

Po podaniu ścieżki w module_info do swojego modułu musisz w module_item skopiować przedmiot podobny do twojego np:

["ID przedmiotu",         "Nazwa", [("Model",0)], itp_type_two_handed_wpn|itp_merchandise| itp_two_handed|itp_primary|itp_bonus_against_shield|itp_wooden_parry|itp_unbalanced, itc_nodachi|itcf_carry_axe_back,
     291 , weight(4.5)|difficulty(10)|spd_rtng(91) | weapon_length(102)|swing_damage(47 , cut) | thrust_damage(0 ,  pierce),imodbits_axe ],

To od berdysza.

Dalej statystyki przedmiotu domyślisz się po słowach ;). Potem wystarczy zapisać i twój przedmiot powinien pojawić się w sklepach.

Ewentualnie możesz przypisać swoją broń do multiplayer w module_script musisz znaleźć znajdź np. #axe i popatrz sobie na te linijki. Masz tu jedną ;)

(item_set_slot, "itm_twój_przedmiot", slot_item_multiplayer_item_class, multi_item_class_type_axe),

Następnie poszukaj troop'a czyli jednostkę w multi np:

#1-Swadian Warriors
    #1a-Swadian Crossbowman
    (call_script, "script_multiplayer_set_item_available_f or_troop", "itm_twój_przedmiot", "trp_swadian_crossbowman_multiplayer"),

I to w zasadzie wszystko co musisz wiedzieć.

_______________________________________ _______________________________________ _______________________________________ ____________

Mam w zasadzie jedno pytanie dla osoby która robi, robiła animacje w blenderze. Jak wyeksportować animacje w formacie brf? Korzystałem z tego tutoriala:

- http://forums.taleworlds.com/index.php/topic,125282.0.html

W pobranych paczkach mam niby pliki które pozwalają na eksport tego, ale wyskakuje mi błąd podczas eksportu "python script: error".

Jeżeli ktoś może to niech mi wytłumaczy to łopatologicznie :)

Offline mocher

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1456 dnia: Września 10, 2010, 22:29:12 »
    Chcę "odnowić" rasę undead w game_menus.py dodaje nowe
    (click to show/hide)
    w module_skins. edytuję usuwając wszystkie "#"

(click to show/hide)
    ale gdy odpalam grę daje od nowa i tam undead,wybieram te opcje i gdy po ustawieniu Imienia i dodaniu atrybutów gdy daje Dalej ścina mi grę co zrobiłem złe lub czego nie zrobiłem proszę o pomoc
    Dołączam się do prośby o pomoc, mam ten sam problem.

U mnie wszystko wygląda tak:
    module_skins:
    (click to show/hide)
    module_game_menus:
    (click to show/hide)
    No i model:
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    « Ostatnia zmiana: Września 11, 2010, 10:25:41 wysłana przez mocher »

Offline Daedalus

• Użytkownik
    • Piwa: 143
    « Odpowiedź #1457 dnia: Września 11, 2010, 11:03:11 »
    Pamiętam, że przy odblokowywaniu truposzy był jakiś błąd. Spróbuj zmienić w module_skins tą linijkę:

[("undeadface_b",0xffcaffc0,[]),

na coś takiego:

[("undeadface_b",0xffcaffc0,["hair_blonde"],[0xffffffff]),

Powinno to dodać włosy. Jeśli gra po wybraniu nowej rasy postaci się nie zawiesi, to wystarczy, że w brfie dodasz jakiś maleńki, niewidzialny mesh i wpiszesz jego nazwę zamiast "hair_blonde".

Offline mocher

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1458 dnia: Września 11, 2010, 11:33:08 »
    Nic nie pomogło... Znowu trzeba zwyczajowo kliknąć "Nie wysyłaj"

Offline Daedalus

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1459 dnia: Września 11, 2010, 12:51:55 »
    Upewnij się, że w module.ini przy linijce "limit_hair_colors" masz 1, nie 0.

Offline mocher

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1460 dnia: Września 11, 2010, 13:04:59 »
    Upewnij się, że w module.ini przy linijce "limit_hair_colors" masz 1, nie 0.
    Miałem i mam 1

Offline ałtsajder

• Użytkownik
    • Piwa: 4
    « Odpowiedź #1461 dnia: Września 14, 2010, 11:51:13 »
    witam!
    Mam takie pytanko...Czy jest możliwość dodania muzyki w formacie min. MP3, ponieważ *.ogg jest dla mnie ubogie, jeżeli tak to jak?Czy można zwiększyć ilość utworów do odtwarzania?Nie chcę grzebać się w MS, bardzie pasowało by mi pozmienianie kilku rzeczy w *.txt, ale jeżeli nie będzie wyjścia....
    Otóż chcę dodać kilka utworów z LotR'a do PoP :]

PS.Jakby ktoś chciał, to mógłbym się podzielić swoją pracą....

Offline tul

• The Deluge dev
    • Użytkownik
    • Piwa: 1
    « Odpowiedź #1462 dnia: Września 14, 2010, 20:11:49 »
    ...muzyki w formacie min. MP3, ponieważ *.ogg jest dla mnie ubogie
    Jakoś tego fragmentu nie rozumiem. ogg ubogie?

Offline ałtsajder

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1463 dnia: Września 14, 2010, 23:57:51 »
    ...muzyki w formacie min. MP3, ponieważ *.ogg jest dla mnie ubogie
    Jakoś tego fragmentu nie rozumiem. ogg ubogie?

ubogie, znaczy się gorszej jakości...hm...zależy jeszcze na czym słuchasz.Ja jestem na tym punkcie pierdo...po prostu lubię dobrą jakoś dźwięku...zazwyczaj mam słuchawki AKG K 702 a od czasu do czasu "lampkę" na elektro-harmonicsach, także uwierz mi, jest różnica!

Co do mp3 to jest możliwe...trochę źle, że zasugerowałem się zastrzeżeniami "...pamiętaj o kompresji..." itp., itd.
    Troszkę chciałem przekombinować lecz rozwiązanie było o wiele prostsze....

Jak ktoś nie wie to napiszę :]
    Kiedy mamy już wrzuconą muzykę do folderu, zmieniamy nazwy (jeżeli ma być to muzyka do walki, wpisujemy "fight_*cyfra*,itd.), następnie wchodzimy w plik music.txt , znajdujemy odpowiednią linijkę (fight_*cyfra*.mp3 268440576 268440576 )
    co do nazwy można wybrać inną, ważne aby zgadzała się nazwa z folderu i pliku txt  oraz te "współrzędne"

później spróbuje pokombinować z innymi formatami (np.wav), to dam znać!

Offline tul

• The Deluge dev
    • Użytkownik
    • Piwa: 1
    « Odpowiedź #1464 dnia: Września 15, 2010, 10:18:06 »
    Zgodnie ze wszelką znaną mi wiedzą ogg przewyższa mp3 na niemal każdym polu. Ja tam jestem głuchy na jakość dźwięku, ale powie ci to chyba każdy kto jakiś słuch ma i każdy kto wie jak oba formaty działają.
    Wavy też będą działać, ale to format bez kompresji. Najlepiej wszystko wrzucać w formacie ogg.

Offline ałtsajder

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1465 dnia: Września 15, 2010, 17:00:50 »
    dziwne stwierdzenie bo u mnie ogg wydaje dziwny szum a czasami nawet buczenie, zresztą zależy jeszcze na jakości kompresji.Jeżeli wave będzie działać, to wspaniale, tylko czeka mnie czyszczenie dysku :]

Co do mojego pytania, to zadałem je bo szukając wszędzie, nigdzie nie znalazłem odpowiedzi.Sprawa wyjaśniona, więc nie ma sensu ciągnąć offtopu :D

Offline Daedalus

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1466 dnia: Września 15, 2010, 19:07:56 »
    dziwne stwierdzenie bo u mnie ogg wydaje dziwny szum a czasami nawet buczenie

Gdy odpalasz na kompie? Jeśli tak, to napisz z jakiego odtwarzacza korzystasz i jaką masz kartę dźwiękową. U mnie ogg brzmią krystalicznie czysto (odpalane z foobara2000 na SB Audigy) i gdy tylko mam wybór między mp3 a ogg, to biorę to drugie. Jedynie w przenośnym odtwarzaczu iRiver ogg (i wma) sprawia mi drobne problemy, ale to już najprawdopodobniej kwestia słabego softu.

Co do dyskusji który format lepszy, to warto zerknąć np. do tego porównania: http://ixbtlabs.com/articles/oggvslame/
    Pamiętać też trzeba, że od czasu napisania tamtego artykułu format ogg został znacznie ulepszony.

Swoją drogą zazdroszczę słuchawek. Ja mam AKG K514 i jestem zachwycony ich brzmieniem (gorzej z wygodą noszenia, ale za tę cenę nie można oczekiwać cudów...). Aż boję się wyobrażać co potrafi sprzęt ośmiokrotnie droższy. ;)

Offline ałtsajder

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1467 dnia: Września 16, 2010, 11:23:31 »
    kurna...znowu offtop.

jeżeli chodzi o odtwarzacz ogg, to z żadnych nie korzystam, bo:
    - nie słucham muzyki na kompie(od tego mam lampkę)
    - jak już słucham czegoś to jest to pierwotne audio(nie mp3-> audio, tylko audio)
    - jeżeli chodzi o kartę to mam zintegrowaną, ale kiedy siadam na dłuższą chwilkę to podłączam audioboxa - przydaje się, bardzo!
    - do odtwarzania muzyki  Cambridge Audio Azur 840C - była okazja :D :D :D  z podrapaną obudową ale jest sprawny
    W ekstremalnych warunkach jak jestem sam w domu i chcę pocieszyć się porządnym stereo, po podłączam audioboxa i lampkę.Pisałem więc o formacie, że gdy włącza się ogg (Mount and blade), to słyszę, szum al'a mikrofon pod wodą , lekko ale jest!
    Zaznaczę jeszcze, że przy mp3 nawet poniżej 300kbp(do 200)/s jest dobrze

aha!Skończmy z tyż z tym off-topem, zanim ktoś się w kurzy ;) jak coś to na PW

Offline Imperator DKvip

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1468 dnia: Września 20, 2010, 18:22:47 »
    Mam pytanie na temat point'sów.  Bawiłem się trybem edycji i edytorem terenu. Używam ms do 1.010, ale teraz skorzystałem tylko z plików w folderze moda (mod to http://www.mountblade.info/forum/index.php?topic=3211.0 , wersja 0.9). Mam wieś i zmieniam w niej teren. Wjeżdżam wszystko ok, mój teren jest, tylko że wieśniacy i ja zaczynamy w powietrzu. Część z nich ginie.
    Całe zabudowania są daleko za terenem - w powietrzu. To mi nie przeszkadza. Najgorszą rzeczą jest to, że nie działają te żółte pointy. Co robić?

PS. Miałem to samo, gdy dodałem własne miasto.   

Offline Krzychu11

• Użytkownik
    • Piwa: 5
    « Odpowiedź #1469 dnia: Września 26, 2010, 11:03:25 »
    Mógłby mi ktoś powiedzieć jak w Item Editor zaznaczyć aby dany przedmiot był sprzedwany w sklepach ?