Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Jak założyć własne królestwo?  (Przeczytany 149469 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline BLyy

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Jak założyć własne królestwo?
    « dnia: Kwietnia 28, 2010, 02:15:43 »
    Jak założyć własne królestwo? Jakie warunki trzeba spełniać?

A jeśli nie idzie od razu swego królestwa to jak zostać wasalem i uzyskać ziemie?
    « Ostatnia zmiana: Kwietnia 28, 2010, 02:26:17 wysłana przez BLyy »

Offline Kormo

• Użytkownik
    • All the light makes the shadow...
    Odp: Jak założyć własne królestwo?
    « Odpowiedź #1 dnia: Kwietnia 28, 2010, 08:15:13 »
    Jak założyć własne królestwo jeszcze nie wiem, ale za to wiem jak zostać wasalem. Otóż musisz mieć po pierwsze dość sporo punktów renomy. Po drugie król królestwa musi cię w miarę lubić (jak każdy chyba wie można polepszyć stosunki za pomocą wykonywania questów). Po trzecie możesz trochę powalczyć z królestwem z którym królestwo, do którego chcesz dołączyć ma wojnę. Wiem jeszcze, że małżeństwo ułatwia drogę do tronu poprzes organizowanie różnych przyjęć i wykonywanie questów od żony.

PS: "Własne" królestwo można założyć w sumie dzięki pewnemu bugowi... Mianowicie gdy jesteś we własnym zamku i coś zrobisz (u mnie się to dzieje gdy wychodzę z więzienia) to nagle znajdujesz się nie przed drzwiami tylko gdzie indziej i spotykasz jedną lub więcej postaci takich jak ty (u mnie są na murze trzy klony i dodatek extra - wieża oblężnicza z opuszczoną na mur kładką xD). Można "zaoferować miecz w wasalstwie" samego siebie i od razu jest się najwyższym marszałkiem! ;)

Pozdro for all|!
    Cytat rodem z tawerny:
    Nordycki huskarl - Najlepsza jednostka w swojej kategorii. Macie szczęście, że nordyccy dowódcy mają najwyżej paru w swoich kompaniach. Niezwykle groźni, świetnie się spisują przy szturmach na mury. Takie małe „chodzące” czołgi.

Offline Goliath

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2 dnia: Kwietnia 28, 2010, 08:43:54 »
    Żeby założyć królestwo wystarczy podbić jakiekolwiek miasto/zamek. Wyświetli Ci się wtedy menu wybierania nazwy królestwa, mianowania ministra itp.

Offline JARZABPN

• Użytkownik
    « Odpowiedź #3 dnia: Kwietnia 28, 2010, 08:48:07 »
    Mi się wczoraj udało założyć własne państwo :) lecz po kolei ... walczę dla Sułtana Sarranidzkiego, bylem jego wasalem ale nigdy mu nie przysięgałem wierności i nie mam żadnych zamków i wiosek (nie chce mi dać bo gram kobieta:) )  po 120 dniach wyskoczyło mi info "czy chce znów na miesiąc zostać najemnikiem Sułtana Sarradzkiego, odmówiłem i zostałem bez pański - od razu wszystkie relacje z frakcjami mi wyzerowało do zera.  A ze miałem ze sobą 70 sarranidzki mameluk to się skusiłem zaatakować jeden zamek. Od razu nie moglem zaatakować gdyż relacje z tą dana frakcja miałem na zero.... wystarczyło zgrabić wioskę i zaatakować kilka karawan i relacje pogorszone:) I najechałem na zamek, zdobyłem go i po przejęciu wyskakuje ze jesteś jego panem. Wtedy możesz wybrać nazwę swojej frakcji. I możesz przekazać w lenno swojemu towarzyszowi.

Porada: Wydaje mi się ze warto zdobyć zamek lub miasto tej frakcji co prowadzi najwięcej wojen i jest najmniejsza frakcja:) w moim przypadku tak jest, bo dużo zamków zdobyłem dla Sultana i  frakcja  Swadianie prawie nie istnieje mi na mapie. Więc ją wybrałem jako grunt do nowego królestwa polskiego :)

Offline BLyy

• Użytkownik
    « Odpowiedź #4 dnia: Kwietnia 28, 2010, 13:16:06 »
    Otóż musisz mieć po pierwsze dość sporo punktów renomy
    czyli honoru?

Wiem jeszcze, że małżeństwo ułatwia drogę do tronu poprzes organizowanie różnych przyjęć i wykonywanie questów od żony.
    Tylko czy można się żenić mając dopiero jakieś ziemie czy bez ziemi też można? Bo ja tam spotykałem się z pewną kobietą z Shariz i musiałem jej coraz to inne wiersze recytować, czyli to jest kandydatka do ożenku? Tylko jej rodzice czy ktoś, nie wie o tym, że się spotykam z nią.

Dzięki ogólnie za wyjaśnienie bo gram w tą grę dopiero od wczoraj, więc wielu nie wiem rzeczy.
    I takie pytanie małe. Jak rekrutuje się z wiosek, to oni będą wyglądać jak piechota danego kraju z uzbrojeniem normalnym tej piechoty czy dostane zwykłego wieśniaka z widłami? Jeśli te drugie, można jakoś rekrutować zwykłą piechotę danego kraju nie mając ziemi?

Offline bicmac123

• Użytkownik
    « Odpowiedź #5 dnia: Kwietnia 28, 2010, 13:27:08 »
    Otóż musisz mieć po pierwsze dość sporo punktów renomy
    czyli honoru?

Wiem jeszcze, że małżeństwo ułatwia drogę do tronu poprzes organizowanie różnych przyjęć i wykonywanie questów od żony.
    Tylko czy można się żenić mając dopiero jakieś ziemie czy bez ziemi też można? Bo ja tam spotykałem się z pewną kobietą z Shariz i musiałem jej coraz to inne wiersze recytować, czyli to jest kandydatka do ożenku? Tylko jej rodzice czy ktoś, nie wie o tym, że się spotykam z nią.

Dzięki ogólnie za wyjaśnienie bo gram w tą grę dopiero od wczoraj, więc wielu nie wiem rzeczy.
    I takie pytanie małe. Jak rekrutuje się z wiosek, to oni będą wyglądać jak piechota danego kraju z uzbrojeniem normalnym tej piechoty czy dostane zwykłego wieśniaka z widłami? Jeśli te drugie, można jakoś rekrutować zwykłą piechotę danego kraju nie mając ziemi?

Można sie zenic zawsze i wszedzie ja sie ozenilem jak mialem 30+ relacji z nia i nie mialem zadnych ziem. tylko nieraz jej rodzice nie chca to uciekac z nia od oltarzu ;d(nieraz sie nie zgadza ale trzeba probowac) rekrutow jest 5 rodzaji(tyle co frakcji) i kazdy ma inne uzbrojenie khanat khergicki rekrut odrazu ma konia, sultanat wlocznie i tarcze a dalej nie wiem. wiesniaka z widlami(jak to nazwales)czyli farmer mozna go zrekrutowac tylko od wroga.

Offline Zizka

• Użytkownik
    • Unsuccesfool
    « Odpowiedź #6 dnia: Kwietnia 28, 2010, 13:29:15 »
    Po prostu kiedy rekrutujesz z wiosek dostajesz najsłabsze jednostki, potem możesz je awansować na lepsze.
    "Czegoż płaczesz? - staremu mówił czyżyk młody -
    Masz teraz lepsze w klatce niż w polu wygody".
    "Tyś w niej zrodzon - rzekł stary - przeto ci wybaczę;
    Jam był wolny, dziś w klatce - i dlatego płaczę".

Offline Kormo

• Użytkownik
    « Odpowiedź #7 dnia: Kwietnia 28, 2010, 13:36:16 »
    Z tego co wiem bicmac123 to jest ciut inaczej niż mówisz. Otóż pierwszy twój błąd to to, że frakcji jest 6, a nie pięć. Po drugie w Warbandzie nie jest już tak jak w podstawce z khergitami bo teraz współplemiennicy mają konie bardzo rzadko. Farmerów rzeczywiście można zdobyć od wroga, ale prostując wypowiedź: nie od lordów, ale od zwykłych bandytów itp. czyli od wrogów neutralnych (śmiesznie to brzmi xD). Acha... punkty renomy to nie to samo co honor. To jest ta liczba zwykle wyższa od honoru, która w podstawce nazywała się właśnie ranoma (jeśli w WB jest inaczej to po prostu nie zauważyłem).

PS: Z żoną lepiej nie uciekać, gdyż później stosunki z nią spadają. Lepiej próbować przekonać jej rodzinkę do ślubu. Więcej na temat wspaniałej żony znajdziesz w tym topicu: http://www.mountblade.info/forum/index.php?topic=4763.0

Pozdro for all!
    Cytat rodem z tawerny:
    Nordycki huskarl - Najlepsza jednostka w swojej kategorii. Macie szczęście, że nordyccy dowódcy mają najwyżej paru w swoich kompaniach. Niezwykle groźni, świetnie się spisują przy szturmach na mury. Takie małe „chodzące” czołgi.

Offline Cirmius

• Użytkownik
    « Odpowiedź #8 dnia: Kwietnia 28, 2010, 20:21:11 »
    Jak zatrudnic Wasala?

Offline Kormo

• Użytkownik
    « Odpowiedź #9 dnia: Kwietnia 28, 2010, 22:17:06 »
    Jak zatrudnic Wasala?

Ee... że niby w jakim sensie? Bo są dwa:

a) werbujesz bohatera i jeśli masz własne królestwo to go awansujesz na lorda

b) przekonujesz jakiegoś lorda by do ciebie dołączył (tj. do twojego królestwa)

UWAGA: Jeżeli wybierzesz opcję a) i dasz kompanowi lenno to lordowie (którzy lordami już byli) się oburzą i spadną z nimi stosunki, gdyż będą uważać, że nadanie lenna najemnikowi jest nie godne.

PS: Naprawę ludzie zanim zadacie jakieś pytanie to poszukajcie przedtem trochę na forum bo tu dużo jest odpowiedzi:
    http://www.mountblade.info/forum/index.php?topic=4588.0 - tu o bohaterach i ich politycznym znaczeniu
    http://www.mountblade.info/forum/index.php?topic=4798.0 - tu jeszcze kilka pytań i odp., które powinny ci wystarczyć

Pozdrawiam!
    Cytat rodem z tawerny:

Offline januery

• Użytkownik
    « Odpowiedź #10 dnia: Kwietnia 29, 2010, 20:02:01 »
    Jako, że jest to wątek o własnym królestwie, to zapytam tutaj.

Otóż mam ogromny problem z dyscypliną moich wasali. Posiadam małe imperium w którego tereny wchodzą całe królestwa Swadii, Nordów, Vaegirów i Khergitów. Na początku gdy podbiłem Nordów, wszystko było piękne i cudowne - miałem około dziesięciu wasali i relacje z nimi nie mniejsze jak +30, a z kilkoma nawet +90. Teraz mam 21 wasali, każdy z nich ma co najmniej dwa zamki i kilka wiosek (o miastach nawet nie wspomnę), i relacje mam ze wszystkimi od -10 do -90. Problem jest ogromny, ponieważ albo oskarżę wszystkich lordów o zdradę, albo stracę całe królestwo. A cokolwiek zrobię w grze, to tylko tracę na relacjach. Jako, że podbiłem masę miast, zamków i wsi, a każde z nich musiałem rozdzielić dostałem minusa od każdej sztuki, od każdego lorda. Bilans jest prosty - z relacji +90 zrobiło się -10. Przecież to jest absurdalne i irracjonalne. Aleksander Wielki, Juliusz Cezar i Napoleon też pewnie byli znienawidzeni przez własny lud za podbicie "pół świata". Nie szli na wojnę po chwałę i nieśmiertelność, ale po pogardę i potępienie własnego kraju.

Sytuacja bardzo mnie wkurzyła (oj bardzo), bo wychodzi na to, że po pobiciu każdego zamku, będę musiał wysyłać wszystkim lordom którzy nie dostali tego zamku prezent za 1000 denarów i drugi prezent za 1000 tym, którzy nie dostali wsi od tego zamku, żeby wyjść na czysto w relacjach. Gdzie tu logika?

Obecnie jestem w takiej sytuacji, że imperium mi się rozsypuje. Ciągle ktoś mnie zdradza, a ja muszę wczytywać sejwy i skarżyć o zdradę, żeby nie tracić terytorium. Oczywiście od razy lecą kolejne minusy od pozostałych lordów i jest jeszcze gorzej. Jedyne wyjście jakie widzę, to przyłączyć się do Rhodoków, żeby to wszystko się nie rozpadło.

Macie jakieś pomysły, sugestie, przemyślenia?

PS. Da się rozwieść z żoną? Mój teść mnie wkurzył i chce mu zrobić na złość. Odstąpiłem mu własne miasto, dałem mu dwa zamki i kilka wsi, a relacje i tak spadły z +35 do -47. Zdrajca.

Offline BLyy

• Użytkownik
    « Odpowiedź #11 dnia: Kwietnia 30, 2010, 15:21:28 »
    Ja mam kolejne pytania do znawców:

1) Gdy porwałem króla i jest on moim jeńcem. Jak będzie wyglądała sytuacja polityczna kraju bez króla? Gdyby np. w państwie w którym jestem wasalem zabrakło króla jakby się to przełożyło na sytuacje polityczną? Nie będzie można innym nacjom wypowiadać wojny lub pokoju gdy już prowadzę wojnę? Pojawia się jakiś następca tronu (syn króla?) czy jakiś wasal walczy o władze? Bo w przeciwnym wypadku jak będzie się tylko czekało aż się go wypuści to będzie dłuuuuuuugie bezkrólewie :/

2) Otóż ja od króla Nordów dostałem miasto Dihrim czy jakoś tak się nazywało w raz z wioskami przynależącymi do tego miasta. I po każdym tygodniu mam na minusie coś ze ściągalnością podatków. O co chodzi? Jak zrobić by takie rzeczy nie miały miejsce i 100% wpływów w moim skarbców się pojawiało?

3) Czy będąc wasalem i mając parę wiosek, mogę nadać jakąś wioskę jednemu z moich kompanów tworząc ich też wasalami czy lordami mającymi własne ziemie czy jak? I czy wtedy będą moimi wasalami(lordami) czy króla?

4) jedno pytanie w połowie odbiejące od tematu, w połowie trzymające się go. Otóż mi paru towarzyszy uciekło. Jeden przez niskie morale, drugi przez mą wysoką sławę. Czy straciłem ich na zawsze czy mogą do mnie wrócić? Bo chciałbym w przyszłości mieć więcej wiernych wasali, a nie tylko czterech lub pięciu.

januery - twojego problemu też jestem ciekaw jak da się rozwiązać i jakie są przyczyny. Bo pewnie w przyszłości też może mnie to spotkać gdy bede na tym samym etapie co ty.

Offline Kormo

• Użytkownik
    « Odpowiedź #12 dnia: Kwietnia 30, 2010, 15:48:50 »
    2)
    (click to show/hide)

3)
    (click to show/hide)

Pozdrawiam!
    Cytat rodem z tawerny:

Offline Skay24

• Użytkownik
    « Odpowiedź #13 dnia: Czerwca 13, 2010, 03:04:33 »
    Czy na ministra moge wyznaczyć tego zwykłego obywatela, bo przez to nie moge nic wybudować - nie mam lenna, czy musze wybrać któregoś członka grupu( bo u niego mam dodatkowe opcje dopiero, ba zacząłem gre i zająłem miasto w czasie wojny 2 królestw i nie atakują mnie od dawna, ale oz tym ministrem.
    « Ostatnia zmiana: Czerwca 13, 2010, 03:18:48 wysłana przez Skay24 »

Offline Degren

• Użytkownik
    « Odpowiedź #14 dnia: Czerwca 17, 2010, 14:46:52 »
    Nie bardzo zrozumiałem. Na ministra możesz wyznaczyć jedynie towarzysza z drużyny, lub żonę. O jakim "zwykłym obywatelu" mówisz?

PS. Wojna na dwa fronty jest wredna - musisz dużo jeździć bez sensu, chyba że ufasz swojemu marszałkowi. Najlepiej rzucić się na jedną frakcję i zająć ich CAŁE terytorium. Jeśli zostawisz im choć jedno miasto to będą Cię zwyczajnie męczyć partyzantką.
    90% nastolatków dostałoby załamania nerwowego, gdyby Justin Bieber stał na dachu wieżowca i miał zamiar skoczyć. Jeśli należysz do tych 10%, które wzięłoby krzesełko, popcorn i darło się: "Skacz lamusie!" wklej to do podpisu. :)

92% młodzieży zaczęło słuchać HIP-HOPu i POPu. Jeśli jesteś częścią 8%, która słucha metalu, gotyku, rocku (czyt. fajnej, nie sztucznej MUZYKI) wklej to proszę do podpisu :)

Chaos, świnki i pijany grabarz - bo mrok nie zawsze jest poważny.:D