Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Jak założyć własne królestwo?  (Przeczytany 149617 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline januery

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Odp: Jak założyć własne królestwo?
    « Odpowiedź #30 dnia: Lipca 04, 2010, 18:57:49 »
    Żonę będziesz musiał sobie znaleźć nową (jak zagrasz od nowa). Ale stolicę będziesz mógł przenosić do woli, wg uznania i tam będzie zawsze twoja nowa żona.

Zainstaluj nowego patcha, żeby uniknąć tych cyrków z bugami i zagraj od nowa. Najnowszy naprawdę bardzo dużo wnosi do gry.
    « Ostatnia zmiana: Lipca 04, 2010, 19:09:49 wysłana przez januery »

Offline benekiu102

• Użytkownik
    « Odpowiedź #31 dnia: Lipca 09, 2010, 17:53:15 »
    Witam, mam problem grałem przez jakiś czas jako wasal Królestwa Nordów, po zdobyciu zamku król nei chciał mi go przyznac więc założyłem własne państwo teraz mam kilka zamkow i wasali jednak nie zagadał do mnie żaden towarzysz i nie wiem jak mam mianować kogoś na tego ministra. Proszę o pomoc.

Offline Thys

• Użytkownik
    « Odpowiedź #32 dnia: Lipca 09, 2010, 22:08:59 »
    To może Ty spróbuj zagadać do niego ? ^^ Z tego co się nie mylę powinno być to gdzieś w pytaniach ("I wish to ask you something") ...

I teraz moje pytanko :
    Jak to jest z typem frakcji założonego przez nas królestwa ? Co mam na myśli : od czego zależy to, jakie jednostki będą rekrutowali lordowie których przyjmiemy na swoich wasali ? Zależy to od frakcji pierwszego zamku (miasta) który zdobędziemy ? ;>

Offline Nortoon.IV

• Użytkownik
    « Odpowiedź #33 dnia: Lipca 09, 2010, 22:56:49 »
    Ja myślę, że jeżeli lord był vaegirem to będzie miał vaegirskie jednostki, jeżeli zaś wybierzemy bohatera na wasala to nie mam pojęcia.

Offline Gedbard

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    « Odpowiedź #34 dnia: Lipca 10, 2010, 11:42:13 »
    To może Ty spróbuj zagadać do niego ? ^^ Z tego co się nie mylę powinno być to gdzieś w pytaniach ("I wish to ask you something") ...

I teraz moje pytanko :
    Jak to jest z typem frakcji założonego przez nas królestwa ? Co mam na myśli : od czego zależy to, jakie jednostki będą rekrutowali lordowie których przyjmiemy na swoich wasali ? Zależy to od frakcji pierwszego zamku (miasta) który zdobędziemy ? ;>
    Tak jak napisał Nortoon.IV, zależy to od państwa, z którego dany lord pochodzi. Z bohaterami jest tak samo. Alayen jest od Vaegirów, ma wojska vaegirskie. Bahestur ma khergickie itd.

Offline Mr.M

• Użytkownik
    « Odpowiedź #35 dnia: Lipca 10, 2010, 13:30:35 »
    Dlatego najlepiej mieć towarzyszy chociaż 1 z każdego królestwa. Wtedy powstaje armia uniwersalna.
    "Celem wojny nie jest śmierć za ojczyznę, ale sprawienie, aby tamci skurwiele umierali za swoją." - gen. George Patton

Offline Marcus Dragonshard

• Użytkownik
    « Odpowiedź #36 dnia: Stycznia 02, 2011, 11:06:41 »
    Trochę dawno nikt tu nie pisał, ale mam pytanie:
    Otóż byłem wasalem króla Rangara, zdobywałem dla niego miasta, zamki, ale potem chciałem założyć własne królestwo. Więc gdy zostało do zdobycia jedno miasto Swadian, zrzekłem się wasalstwa i sam je zaatakowałem. Zdobyłem je, ale moje królestwo (o ile to jest królestwo) nazywa się Królestwo Swadian Rebelianci. Nie da się jakoś zmienić tej nazwy?

EDIT: Mam jeszcze jedno pytanko, bowiem moja armia liczy 66/89 ludzi, jednak jak chce nająć nowych żołnierzy to moja postać mówi że nie może dowodzić większą ilością ludzi.
    « Ostatnia zmiana: Stycznia 02, 2011, 11:12:25 wysłana przez Marcus Dragonshard »

Offline matigeo

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    « Odpowiedź #37 dnia: Stycznia 02, 2011, 15:18:18 »
    Inwestuj w umiejętność przywództwo (Leadership), no i zdobywaj renomę w bitwach, na turniejach itp. Co do królestwa: Jeśli nie miałeś opcji wyboru nazwy królestwa (sprawdź jeszcze rozstawiając obóz i w opcjach tam gdzieś powinno być), to masz 1 z 3 rzeczy:
    1: Grasz na zwykłym M&B;
    2: Zatrudniłeś Isollę i potem się jej pozbyłeś;
    3: Masz buga.

• Użytkownik
    « Odpowiedź #38 dnia: Stycznia 02, 2011, 18:34:43 »
    No tak, zapomniałem że gram na zwyklym m&b, a przywództwa trochę mam, ale chodzi o to, że nie moge i tak nikogo przyjmować mimo iż mam 66 ludzi, a teoretycznie mogę mieć ich 89.

Offline Jagoda

• Użytkownik
    « Odpowiedź #39 dnia: Stycznia 02, 2011, 19:06:50 »
    Może masz rannych rycerzy, dlatego pokazuje ci 66 - czyli ci dostępni, bo rannych nie bierze pod uwagę, ale mogę się mylić.

• Użytkownik
    « Odpowiedź #40 dnia: Stycznia 02, 2011, 20:53:13 »
    Na dole jest przycisk Drużyna, gdy go kliknę, pojawiają się informacje o moich jednostkach. W prawym górnym rogu jest liczba jednostek/liczba możliwych. I właśnie tam to jest napisane.

Offline matigeo

• Użytkownik
    « Odpowiedź #41 dnia: Stycznia 02, 2011, 22:23:10 »
    Jeśli masz (na mapie) pokazane, że armia liczy 66/89, to oznacza, że dysponuje tymi 90 prawie w ogóle, ale tylko 60 parę jest zdolnych do boju. Czzyli jeśli z 2 dni poczekasz w obozie/zamku/mieście, to będziesz miał full wojska, ale i tak nikogo nie zatrudnisz.

Offline Jagoda

• Użytkownik
    « Odpowiedź #42 dnia: Stycznia 03, 2011, 18:47:33 »
    Witam.

Mam dylemat. Obecnie, nie jestem niczyim wasalem, ale posiadam dość dużą i silną armię składającą się z 167 wojaków. W skład tej armii wchodzą następujące jednostki:
    - Nordycki weteran 48
    - Nordycki Huskarl 6
    - Swadiański Zbrojny 65
    - Swadiański Rycerz 38
    - 9 NPC no i oczywiście Ja :D
    W skarbcu mam ponad 30000 denarów.

Kontrakt z królem Swadii o najemnictwo właśnie wygasł. Nie wiem co teraz mam począć. Powinnam złożyć śluby i zostać wasalem. Podpisać kolejny kontrakt o najemnictwo, czy może powinnam zaatakować i przywłaszczyć sobie czyjąś włość ? Przyznam się że gram jako kobieta i na domiar tego nie szlachetnie urodzona.

Offline matigeo

• Użytkownik
    « Odpowiedź #43 dnia: Stycznia 03, 2011, 19:19:06 »
    Ja na wstępie każdej rozgrywki planuję, co chcę osiągnąć. Jeśli chcę być po prostu wasalem, to problemu nie ma - służba najemnika, a potem hołd lenny. Jeśli jednak chcę mieć własne państwo, to są na to 2 opcje:
    1. Rozsadzam je od środka, czyli jeśli król nie chce dać mi lenna, to je sobie bierę siłą i mam własna dziedzinę skonfliktowana z byłym szefem.
    2. Zajmuję byle co, byle gdzie, byle daleko od wrogiej armii.

Oczywiście w każdym przypadku ofiara musi być zmęczona wojnami i leżeć na co najmniej 2 frontach (kiedy toczy 3 wojny, to zwykle podpisuje z którymsz przeciwników rozejm, wiec jeśli to JA jestem ten trzeci i co nieco zająłem, to istnieje spora szansa, że przyjmą pokój).

Jeśli zamierzam być pasożytem :P, rozwalającym od środka jakieś państwo, to służę mu na wojnie przez 2 kadencje jako najemnik (zbliżę się w ten sposób do króla i lordów), a potem wasalstwo i jak mam dużo włości, a mój król prowadzi akurat 2-3 wojny naraz to zajmuję co nieco i żądam tego jako lenno tak długo, dopóki król się nie wkurzy i powie, że mi nie da - wtedy wiadomo;) co robić.

Jeśli chcę po prostu kogoś ograbić z włości, to służę 2 kadencje (czasem 1) jako najemnik - renoma się liczy;) i trochę honor. Potem podjeżdżam do byle jakiego lorda i każę mu się poddać (chyba, że mnie lubi - to istnieje szansa, ze po prostu go do siebie zwerbuję, ale muszę mieć PDR), pokonuję go (lub oskarżam o zdradę, jeśli wasal ma zamek, a ja jakiegoś NPC/żonę na marszałka) i:
    a) wojna z państwem, któremu pokonałem lorda.
    b) posiadam zamek/miasto byłego wasala, którego oskarżyłem o zdradę - bardzo niegodziwe, prawda?:D

Jest jeszcze 1 opcja.
    Szukasz, który lord zgadza się być Twoim mężem i po jakimś czasie go poślubiasz - automatycznie stajesz się wasalem państwa, któremu podlega mąż, ale nie otrzymujesz sztandaru. Inna sprawa, że jeśli to państwo toczy zwycięską wojnę i pierwsza twierdza zdobyta przez nie po Twoim zamążpójściu to miasto, to masz dużą szansę je otrzymać (bo nie masz ziemi) :D.
    « Ostatnia zmiana: Stycznia 03, 2011, 19:24:31 wysłana przez matigeo »

Offline Jagoda

• Użytkownik
    « Odpowiedź #44 dnia: Stycznia 03, 2011, 19:48:43 »
    Szczerze?
    To sama nie wiem czego chcę :D. Chciałabym mieć własne królestwo, ale wydaje mi się że to za wysokie progi jak dla mnie. Obecnie prowadzę drugą turę najmu u króla Swadii i na dzień dzisiejszy oprócz wspomnianej wcześniej przeze mnie armii posiadam również 516 reputacji, 62 honoru, morale armii 87. Problem w tym że gram na dość wysokim stopniu trudności 110%. Obecnie zdobywanie jakiegokolwiek zamku graniczy z szaleństwem, chyba że poproszę o to armię króla Swadii o wsparcie. Problem w tym, że jeżeli zagarnę zamek, to AI szybko je odbije, bo jest naprawdę silne. Dowódcy AI posiadają armie po 220 ja 167.
    Mimo iż posiadam 516 reputacji i 62 honoru, to król nie chce mi dać lenna :(, Zamek może i mi da o ile takowy zdobędę, ale o lennie raczej mogę zapomnieć :(
    Dlatego właśnie jestem zmieszana i nie wiem co mam robić, bo jestem pomiędzy młotem a kowadłem. Sytuacje jest nad wyraz "patowa".