Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Ankieta

Jaka jest twoja ulubioan frakcja ??

Sułtanat Sarranidów
    Królestwo Nordów
    Królestwo Swadii
    Królestwo Vaegirów
    Królestwo Rhodoków
    Khanat Khergitów

Autor Wątek: Jaka jest twoja ulubiona frakcja w Warbandzie  (Przeczytany 104682 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Give_me_wood

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Odp: Jaka jest twoja ulubiona frakcja w Warbandzie
    « Odpowiedź #345 dnia: Lipca 26, 2012, 16:56:36 »
    vaegirski strzeli 3 albo 5 zanim tamten naciagnie i naceluje a to wystarczy by go powalic bo oni chibiaja tylko raz na 5 strzałow
    Zapoznaj się z treścią regulaminu forum mówiącą o wysokości całej sygnatury. // Kalpokor

Offline AdamKur

• Użytkownik
    • Piwa: 66
    « Odpowiedź #346 dnia: Lipca 26, 2012, 18:36:48 »
    Tak, Veagirski wystrzela 500 strzał na sekundę, jest niezniszczalny i dobrze walczy z koniem. Przynajmniej to nam próbujesz wmówić 
    "My name is Ozymandias, king of kings:
    Look on my works, ye Mighty, and despair!"

Offline LeperMessiah

• Użytkownik
    • Piwa: 16
    • Como estais amigos ?
    « Odpowiedź #347 dnia: Lipca 26, 2012, 20:36:03 »
    Eh.... kolega po prostu zagrał sobie Vaegirami prawdopodobnie na easy i "zakochał" się w tej frakcji itd.  Ale to jego opinia. Ja też uważam, że strzelec vaegirski jest b. dobrą jednostką ale te bajki jakie wypisuję give me wood są niedorzecznością.  Jakoś większe problemy mam walcząc z Rhodokami czy nawet z sarranidami. Grupka mistrzów łuków i weź tu podejdź ;P  Co do give me wood.  Rozumiem, że lubisz vaegirów, ich strzelców... to twoja opinia, masz prawo tak twierdzić. Ale oni nie odstają tak bardzo od innych jednostek strzeleckich np Strzelca Rhodockiego który jest bardziej kłopotliwy wg mnie niż ten vaegirski strzelec. Gdybyś przykładowo zagrał sobie na miejscu przeciwnika tzn "zamienił się armiami" to przewiduję że byś  wygrał, no może przegrał ale ci vaegirscy strzelcy na pewno nie sprawiliby ci dużo kłopotów.
    Terror, terror leci przez wieś. Ścigani czy ścigający? Szaleni i okrutni z wściekłości czy ze strachu? Przelecą,
    nie wstrzymując koni? Czy też rozjarzy się za chwilę noc ogniem gorejących strzech?
    Cicho, cicho, dzieci...
    Mamo, czy to demony? Czy to Dziki Gon? Zmory z piekła rodem? Mamo, mamo!
    Cicho, cicho, dzieci. To nie demony, nie diabły...
    Gorzej.
    To ludzie

Offline Eryk1983S

• Użytkownik
    • Piwa: 3
    « Odpowiedź #348 dnia: Lipca 26, 2012, 22:06:51 »
    Już chyba rozumiem ideę pojedynków średniowiecznych. Dziś rozstrzyganie sporów mieczem uważamy za zacofanie, ale patrząc na naszą dyskusję można odnieśc wrażenie, że wymieniamy się teoretycznymi argumentami, a można by było przeprowadzic starcie jednych i drugich. "Niech bogowie decydują".

Żeby jednak nie schodzic do poziomu średniowiecznego "boskiego sądu" (albo nazwę to "sądem przypadku", by żadnego boga w to nie mieszac), trzeba zrobic racjonalny eksperyment. Starcie na multi odpada z dwóch powodów:
    - Multi może różnic się nieco od singla (tu muszą wypowiedziec się ci, co grali w MP, bo ja tylko bawiłem się SP.
    - Mamy sprawdzic, co potrafią komputerowe boty, a nie człowiek za sterami.
    Wydaje się więc, że trzeba by przeprowadzic kilka(-naście/-dziesiąt) starc w symulowanych bitwach. Im więcej starc, tym mniej przypadku. Do tego różne konfiguracje: nie tylko strzelcy vs. strzelcy, ale też udział piechoty i kawalerii, by przetestowac sprawnośc strzelców do walki z tymi formacjami. No i oczywiście my nie walczymy, a stoimy w miejscu (nawet nie jeździmy po polu walki, by nie ściągac na siebie uwagi wroga).

Sam się tego testu nie podejmuję, bo nie muszę nikomu na siłę udowadniac, która formacja jest lepsza. Wybieram, co mi pasuje, ktoś inny robi tak samo: jego komputer to jego twierdza. Poglądy na temat kuszników prezentowałem, by czytający ten dział brali pod uwagę wszystkie aspekty, a nie podniecali się tylko jedną formacją biorąc pod uwagę ich plusy, a nie zauważając minusów. Powyższy test jest propozycją dla tych, którzy w kampanii już wszystko widzieli, podbili całą Calradię i nie mają co robic :)

Offline Rapodegustator

• Użytkownik
    • Piwa: -38
    « Odpowiedź #349 dnia: Lipca 26, 2012, 23:26:19 »
    Eh.... kolega po prostu zagrał sobie Vaegirami prawdopodobnie na easy i "zakochał" się w tej frakcji itd.  Ale to jego opinia. Ja też uważam, że strzelec vaegirski jest b. dobrą jednostką ale te bajki jakie wypisuję give me wood są niedorzecznością.  Jakoś większe problemy mam walcząc z Rhodokami czy nawet z sarranidami. Grupka mistrzów łuków i weź tu podejdź ;P  Co do give me wood.  Rozumiem, że lubisz vaegirów, ich strzelców... to twoja opinia, masz prawo tak twierdzić. Ale oni nie odstają tak bardzo od innych jednostek strzeleckich np Strzelca Rhodockiego który jest bardziej kłopotliwy wg mnie niż ten vaegirski strzelec. Gdybyś przykładowo zagrał sobie na miejscu przeciwnika tzn "zamienił się armiami" to przewiduję że byś  wygrał, no może przegrał ale ci vaegirscy strzelcy na pewno nie sprawiliby ci dużo kłopotów.

Nie sprawiliby dużo kłopotów? O gościu, pisałem to już wcześniej, jak wyglądało oblężenie vaegirskiej twierdzy. Gdyby nie moja kampania, zapewne trafiłbym do niewoli na Zamku Slezkh, a i tak, wszyscy (a raczej resztki z nich) ledwo uszli z życiem by zdobyć te twierdzę. A ich strzelców było może ze 100.
    W zwykłej bitwie to może co innego, ale strzelców nie warto stawiać w bitwach.
    Zeby osiagnac rzeczy trudne potrzeba czasu. Zeby osiagnac rzeczy niemozliwe potrzeba go troche wiecej.

Offline LeperMessiah

• Użytkownik
    • Piwa: 16
    • Como estais amigos ?
    « Odpowiedź #350 dnia: Lipca 26, 2012, 23:29:00 »
    Jeżeli chodzi o oblężenie to się zgadzam. Mi chodziło o bitwy.
    Terror, terror leci przez wieś. Ścigani czy ścigający? Szaleni i okrutni z wściekłości czy ze strachu? Przelecą,
    nie wstrzymując koni? Czy też rozjarzy się za chwilę noc ogniem gorejących strzech?
    Cicho, cicho, dzieci...
    Mamo, czy to demony? Czy to Dziki Gon? Zmory z piekła rodem? Mamo, mamo!
    Cicho, cicho, dzieci. To nie demony, nie diabły...
    Gorzej.
    To ludzie

Offline ThePlayBackPL

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    • Komentarze sztuką manipulacji, niektóre dominacji.
    « Odpowiedź #351 dnia: Lipca 27, 2012, 10:36:29 »
    Królestwo Swadii, potężna kawaleria ;) Mam w sumie 3 ulubione frakcje: Swadia, Nordowie, Sułtanat. Sułtanat ze względu na kawalerie i łuczników.

Offline Rapodegustator

• Użytkownik
    « Odpowiedź #352 dnia: Lipca 27, 2012, 15:30:30 »
    "Potężna kawaleria, potężna piechota", zważ jednak na to, że wystarczy rozrąbać kilka takich oddziałów, popalić wioski, i nie masz tej "potężnej kawalerii, potężnej piechoty" bo są już sami rekruci, bojówkarze, ewentualnie piechurzy.
    Zeby osiagnac rzeczy trudne potrzeba czasu. Zeby osiagnac rzeczy niemozliwe potrzeba go troche wiecej.

Offline Inkaska

• Użytkownik
    • Piwa: 11
    « Odpowiedź #353 dnia: Lipca 27, 2012, 17:58:15 »
    No i co z tego? Tak jest przecież z każdą frakcją ...

Offline Rapodegustator

• Użytkownik
    « Odpowiedź #354 dnia: Lipca 27, 2012, 18:07:18 »
    Wiem, chodzi mi o to że ocenianie frakcji wyłącznie przy jednej jednostce jest bezsensu. Co z tego że Nordowie mają silną piechotę, jak nie mają kawalerii i słabych archerów? Lub Swadia, silna kawaleria, ale strzelcy i piechota - dno. Najlepsze jednostki można jedynie dobierać, ale na pewno nie oceniać całej frakcji po 1 good troop.

Offline mortiferum

• Użytkownik
    • Expecto improviso
    « Odpowiedź #355 dnia: Lipca 31, 2012, 17:52:44 »
    zdecydowanie Swadia

Offline Rapodegustator

• Użytkownik
    « Odpowiedź #356 dnia: Lipca 31, 2012, 18:06:45 »
    zdecydowanie Swadia
    Musze się uczepić - napisz nam może dlaczego. Bo "zdecydowanie Swadia" jest bezsensu.

Offline mortiferum

• Użytkownik
    • Expecto improviso
    « Odpowiedź #357 dnia: Sierpnia 01, 2012, 07:51:37 »
    Musze się uczepić - napisz nam może dlaczego. Bo "zdecydowanie Swadia" jest bezsensu.

Niech będzie. Mojoą ulubioną frakcją jest Swadia. Lubię ją ze względu na ich dobre jednostki, za początkową walkę z Khergitami ( nie cierpie ich, więc lubie się z nimi bić), bardzo lubie kopie które posiadają a ich rycerze wymiatają. Jeżeli nie wystarczy to napisze więcej ale w tej chwili mi się nie chce

Offline CreeperBoom

• Użytkownik
    « Odpowiedź #358 dnia: Listopada 16, 2013, 07:47:05 »
    (click to show/hide)
    Ha Ha ja zawsze biore Swadie!!!

Offline PLjumperPL

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    « Odpowiedź #359 dnia: Listopada 16, 2013, 10:45:13 »
      To zależy pod jakim względem. Ogólnie jestem ze Swadianami, mają świetne miasta/zamki a ich kawaleria w otwartej walce gromi każdego, a ci wasi nordowie mogą się schować w obliczu nacierającej swadiańskiej kawalerii :)
      Tyle o plusach, ale mają też swoje negatywne strony, np. podczas oblężeń swadianie są beznadziejni :/ Rhodookowie i Nordowie są najlepsi zarówno do oblegania, jak i bycia obleganymi, ale jako że jestem osobą preferującą otwartą walkę wybrałem właśnie Swadian :)
      Sułtanat to słabiutka frakcja... Mają co prawda fajną kawalerię (głównie ze względu na wygląd, ale przywalić też potrafią), ale mimo wszystko nie są rewelacyjni. To samo tyczy się Khanatu.
    Plusem są ich łucznicy konni, którzy podczas jazdy ciągle spamią w ciebie strzałami, ale przeważnie schodzą na strzała więc.. 
      Vaegirów nie cierpię głównie dlatego, że denerwuje mnie ich kolor na mapie :)