Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Ankieta

Jaka jest twoja ulubioan frakcja ??

Sułtanat Sarranidów
    Królestwo Nordów
    Królestwo Swadii
    Królestwo Vaegirów
    Królestwo Rhodoków
    Khanat Khergitów

Autor Wątek: Jaka jest twoja ulubiona frakcja w Warbandzie  (Przeczytany 104612 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Horn

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    • Krwawa opalenizna
    Odp: Jaka jest twoja ulubiona frakcja w Warbandzie
    « Odpowiedź #45 dnia: Maja 15, 2010, 23:29:16 »
    W zasadzie to każdą frakcją można ciekawie zagrać, aczkolwiek zależy jaki kto lubi klimat (np. Petters żyjący w klimatach nordyckich, czy też Sarranid - [no comment] ;)). Każda z frakcji posiada pewien element upodabniający ją do frakcji sąsiedniej, w której zaszły pewne zmiany (taki niby wątek antropologiczno-historyczny, (mowa o dodatku Warband, w której są także Sarranidzi)).

Moja gra, czy też "mój styl grania" raczej nie zależy od samej frakcji - bardziej powoduję się stosunkami między nimi. Tj. jeśli ktoś dostaje mocny wpierdziel (zwykle jest to Swadia) od sąsiada/ów, to dołączam do tej frakcji bądź staram się pomóc jej samej, lub ją wyeliminować, by nastał pokój - choćby przez totalną pacyfikację.

Natomiast odpowiadają mi klimaty zachodniej i północej Europy (jeśli chodzi o klimat), więc nie przepadam za frakcjami blisko-wschodnimi i wschodnimi (Sułtanat i Khanat). Nigdy zatem nie gram po ich stronie, chyba, że politycznie jest mi to na rękę (opcja oczywiście tymczasowa; ba, chwilowa wręcz).

Nordów uwielbiam poprzez unikalny klimat tej frakcji w grze, tak samo jak dumę Swadian (z nimi [rycerzami] to można dopiero Blitzkrieg urządzić). Jednak ostatnio staram się wypracować strategię dla Rhodoków, tak dlatego, iż są bardzo niedocenieni - najpierw przez twórców, później przez graczy (i nie ma się czemu dziwić - najlepsi to oni nie są).

Podsumowując.. wszystko zależy od paru czynników: klimatu, wyuczenia historycznego i własnego stylu (a nie dziecinada typu: gram Sfadiom bo wymiatajom na tych cienszkich kuniach). Oczywiście w każdym calu gry brakuje pewnych elementów, które pozwoliłyby wczuć się w rolę dowódcy bądź wojownika. Osobiście mi brakuje (jeden z mnóstwa przykładów) historii miejsc (prosta sprawa, jak na przykład historia zamku, ile razy był zdobywany, kto nim władał w ciągu czasowym jego istnienia...).

Dlatego też traktuję grę z przymrużeniem oka i staram się dostosować do tego, co przedstawili nam twórcy, poprzez swą ciężką pracę (w którą nie wątpię - bez cienia ironii).
    Pozdrawiam!
    « Ostatnia zmiana: Maja 16, 2010, 12:27:25 wysłana przez Horn »
    Rescipiens post te, hominen memento te, cave, ne cadas.

Offline Duczek

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    • http://www.youtube.com/watch?v=k8TMWODv6OI
    « Odpowiedź #46 dnia: Maja 16, 2010, 11:26:36 »
    Ja zagłosowałem na rhodoków.
    W ciągu 3-4 dni mogę wyszkolić 80 strzelców (najlepszych) i mi nic nie podskoczy wszystkie bitwy w polu wgrywam, bo wrogowie nawet do mnie nie dochodzą z powodu ulewy bełtów. W czasie bitwy z 1-2 lordami z reguły nikt mi nie ginie (gram na najwyższych ustawieniach) bo mam wysoki poziom leczenia, a poza tym rhodoccy strzelcy są bardzo wytrzymali. W walce też sobie dobrze radzą dzięki pawęziom. Obrona zamków i miast to też pikuś.
    Do ataku miast, czy zamku biorę do oddziału dodatkowo 20 huskarli, dzięki którym przebijam się na mury, a z murów moi kusznicy masakrują wrogów bełtami. Rhodocy RULEZ

Offline Sarranid

• Użytkownik
    « Odpowiedź #47 dnia: Maja 16, 2010, 11:46:45 »
    W zwykłym M&B też bardzo lubiłem Rhodoków. Szczególnie podobają mi się ci ich sierżanci, ponieważ dzięki glewiom i włócznią są doskonałą jednostką, która masakruje każdy oddział jazdy. Horn - masz rację. Byłoby dobrze jakby każdy zamek miał swoją historię, a ja pamiętam tylko o Zamku Grunwalder z opowieści Bunduka ;)

Pozdrawiam

Offline orzeszko

• Użytkownik
    « Odpowiedź #48 dnia: Czerwca 06, 2010, 13:58:29 »
    Wszyscy mówią, że niedoceniani są Rhodokowie albo nawet Khergici, a chyba ani jedna osoba nie wymieniła... Vaegirów, czyli przybyszów ze śnieżnych gór. W podstawce mieli genialnych łuczników, ale w Warband chyba niestety ich osłabili. Teraz to taka frakcja średnia we wszystkim. Ma jakąś tam konnicę, piechotę. Jednostki nie są zbyt drogie. W zasadzie to jest taka "najnormalniejsza" frakcja, bez większych wad, ani zalet. Chyba dobry wybór dla początkującego, który sam jeszcze nie wie, czego chce.
    Jeszcze mam taką ciekawostkę. Nie wiem, jak w Warband, ale w podstawce jeden z NPC wspomina, że stolica Vaegirów to najpotężniejsza forteca w całej Calabrii. Sam grałem Vaegirami, więc nie miałem okazji jej zaatakować i sprawdzić.

Offline xyp

• Użytkownik
    « Odpowiedź #49 dnia: Czerwca 06, 2010, 14:55:54 »
    Coś w tym jest, że to "najnormalniejsza" frakcja i trochę szkoda. Stali się tacy nijacy i raczej mało atrakcyjni. Nie wiem czemu, ale odpycha mnie od nich też fakt, że prawie całe ich terytorium jest w śniegu (mimo, że dwa miasta są poza nim, jednak wizualnie prawie tylko śnieg i śnieg). Ogólnie tekstury ziemi na mapie ciągle są słabe, ale i tak jak dla mnie mapa tutaj a w podstawce to niebo, a ziemia.

Offline NIFN

• Użytkownik
    • Piwa: 19
    « Odpowiedź #50 dnia: Czerwca 06, 2010, 16:22:14 »
    Trudno wybrać, bo tak naprawdę to tylko nordom i vaegirom ekwipunek zmienili (hełmy), no i dodali Sarranidów, którzy rozwijają się podobnie jak Swadianie... Nowości jako-tako w stosunku do podstawki nie ma, więc musiałbym oceniać właściwie frakcje z M&B 1.010.
    Dopóki nie przerobią jednostek -- w sensie dodadzą nowych, zmienią ekwipunek itp -- to stawiam na Rhodoków.

Pozdrawiam!

Offline xyp

• Użytkownik
    « Odpowiedź #51 dnia: Czerwca 07, 2010, 01:58:07 »
    U rhodoków boli mnie brak konnicy, mimo, że świetnie sobie bez niej radzą, jednak dla mnie kawaleria to średniowieczna wersja sił pancernych, a wojna bez nich to nie to samo. W ogóle prowadzenie wojny piechotą wydaje mi się nudne (choć na pewno jest trudniejsze), co najlepiej obrazuje front niemiecko-francuski w I wojnie światowej. Może po części to przez mniejszą widowiskowość.
    Przez to gram swadią, dla której z resztą rhodocy są najtrudniejszym przeciwnikiem.

Swoją drogą, chciałbym zobaczyć multiplayer w trybie kampanii, gdzie każda z nacji byłaby wspierana przez innego gracza (graczy?).

Offline Kosiciel

• Użytkownik
    « Odpowiedź #52 dnia: Czerwca 16, 2010, 04:05:58 »
    Nowa frakcja, czyli sułtanat. Nieźli mamelucy oraz porządni łucznicy. Chociaż obecnie biegam tylko z drużyną bohaterów :) Kiedyś zagłosowałbym na Swadię, ale oni są po prostu za łatwi i przez to nudni.
    ..:: KOSICIEL ::..

Offline Degren

• Użytkownik
    « Odpowiedź #53 dnia: Czerwca 16, 2010, 23:16:15 »
    Oczywiście sułtanat.:) W otwartej walce mamelucy wydają mi się nawet silniejsi od rycerzy Swadii, ale to może tylko moje odczucie. Aktualnie moje królestwo rozciąga się na terenach Rhodoków (upadli nieszczęśni...), Swadii (mają jedynie Sargoth, w sumie to ja jeszcze im je zdobyłem gdy byłem wasalem Harlausa) i Nordów (mają jedynie Wercheg) i bardzo cierpię że nie mam w oddziale mameluków i sarranidzkich łuczników. Gdy zdobywałem na innej postaci zdobyć sarranidzki zamek, cóż... padłem. Mamelucy i łucznicy mnie wykończyli. A jeśli mogę pozwolić sobie na małe rozwinięcie, oto mój ranking:
    1) Sułtanat Sarranidzki - gdzieś czytałem że ma słabą piechotę... szczerze mówiąc, rzadko jej używam w bitwach, stawiam na kawalerię i strzelców, a ich mają porządnych
    2) Królestwo Swadii - w sumie tacy jak Vaegirowie, ale wkurza mnie że czasami piechociarze nie mają tarcz, a używam ich przeważnie w obronie zamku
    3) Królestwo Vaegirów - zrównoważeni, ale jeśli miałbym zaczynać na ich terenach, podobnie jak u Khergitów i Sarranidów, to czuje że moich wieśniaków z siekierami rozsiekaliby tamtejsi konni bandyci
    4) Khanat Khergicki - wkurzający, ale cieszę się jeśli mam kilku takich po swojej stronie
    5) Królestwo Nordów - brak konnicy, ale zabójcze topory... idealna obsada miast i zamków
    6) Królestwo Rhodoków - dobija mnie brak kawalerzystów i że większość z żołdaków ma włócznie - niezbyt przydatne w walce w zwarciu

Możecie mówić że idę na łatwiznę - kawalerię, ale to w końcu temat "Jaka jest twoja ulubiona frakcja w Warbandzie", nie która dostarcza najwięcej zabawy. Jeśli chodzi o zabawę to odwrotnie, stylizuję się na Rhodoka, włócznia i kusza. Uwielbiam gdy jakiś swadiański hrabia robi na mnie szarżę, a ja w zębiska jemu rumakowi wsadzam włócznie...

PS. Pierwszy post, wypada się przywitać... no to się nie witam.:)
    90% nastolatków dostałoby załamania nerwowego, gdyby Justin Bieber stał na dachu wieżowca i miał zamiar skoczyć. Jeśli należysz do tych 10%, które wzięłoby krzesełko, popcorn i darło się: "Skacz lamusie!" wklej to do podpisu. :)

92% młodzieży zaczęło słuchać HIP-HOPu i POPu. Jeśli jesteś częścią 8%, która słucha metalu, gotyku, rocku (czyt. fajnej, nie sztucznej MUZYKI) wklej to proszę do podpisu :)

Chaos, świnki i pijany grabarz - bo mrok nie zawsze jest poważny.:D

Offline Combatex

• Użytkownik
    « Odpowiedź #54 dnia: Czerwca 30, 2010, 11:52:56 »
    Swadianie. Sam tam jestem wasalem i bardzo mi sie podoba.

Offline J4ffarello

• Użytkownik
    • Lubię spam!
    « Odpowiedź #55 dnia: Czerwca 30, 2010, 20:27:59 »
    Po krótkim eksperymentowaniu z Sarranidami, zdecydowałem się grać właśnie nimi. Z początku - jako zapalony piechur - uważałem wojsko Sułtanatu za syf, gdyż rekrutowałem spośród nich jedynie piechotę i łuczników. Teraz pociskam każdego mamelukami, łucznicy robią tu jako wsparcie, a osłania ich piechota narodowości swadiańskiej. Z Rhodoków szybko zrezygnowałem, ze względu na to, że... część ich jednostek (I TO SIERŻANTÓW, K****!!!) nie ma żadnej broni i daje się zmasakrować w kilka sekund! Bug?

Edit - do multi take Sarranidzi: połączenie siły uderzenieowej Nordów (topory) i pik Rhodoków (bambus, i to darmowy), albo sami Rhodokowie ("i'm hammerman" :p)
    « Ostatnia zmiana: Czerwca 30, 2010, 21:20:35 wysłana przez J4ffarello »

Offline Kawalek

• Użytkownik
    « Odpowiedź #56 dnia: Czerwca 30, 2010, 23:59:17 »
    Oczywiście Rhodocy, ich pawęże, kusze i włócznie... mmmmmmmm... wróg po starciu z ich sierżantami traci całą konnice a potem strzelcy robią swoje z piechotą.

Offline Reger26

• Użytkownik
    « Odpowiedź #57 dnia: Lipca 01, 2010, 22:56:22 »
    Nordowie. Oraz Sułtanat. Dopiero w Warband poczułem ich MOC i SIŁE i POTĘGE. Co prawda w zwykłym M&B też było git, ale teraz to nawet przesadzili. Sułtanat lubie za ten klimat pustynny. Fajne bitwy itd. Oraz mamelucy. Nawet jak stoją w miejscu na swych koniach to i tak każdego ciachają który podejdzie.

Offline MarcozByczyny

• Użytkownik
    « Odpowiedź #58 dnia: Lipca 06, 2010, 17:37:58 »
    Zawsze i wszędzie tylko Nordowie

Offline Mr.M

• Użytkownik
    « Odpowiedź #59 dnia: Lipca 07, 2010, 15:37:16 »
    Każda frakcja ma w sobie coś dobrego i złego

Swadia - zawsze obrywa w wojnach, średnia piechota.
    Nordowie - jeżeli zastosuje się taktykę podjazdową konnicy (taki Blitzkrieg) to padają jak muchy, ale w zwarciu są niesamowici. Tylko długo się szkoli
    Sarranidzi - super mamelukowie, tylko że są trochę powolni i ociężali, ale za to wyrównana piechota
    Khanat - fajni, szybcy, tylko brak piechoty.
    Vaegirowie - chyba najbardziej wyrównani, jednak bez rewelacji w żadnej formacji (tylko łucznicy)
    Rhodocy - najlepsze bronie i pancerze na sprzedaż,  brak używania masowej konnicy
    "Celem wojny nie jest śmierć za ojczyznę, ale sprawienie, aby tamci skurwiele umierali za swoją." - gen. George Patton